Leier „Házat, de gyorsan!” ötletpályázat eredményei

11 inspiráló házzal bővül a Leier ötlettára

11 házzal bővül az építkezők döntéseit segítő Leier Típusházak köre. A gyakorló építészek és építészhallgatók számára kiírt tervezői ötletpályázatra beérkezett 45 tervből a 10 legjobbat szakértő zsűri választotta ki, míg további egy épület a közönség szavazatai alapján kerülhet az inspirációtárba.

Leier „Házat, de gyorsan!” ötletpályázat díjak
Leier „Házat, de gyorsan!” ötletpályázat díjak

Szakmagyakorló építészek és építészhallgatók számára 2.500.000 Ft összdíjazású ötletpályázaton kereste a Leier, a hazai építőanyag gyártás meghatározó szereplője azokat az épületeket, amelyekkel építészeti ötlettárát bővítheti. A feladat a cég előregyártott elemeiből és az általa gyártott további építőanyagok felhasználásával készülő, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony, CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése volt 5 fős család számára.

A Magyar Építész Kamara szabályai szerint lebonyolított nyílt és titkos tervezési ötletpályázatra 31 gyakorló építész és 14 hallgatói pályázat érkezett. A beadott pályaműveket a zsűri november 2-án bírálta el és választotta ki a kiíró számára díjazandó és bemutatandó terveket, valamint azokat, amelyek közül a nagyközönség választhatta ki a legjobbat.

Az eredményeket a zsűri és a kiíró a 2022. november 18-án Győrben megrendezett, hibrid lebonyolítású, azaz online közvetített eredményhirdetésen hozta nyilvánosságra.

"A tervezési ötletpályázat kiírója, a Leier Hungária Kft. Közép-Európa és Magyarország meghatározó építőanyag gyártója folyamatosan figyelemmel kíséri az építéssel, építésgazdasággal összefüggő, a társadalmat és környezetünket érő változásokat, kihívásokat, és a maga eszközeivel segítő válaszokat kíván adni rájuk. Ennek egyik eszköze az előregyártott betontechnológia, amellyel korszerű otthonok épülhetnek gyorsan, költséghatékonyan és kevesebb élőmunka igénybevételével." - mondta el Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a november 18-án, Győrben megtartott, "Házat, de gyorsan!" tervezői ötletpályázat ünnepélyes eredményhirdetésén, majd így folytatta. - "Nagyon jó látni, hogy milyen sok és sokféle házat képzeltek el a pályázaton induló szakemberek cégünk színes termékpalettájának felhasználásával."

Pályázat útján bővül a Leier inspirációtára

Annak érdekében, hogy a korszerű előregyártási technológiával minél több és minél jobb minőségű ház épüljön, a Leier Hungária Kft. honlapján inspirációként szolgáló építészeti ötlettárat hozott létre. Ez az ötlettár bővülhet most szinte a duplájára, hiszen az eddigi 14 mellé, a pályázatnak köszönhetően további 11 ház tervei kerülhetnek. A tervpályázatra beérkezett, díjazott, illetve további kiválasztott pályaművek mellett a kiíró természetesen fel fogja tünteti azok alkotóit és elérhetőségüket is, így a tervező és a megrendelő könnyebb egymásra találásának lehetőségét kínálva.

Leier „Házat, de gyorsan!” ötletpályázat nyertesei, a zsűritagok és a kiíró
Leier „Házat, de gyorsan!” ötletpályázat nyertesei, a zsűritagok és a kiíró
A nyertesek, a zsűritagok és a kiíró

Neves zsűri döntött

A példamutató építészeti és építészhallgatói teljesítményeket értékelő zsűribe a hazai építészet neves szakembereit invitálta a kiíró. 
A zsűri elnöki pozícióját Horváth Sándor, Széchenyi-díjas okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék címzetes egyetemi docense, az ÉMSZ alapító tagja és örökös elnöke töltötte be.
A társelnök Karlovecz Zoltán, Ybl Miklós díjjal kitüntetett építész, Pécs város volt főépítésze volt. A bíráló bizottság tagjai Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős, az Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Karáról, Váradi Gábor, okleveles építészmérnök, vezető tervező, a Magyar Építész Kamara delegáltja és Parádi Zsuzsanna, okleveles építészmérnök a kiíró képviseletében voltak.

