Az irodai tér hatása a dolgozókra

Az irodai tér hatása a dolgozókra

Az iroda design kulcsszerepet játszik a munkaerő megtartásában és vonzásában

Hibrid, agilis, fenntartható, energiatakarékos, és nem is az autóiparról, hanem a jelen irodatrendjeiről van szó. Természetesen ahogy a gépjárművek esetében, a munkahelyeknél is először a gondolkodásmód változik, a munkáltatók és a munkavállalók fejében kell, hogy létrejöjjön az igény az új megoldásokra.

Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai tér hatása a dolgozókra
Európa egyik meghatározó irodabútor-gyártója a spanyol Actiu

A pandémia, az energiaválság, a bizonytalan és változó gazdasági környezet az irodák világából is elsöpörte a stabilitást. A korábban jól megszokott munkahely, amely egy asztalból, székből, néhány tárolószekrényből és tárgyalóból állt, néhány év alatt elavulttá vált. Ma már nem is arról van szó, van-e valakinek személyre szabott állandó munkahelye, hanem hogy használ-e íróasztalt és ha igen, akkor kizárólag koncentrációt igénylő munkavégzésre, vagy több feladatra is alkalmas az asztal? A digitalizáció lehetővé tette a home office elterjedését. Ennek következtében a hosszabb ideig tartó, összpontosítást igénylő munkavégzés egy része otthonra helyeződött át, az irodáknak pedig megnőtt a közösséget összetartó szocializációs, kommunikációs, kollaborációs szerepköre. Erre szükség is van, hiszen nemzetközi kutatások alapján a tartós home office megnöveli a kiégést, és elszigeteli egymástól a munkatársakat. Ezek a tendenciák új kihívások elé állították az irodákat tervezőket, így egy munkahely kialakítása már nemcsak a műszaki szakemberek és facility managerek feladata, hanem aktív részvételt kíván a belső PR, HR, employer branding és marketing szakemberek részéről is. Mivel az irodakoncepció kialakítása egy igazi cross design feladattá vált, amely egyaránt figyelembe veszi a költségcsökkentést, a téroptimalizálást, az energiahatékonyságot, a fenntarthatóságot, a vállalati arculatot és a munkatársak jóllétét, mindenképpen érdemes olyan tanácsadó cégek segítségét kérni, amelyek a nemzetközi trendek ismeretében összefogják a folyamatot és növelik a hatékonyságot. De miért is olyan fontos, hogy az irodai környezet megfelelő hatást gyakoroljon a munkatársak közérzetére?

Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az iroda design kulcsszerepet játszik a munkaerő megtartásában és vonzásában

Európa egyik meghatározó irodabútor-gyártója, a spanyol Actiu elnök-vezérigazgatója, Joaquín Berbegal szerint az iroda design kulcsszerepet játszik a munkaerő megtartásában és vonzásában. Az irodai környezetnek támogatnia kell a hibrid munkavégzést, a kommunikációt, az agilis munkafolyamatokat, inspirálni kell a munkatársakat, valamint tükröznie a vállalati arculatot és kultúrát. A munkahelyi környezetnek, a berendezésnek, a világításnak, az akusztikának pozitívan kell befolyásolni az ott dolgozók mentális és fizikai egészségét. A JLL „Human Experience” felmérése szerint a munkahelyükkel elégedett munkatársak 56%-a elkötelezett a cég iránt, míg a munkahelyükkel nem elégedett munkatársaknak mindössze 16%-a.

Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai környezetnek támogatni kell a hibrid munkavégzést, a kommunikációt, az agilis munkafolyamatokat és inspirálni kell a munkatársakat

