Társasházak fűtés korszerűsítésének új lehetősége, gyűjtőkémény átalakítással

A Magyar Kéménygyártó Kft. megoldást nyújt túlnyomásos gyűjtőkémény ésszerű kialakítására

Legtöbb társasházban gravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények). Ezekre a kéményekre sajnos kondenzációs tüzelőberendezések nem köthetők, ezért a lakások fűtés korszerűsítése komoly akadályba ütközik. Ezen a problémán segít a Magyar Kéménygyártó Kft. által kifejlesztés alatt álló gyűjtőkémény átalakítás. A minimális bontási munkával járó átalakítás végeredménye olyan túlnyomásos gyűjtőkémény lesz, amire már kondenzációs készülékek is köthetők. Kivitelezhetőség szempontjából különböző a helyzet a két említett gyűjtőkémény típus esetében.

Termofor gyűjtőkémények, jellemzően panel vagy téglablokkos épületekben találhatóak, ahol az egyes lakások használati meleg víz ellátását átfolyós rendszerű gáz-vízmelegítővel, a fűtést pedig konvektorokkal oldották meg. Az egymás fölötti lakások vízmelegítői vannak a termofor gyűjtőkéményekre kötve. A konvektorok füstgáza megfelelő kémény hiányában többnyire az oldalfalon van kivezetve a szabadba. A konvektorok problémája, hogy kis felületen, magas hőmérséklettel adják le a hőt, égetik a port, egészségtelenek, rossz a hatásfokuk, gazdaságtalanok, nem biztosítanak kellemes komfort érzetet, az oldalfali kivezetés károsítja a környezetet. A vízmelegítők problémája, hogy az égéslevegőt a lakótérből veszik, emiatt balesetveszélyesek, a nyitott közös kémény tovább növeli a balesetveszélyt, rossz hatásfokuk miatt gazdaságtalanok. A fűtéskorszerűsítés megvalósításához az szükséges, hogy az egy kéményen lévő egymás fölötti lakások mindegyike egy időben vállalja, az alábbi három lépésből legalább az első kettő elvégzését.
  1. Kémény átalakítás. Aránylag kis költséggel, kevés bontással, rövid idő alatt elkészíthető.
  2. Készülék csere. A régi gáz-vízmelegítő készülékeket le kell cserélni kondenzációs kombi gázkazánra.
  3. Központi fűtés kialakítása. Konvektorok cseréje radiátorokra, központi fűtés szerelési munkák elvégzése.
A harmadik lépés tetszőlegesen bármikor elvégezhető. A központi fűtést akár ütemekre is lehet bontható, pl. első ütemben csak a fürdőszoba fűtését (esetleg egy törölköző szárítóval) megoldani. Természetesen akkor térül meg leghamarabb a beruházás, ha mind a három lépés egy időben elkészül. Ez esetben a komfortérzet és a biztonság lényeges javulása mellett 35-40 % gázköltség csökkenéssel lehet számolni.

LAS (levegő ellátás - füstgáz elvezetés rendszerű) gyűjtőkémények, olyan, az utóbbi évtizedekben épült társasházakban találhatók, ahol az egyes lakásokat központi fűtéssel tervezeték. A fűtést és használati meleg vízellátást nem kondenzációs, zárt égésterű úgynevezett turbós kombi kazánok látják el. Ezeknek a lakásoknak a fűtés korszerűsítése aránylag egyszerű. Az egy kéményen lévő lakásoknak csak egy lépést kell egy időben közösen végrehajtaniuk: a LAS gravitációs gyűjtőkémény átalakítását, túlnyomásos gyűjtőkéménnyé. Az átalakított kéményre bármikor ráköthető az új kondenzációs kombi kazán, és maradhatnak rajta a még működő képes nem kondenzációs turbós készülékek.

A társasház tervezett felújításához a legjobb finanszírozási lehetőség, ha az állam által biztosított kamattámogatott hitelt ( 70%-os állami kamattámogatás) Fundamenta-Lakáskassza megtakarításokkal ( 30 %-os állami támogatás) tudjuk kombinálni.

Ha a KREA K2+ gyűjtőkéményrendszerről árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Magyar Kéménygyártó Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
A hírben szereplő termékek
KREA K2+ gyűjtőkéményrendszer társasházi kéményrendszerek felújításához
 
KREA K2+ gyűjtőkéményrendszer társasházi kéményrendszerek felújításához

A K2+ gyűjtőkéményrendszer a régi (gravitációs) gyűjtőkémények, túlnyomásos, kondenzációs gyűjtőkéménnyé való átalakítását oldja meg. Ez az eljárás nem csak azoknak a társasházak ajánlott, ahol a fűtéskorszerűsítés amúgy is napirenden van, hanem azoknak is, akik szeretnének gázköltséget csökkenteni, és hajlandóak értéknövelő beruházást végrehajtani. A gázkészülékek forgalmazására vonatkozó 65/2011 sz. Kormányrendelet értelmében, ha gázkészülék csere válik szükségessé olyan társasházaknál, ahol több gázkészülék egy közös gyűjtőkéményre van kötve, az új (kondenzációs) készülék nem lesz ráköthető a régi gyűjtőkéményre.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Jól vizsgázott a Krea K2+ kéményfelújítási rendszer
Jól vizsgázott a Krea K2+ kéményfelújítási rendszer
Elkészültek az első termofor gyűjtőkémény átalakítások
Jól vizsgázott a Krea K2+ kéményfelújítási rendszer
Kategóriák
Kémény tartozékok
Kémény tartozékok
Kémények
Kémények
Gázüzemű melegvíztárolók
Gázüzemű melegvíztárolók
Gáztüzelésű, olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű falikazánok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...