Speciális rögzítéstechnikai megoldások a fischertől

Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

Az építészet és az építőipar új utakon jár: extravagáns látványtervek, újfajta anyagok, vastagabb, hatékonyabb hőszigetelés adja fel a leckét az elemek megnyugtató rögzítésének. A speciális rögzítéstechnikai kihívásokra a fischer újabb és újabb innovációkkal reagál. A cég fél lábbal már a jövőben van, de mindenképpen egy lépéssel előrébb annál, mintsem egy kihívás problémává fajulna. Következzék néhány, már-már futurisztikusnak ható megoldásuk, melyek máris a jelen mindennapjainak biztonságát garantálják.

A trükkmester: az ACT rendszer

Az ACT (Advanced Curtain Wall Technique) rendszer a kreatív építészek cinkosa a látványos homlokzati rendszerek megvalósításában: ez a korszerű, ám a szemlélő számára szinte láthatatlan technológia különösen magas terhelhetőséggel rendelkezik, így akár kifelé dőlő homlokzatok szellőztetett burkolatának biztonságos megtartására is alkalmas, függetlenül attól, hogy szálbetonról vagy akár üvegről van szó. Mivel a furatból és dübelből, illetve pontmegfogóból álló egység nélkülözhetetlen alkotóelemei a speciális hátsókúpos furatok kialakításához szükséges készülékek, valamint a szerelőszerszámok is, így komplex rendszerről beszélünk.

fischer ACT rendszer
Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

Az ACT rendszer alkalmazása által a tervezőnek adott szabadság beszédes példája Stuttgart városának futurisztikus gyöngyszeme, a Porsche Múzeum. A 35000 tonnás óriás acélból, üvegből és fémburkolatból áll, és 5600 négyzetméteres kiállítótérnek ad otthont. Az érkező látogató fölé impozánsan magasodó, 16,5°-ban kifelé dőlő, 40 méter széles üveg homlokzat 14 m magasságból 27 méteres magasságig nyúlik előre, melyen a hatalmas, erős biztonsági üvegből készült elemek a hátsókúpos technológiának köszönhetően teljesen homogén, sima felületet alkotnak. A fejlesztéssel ugyanis világszerte először vált lehetővé olyan üveg pontmegfogás alkalmazása, ahol az üveglapokat nem kell teljesen átfúrni. A ponttartó egy hátsókúpos zsákfuratba, meghatározott nyomatékkal épül be, mellyel feszültségmentes formazárást biztosít. Ezáltal nem állnak ki áttörések a felszínből, és a homlokzat szennyeződése is csekélyebb mértékű.

A lövedék erejével: FHB II ragasztópatron

Ragasztópatront más gyártó is forgalmaz, de olyat, ami repedéses betonban, pláne furattisztítás nélkül is alkalmazható, csak a fischer kínál. Az FHB II, és az izmosabb nagytesó FHB II HIGH SPEED ragasztópatron segítségével a homlokzatok, gépek és acélszerkezetek bel- és kültérben is gyorsan - akár két perc alatt -, biztonságosan rögzíthetők. Hogyan működik a ragasztópatron, mely nemcsak külsejében emlékeztet egy lövedékre, de annak erejével is dicsekedhet? A nyomaték-kontrollált ragasztott dübelben a sztirolmentes vinilészter ragasztóanyag a dübel acél szárának behajtásával aktiválódik: a dübelkúpok kiszabadítják a patron tartalmát, ami a furatfalnak feszülve le is zárja azt. A szerelés tehát idő- és költségtakarékos, a végeredmény pedig szó szerint betonbiztos.

fischer FHB II ragasztópatron
Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

A rocksztár: ULTRACUT betoncsavar

A nagyteljesítményű ULTRACUT FBS betoncsavar igazi rocksztár a rögzítőelemek között, s ennek megfelelően a heavy metal lehengerlő erejével viselkedik a betonban. Ha a nyers erő önmagában nem lenne elegendő a könnyű és gyors szerelhetőséghez és a végeredmény stabilitásához, a csavar fűrészfogas geometriai kialakítása már nagyot lendít az ügyön. Az ULTRACUT-tal nem szükséges finomkodni: függőleges szerelés esetén is kihagyható a furattisztítás, aljzatnál azonban a furatot 3 fúróátmérővel mélyebbre kell fúrni. Feszítésmentes rögzítésének köszönhetően kisebb perem- és tengelytávolságok lehetségesek a szerelésnél. A termék ETA értékelése repedéses és repedésmentes betonhoz, a szeizmikus igénybevételi engedély, valamint az R120 tűzvédelmi bevizsgálás további biztonságot garantál.