A pandémia ideje alatt jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik munkahelyet váltottak. Ennek oka sokszor a kiégésben, a munkahelyekhez fűződő kapcsolat lazulásában, a fáradtságban, bizonytalanságban, a jobban fizető, biztosabb állás keresésében gyökereztek. A fluktuáció megnövekedett aránya napjainkban is érződik, ezért is kiemelt fontosságú a vállalati kultúra, a kohézió erősítése. Ez olyan új fogalmakat is létrehozott, mint az employer branding, amely a munkatársaknak a cégek felé történő elkötelezettségével, a munkahelyi kultúrával, valamint a vállalati arculatnak a szerepével egyaránt foglalkozik. Ezek következményeként az irodai környezet kialakítása már nem csupán facility manageri feladat, hanem a HR és a marketing együttműködéseként egy befelé és kifelé is megnyilvánuló identitás megjelenítése. A vállalati arculatnak meghatározó szerepe van a munkatársak megtartásában, hiszen napjainkban többnyire a munkatársak döntése, hogy szeretnének-e az adott szervezetben dolgozni, melyik szervezeti filozófiával tudnak azonosulni. A munkatársakat megtartó és bevonzó vállalati kultúra megerősítésében óriási szerepe van a támogató munkahelyi környezetnek. A munkatársak kényelmét és jó közérzetét erősítő irodatér és a fenntarthatóság kéz a kézben jár, elképzelhetetlen egyik a másik nélkül. A fizikai, mentális egészség ugyanis feltételezi az egészséges tereket, ahol nincs károsanyag kibocsátás, viszont tiszta a levegő, jó az akusztika, megfelelők a fényviszonyok, és közel van a természet, ami már a biofília világába vezet.

A spanyol Actiu felismerte, hogy az iroda belső megjelenése és belső elrendezése szerves része a vállalatok arculati stratégiájának, a belső PR-nak, ami erősíti a munkatársak céggel szembeni lojalitását és bizalmát, növeli a kreativitást, a bizalmat, a wellbeinget és a hatékonyságot. A Gensler Intézet felmérése szerint a munkatársak 90 %-a azt válaszolta, hogy a munkakörnyezet minősége hatással van a munkához történő hozzáállásukra.

Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai tér hatása a dolgozókra
A szociális kapcsolatok erősítik az önbizalmat és a pozitív hozzáállást, hozzájárulnak a szervezethez történő elköteleződéshez

Kommunikáció: beszéljünk egymással!
A kommunikáció és a kollaboráció ugyanolyan hasznos a cégnek és a dolgozóknak, hiszen a szociális kapcsolatok erősítik az önbizalmat és a pozitív hozzáállást, ugyanakkor hozzájárulnak a szervezethez történő elköteleződéshez. A vezetőség és az alkalmazottak közti kommunikáció minősége és gyakorisága növeli a szervezeten belüli bizalmat, a dolgozók lojalitását, és csökkenti a fluktuációt.

Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai tér hatása a dolgozókra
A valóban értékes infomációcsere 80 %-a informális, ötletelős megbeszéléseken születik

Kreativitás: ötleteket adni mindig jó ötlet
Nem győzzük ismételni: a munkatársak közti valóban értékes infomációcsere 80 százaléka informális megbeszéléseken születik. Ezért van szükség olyan irodai terekre, amelyekben lehetőség van a csapatépítésre, a jó munkahelyi légkör megteremtésére, ahol a tehetséges munkatársak is szívesen töltik az idejüket.

Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai tér hatása a dolgozókra
Egyensúly, dolgozni az élet egyik része, nem az élet értelme

Munka-magánélet egyensúlya: dolgozni az élet egyik része, nem az élet értelme
Ennek megteremtésében segít egyrészt a rugalmas munkaidő és a távmunka, másrészt az olyan barátságos irodaterek, ahol lehetőség van sportolni, vagy lehetőség van a kisgyerekek felügyeletére, állatok bevitelére.

Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai tér hatása a dolgozókra
A hibrid iroda terei igény szerint alakíthatók elvonulásra, koncentrációra alkalmas egyéni munkahelyekké

Privát tér: mindenkinek szüksége van privát térre, hogy a legjobbat hozza ki magából
A hibrid iroda multifunkciós terei rugalmasan átrendezhetők, igény szerint kialakíthatók elvonulásra, koncentrációra alkalmas egyéni munkahelyek, akár akusztikus elemekkel vagy mobil elválasztópanelekkel elhatárolva az iroda többi részétől.

Az irodai tér hatása a dolgozókra
Az irodai tér hatása a dolgozókra
A jó közérzetet fokozzák a minőségi bútorok mellett a művészeti alkotások és a zöld növények

A korszerű hibrid irodát a következő szempontok szerint alakítják ki:

Kollaboráció: a megfelelő berendezés feladata, hogy összekapcsolja az embereket, szabad folyást engedjen az információknak és az ötleteknek.

