Kondenzációs gázkazán és hőszivattyú optimális együttműködése

Ariston hibrid rendszerek fűtési-, hűtési- és használati melegvíz-igények kielégítésére

Az új típusú Ariston hibrid rendszerek ötvözik a Nimbus hőszivattyú termékcsalád legújabb tagjait, az R32-es hűtőközeggel működő készülékeket, illetve a One kondenzációs gázkazán termékcsalád termékeit, annak érdekében, hogy a leggazdaságosabb üzemeltetést lehessen megvalósítani minden körülmények között, új építésű vagy felújított épületek esetében egyaránt.

Kondenzációs gázkazán és hőszivattyú optimális együttműködése, fűtési-, hűtési- és használati melegvíz-igények kielégítésére
Kondenzációs gázkazán és hőszivattyú optimális együttműködése

Az Ariston termékportfóliójában elérhető legmodernebb gázkazán és hőszivattyú családok együttes működését egy úgynevezett hibrid modul valósítja meg, mind vezérléstechnikai, mind pedig hidraulikai oldalon, ami gyakorlatilag tartalmazza a monoblokkos kültéri egységhez tartozó beltéri vezérlőegységet, illetve a hőtermelő egységek megfelelő vízoldali kapcsolatát biztosító rendszerelemeket.

A rendszer vezérlését a Hibrid Energia Menedzser továbbfejlesztett változata biztosítja, amely nem csupán a külső hőmérséklet figyelembevételével határozza meg, hogy melyik hőtermelő egységet gazdaságosabb működtetni, hanem a rendszer számos egyéb paramétereit is figyelembe veszi:

 • a villamosenergia- és gázárak
 • a hőszivattyú COP értéke
 • a gázkazán hatásfoka
 • a rendszer előremenő hőmérséklete
 • a napelem rendszer esetleges túltermelése
 • a berendezések kiterheltsége
 • fűtési/használati melegvíz-igény mértéke

Így az alábbi módokon tudja üzemeltetni a hőtermelőket, külön fűtési célokra, akár magas rendszer előremenő hőmérséklet igények esetében is, és külön használati melegvíz előállításra:

 • csak hőszivattyú
 • hőszivattyú + gázkazán
 • csak gázkazán

A rendszer paraméterezése során megadható két külső hőmérsékleti érték, amelyek arra szolgálnak, hogy az egyes hőtermelők – hőszivattyú esetében az adott érték alatt, gázkazán esetében az adott érték felett – ne üzemeljenek, ezáltal beállítható egy bivalens pont. Amennyiben a két megadott érték eltér, akkor a kettő között együttesen fog működni a két hőtermelő, a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve.

Kondenzációs gázkazán és hőszivattyú optimális együttműködése, fűtési-, hűtési- és használati melegvíz-igények kielégítésére
Kondenzációs gázkazán és hőszivattyú optimális együttműködése

Amennyiben a hibrid rendszert Ariston One kazánnal alakítják ki, a vezérlés nemcsak ON/OFF jelet ad ki a gázkazánnak, hanem azt modulációsan tudja indítani, ezzel is biztosítva a lehető legalacsonyabb gázfogyasztást. Ezenfelül az Ariston BUS BridgeNet® kommunikációs protokoll lehetővé teszi, hogy a gázkazán BUS-on keresztül csatlakozzon a hőszivattyúhoz, így a kazán adatai is elérhetők lesznek az Ariston Net applikáción.

A hibrid megoldásokat nem csupán Ariston One termékcsaláddal lehet kialakítani, hanem akár más gyártók gázkazánjaival is együtt tudnak működni a Nimbus R32 hőszivattyúk. Ehhez egy úgynevezett Hibrid Universal M Net R32 modul szükséges, amely működési elvét tekintve megegyezik az Ariston saját kazánjaihoz használatos Hibrid M Net R32 modullal, az egyetlen különbség, hogy a kommunikációs protokoll hiányából adódóan a kazán paraméterei nem lesznek elérhetők az applikációban, illetve a Nimbus hőszivattyú ON/OFF jel alapján fogja csak tudni indítani a gázkazánt.