fischer ULTRACUT betoncsavar
Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

Az otthon melegének őrzője: Thermax

Nézzünk egy életszerű rögzítéstechnikai kihívást: adott egy 20 cm vastag külső hőszigetelő réteg, amin keresztül egy előtetőt szeretnénk rögzíteni. Nem elég, hogy a különböző anyagú rétegeken átívelő rögzítés pontos és erős legyen, de a hőhídképződésnek is elejét kell venni. Túl sok lenne az elvárás? A fischer fejlesztése az ilyen esetekre a Thermax, a külső hőszigetelésen keresztül alkalmazott nagy teherbírású, hőhídmentes rögzítőrendszer, ahol a nem teherhordó réteg 62 mm és 290 mm között lehet.

fischer THERMAX rögzítőrendszer.jpg
Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

A Fischer befecskendező habarcsokkal kombinálva a Thermax rendszer különösen biztonságos betonhoz és falazathoz történő rögzítésre. Hab a tortán, hogy a Thermax üvegszállal erősített, önvágó menetes éle még azt is lehetővé teszi, hogy ne kelljen külön szerszámot alkalmazni a rögzítéshez, így értékes idő és pénz takarítható meg. Az olyan erős rakományok, mint a napellenzők, előtetők, légkondicionáló egységek, műholdas antennák - akár betonra, akár repedéses betonra, akár perforált és masszív téglából készült falazatra szánták őket -, úgy maradnak stabilan a helyükön, hogy eközben a lakótér klímája csöppet sem sínyli meg a homlokzati hőszigetelésen a szerelés során esett "sebeket".

fischer THERMAX rögzítőrendszer.jpg
Fél lábbal a jövőben: futurisztikus rögzítések

A fischer sikersztorijának nyitánya egy korszakos találmány, az S-dübel volt 1958-ban - ennek szülőatyja a zseniális alapító, Arthur Fischer volt. Az S-dübelt az évtizedek során több ezer új, speciális termék követte, és a világcég által piacra dobott rögzítéstechnikai innovációk száma azóta is gyarapodik. Az immár 14.000 rögzítéstechnikai termékből álló fischer-bőségtálban megtalálható minden, ami a problémamentes rögzítéshez kell, legyen szó akár egy képről a falon, akár egy teljes homlokzati rendszerről.

A hírben szereplő termékek
fischer ULTRACUT FBS II betoncsavar
 
fischer ULTRACUT FBS II betoncsavar

Nagy teljesítményű beton csavar egyszerű szerelhetőséggel. A fischer ULTRACUT FBS II cinkkel galvanizált acél betoncsavar (átmérő 8-14) és korrózióálló acél (átmérő 8-12) erőteljes rögzítési megoldás kényelmes szereléssel. A fűrészfogak geometriája biztosítja a gyors és egyszerű szerelést . A betoncsavar ideális rögzítés szerelősínekhez, konzolokhoz és polcrendszerekhez. A cinkkel galvanizált acél kivitel beltérre, a korrózióálló acél kivitel speciálisan kültéri alkalmazásra használható. A szortiment különböző fejkialakításokat kínál: süllyesztett fejű torx behajtással, és hatlapfejű, torx behajtással vagy anélkül (csak cinkkel galvanizált acél) külön rendelésre.
Az ULTRACUT FBS II 6 SK fej alatti speciális kettős szög-geometriája növeli a betoncsavar stabilitását becsavarás közben. A csavar mélyen belevág a betonba és nagy terhelhetőségeket tesz lehetővé. Különböző fejkialakítások maximális rugalmasságot nyújtanak az alkalmazási megoldásokhoz: Hatlapfejű, lencsefejű/nagy lencsefejű, süllyesztett fejű és belsőmenetes hüvellyel / menetes véggel. Az ULTRACUT FBS II 6 tökéletesen alkalmazható csővezetékek, szerelősínek, légvezetékek és egyéb épületgépészeti/karbantartási feladatokhoz.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kötőelemek, dübelek
Kötőelemek, dübelek
Kültéri árnyékolók, rovarhálók, előtetők
Kültéri árnyékolók, rovarhálók, előtetők
Függönyfalak, fémhálós homlokzatok, üvegtetők
Függönyfalak, fémhálós homlokzatok, üvegtetők
Pala és szálcement tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Pala és szálcement tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...