Jó megoldások a Csarnok Megoldások rendezvényein

Archív hír
Az itt szereplő cikk tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

A rendezvénysorozat Debrecenben, Pécsett és Nyíregyházán már telt házzal futott

Győrbe, Budapestre és Szegedre látogat a Csarnok Megoldások rendezvénysorozat, mely Debrecenben, Pécsett és Nyíregyházán már telt házzal (összesen 280 résztvevővel) futott.
A kezdőelőadásban Dr. Kakasy László, illetve Dobszay Gergely (BME - Építészmérnöki Kar, Épületszerkezettani Tanszék) nemcsak a csarnokok típusait vette sorra, de a típushibákat is. Ilyenek például a hőhidak - a csarnokszerkezeteknél például a szélrácsok, fal-tető csatlakozások, kalapprofilok okozhatnak hőhidat. Gondot okozhat, hogy ugyan elvileg vízzáróknak kell csak lenni a nagytáblás fémlemez fedéseknek, de ha a gyakorlatban nem vízhatlanok, elázhat a hőszigetelés. Ezért célszerűbb a hosszirányú átlapolások tömítésére vonatkozóan a DIN megengedőbb szabványa helyett az ÉMSZ ajánlásait követni - a hazai kivitelezési kultúra mellett ez ad kellő biztonságot. A hőmozgásra pedig különösen figyelni kell a trapézlemezek rögzítésénél.
A hibák elkerülését szolgálhatja például a pontos méretezés - ezt is megkönnyíti a Ruukki Hall Designer programja, még különlegesebb terhek vagy éppen átlapolásos trapézlemez-elhelyezés mellett is - tudhattuk meg Mucsina István építészmérnök előadásából (Ruukki Hungary Kft.). De ennél sokkal többet tud: háromdimenziós látványképekkel a teljes csarnok megmodellezhető, illetve a Ruukki's Sotware Toolbox más CAD programokkal használható elemeket is a tervezők rendelkezésére bocsát. A cégnek egy "kevésbé virtuális" újdonsága a Cor-Ten tálcás homlokzatburkolat, mellyel az építészek körében népszerű, tartós, időjárásálló "rozsdáslemez" felület készíthető. Szintén programmal segíti a csarnokai tervezését a Frisomat Kft.. A Raport László által bemutatott, saját fejlesztésű Frisoship program a gyártást segíti, hiszen rögtön a gyártást is vezérli a szoftver. A cég csarnokai rendkívül alacsony acélfelhasználással épülnek, így olcsók, és a kis fesztávú, csőtartós, főleg terménytárolóként használt Omegától a szigma keretfőtartós, akár autószalonoknak is alkalmas Szigmáig hétféle típusban kaphatók.
Persze mit ér a legjobban kivitelezett épület, ha a tűz martaléka lesz? Pócsik Attila tűzoltó alezredes (Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megelőzési Osztály) előadása igen szemléletesen, videók segítségével mutatta be, milyen sokat ér az (egyébként kötelező) hő- és füstelvezetés, még akkor is, ha sprinkler rendszer is van a csarnokban. A valóban megépített füstkötényfalak, megfelelően méretezett elvezető nyílások megkönnyítik a mentést, és megmenthetik az épületet.
A tűzvédelmi igényekre a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. enyhébb esetekben (15-20 perces tűzállóság) PIR-habos, magasabb igényeknél kőzetgyapotos (isorock® és isorock® akustik) szendvicspanelekkel válaszol. De a cég gyártmányai az esztétikára is adnak: a Hoesch Planeel® Siding sávos homlokzati elem, a dongatető, vagy ép a "matt-de lux" bevonat elegánssá vata egy-egy ipari épületet. Sőt, akár lakóépületet, ahogy azt Schwechattól nem messze Bécs irányában, az autópályáról is láthatjuk: a Ville Verde lakóegyüttes Albert Wimmer építész alkotása. Szatmári Zoltán (Bachl Kft.) előadásából nemcsak az derült ki, mi is tulajdonképpen az a PIR-hab (poli-izocianurát, a poliuretán egyik fajtája), de az is miért jók a poliuretánok általában: alaktartás, minimális nedvességfelvétel, és legfőképp: kiemelkedő hőszigetelés. Utóbbi miatt 10 cm PIR-hab 17 cm szálas anyagnak vagy polisztirolnak felel meg. A cég egyes fejlesztéseinek köszönhetően (bitumenes lemezzel kasírozott táblák, lejtésképző elemek, lábazati hőszigetelések, padlófűtés-fektetők stb.) a kivitelezés is jelentősen könnyebb lehet.
Novák László (Leier Hungária Kft.) sodró lendületű és igen gyakorlatias előadása a különböző vasbeton technológiák és termékcsoportok közötti választáshoz adott segítséget: monolit vagy előregyártott, mesterfödém vagy körüreges - mindnek megvan a felhasználási területe.A fejlődés töretlen: az előregyártásban már gombafödémek, koporsófödém vagy éppen műanyag gömbökkel (cobiax) történő kikönnyítés is megjelent, míg a feltekercselt vasalat (bamtec) a vasszerelést gyorsítja meg hihetetlenül.