Horváth Sándor, a zsűri elnöke az ünnepélyes eredményhirdetésen a következő szavakkal értékelte a pályázatra érkezett munkákat (a teljes értékelés elolvasható itt).
"A beérkezett tervek jól tükrözik a hazai telekadottságokat, mert a nagy telekre épülő tágas földszintes alaprajzi elrendezés, a szalagtelkes telepítés vagy az oldalhatáros elhelyezésre egyaránt érkezett javaslat, de volt pályázó, aki az átriumos házban látja az ajánlott épületformát. Az épületek tömegalakítása terén is szinte minden lehetséges változatra volt példa: földszintes lapostetős, földszintes magastetős de egyterű, tetőtérbeépítéses, vagy emeletes házak egyaránt szerepeltek a javaslatok között. A tagolt, többszörös kiugrású formák szerkezeti nehézséget, és energetikai szempontból alacsonyabb hatékonyságot jelenthetnek.
A tetősíkok meredeksége is változó volt, de a korábban annyira kedvelt, alacsonyabb hajlású, számomra (is) tájidegen mediterrán hangulatú tetők talán kisebb hányadban voltak. A bíráló bizottság inkább a jó kihasználtságot biztosító, 40-45-fok körüli tetőket ítélte kedvezőbbnek a kiírás feltételeinek teljesítése szempontjából.
A lapostetők esetén a növényzettel történő telepítés kedvező elbírálású volt, és természetesen az alternatív energiatermelés eszközei, lehetőségei is előnyös értékelést jelentettek, mint ahogy a nyári benapozás elleni védelemről történő gondoskodás is.
A lakás alaprajzokat tekintve a nagyvonalúbb térélményt nyújtó (pl. körüljárható, átlátható, galériás, stb.) szerkesztésű tervek kaptak kedvezőbb értékelést. Kiemelt hangsúlyt fektettünk a szélfogó és/vagy előtér szükségességére, hiszen a külvilággal közvetlen kapcsolatos lakóépületről beszélünk, ahol a kedvező energetikai működés miatt elengedhetetlen egy zsilipelés… A nyugodt elvonulást biztosító háló zóna biztosítása, a házak léptékéhez illő tároló és kiegészítő terek kialakítása ugyanígy értékelési szempont volt.
Ki kell emelni, hogy a hallgatói tervek általános színvonala semmiképp sem volt gyengébb a már nagyobb tapasztalattal rendelkező, szakmagyakorló építészmérnökök munkáinál; ez vélhetően az oktató konzulensek munkáját is dicséri. A fiatal generáció CAD-használati felkészültsége is magas színvonalú, de ők már az ún. "Y" vagy "Z" generáció tagjaiként ebbe születtek, ebben nőttek fel."

Építész kategóriában három pályaművet díjazott és három dicsérő oklevelet adott át a zsűri

I. díj Balku Bertalan, Balku-Hodován Katalin Abstrakt Műterem Kft. – TÚR HÁZ (13. pályamű)

I. díj Balku Bertalan, Balku-Hodován Katalin Abstrakt Műterem Kft.- TÚR HÁZ
I. díj Balku Bertalan, Balku-Hodován Katalin Abstrakt Műterem Kft.- TÚR HÁZ

II. díj Arch Stúdió Kft. Építész tervező: Vesztergom Ádám, Dombrovszky Zsófia – SÉD HÁZ (26. pályamű)

II. díj Arch Stúdió Kft. Építész tervező: Vesztergom Ádám, Dombrovszky Zsófia - SÉD HÁZ
II.díj Arch Stúdió Kft. Építész tervező: Vesztergom Ádám, Dombrovszky Zsófia - SÉD HÁZ

