proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Média Építészeti Díja 2011 - a nyertesek


2011. október 27.

Négy kategóriában avattak győzteseket

Hetedik alkalommal rendezték meg október 24-én, az Építészfórum tizenegyedik születésnapján a Média Építészeti Díját. Négy kategóriában avattak győzteseket: a tervek közül a zsűri díját Koncz Zoltán ESÉLY - Kortárs Civil Kolostor kapta, az olvasók pedig a faluÉPÍTÉS Borzavár - Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomatervét ítélték meg a legjobbnak. A megépült épületek közül a közönségdíjat Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek által tervezett pécsi Kodály Központ nyerte el, a zsűri elismerését Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András kapta a pannonhalmi zarándokház és erdei kápolnával.

Megtelt a Trafó színházterme és a hetedik Média Építészeti Díján meglepő eredmények születtek. A zsűrinek idén épületben az egyszerűség tetszett, tervben a komplex esélyegyenlőséget segítő program, amit egy kizárólag erre az alkalomra készült látványos animációs film egészített ki. Az interneten a nagyközönség a legnagyobbat és leglátványosabbat díjazta, a szakmai közönség a kicsi, lépésről lépésre történő falufejlesztéstől volt elragadtatva. Idén először a legnagyobb magyarországi fejlesztőket tömörítő egyesület különdíjat adományozott az év legjobb privát fejlesztésének.

Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András - Zarándokház és erdei kápolna
Koncz Zoltán - Kortárs Civil Kolostor
Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek - pécsi Kodály Központ
Az epiteszforum.hu internetes építészeti napilap 7. alkalommal rendezte meg október 24-én a Trafóban a Média Építészeti Díját. Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus sajtójának ismert szerkesztői, újságírói illetve független médiaszemélyiségekből álló 10 fős zsűrinek idén épület kategóriában a Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András győri építészek által tervezett, Pannonhalmán felépült Zarándokház és erdei kápolna tetszett a legjobban. A tervek közül Koncz Zoltán BME Építészmérnöki karán 2011-ben készített diplomamunkáját, a Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány részére tervezett Kortárs Civil Kolostort értékelte a legjobbnak. A Média Építészeti Díja Közönségdíját az internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában a Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek által tervezett pécsi Kodály Központ, tervek kategóriában a faluÉPÍTÉS Borzavár - Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomaterve nyerte meg, amely a győri Széchenyi István Egyetem építész szakán készült 2010-ben. Idén először az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, a legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet Különdíjat adományozott az idei legjobb privát fejlesztésnek, amit a Mikropakk Black II. épület tervezője Pethő László és tulajdonosa-fejlesztője, Fazekas Gábor kapott.
Az epiteszforum.hu a Média Építészeti Díjának nyilvános zsűrizésével és a díjak átadásával ünnepelte 11. születésnapját. A tervek és a házak bemutatása előtt Kajdócsi Jenő építész, Pásztor Erika Katalina, Bardóczi Sándor és a zsűri elnöke, Rózsa Péter köszöntötte az est díszvendégét, az idén 70 éves Vonnák János építészt, egy róla készült portréfilmmel. Vonnák János - a magyarországi kortárs villaépítészet kiemelkedő alakja - és társa, Tanos Márta építészek az elsők között alapítottak önálló építészirodát 1982-ben.

Pethő László, Fazekas Gábor - Mikropakk Black II.
Stein Júlia, Tátrai Ádám - faluÉPÍTÉS Borzavár
Az est során a médiazsűri most is két kategóriában - tervek és megépült házak - pontozhatott a két percben limitált prezentációk bemutatása után. A hangsúlyozottan laikus zsűri véleményét három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Kovács Dániel a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki.

A Trafóban bemutatott épületeket és terveket 137 projektből egy nemzetközi szakmai előzsűri válogatta ki. Beleznay Éva építész-urbanista, Mátrai Péter DLA habil egyetemi tanár mellett Kazimierz Kwasek lengyel építész, a w-a.pl alapító-főszerkesztője, Jan Kratochvil cseh építész, az archiweb.cz alapító-főszerkesztője, illetve Arpad Zachi, a romániai Arhitext magazin alapító-főszerkesztője közös döntése alapján "olyan magas színvonalú hét épület és hat terv került a médiazsűri elé, amelyek közül bármelyik lehetett volna győztes" - emelte ki Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője az est folyamán.

Minden díjazott egy borvacsorát és egy szoftvercsomagot kapott az Autodesk jóvoltából. A közönségdíjas épület tervezőinek a Hansgrohe egy Croma100 EcoSmart Showerpipe-ot adott át.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület egy különdíjat adományozott Pethő László építésznek és Fazekas Gábor tulajdonos-fejlesztőnek a MIKROPAKK BLACK II. műanyag-feldolgozó üzemépületért. Dr. Árendás Gergely, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke kiemelte, hogy választásukban fontos szempont volt a fenntarthatóság megjelenése, mind a tervezésben, mind a megvalósulásban és Pethő Lászlóék épülete az alkalmazott építészeti eszközökkel kifejezőn reflektált az épület rendeltetésére. Az IFK Egyesület döntnökei számára meggyőző volt, hogy az építészeti minőség oly módon jelent meg, hogy azzal együtt az épület felhasználói számára funkcionális, hosszú távon gazdaságosan működtethető épület valósult meg.
 

Cég
Székhely: H-1062 Budapest, Andrássy út 122., fsz. 1.
E-mail:
Web: www.epiteszforum.hu
   
   
   
A www.epiteszforum.hu naponta új hírekkel jelentkező építészeti napilap, amely a hasznos szakmai és közéleti információk mellett beszámol a legfontosabb díjakról, sikeres tervpályázatokról, építészekről, új épületekről és pályázati kiírásokról, ismerteti a professzionális piac nemzetközi és hazai eseményeit, bemutatja szereplőit, tájékoztat az új termékekről, fejlesztésekről, tehát átfogó képet közvetít a szakmai színtérről. Az utóbbi években az építészeti tartalmak a vizuális kultúra és a kortárs design elemeivel bővültek.
Hír
A Média Építészeti Díja 2013 nyertesei
2013.11.11    
A Média Építészeti Díja 2012 nyertesei
2012.10.26    
A Média Építészeti Díja 2012 döntősei
2012.09.06    
Média Építészeti Díja 2011 döntősei
2011.09.05    
Átadták a 2010-es Média Építészeti Díját
2010.11.18    
Átadták a 2009-es Média Építészeti Díját
2009.11.23    
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  díj  elismerés  építészet