proidea.hu online termékinformációs katalógus

Utcai zajok kizárása Heraklith lapokkal nagy forgalmú út melletti családi házban


2016. március 07.

A vastagvakolattal ellátott, rugalmas vázra szerelt, speciális szálszerkezetű Heraklith lapok jelentősen javítják a falazott szerkezetek hanggátlását

Rohanó világunk káros mellékterméke az egyre fokozódó zajterhelés. A zajok egy szint felett vagy bizonyos ismétlődés után nehezítik a munkavégzést, a koncentrálást, akadályozzák feladataink elvégzését, végeredményben zavarják az idegrendszer működését. Az ismétlődő zajok sajátossága, hogy egy idő után „az ember füle rááll”, velük szemben az ingerküszöb alacsonyabb lesz. Különösen káros a jelenség, amikor az az otthonunkat terheli és akadályozza az esti, éjszakai, hétvégi pihenést, regenerálódást.

A ház, ahol a bentlakók a fenti jelenségtől szenvedtek egy nagy forgalmú út mellett épült. Az épület mellett rendszeresen gépjárművek haladtak el. A könnyű, glettelt falazóelemek ezeket a forgalomból eredő zajokat nem bírták kizárni az épületből. Az akusztikai feladat megoldására a tulajdonos az Arató Akusztikai Kft.-t kérte fel. A cég szakemberei a helyszínbejárás során akusztikai méréseket végeztek, amely során meghatározhatóvá vált a probléma forrása. A könnyű, glettelt falszerkezet különösen a mély frekvenciatartományban nem működött hatékonyan. A dübörgő, mély hangok bejutása az épületbe elsősorban a falszerkezet kis tömegével volt magyarázható.
Mivel a tulajdonos a homlokzatot hőszigetelni szerette volna, ezért az akusztikus tervezőnek a feladat megoldására a Heraklith lapokra esett a választása, amelyek szálas szigetelőanyaggal kombinálva a hő- és hangszigetelést is biztosítják.
A számítások elvégzése után a következő rétegrendet javasolták:
  • 50x50 mm-es lécváz rögzítése a homlokzaton
  • a lécváz közé 50 mm szálas szigetelőanyag, kőzetgyapot, vagy MPN Plus ásványgyapot
  • 50x1000x600 mm Heraklith C lapok szerelése a lécvázra
  • vastagvakolat 220 g-os üvegszövet háló erősítéssel
A homlokzatszigeteléshez a kivitelezést végző Silver Insulation System Kft. részére a Knauf Insulation Kft. nagy pontossággal (derékszögesség, hosszméretek) gyártott Heraklith lapokat biztosított, amit egy erre a célra beszerzett profilerrel készített el. Ennek köszönhetően az illesztési hézagok minimálisra csökkentek. A hagyományos vastagvakolattal ellátott Heraklith lapok speciális szálszerkezetüknek köszönhetően rugalmas vázra szerelve jelentősen javítják a falazott szerkezetek hanggátlását, melyet számos laboratóriumi mérés is igazol. Az így kialakult réteges falszerkezet növelte a fal tömegét, ami mély frekvenciatartományban 4-5 dB-es hanggátlás növekedést eredményezett.
A Heraklith C hanszigetelő lapokkal kapcsolatban kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation munkatárástól, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: +36 23 889 844
Fax: +36 23 889 845
E-mail:
Web: www.knaufinsulation.hu
Brassnyó László
műszaki tanácsadó  
   
   
   
Mint a Knauf csoport része a Knauf Insulation a világon az egyik leginkább elismert és fejlődő szigetelőanyagot gyártó cég. A vállalat széles választékban gyárt szigetelő anyagokat, lakossági építésekhez és felújításokhoz, kereskedelmi és ipari épületekhez, hogy azok megnövekedett hő- és hangszigetelési igényeit is kielégítse.
Márkanevek: Heraklith®, ECOSE®
További hírek a Fagyapot és parafa szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Knauf  Insulation  Heraklith  C  zaj  zajterhelés  hangelnyelés  hangelnyelő  hangszigetelés  hangszigetelő  hanggátlás  hőszigetelés  akusztika  szigetelés