Csapadékvíz-gazdálkodás: jelenlegi és jövőbeli feladat

Csapadékvíz-gazdálkodás: jelenlegi és jövőbeli feladat

Átfogó és komplex megoldást kínáló ACO rendszerlánc

Az emberiség jelenlegi és egyúttal jövőbeli egyik legnagyobb kihívása az emberek és a természet egymással történő összehangolása. Az urbanizáció megállíthatatlanul folytatódik, amelynek eredményeként extrém időjárási körülményekkel találkozhatunk, így válnak mindennapjaink részévé a heves esőzések és felhőszakadások, valamint a velük együtt járó áradások.

Életterünk folyamatosan változik, a népesség növekedésével egyre több ember él ugyanakkora vagy kisebb területen, azaz az egy személyre jutó élettér csökken. Ezeket a területeket jóformán teljesen leburkoljuk, lebetonozzuk, ezáltal a természeti környezetben észlelhető felületi beszivárgás gyakorlatilag teljesen megszűnik, és a teljes lehullott csapadékmennyiség a felszínen mozog. Heves esőzések alkalmával ezen burkolt felületeken nagy tömegű víz gyűlik össze, amelynek elvezetése hatalmas kihívásokat jelent az üzemeltetők számára. A burkolt felszínen ez a nagy mennyiségű víz utat tör magának és az általa okozott károk, illetve következmények beláthatatlanok lehetnek.
Az ACO ismételten megmutatja, hogy ezekre az esetekre úgy is fel lehet készülni, hogy nem teszünk kárt a természeti környezetben. Csapadékvíz-gazdálkodási megoldásának köszönhetően a vállalat érzékenyen és fenntartható módon reagál az átmeneti, nagy tömegű esővízre.

ACO vízkörforgás
Csapadékvíz-gazdálkodás: jelenlegi és jövőbeli feladat

A víz és az emberek védelme
Az ACO támogatja a természetes vízkörforgást azáltal, hogy termékei elnyelik a vizet, ideiglenesen tárolják, majd visszaengedik, illetve elszivárogtatják azt. Ezzel a tevékenységgel az ACO műszaki megoldásai számos fontos feladatot látnak el, így a talajvíz védelmét, a szennyvízhálózat terheltségének enyhítését és az árvízvédelmet is. IIyen módon az értékes csapadékvizet már a keletkezés helyén vissza tudjuk juttatni a természetbe a közműhálózat terhelése nélkül. A fent ismertetett körforgás hátterében az ACO speciális gondolkodása révén kialakított rendszerlánca áll, amelynek négy eleme: Collect – Clean – Hold – Release (Összegyűjteni – Tisztítani – Tárolni – Visszajuttatni) a víz természetes körforgását követi. „Különleges helyzetben vagyunk a csapadékvíz-gazdálkodás területén, ugyanis az ACO elkötelezett és következetes abban, hogy ilyen átfogó és komplex megoldást kínáló rendszerláncban gondolkozzék. Rendszerünk elemei egymásra épülő folyamatként biztosítják a csapadékvíz-gazdálkodást a csapadék összegyűjtésétől kezdve annak megtisztításán keresztül a természetnek való visszaadásáig. A folyamat mindegyik lépésére rendelkezünk megfelelő termékkel, amelyek segítségével összhangba hozhatjuk az épített és a természeti környezetet” – magyarázta Dobos István, az ACO Kereskedelmi Kft. SWM menedzsere.

ACO rendszerlánc
Csapadékvíz-gazdálkodás: jelenlegi és jövőbeli feladat

Az ACO megbízható rendszerlánca
Első lépésként összegyűjtjük az esővizet: mindegy, hogy vonalmenti vagy pontszerű gyűjtőt használunk, minden alkalmazási területre megbízható, kiváló minőségű műszaki megoldások állnak rendelkezésre. A következő lépés a víz tisztítása és kezelése. Különböző ülepítőtartályok és berendezések használata lehetővé teszi az esővíz szakszerű tisztítását az esetleges törvényi előírásoknak megfelelően, mielőtt visszajuttatnánk a talajvízbe vagy bármilyen élővizi befogadóba. A megtisztított csapadékvizet fokozatosan, szikkasztásos technológiával juttatjuk vissza a talajba, így a talajvíz szintje közel egyenletes marad. Az ACO megfelelő szivattyúkat és áramlásszabályozót kínál az összegyűjtött csapadékvíz szabályozott módon – elsősorban – a közműhálózatba történő elvezetésére.
„Az ACO rendszerével biztosítható, hogy az emberek és a környezet között nem alakul ki konfliktus. A megfelelően átgondolt és megtervezett rendszerláncunkkal a csapadékvíz-gazdálkodás kiszámíthatóan és fenntarthatóan megoldható – már ma is és a jövőben is” – tette hozzá Dobos István.

