Nimbus Garden – rendhagyó installáció a klímaválság ellen

Nimbus Garden - Rendhagyó installáció a klímaválság ellen

A ház különlegességét az Ariston levegő-víz hőszivattyúja, valamint a Terrán napelemes tetőcserepe adja

Rendhagyó promóció hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra az Akvárium Klub előtt. Két hétig látható az Ariston Thermo és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közös installációja a budapesti Erzsébet téren. Az augusztus 23. és szeptember 4. között felállított üvegházban különleges hőigényű, trópusi növényeket helyeztek el, melyeket kizárólag megújuló energia segítségével tartanak életben.

Nimbus Garden - Rendhagyó installáció a klímaválság ellen
Nimbus Garden - Rendhagyó installáció a klímaválság ellen

A ház különlegességét a napenergia-felhasználást segítő Generon tetőcserép, valamint az Ariston "Nimbus Garden" nevet viselő levegő-víz hőszivattyúja adja.

A hőszivattyú a külső levegőt felhasználva biztosítja az üvegházban szükséges hőmérsékletet, hűtéssel vagy épp fűtéssel. Ezzel minimális energiát használ fel, károsanyag kibocsátása pedig nincs. Távoli eléréssel egy applikáción keresztül irányítható, a rendszerből érkező lágyvizet pedig visszavezetik a növényekhez. A Generon napelemes tetőcserepek a napenergia felhasználásával segítik a hőszivattyú működéséhez szükséges energia felvételét.  

A Nimbus Garden ház felépítése

  • fő alapanyag: fenyőgerenda és borovi fenyő, amihez hőszigetelt üveg társul
  • befoglaló méret: 3,4 x 1,8 m
  • magasság: 3 m
  • gépészet: Ariston Nimbus Pocket M hőszivattyú, Terrán Generon napelemes tetőcserép
  • a házba telepített növények eredete: Madagaszkár, Kanári-szigetek, Közép-Amerika, Karib-térség, Dél-Mexikó, Dél-Amerika

Az installáció célja, hogy megmutassa: a mai kor emberének kényelmi elvárásai és az ökoszisztéma védelme tudatos tervezéssel megfér egymás mellett. 

A fokozódó klímaválság idején különösen fontos, hogy milyen termékeket és technológiai megoldásokat választunk, amikor otthonunkról és saját kényelmünkről van szó.

A Nimbus Garden installáció ennek a zöld szemléletnek a szimbóluma, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, továbbá a megújuló energiák fontosságára és előnyére.

Nimbus Garden - Rendhagyó installáció a klímaválság ellen
Nimbus Garden - Rendhagyó installáció a klímaválság ellen

A Nimbus Garden ház működése

Az installációban működő Nimbus Pocket M hőszivattyú olyan ideális trópusi hőmérsékletet generál, amelyben a beültetett növények élőhelyének megfelelő kondíciókat biztosít, károsanyag-kibocsátás nélkül.

A nappali 40 °C állandó hőmérséklet mellett a Smart Home rendszerű irányítási módszer lehetővé teszi, hogy programozottan, egy applikáción keresztül, távoli eléréssel is irányítható legyen a szükséges nappali-esti hőmérséklet, valamint az állandó ciklusok pontos ismétlődése.

A hőszivattyú energiatakérokássága még tovább növelhető napelemek csatlakoztatásával. Kiváló megoldás erre a Terrán Generon napelemes tetőcserép, amely a klasszikus napelemes megoldásokkal ellentétben úgy teszi a házat környezetbaráttá, hogy annak megjelenése stílusos és esztétikus marad.

Két innovatív brand találkozása

Az Ariston és a fenntarthatóság
Az Ariston elkötelezett a klímaváltozás visszafordítása mellett, és kizárólag alacsony kibocsátású, valamint energiatakarékos és biztonságos termékeket forgalmaz Magyarországon. Hogy nemzetközi szinten is kinyilvánítsa elköteleződését a fenntartható jövő mellett, az Ariston létrehozta a nemzetközi Ariston Comfort Challenge programot. Ennek keretében a cég felépített Grönlandon egy speciális házat, melyben a klímakutatók az év 365 napján tanulmányozhatják a globális felmelegedést, normál életkörülmények között, még az extrém hideg téli időszakban is.
Az elköteleződés másik bizonyítéka a környezetbarát Ariston Nimbus hőszivattyú, mely rendkívül hatékony és fenntartható megoldás az okosotthonok terén. Ez a berendezés a külső levegőt keringetve fűt télen és hűt nyáron, ráadásul úgy, hogy részben megújuló energiaforrás működteti. Ennek köszönhetően nincs károsanyag-kibocsátása, és a közműszámla is jóval alacsonyabb lehet, mint a klasszikus fűtőberendezéseké.

