proidea.hu online termékinformációs katalógus

Frissült az Aliplast ArchiCAD GDL könyvtára


2016. augusztus 16.

Új elemként kerültek be a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség

Megjelent az Éptár frissített nyílászáró megoldása, mely az Aliplast alumínium profilú rendszerek ArchiCAD elemkönyvtárként letölthető termékeit jeleníti meg. A már korábban fejlesztett Aliplast könyvtárhoz képest új elemként kerültek bele a válaszfalak, vagy a már meglévő leveles ajtópánt és az új hengeres pánt közötti választási lehetőség. Az alap ArchiCAD-es függönyfal és egyéb nyílászárók korlátozottsága többek között a néhol hiányosabb kidolgozottság miatt sem szerencsés, hiszen részletes lizéna és bordametszeteket, részleteket nem tudunk belőle kinyerni. Az Aliplast elemkönyvtára a gyártói ArchiCAD könyvtárak összes előnyét tartalmazza, valós termékek segítik a tervezési folyamatot, máshol nem elérhető funkciókkal.

Az ingyenesen elérhető Aliplast könyvtár az egyes terméktípusokat, méretek rendezett rendszerét kínálja a felhasználóknak tolóablakok, összetett ablakok, hagyományos és strukturális üvegezésű függönyfalak, ajtók, köztük toló- és harmonikaajtók széles választékával. A valós termékek alapján megmodellezett elemek által egyszerűbben kaphatunk például csomópont-modellezéshez, kidolgozáshoz szükséges rajzokat. Az egyes elemekhez a hozzájuk tartozó paramétereket könnyen beállíthatjuk, és intelligens módon csak azokat, így a tervezési folyamat végén a konszignációs listánk pontos adatokkal fog elkészülni.

A könyvtár elérhető az Aliplast honlapjáról az Architects Zone-ba történő regisztráció után. A GDL installer innen letölthető, majd a kívánt ArchiCAD verzióra telepíthető. Telepítés után az Aliplast könyvtár bekerül az adott verzió könyvtárába.

Az egyik legtipikusabb Aliplast termék talán a függönyfal, így a függönyfal konfigurátor bemutatása sokaknak hasznos lehet. Az Aliplast mappa ablakok mappájában megtalálható függönyfal elemek nem önálló elemek, hanem falhoz kötve léteznek. A falhoz kötés egyben azt is eredményezi, hogy ferde fal esetében ferde függönyfalat is létrehozhatunk.

Frissült az Aliplast ArchiCAD GDL könyvtára

A függönyfal elemek mellett, értelemszerűen az ablakok között, további Aliplast ablakok találhatóak. Itt akár összetett ablakok használatára is lehetőségünk adódik, beállításaikat tekintetve ugyanúgy konfigurálhatók, mint a függönyfalak. Új elemként szerepel itt a párhuzamosan kitolható ablak is a MC Glass profilcsaládban.

A Profilok lapon a profilcsalád kiválasztásával az alapbeállításokat egyszerűen elvégezhetjük, majd igényeinknek megfelelően dolgozhatunk strukturális függönyfallal, tervezhetünk energiatakarékos és tűzálló épületre is. Később aztán beállíthatók a panelek, az ajtók és az ablakok, melyek illeszkednek az adott függönyfalhoz, így nem kell attól tartanunk, hogy esetleg nem a rendszerbe illő elemet választottunk. A külső-belső színezés, a függönyfalba kerülő üvegek típusa és vastagsága szintén itt állítható, a rendszerséma pedig a következő oldalon található.

A függönyfal osztását, a lizénák és a bordák helyzetét, a függönyfal alapsémáját a méretek és nyitásirányok oldalon adhatjuk meg és az egyes panelek is itt módosíthatók. Itt bizonyos megkötésekkel találhatjuk szembe magunkat, a program nem engedi a nem kompatibilis méretű ablakok lehelyezését, ilyen például a MC-Fire rendszer, melybe csak fix üvegpanel és tömör panel tervezhető.

Többféle megjelenítési mód közül választhatunk: 2D-ben 1:100, 1:50 és 1:1 kidolgozottság, míg 3D-ben egyszerű és részletes módot találunk. Érdemes csomópontok, metszetek, apróbb részletek esetén a részletes opciót választani.

Tervünk elkészültével konszignációs listát hozhatunk létre, melyben megadhatók a nyílászárók pontos konszignálásához szükséges értékek. A konszignációs sablon a gyártói igényeknek megfelelően lett kialakítva. Ez a sablon összegyűjti, majd automatikusan kilistázza a terven található elemek tulajdonságait. A Lista paraméterek lapon megadhatjuk a további jellemzőket, melyek nem következnek a nyílászárók, függönyfalak alapbeállításaiból. A Tárgy beállítása ablakban a különböző kiegészítőket is beírhatjuk, illetve megjegyzést is fűzhetünk az adott elemhez, amely a konszignációban szintén megjelenik.

Az ablakok és az ajtók beállítása a függönyfalakéhoz nagyon hasonló, szintén Tárgy beállítása ablakban keresendő. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a tokosztások szerkesztése 3D-ben csak összetett ablakoknál működik. Az Aliplast függönyfal- és nyílászáró könyvtár tehát egy rendkívül változatos, egyszerűen konfigurálható elemgyűjtemény, valós profilú és méretű termékek megjelenítésére.

Forrás: [ éptár ]Ha az Aliplast ArchiCAD GDL könyvtárról bővebb információt szeretne kérni az Aliplast Sp. z o.o. munkatársától, használja az Információkérés gombot.
 

Cég
Kereskedelmi iroda: H-1034 Budapest, Tímár utca 34.
Telefon: +36 1 430 1927
Fax: +36 1 388 1550
E-mail:
Web: www.aliplast.hu
Web: http://www.aliplast.pl/hu
Farkas Zita
kereskedelmi igazgató +36 30 542 3347
   
   
   
   
Az aliplast az építőipari alumíniumrendszerek felhasználóinak körében elismert CORIALIS (CORe Innovative ALuminium Integrated Solutions) konszern meghatározó tagja. A cég központja Lokerenben, Belgiumban van. 1984-ben kezdett működésünktől az építőipar igényihez igazodó folyamatos rendszerfejlesztések, a gyártmányok megbízhatósága, kedvező ára és stabil minősége lehetővé tették vállaltuk dinamikus növekedését.
Kulcsszavak:  Aliplast  ArchiCAD  GDL  könyvtár  nyílászáró  könyvtár  függönyfal  tárgy  objektum  GDL  objektum