Iskolavilágítás korszerűsítése a Tungsram és a Helvar okos megoldásaival

Az optimalizált világítás lényegesen kevesebb energiát fogyaszt

A zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikum hosszú múltra visszatekintő tanintézmény, amely több szakmára is felkészíti az ott végzett diákokat. A felvételizők olyan képzések közül választhatnak, mint például a gépészet, informatika, rendészet, közlekedés-szállítmányozás és logisztika, specializált gép- és járműgyártás vagy éppen az elektronika szakterületen az ipari informatika.

A minőségi képzés részeként a tanulók az elméleti oktatás mellett nagy értékű eszközöket is megtanulnak kezelni, mindezekhez magas koncentrációs képesség és jó látási körülmények kellenek. Ebben sietett az iskola segítségére a Tungsram legújabb világítási megoldásaival.

Iskolavilágítás korszerűsítése a Tungsram és Helvar okos megoldásaival
Iskolavilágítás korszerűsítése a Tungsram és a Helvar okos megoldásaival

Az elvárások

A megfelelő fényviszonyok elengedhetetlenek a tanintézményekben, hiszen a jó megvilágítás nem csak a látást biztosítja, hanem kellemes fényviszonyokat is teremt, ami hatással van a szellemi állapotra és a koncentrációs képességre. Mind a diákok, mind pedig a tanárok szellemi tevékenységére, teljesítményére és általános közérzetükre pozitívan hat a megfelelő világítás.

A Ganz iskola diákjai speciális szerszámokkal és gépekkel dolgoznak, amiknek használata elengedhetetlen választott szakmájukban és tanulmányaikban egyaránt. Az ezekhez szükséges fényviszonyok azonban nem csak a szaktudásukat hivatottak elősegíteni, de a megfelelő biztonsághoz is nélkülözhetetlen a tökéletes látási viszonyok megteremtése.

A világítás korszerűsítésével cél volt a felhasználói interakció egyszerűsítése, az energiahatékonyság növelése, a karbantartási költségek minimalizálása, a fenntarthatóság fejlesztése is, ami ma már alap elvárás a különböző világítási projekteknél.  Ezt a Tungsram termékei teljes mértékben elősegítik, hiszen az eddig használt LFL fénycsövek cseréjével akár 60%-os energiaköltség csökkentés is realizálható. 

Iskolavilágítás korszerűsítése a Tungsram és Helvar okos megoldásaival
Iskolavilágítás korszerűsítése a Tungsram és a Helvar okos megoldásaival

A megoldás

Az ideális osztálytermi világítást ma már kizárólag a LED jelenti, amely energiahatékony és környezetbarát. Előnye az egyenletes fényeloszlás, a káprázás mentesség és a természetesebb színvisszaadás. Ennek mentén az iskolában a Fényes Okos Iskolák kormányprogram keretében közel 600 db új LED lámpatest került felszerelésre, ezek között volt Tungsram LED Bulkhead, LED Mariner, LED Panel, illetve LED táblavilágító termék is.

Előzetes helyszíni felmérés alapján a Tungsram szakemberei okos Helvar világításvezérlő megoldásokat javasoltak, így ez lett a Tungsram és a Helvar partnerségének első nagyszabású projektje.

A Tungsram LED lámpatestekbe integrált Helvar ActiveAhead egy öntanuló prediktív rendszer. A felhasználók használati, mozgási szokásainak adatait eltárolja, azokból mintát képez és az elemzett adatok alapján optimalizálja a lámpák működésének beállításait a külső fényviszonyokat is figyelembe véve. Ezáltal hatékonyabbá teszi az energiafelhasználást és csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Az iskola nagyelőadójába DALI-val vezérelhető lámpatestek, táblavilágítás és projektor vezérlő is telepítésre került. A Helvar DIGIDIM vezetékes rendszere lehetővé teszi előre beállított jelenetek kialakítását, amivel a nagyelőadó terem különböző használatra való előkészítését felgyorsítják.

Az iskola több termébe, minden lámpatestbe mozgás- és fényérzékelő szenzorok lettek beépítve a pontosabb adatok megszerzése érdekében. Mivel a termek berendezése nem állandó - a tanóráktól, programoktól függően rendezik el - nagy segítséget jelent a Helvar nagyfokú adaptációs képessége, ami a fényviszonyok, valamint mozgások változásához tökéletesen tud alkalmazkodni, és automatikusan korrigálja a különböző beállításait. A kivitelezés során installálásra kerültek a beépített, vezeték nélküli, többfunkciós kapcsolók, amelyek tökéletesen helyettesítik a korábbi hagyományos kapcsolókat, az előre beállított jelenetek alkalmazásával egyszerűsítve a világítás vezérlést. A rendszer automatikus működése megkönnyíti az iskola dolgozóinak, valamint a diákok napi rutinját azáltal, hogy nem kell a világítás szabályozásával foglalkozniuk.

Iskolavilágítás korszerűsítése a Tungsram és Helvar okos megoldásaival
Iskolavilágítás korszerűsítése a Tungsram és a Helvar okos megoldásaival

Az eredmények

Az optimalizált világítás lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, ami redukálja az iskola üzemeltetési költségeit, ezzel hozzájárulva a fenntarthatósághoz és ezáltal az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is. A Tungsram lámpatestek mellett a Helvar okos megoldást nyújtó vezérlőinek hála az iskola éves energiafogyasztása további 60%-kal csökkenhet a mozgás- valamint fényszenzorokkal ellátott helyiségekben a szenzor nélküli LED-es lámpatestekhez képest. Az energiaköltség csökkentése mellett fontos megemlíteni, hogy a megvilágítási értékek a különböző termekben 15-30%-kal emelkedtek.

A hírben szereplő termékek
Tungsram LED panelek
 
Tungsram LED panelek

A bekapcsolt panelek egységes eloszlású és nem vakító fényt szolgáltatnak, a kikapcsolt lámpatestek pedig beleolvadnak környezetükbe. A Tungsram LED panelek kiválóan helyettesítik az elavult technológián alapuló kompakt fénycsöves lámpatesteket. Az alacsony káprázási érték (UGR <19) és a különböző színhőmérsékletek (4000K és 6500K) további kényelmet biztosítanak az irodában dolgozók számára, csökkentve a szemükre gyakorolt megerőltető hatást és növelve eredményességüket.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Tungsram lineáris lámpatestek
 
Tungsram lineáris lámpatestek

Az egységes és folyamatos illesztés révén a világítótestek elrendezése bármely a belsőépítész által megálmodott formája megvalósítható. A termékek különböző rögzítési módokkal kaphatók: függesztett, felületi, sínes és süllyesztett. Magas színvisszaadási értékének (CRI80 +) köszönhetően a termékcsalád tökéletes látási viszonyokat és kellemes hangulatot biztosít.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Világításvezérlő és világítás-távvezérlő rendszerek
Világításvezérlő és világítás-távvezérlő rendszerek
Ipari lámpatestek
Ipari lámpatestek
Beltéri, mennyezetre és falra szerelt lámpatestek
Beltéri, mennyezetre és falra szerelt lámpatestek
Világítástechnika
Világítástechnika
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...