Ariston Nimbus hőszivattyú
Ariston Nimbus hőszivattyú

Az Ariston Nimbus hőszivattyúval egy kb. 90 m²-es, új építésű ház fűtését lehet biztosítani, átlagos életviteli körülmények mellett. Nincs károsanyag-kibocsátása, így a hőszivattyús fűtési rendszer csak minimálisan terheli a környezetet. Jelentősen alacsonyabb energiafelhasználással biztosítja otthonunk fűtését és hűtését.
Egy kazán éves átlagos fogyasztásának közüzemi költsége kb. 173 000 Ft, a Nimbus 40 M Net hőszivattyú fogyasztásának költsége pedig kb. 84 000 Ft, vagyis a hőszivattyúval kevesebb mint felére csökkenthető a fűtési költség, ami éves szinten akár 89 000 Ft megtakarítást eredményezhet.
Hazánkban hozzávetőlegesen 1 millió háztartás tüzel ma hagyományos kazánnal vagy szénnel, fával. Ha ezek a fogyasztók mind hőszivattyúra váltanának, azzal évente körülbelül 61 091 kilotonna* károsanyag kibocsátását előznénk meg. Ha az eladott Ariston hőszivattyúk helyett kondenzációs kazánokat értékesítettek volna, akkor 68,9 millió m³-rel több károsanyag halmozódott volna fel az elmúlt 3 évben.

*EU statisztikák alapján

A Terrán és a fenntarthatóság
A Terrán Közép-Európa vezető tetőcserépmárkája, többek között a folyamatos fejlesztéseknek, a robottechnológia alkalmazásának és a prémium minőségnek köszönhetően. A cég számára rendkívül fontos, hogy a hagyományokat megőrizve, professzionális, a környezet és a vásárlók igényeit maximálisan kielégítő termékeket hozzon létre.
Környezettudatos szemlélete bizonyítékaként a Terrán olyan napelemparkot hozott létre Bólyban, amelynek segítségével napenergiából biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását. A cég környezetbarát termékei közül is kiemelkedik a forradalmi Terrán Generon napelemes tetőcserép, amely professzionális választ ad a 21. század technológiai kihívásaira. A Generon varázsa abban rejlik, hogy a napcellák olyan speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. Az eredmény egy esztétikus, környezetbarát, kompromisszumok nélküli, energiatermelő tetőrendszer.

Terrán Generon napelemes tetőcserép
Terrán Generon napelemes tetőcserép

"Környezetünk védelme az egyik legfontosabb kritérium működésünk és fejlesztéseink során, azonban a házak megjelenésére és az értékteremtésre vonatkozó vásárlói igényeket is szem előtt tartjuk. Az innovatív tetőcserepek azért is speciálisak, mert hatékonyságban és teljesítményben is felveszik a versenyt a klasszikus szolár panelekkel, ráadásul az általuk kínált esztétikai élmény is sokkal nagyobb. Nem kell a technika javára kompromisszumokat kötni, hisz a betoncserépbe integrált napcelláknak köszönhetően nincs felesleges tetőáttörés, így prémium megjelenést biztosíthatunk ingatlanunk számára, miközben a tető eredeti védelmi funkciója is maradéktalanul megvalósul, emellett növelhetjük az épület értékét.
A termék sikerességét számos közönség és szakmai elismerés fémjelzi (pl. RedDot Termékdizájn 2021 díj), bevezetése óta több mint száz otthon és középület energiaellátását biztosítja Generon rendszer, 2021 végéig pedig megközelítőleg további 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel" – hívta fel a figyelmet Tóth Szabolcs, a Terrán
regionális marketing igazgatója.

A hírben szereplő termékek
Terrán Generon napelemes beton tetőcserép
 
Terrán Generon napelemes beton tetőcserép

A Terrán Generonnal fedett tető teljes védelmi funkcióval rendelkezik, egyidejűleg kimagasló esztétikai előnyt biztosít. A Terrán Generon a Zenit és Rundo cserepekkel készített fedésbe építhető be.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Nimbus Pocket M Net R32 levegő-víz-hőszivattyú Nimbus Compact S Net R32 levegő-víz hőszivattyú Nimbus Compact M Net R32 levegő-víz hőszivattyú Nimbus Plus S Net R32 levegő-víz hőszivattyú
 
Ariston hőszivattyúk
9 termék

Az Ariston legfejlettebb hőszivattyúi, a legmagasabb teljesítmény és a maximális rugalmasság találkozásából.

9 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Napelemek
Napelemek
Hőszivattyúk
Hőszivattyúk
Tetőcserepek
Tetőcserepek
Áramforrások, áramfejlesztők
Áramforrások, áramfejlesztők
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...