III. díj Ungerhofer Dániel – PÁNDZSA ház (5. pályamű)

III. díj Ungerhofer Dániel - PÁNDZSA ház (5. pályamű)
III.díj Ungerhofer Dániel - PÁNDZSA ház (5. pályamű)

Dicsérő oklevél Nyul Dávid – RÁBCA ház (18. pályamű)

Dicsérő oklevél Nyul Dávid - RÁBCA ház (18. pályamű)
Dicsérő oklevél Nyul Dávid - RÁBCA ház (18. pályamű)

Dicsérő oklevél Balmaz Gábor – BERETTYÓ ház (10. pályamű)

Dicsérő oklevél Balmaz Gábor - BERETTYÓ ház (10. pályamű)
Dicsérő oklevél Balmaz Gábor - BERETTYÓ ház (10. pályamű)

Dicsérő oklevél Czáka Zoltán – ZALA ház (8. pályamű)

Dicsérő oklevél Czáka Zoltán - ZALA ház (8. pályamű)
Dicsérő oklevél Czáka Zoltán - ZALA ház (8. pályamű)

Építészhallgatói kategóriában három megosztott II. díjat és egy dicsérő oklevelet ítélt oda a bíráló bizottság

II. díj  Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu, Szilágyi Szabolcs (M Építészet és Urbanisztika, Kolozsvár) – SIÓ HÁZ (33. pályamű)

II. díj  Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu, Szilágyi Szabolcs (M Építészet és Urbanisztika, Kolozsvár) - SIÓ HÁZ (33. pályamű)
II.díj Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu, Szilágyi Szabolcs (M Építészet és Urbanisztika, Kolozsvár) - SIÓ HÁZ (33. pályamű)

II. díj Matus Viktor János (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőművész MA) – TETTYE ház (37. pályamű)

II. díj Matus Viktor János (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőművész MA) - TETTYE ház (37. pályamű)
II.díj Matus Viktor János (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőművész MA) - TETTYE ház (37. pályamű)

II. díj Ambrus Tibor (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar - Építész MSC) – ZALA ház (40. pályamű)

II. díj Ambrus Tibor (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar - Építész MSC) - ZALA ház (40. pályamű)
II.díj Ambrus Tibor (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar - Építész MSC) - ZALA ház (40. pályamű)

Dicsérő oklevél Forgács Benedek, Sáros Levente (MOHOLY-NAGY Művészeti Egyetem - Építőművészet Szak) – FERTŐ HÁZ (45. pályamű)

Dicsérő oklevél Forgács Benedek, Sáros Levente (MOHOLY-NAGY Művészeti Egyetem - Építőművészet Szak) - FERTŐ HÁZ (45. pályamű)
Dicsérő oklevél Forgács Benedek, Sáros Levente (MOHOLY-NAGY Művészeti Egyetem - Építőművészet Szak) - FERTŐ HÁZ (45. pályamű)

Hogyan látta a terveket a nagyközönség, azaz a reménybeli megrendelő?

Akkor születik jó ház, ha az nem csak építészetileg felel meg az elvárásoknak, hanem a megrendelő igényét is maximálisan szolgálja, ezért a kiíró a nagyközönség véleményét is kikérte a szakemberekből álló zsűri által shortlistre juttatott épületekről. Mind a két kategóriában öt-öt napig szavazhattak az érdeklődők a közösségi médiában az építészek és az építészhallgatók munkáiról. Gyakorló építész kategóriában a nagyközönség szerint Nagy Sándor építész által tervezett modern Ipoly ház bizonyult a legjobbnak. A szavazás érdekessége, hogy ezúttal a zsűri és a közönség véleménye megegyezett, hiszen az építészhallgatók munkái közül a kolozsvári iskola pályázói, Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu és Szilágyi Szabolcs Sió háza lett a kedvenc.