Design: szorosan összekapcsolódik az irodai jólléttel, a jó közérzetet fokozzák a minőségi bútorok mellett a művészeti alkotások és a zöld növények az irodában.

Technológia: az irodai térben könnyű, felhasználóbarát alkalmazásokat kell lehetővé tenni. hogy ne okozzon nehézséget a digitális eszközük használata a munkatársaknak.

Ergonómia: az asztalok és székek hozzájárulnak az egészséges, kényelmes, ergonómiailag megfelelő munkahelyek kialakításához. A lényeg, hogy folyamatos mozgásban legyünk akkor is, ha az asztalunknál ülünk vagy állunk.

Az összpontosítást segítő, „fókusz” munkahelyeken az asztaloknak és székeknek meg kell felelni a legszigorúbb európai szabványoknak. Ezeknél, valamint a közösségi és csoportmunkára alkalmas tereknél a barátságos és inspiráló design mellett fontos, hogy a berendezéseknek baktérium- és vírustaszító felületük legyen, amelyek könnyen tisztíthatók, emellett újrahasznosítható anyagokból készüljenek. A biofília design természetes anyagai és színei is segítik a koncentrációt.  A közösségi tereknek az irodai wellbeing keretében azt is sugározniuk kell, hogy ezen a munkahelyen öröm dolgozni és a munkáltató odafigyel a dolgozói igényeire. Az oktató, tréning helyiségekben a könnyen átalakítható terek mobil és moduláris bútorai mellett a zöld szín használata amellett, hogy a természetre és a frissességre asszociál, javítja a koncentrációt és az elvont gondolkodást, és segít a harmónia megteremtésében.

Az egészséges tér és az egészséges emberek közti kapcsolatot erősítik az Actiu hibrid irodai megoldásai.

A hírben szereplő termékek
Actiu védőpanelek Actiu TNK Flex irodaszékek Noom ülőbútorok Efit irodaszékek
 
Actiu irodabútorok
10 termék

Az 1968-ban alapított, spanyol Actiu kifejezetten irodabútorok gyártására specializálódott. Hitvallásuk szerint ők tervezik, gyártják és árulják a leghatékonyabb és legkényelmesebb irodai berendezéseket: asztalokat, székeket, szekrényeket és egyéb tárolókat/eszközöket. Termékeik az emberi igények kutatásait alapul véve készülnek, elsődleges feladatuknak tartják megtalálni a kapcsolatot a mindennapi élet kihívásai és a modern technológia között. Kínálatuk: design lámpa, design szék, elegáns irodabútor, előtéri szék, ergonomikus szék, exkluzív iroda, forgószék, gördíthető tárgyalóasztal, görgős szék, igazgatói iroda, íróasztal, iroda berendezés, irodabútor, iroda elrendezés, iroda ergonómia, irodai bőrfotel, irodai lámpa, irodaszék, kényelmes szék, lounge, lobby berendezés, modern iroda, munkahelyi szék, munkaszék, nappali berendezés, összecsukható tárgyalóasztal, rakásolható tárgyalószék, recepció, recepciós pult, számítógépes szék, tárgyalóasztal, tárgyalószék, vezetői asztal, vezetői bútor, vezetői iroda, vezetői munkaszék, vezetői szék, vezetői tárgyalók.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Actiu: hibrid munka – agilis munkahelyek
Actiu irodabútorok: hibrid munka – agilis munkahelyek
Az agilis irodák olyanok, mint egy színpad díszletei: az irodai tevékenységeknek - az éppen aktuális jeleneteknek - megfelelően változik a berendezés, alakulnak át a terek. A spanyol Actiu mobil, multifunkciós bútorokkal berendezett, folyton átalakuló agilis irodai tereiben örömmel dolgoznak a munkavállalók.
Actiu irodabútorok: hibrid munka – agilis munkahelyek
Kategóriák
Asztalok, székek
Asztalok, székek
Irodabútorok
Irodabútorok
Álmennyezetek, akusztikus falburkolatok
Álmennyezetek, akusztikus falburkolatok
Bútorok
Bútorok
Szerelt válaszfalak, álmennyezetek, álpadlók
Szerelt válaszfalak, álmennyezetek, álpadlók
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...