Tanácsok és videó a megújult Almeva ZUNB35 és ZUNB15 semlegesítő dobozokhoz

Tanácsok és videó a megújult Almeva ZUNB35 és ZUNB15 semlegesítő dobozokhoz

A kazán kondenzátum semlegesítésére használható neutrobox 3 részes dobozban, jobb minőségű mészkővel érhető el

A doboz (neutrobox) alapvető funkciója, hogy semlegesítse a kondenzációs kazánok működése során keletkező összes savas kondenzátumot. A készülék így megakadályozza, hogy a savas kondenzátum (egyéb alkalmatlan üledékkel együtt) a csatornába kerüljön. Ezáltal védi a környezetet, és speciális adalékanyag tartalmának köszönhetően segíti a szennyvíz semleges pH-értékének elérését.
A doboz felépítése tökéletes semlegesítést biztosít. A közönséges mészkő adalékokhoz képest az Almelit adalékanyagnak nagyobb a semlegesítési sebessége és hosszabb a hatásideje. Segítségével garantált és hosszú ideig tesztelt kondenzvíz semlegesítés érhető el.
A neutroboxot az Ostravai Műszaki Egyetemmel – Bányászati Főiskolával együttműködve fejlesztették ki.

Neutrobox semlegesítő doboz Almelit mészhidráttal feltöltve
Neutrobox semlegesítő doboz Almelit mészhidráttal feltöltve

Elhelyezés

A semlegesítő dobozt a kondenzációs gázkazán közelében kell elhelyezni a padlón vagy a falon. Fontos, hogy ne legyenek légbuborékok a kondenzvíz bevezető és lefolyó csöveiben. A semlegesítő dobozba nem kerülhet szennyeződés vagy gáz (a szennyeződések felfogásához szifont kell elhelyezni – általában a gyártó már a kazánba helyezi). A semlegesítő doboz fedele nem mozgatható.

Telepítés

A kondenzvíz-elvezető csatlakozási bemenet felszerelése:
A kéményből (vagy közvetlenül a kazánból) kifolyó kondenzvíz a kondenzvíz elvezetésére szolgáló csővel csatlakozik a semlegesítő dobozhoz. A kémény (kazán) oldalán lévő csatlakozást szilárdan és szorosan kell összeilleszteni. 
A neutrobox felső részén már elő van készítve egy lyuk, amely csavarral van ellátva a bemenethez. A DN 20 bemeneti csavart tömítéssel befelé toljuk és fedőanyával rögzítjük. A csavaros csatlakozás két tömítést tartalmaz. Az egyik a neutroboxon kívülről, a másik pedig belülről van felszerelve. A kazánból vagy a kéményből érkező kondenzvíz-elvezető csövet a már előkészített csavaros idomra csatlakoztatjuk.

A szennyvízhálózathoz való kimeneti csatlakozás kiépítése:
A kivezető nyílás szintén elő van készítve a neutrobox alján, a bemeneti nyílással ellentétes oldalon. A DN 30-as kimeneti szerelvényt ugyanúgy kell felszerelni, mint a bemenetet, lásd az alábbi képet.

Neutrobox belső kialakítása
Neutrobox belső kialakítása
Neutrobox kialakítása
Neutrobox kialakítása

Falra szerelés:
A semlegesítő doboz egy konzol segítségével a falra szerelhető. Ezt úgy kell rögzíteni, hogy a be- és kiáramlás optimális lejtése a kéményből történő kondenzátum kivezetés és a csatornabekötés között megmaradjon.

A neutrobox feltöltése:
A neutrobox tölteléke mészhidrát (Almelit), amelyet 15 kg-os vödrökben szállítanak. A kisebb ZUNB35 neutrobox (350 kW-ig) töltéséhez 1 vödör, a nagyobb ZUNB15 neutrobox (1500 kW-ig) töltéséhez 2 vödör használandó.

Amelit mészhidrát töltelék neutroboxhoz
Almelit mészhidrát töltelék neutroboxhoz

Üzemeltetés

A savtartalmú kondenzátum az Almeva semlegesítő dobozba folyik. A kondenzátum savasságának csökkentését és magát a semlegesítési folyamatot a mészhidrát (Almelit) biztosítja. A dobozban lévő kondenzátum pH-értékét ezután rendszeresen mérik a mellékelt mérőcsíkokkal. 
A semlegesítő doboz jobb működése érdekében ajánlott a mészhidrátot (Almelit) időről időre megkeverni.

Féléves karbantartás

pH-érték mérés:
Egy mérőpapír csíkot két másodpercre belemártunk a kondenzátumba a kifolyócsonk közelében, majd egy fehér alapra (papírra) helyezzük. Körülbelül 30 másodperc elteltével a csíkot a színskálával össze lehet hasonlítani. A 6,8 és 7 közötti pH-értékeknél semleges pontot találunk. Alacsonyabb értékek esetén a kondenzátum savas, magasabb értékek esetén pedig lúgos. Amennyiben a pH-érték 6 alá süllyed, ki kell cserélni a semlegesítő szert (Almelitet).

Figyelem: A kondenzátum pH-értékét akkor lehet meghatározni, amikor a dobozban lévő szintek kiegyenlítődnek.

A semlegesítő szer öblítése:
A semlegesítő szert (Almelitet) jól össze kell keverni. A folyadék zavarossá válik, azaz a gipsz vagy magnézium-szulfát kioldódik a semlegesítő szerből. Ezután egy vizes öblítést kell végezni az iszap kimosására.

Éves karbantartás

Semlegesítő szer:
A pH-értéket megmérjük, és megállapítjuk, hogy a semlegesítő szert ki kell-e cserélni (lásd a féléves karbantartást). A semlegesítő doboz folyékony tartalmát a ferde ponton keresztül ürítik ki. A leeresztő csonk anyáját meglazítjuk, és a kondenzátum leeresztésére használt csövet eltávolítjuk. A teljes dobozt kiürítjük és átmossuk, a belső részeket is átöblítjük. A dobozt, kondenzvíz-elvezető csövet (a dobozon kívüli tömítést) újra csatlakoztatjuk, és az anyát kézzel meghúzzuk.

Hulladék eltávolítás:
Az elhasznált semlegesítő szer (Almelit) az építési törmelékgyűjtőbe vagy a hulladéklerakóba való. Nem tartalmaz semmilyen káros anyagot.

A hírben szereplő termékek
Almeva ZUB kiegészítők műanyag égéstermék-elvezető rendszerekhez
 
Almeva ZUB kiegészítők műanyag égéstermék-elvezető rendszerekhez

Az égéstermék-elvezető rendszerekhez készített ZUB kiegészítők olyan elemekből állnak, mint semlegesítő dobozok (Neutrobox), szifonok, kenőanyagok, szivattyúk, átvezető és takaró rózsák, rácsok, tartalék tömítések és kupakok, valamint rögzítéstechnikai termékek.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Professzionális kémények és kiegészítők az Almeva-tól
Professzionális kémények és kiegészítők az Almeva-tól
A hatékony égéstermék-elvezetésre és energiatakarékos megoldásokra összpontosítva
Professzionális kémények és kiegészítők az Almeva-tól
Kategóriák
Keringtető szivattyúk, kondenzvíz szivattyúk
Keringtető szivattyúk, kondenzvíz szivattyúk
Kémény tartozékok
Kémény tartozékok
Kémények
Kémények
Gáztüzelésű, olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű álló kazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű álló kazánok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...