Az építészhallgatók munkáit a hazai építész felsőoktatási intézmények oktatói szakértőként segítették:

  • Fóris Viktória, okleveles építészmérnök, mestertanár (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)
  • Dr. habil. Bozsaky Dávid, okleveles építészmérnök, tanszékvezető egyetemi docens (Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék)
  • Dr. Szabó Péter, okleveles építészmérnök, egyetemi docens (Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar)
  • Vági János DLA, adjunktus (Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építészmérnöki Tanszék)
  • Dr. Zilahi Péter DLA, építész, adjunktus (Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet)

További részletek és információk: https://www.leier.hu/hu/hirek/11-inspiralo-hazzal-bovul-a-leier-otlettar

Bővebb információ a pályázatról: https://www.hazatdegyorsan.hu/

A hírben szereplő termékek
Leier klímafödém Leier mesterpanel (LMP) Leier üreges födémpalló (LÜF) Leier mesterfödém (LMF)
 
Leier előregyártott födémrendszerek
4 termék

Leier mesterpanel (kéregelemes födém), Leier üreges födémpalló és Leier mesterfödém gerendák.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Leiertherm AKU 30 HT habarcstáskás tégla LeierPLAN 44 iSO tégla LeierPLAN 45 N+F tégla LeierPLAN 38 N+F tégla
 
Leier égetett kerámia falazórendszerek
21 termék

A Leier cégcsoport által gyártott téglák európai viszonylatban is kiváló hő- és hangszigetelők, hőcsillapításuk és páraelvezető képességük nagyon jó, nyomószilárdságuk igen kedvező.

21 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Leier előregyártott kéregfal (LKF)
 
Leier előregyártott kéregfal (LKF)

A Leier kéregfal alkalmazása tökéletes megoldást biztosít bármilyen teherhordó-, térelválasztó falszerkezetnek, pincék, liftaknák, támfalak építésének, de speciális mérnöki feladatok ellátására is alkalmas. A kéregfal elemekből épített monolitikus falszerkezet minden tekintetben egyenértékű a helyszínen zsaluzott vasbeton falakkal.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Leier egyenes karú lépcső Leier húzott karú lépcső
 
Leier előregyártott lépcsők
2 termék

A Leier lépcsőpanelek kiemelkedő betonminőséggel és magasfokú tűzállósággal rendelkeznek. Az előregyártott egyeneskarú lépcsők önállóan, egykarú lépcsőként, vagy pihenőkkel kiegészített két-, három, illetve többkarú lépcsőként alkalmazhatók. Az előregyártott húzott karú lépcsők a helyszíni betonozással készült, nehézkes, és bonyolult kivitelezéssel szemben méretpontos, gyorsan és egyszerűen beépíhető lépcsők.

2 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Leier LSK kéményrendszer Leier SMART kéményrendszer Leier LK kéményrendszer Leier Multikeram LAS kéményrendszer
 
Leier kéményrendszerek
6 termék

A Leier kéményrendszereket hosszú használatra tervezték, kerámia béléscsövük több évtizedig ellenállnak a kémény üzemelése során keletkező káros anyagoknak (például a füst maró savjának) és az óhatatlanul kicsapódó nedvességnek is. A Leier kéménytípusai között bármilyen tüzelőanyaggal történő fűtéshez talál kéményt. Választhat univerzális (minden tüzelőanyaghoz kiváló) vagy speciális (az adott tüzelőanyaghoz a legoptimálisabb) kéményt.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Leier betoncserepek
 
Leier betoncserepek

A leier betoncserepeit hosszú élettartam és klasszikus elegancia jellemzi. A Toscana hullámos profilú tetőcserép ideális választás mind a hagyományos, mind pedig a mediterrán típusú épületek és tetők fedéséhez. A sík felületű Granite betoncserép a manapság népszerű, letisztult formavilág építőelemei közé tartozik. Nem csupán a modern és új tetőkön mutat jól, de régi tetőfedések cseréjekor is érdemes vele számolni, hiszen látványával az egész épület megjelenését újszerűvé varázsolja. A Leier beton tetőcserepek 4-féle bevonattal (Basic, Classic, Exra és Lux) érhetők el.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Leier MDE nyílásáthidaló Leier MDA nyílásáthidaló Leier MDVA nyílásáthidaló
 
Leier nyílásáthidalók
3 termék

MDE, MDA és MDVA előfeszített nyílásáthidalók kerámia köpennyel.

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...