Weboldal:
Az ACO SWM filozófiájáról és a kapcsolódó termékekről részletes információ itt érhető el: http://www.acoswm.hu/

A hírben szereplő termékek

ACO DRAIN Multiline Seal in folyókák ACO DRAIN Monoblock PD és RD folyókák ACO Drain Multiline V100-500 S/G rácsos folyókák közép és nehéz terhelésre ACO Qmax tározócsöves vízelvezető rendszer
 
ACO professzionális folyókák
13 termék

Az ACO profeesszionális felhasználású folyókái polimerbetonból és műanyagból készülnek. A folyókák tökéletesen megfelelnek az EN 1433 szabvány előírásainak. A folyókák élvédelme és rácsai készülhetnek horganyzott acélból, öntöttvasból, rozsdamentes acélból és kompozitból.

13 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Oleopator-C és Oleopass-C földbe telepíthető olajleválasztók vasbetonból Oleopator-P és Oleopass-P földbe telepíthető műanyag olajleválasztók Oleopator G, Oleopator G-H és Oleopass G földbe telepíthető olajleválasztók üvegszál erősített műanyagból (GRP)
 
ACO földbe telepíthető olajleválasztók
3 termék

Földbe telepíthető tartályok, vasbetonból, műanyagból vagy üvegszál erősítéses műanyagból különböző névleges méretekben és terhelésekre. Az olajleválasztó berendezések lehetnek teljes tisztításúak illetve záportúlfolyós kialakításúak. Az olajleválasztók a csapadék és technológiai vizekben lévő könnyebb fajsúlyú ásványi eredetű olajok és zsírok tisztítására alkalmas berendezések.

3 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Stormbrixx SD és HD típusú szikkasztórendszer
 
Stormbrixx SD és HD típusú szikkasztórendszer

ACO Stormbrixx egy elemes szikkasztó rendszer műanyagból, amely egyaránt alkalmazható esővíztároló blokként és esővízszikkasztó blokként is. A rendszer alapelemei intelligens módon kötésben csatlakoznak egymásba, ezáltal egy nagy szerkezeti szilárdságú integrált rendszert hozva létre. A szivárgóblokk alkalmazható közvetlenül a csapadék keletkezési helyén, de távolabb elhelyezett kialakításban is. A szikkasztó rendszer segítségével a víz ellenőrzött módon, fokozatosan juttatható vissza a talajba. Ezzel a módszerrel mind a környezet impulzusszerű terhelése elkerülhető, mind pedig települési csatornahálózat tehermentesítése megoldható. Az ACO Stormbrixx szikkasztó rendszer segítségével az esővíz az ingatlan területén marad, ezáltal komoly költségek is megtakaríthatók, ugyanakkor a rendszer jelentősen hozzájárul a víz természetes körforgásához. Az SD rendszer standard, míg a HD rendszer nehéz terhelés esetén alkalmazható.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

A víz védelmének első lépése az összegyűjtés
ACO Multiline Seal in - folyóka beépített tömítéssel
A víz védelmének első lépése az összegyűjtés
ACO Multiline Seal in - folyóka beépített tömítéssel
Új prospektus az ACO csapadékvíz-gazdálkodási filozófiájáról
Új prospektus az ACO csapadékvíz-gazdálkodási filozófiájáról
Különösen izgalmas kérdéskör a csapadékvíz-gazdálkodás, hiszen nagyon sok szakterületet érintő téma jelenik meg benne. Ezáltal foglalkoznak vele a várostervezők, építtetők, de még a meteorológusok is. Az urbanizációval, a felületek egyre nagyobb mértékű beépítésével és ezzel együtt a csapadékvíz szennyeződésével már rég elmúltak azok az idők, amikor a vizet egyszerűen visszajuttathattuk a természetbe. Ma már tudatosan meg kell tervezni azokat a lépéseket, amelyeket az ACO négy részre osztott: összegyűjtés, tisztítás, tározás és visszajuttatás. A négy lépés alkotja az ACO rendszerláncát, amelynek minden eleméhez különböző termékeket társít a vállalat.
Új prospektus az ACO csapadékvíz-gazdálkodási filozófiájáról

Kategóriák

Felszíni vízelvezetők
Felszíni vízelvezetők
Szivárgó, szikkasztó rendszerek
Szivárgó, szikkasztó rendszerek
Benzinleválasztók, olajleválasztók, zsírleválasztók
Benzinleválasztók, olajleválasztók, zsírleválasztók
Mélyépítés
Mélyépítés
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...