Hőszigetelő és hőszigetelő között nagy különbség lehet - folytatta Szabó Zsolt (Puren gmbh.) a poliuretán (PUR és PIR) dicséretét - hiszen a vastagság alapvetően befolyásolhatja egy szerkezet megépíthetőségét is. A poliuretán ráadásul nemcsak jobb hőszigetelő, de mechanikailag is nagyon előnyös: a normál habok is 100-150 kPa nyomást bírnak, míg a nyomásálló habok akár 820 kilopaszkált, azaz négyzetméterenként 82 tonna terhet! Ez például parkolótetőknél igen fontos lehet.
Szintén a padlóknál lehet nélkülözhetetlen az acélszálerősítés, amelyet a folyamatos rugalmas alátámasztású ipari padlókban használhatunk, és amelyről Csorba Gábor (Betonmix Kft.) tartott előadást. A hagyományos vasszereléssel szemben az acélszál nemcsak egyszerűbb és gyorsabb, de a repedési hajlandóságot is csökkenti, szívósabbá, ütésállóbbá, korrózióállóbbá teszi a padlót, sőt, a felület is egyenletesebb lehet így. Persze mindehhez megfelelő talajelőkészítés szükséges, a részletekre is figyelni kell (szél- és beázásmentesség, 5 fok feletti hőmérséklet stb.), és a felületkezelésről, megfelelő fugázásról és utókezelésről, illetve esetleges építés közbeni védelméről sem szabad elfelejtkezni.
Elegáns csarnoktervezési bemutatót láthattunk Eleméry Gábortól és Rákosi Zsolttól (Nemetschek Magyarország Kft.), valós időben tervezték megy egy vasbeton vázas csarnok geometriáját, a kiosztást, sőt még egyes elemek vasszerelését is - pontos elemkigyűjtéssel, zsaluzási, vasalási tervvel. A 3D modellezés jócskán megkönnyíti a tervezők munkáját, főként, hogy egyes cégek valós termékei már elemkönyvtárban hozzáférhetők.
Az energiatakarékosságra ma már ipari épületeknél is érdemes figyelni, erre egy ráadásul igen olcsó módszert mutatott be Schreng Csaba (Colt Hungária Kft.). A megoldás lényege, hogy az úgyis meglévő hő- és füstelvezető nyílások megfelelő vezérléssel a csarnok átszellőztetését, akár nyári éjszakai visszahűtését is meg tudják oldani. Ez kiegészíthető egy adiabatikus (azaz párolgással hűtő) rendszerrel, így rendkívül olcsón lehet elfogadható nyári hőmérsékleti viszonyokat teremteni a csarnokokban.
Dr. Ludányi Béla (Servind Budapest Kft. és a Sika képviseletében) végül a nap folyamán többször előbukkanó tűzvédelmi követelményekhez mutatott megoldásokat: bevonataikkal acél vagy akár fa tartószerkezetek tűzállósága növelhető, illetve akár a tűzállósági osztályban is lehet visszaléptetést elérni. A bevonat alapozó, tűzvédelmi, fedő rétegekből épül fel, melyeknek összeférhetőnek is kell lenniük. A különböző festékek, szórt és burkolt szigetelések kiválasztásánál számos tényezőt (tapadás, élettartam, érzékenység, esztétika stb.) kell figyelembe venni.
A nap zárását Csanády Pál (Metszet folyóirat) építészeti kitekintésű előadása adta: számos külföldi és egy hazai példán át mutatta meg, hogy ipari épületek is kommunikálhatnak, közvetíthetnek az építtető cégről információt. Így az ipari építészet a céges marketing-kommunikáció részévé válik, és ekkor beszélhetünk Corporate architecture-ről. A színes példákban a hallgatóság találgatta, egy-egy csarnok milyen üzenetet hivatott közvetíteni.
A rendezvényre még lehet jelentkezni: október 13-án Budapesten, 20-án Győrben, 27-én Szegeden látható még a program, változatlan előadásokkal, és az előadókon kívül még néhány kiállítóval.
A Csarnok Megoldások szakmai konferenciáról további információt a Build-Communication Kft. munkatársától kérhet, az Információkérés gomb megnyomásával.

Kapcsolódó hírek

Csarnok Megoldások - csarnokok, ipari épületek tervezése, kivitelezése
Rendezvények
Archív hír
Csarnok Megoldások - csarnokok, ipari épületek tervezése, kivitelezése
Szakmai továbbképzés és konferenciasorozat: 2010 szeptember-október, 6 helyszínen
Csarnok Megoldások - csarnokok, ipari épületek tervezése, kivitelezése

Kategóriák

Készházak
Készházak
Készcsarnokok
Készcsarnokok
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...