Minden Ariston hőszivattyú – ezáltal a hibrid csomag is –  tartalmazza az internetes kapcsolatot biztosító Light Gateway WiFi modult, illetve egy Sensys HD rendszervezérlő egységet. Így az alábbi funkciók biztosítottak:

 • hibrid rendszere mindig csatlakoztatva lehet az Ariston Net applikációhoz, távirányítási lehetőséget biztosítva fűtéséhez, hűtéséhez
 • 24/7 nonstop távsegítséget is kaphat: a távoli szerviz diagnosztika szolgáltatás aktiválásával a problémák akár távolról is megoldhatók
 • bármikor ellenőrizhetővé válik az elektromos- és gázfogyasztás

Összefoglalva az Ariston hibrid megoldások legfőbb előnyei:

 • Nimbus R32 hőszivattyú és gázkazán gazdaságos együttműködése
 • modulációs gázkazán vezérlés Ariston One termékcsalád esetében
 • akár két lépcsőben is megvalósítható a kivitelezés: először csak a gázkazán, majd utólag a hőszivattyú telepítése
 • egyszerű telepítés, a hibrid modul plug & play kialakításának köszönhetően
 • felújításokhoz, meglévő fűtési rendszerekhez és új építésű épületekhez egyaránt alkalmazható
 • napelem rendszerrel történő együttműködés lehetősége
 • a rendszer távelérése, távdiagnosztika lehetősége
 • okosotthon rendszerekkel való kompatibilitás

Amennyiben szeretne újépítésű ingatlanjába hibrid rendszert kialakítani, meglévő rendszeréhez hőszivattyút illeszteni, vagy akár tisztán hőszivattyús megoldásban gondolkozik, töltse ki az Ariston hőszivattyú kiválasztási segédletét.
A kitöltést követően az Ariston munkatársai mihamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot, hogy a lehető legjobb műszaki megoldást tudják ajánlani Önnek.

A hírben szereplő termékek
Alteas One+ Net kondenzációs fali gázkazán Genus One+ Wifi kondenzációs fali gázkazán Genus One, Genus One Net kondenzációs fali gázkazán Genus One System kondenzaciós fali gázkazán
 
Ariston kondenzációs gázkazánok
9 termék

Minden Ariston kazán kivételes minőségi és biztonsági adottságokkal rendelkezik, felhasználó barát és hosszú élettartamú termék. Ezek a kazánok egyszerű és elegáns külsővel rendelkeznek, tetszetős küllemük miatt konyhákban és fürdőszobákban jól látható helyeken is felszerelhetők.

9 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Nimbus Pocket M Net R32 levegő-víz hőszivattyú Nimbus Compact S Net R32 levegő-víz hőszivattyú Nimbus Compact M Net R32 levegő-víz hőszivattyú Nimbus Plus S Net R32 levegő-víz hőszivattyú
 
Ariston levegő-víz hőszivattyúk
11 termék

Az Ariston legfejlettebb hőszivattyúi, a legmagasabb teljesítmény és a maximális rugalmasság találkozásából.

11 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Genus One Hybrid Net R32 hibrid rendszer Genus One Hybrid Plus Net R32 hibrid rendszer
 
Ariston hibrid gázkazánok
2 termék

Olyan hibrid rendszerek, amelyek a legújabb generációs Nimbus M Net R32 levegő-víz hőszivattyúkból és a One sorozatú kondenzációs gázkazánokból áll. A készülékek fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállítására szolgálnak.

2 termék
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Hibrid fűtési és hűtési rendszerek
Hibrid fűtési és hűtési rendszerek
Hőszivattyúk
Hőszivattyúk
Gáztüzelésű, olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű álló kazánok
Gáztüzelésű, olajtüzelésű álló kazánok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...