Már elérhető a "The Future Of The Planet" című új AluBook

Már elérhető a The Future Of The Planet című új AluBook

Az Aluprof kiadványából megismerhetők az építészet legújabb trendjei, innovációi

A trendekről szóló angol nyelvű AluBook harmadik kiadása „The Future Of The Planet” címmel már elérhető az olvasók számára. Az Aluprof ezúttal az építőiparnak az éghajlati válság ellensúlyozásában és egy jobb jövő építésében elfoglalt szerepét mutatja be. A beszélgetéseket az albumban bemutatott egyedi projektek, új technológiák és megoldások, valamint az építészekkel és iparági szakértőkkel készített interjúk ösztönözték. A környezetvédelem érdekében az Aluprof az AluBook elektronikus kiadásának letöltését javasolja.

Az AluBook kiadványsorozat lényege, hogy megvitassa az aktuális és előrejelezze a jövőbeli trendeket, bemutassa az innovációkat, a kiemelkedő projekteket és az építészet, valamint az általánosságban vett építőipar megjelenésére hatást gyakorló emberek profilját. Az album harmadik kiadásában ez a célkitűzés az építőiparra váró változások azon kontextusában jelenik meg, hogy mind ember-, mind környezetbarátnak kell lenniük. Ezek közé tartoznak olyan ipari épületek projektjei, melyek visszaszolgáltatják azt lakók és közterületek számára, a szénlábnyomot csökkentő anyagok használata, valamint a termékek és teljes épületek rangos környezetvédelmi tanúsítványai.

"The Future Of The Planet" című új AluBook
Már elérhető a The Future Of The Planet című új AluBook

"Az építőipar az energiafogyasztás közel 40%-áért és a szén-dioxid-kibocsátás 36%-áért felelős. Ezek a számok hatalmas felelősséget jelentenek számunkra, és arra ösztönöznek bennünket, hogy még keményebben keressük az új, ökológiai megoldásokat, és környezetbarátabb technológiákat fejlesszünk ki, hogy az építőipar az ember és a természet szolgálatában állhasson, amivel aktívan hozzájárulhat az éghajlati problémák megoldásához. Az AluBook ezen kiadásában az építőipar azon trendjeit és eredményeit mutatjuk be, amelyek bizonyítják, hogy az ökológia, a gazdaságosság és az esztétikum ötvözése lehetséges" – mondta Tomasz Grela, az Aluprof SA igazgatótanácsának elnöke.

A környezettel és a trendekkel összhangban lévő építőipar

Az Aluprof által kiadott harmadik album több témán keresztül vezeti végig az olvasót, lehetővé téve, hogy különböző nézőpontokból tekinthessen a modern építőiparra. A „Let’s build a better future” című fejezet többek között a tervezett beruházások és a bennük alkalmazott, környezetvédelmi tanúsítás szempontjából értékelt megoldások iránti felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozza. Az ostravai Gong-terem érdekes revitalizációjának bemutatásával azt is megmutatja, hogyan lehet a múltban épült épületeket úgy módosítani, hogy azok a jövőben az embereket szolgálják.

"Az AluBooknak a „The nature of technology” című része azt mutatja be, hogy az építőipar és a környezet összefüggő kompozíciót alkothat, és a kifejlesztett innovációk lehetővé teszik a természetben rejlő lehetőségek kiaknázását anélkül, hogy károsítanák azt. Ilyen a világ egyik legmagasabb faépülete, a svédországi Sara Kulturhus, vagy a varsói SKYSAWA felhőkarcoló, amelynek formája úgy lett megtervezve, hogy a napfényt a környező lakóépületekbe juttassa" – mondja Tomasz Grela, a vállalat igazgatótanácsának elnöke.

A főváros építészete

A legújabb kiadványt a változó Varsónak is szenteljük, ahol a modernitás zökkenőmentesen keveredik a történelemmel. A „Warsaw: Modern and revitalized” című fejezetet az Aluprof főépítészével, Elżbieta Dziubakkal készült interjú nyitja, aki a nagyapja „küldetését” folytatja, és „Varsó építőinek” következő generációjához tartozik. Ezért a fővárosnak a lengyel építészetben betöltött szerepéről szóló beszélgetés több összefüggésen alapul. Az utolsó fejezetben az AluBook szerzői a családi házakra összpontosítanak, bemutatva – többek között Przemek Olczyk, a Mobius Architekci stúdió munkatársának munkájának köszönhetően –, hogy azok esztétikusak, funkcionálisak és fenntarthatók is lehetnek.

Az építőipar jövője

A modern építőipar témája, amelyet az AluBook legújabb száma tárgyal, egyúttal a nemrég megvalósult „Future Builders” projektet is érinti. A fejlődés kilátásait szem előtt tartva az Aluprof létrehozott egy virtuális platformot, amely az építészeket és a várostervezőket célozza meg. Célja, hogy teret adjon a városok jövőjéről, a városrészek fejlesztéséről, az új épületek és zöldövezetek tervezéséről, valamint a meglévő épületek felújításáról szóló véleménycserének. Annak érdekében, hogy ember- és környezetbarát lakóhelyeket hozzunk létre. Lengyelországból és külföldről származó, a legprogresszívebb nemzetközi projekteken dolgozó építészek, valamint az építőiparban szakmailag érintett személyek kaptak meghívást, hogy megvitassák a jövőt. Olyan szakemberek voltak köztük, mint Álvaro Leite Siza Vieira, Bogdan Zaha, Robert Konieczny, Przemo Łukasik oraz Zbigniew Maćków. Az interjúk a projekt külön erre a célra létrehozott weboldalán érhetők el.

Kategóriák
Kültéri árnyékolók, rovarhálók, előtetők
Kültéri árnyékolók, rovarhálók, előtetők
Tűzvédelmi, hanggátló, árvízvédelmi, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak
Tűzvédelmi, hanggátló, árvízvédelmi, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak
Tolóajtók, harmonikaajtók
Tolóajtók, harmonikaajtók
Fém nyílászárók, fém profilrendszerek
Fém nyílászárók, fém profilrendszerek
Függönyfalak, fémhálós homlokzatok, üvegtetők
Függönyfalak, fémhálós homlokzatok, üvegtetők
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...