SIM, a Layher állványozási koncepciója

SIM, a Layher állványozási koncepciója

Digitális állványtervezés

Az építőiparban, mint az élet minden más területén, rendkívül nagy erőkkel hódít tért a digitalizáció. Az állványozásban is roppantul fontos a profi műszaki tervezés, hiszen a hatékony működés mellett óriási költségcsökkentési lehetőséget rejt magában. A Layher partnerei sikere érdekében feltette magának a kérdést, hogy hogyan lehet az építőiparban alkalmazott BIM - Building Information Modeling - koncepciót az állványozásra is adaptálni, hiszen a bevált Layher rendszerek lehetővé teszik a gyors és biztonságos munkavégzést, azonban nem tartoznak a tényleges épületstruktúrához. Ezenkívül az állványok önálló szerkezetként is alkalmazhatók, mint például hidak, lépcsők, lépcsőtornyok. 2019-ben a Baumán a Layher bemutatta a Scaffolding Information Modeling, röviden Layher SIM rendszerét, amely a folyamatok digitalizálásával segít az állványozást még hatékonyabbá tenni.

SIM, a Layher állványozási koncepciója
SIM, a Layher állványozási koncepciója

SIM, az állványozás jövője

A SIM-mel a Layher egy 3D modelleken alapuló koncepciót dolgozott ki az állványozási folyamatok digitalizálására, mely lefedi az összes fő tényezőt, ami befolyásolja az állványozást a tervezéstől kezdve, a logisztikán át, a kivitelezésig. A Layher SIM nem csak lehetővé teszi az állványozók számára az állványszerkezetek hatékonyabb megtervezését, összeszerelését és kezelését, hanem a BIM-mel együtt, egymást kiegészítve használható. A SIM részeként az integrált Layher szoftvermegoldás, a LayPLAN SUITE egy rendkívül hatékony eszköz az ügyfelek kezében. A felhasználóbarát LayPLAN CLASSIC segítségével az előre meghatározott állványozási munkák könnyen és gyorsan megtervezhetők. A komplexebb mérnöki tervezést igénylő állványszerkezetekhez pedig a LayPLAN CAD ajánlott.

SIM, a Layher állványozási koncepciója
SIM, a Layher állványozási koncepciója

Helyszíni tervezés és ütemezés

Az állványszerkezetek megbízható 3D-s tervezése csak egy a sok előny közül. Ehhez hozzáadódik még az állványzat valósághű megjelenítése, amely lehetővé teszi a munka összehangolását más szakágakkal, valamint az építési sorrend szimulációja. További előny a megtervezett állványzat exportálási lehetősége a statikai programokba, valamint az anyaglisták és a felépítési vázlatok könnyű kinyerése. Az átláthatóság minden munkafolyamatnál a költségek csökkenését, valamint a biztonság és a jövedelmezőség növekedését eredményezi. Amikor az építőipari vállalkozók együtt dolgoznak a Layher állványokat építő ügyfelekkel, a hatékony és zavartalan építési folyamatoknak köszönhetően nagyfokú tervezési biztonságra, költségellenőrzésre és mindenekelőtt időben befejezett projektekre számíthatnak. 

LayPLAN SUITE – Integrált szoftvermegoldás az állványtervezéshez

LayPLAN CLASSIC
A LayPLAN CLASSIC modullal könnyen és gyorsan konfigurálhatók a Layher Allround és a Blitz rendszerhez egyedi állványmegoldások, legyen szó akár homlokzati állványokról, szerelőállványokról vagy szabadon álló tornyokról, ideiglenes tetőkről.

LayPLAN CAD
A LayPLAN CAD lehetőséget biztosít komplexebb állványszerkezetek mérnöki pontosságú, háromdimenziós tervezésére. Központi eleme egy átfogó elemkatalógus, amely a szerkezet drótvázas ábrázolása mellett lehetővé teszi az állványelemek valósághű 3D-s megjelenítését is.

LayPLAN Material Manager
LayPLAN Material Manager segítségével az összetevők előnézeti képekkel együtt megjeleníthetők és opcionálisan beilleszthetők a nyomtatásba is. Az elemek így gyorsabban beazonosíthatók mind a raktárban, mind a helyszínen történő összeszerelés során.

LayPLAN VR Viewer
Az ingyenes LayPLAN VR Viewer lehet????vé teszi az állványszerkezetek virtuális túráit, valósághű térbeli ábrázolással a teljes állványzatról és annak környezetéről.

LayPLAN TO RSTAB
A LayPLAN TO RSTAB segítségével lehetővé válik a LayPLAN CAD-ben megtervezett Layher Allround állványzatok kényelmes és gyors átvitele a Dlubal RSTAB programba. Nincs szükség újra modellezni az állványt a statikai számításhoz, így a felhasználók hatalmas időmegtakarítást érhetnek el.

A LayPLAN SUITE integrált szoftvermegoldással kapcsolatos további információk megtalálhatók a Layher Kft. weboldalán.

MOL kolonnák beállványozása fotogrammetriai tervezéssel

Nemzetközi sikerei mellett a Layher Magyarországon is olyan kimagasló projektek állványtervezését tudhatja magáénak, mint a MOL Petrolkémia Zrt. tiszaújvárosi Olefin 1-es üzem kolonnáinak a beállványozása. Az üzem élettartam növelését megvalósítandó projekthez szükség volt a kolonnák állapotának előzetes felmérésére és felújítására, amelyhez több alacsonyabb és két magasabb (81 és 86 méter) kolonna beállványozása valósult meg. A projekt során modern fotogrammetriai módszereket alkalmaztak, melyek rendkívül alkalmasak ipari környezetben a komplex berendezések pontos feltérképezésére. Drón felvételek alapján 3D pontfelhőt készítettek a kolonnákról, ezt AutoCad-be importálták, ahol elkészítették a statikailag is helytálló, pontos állványterveket. 

SIM, a Layher állványozási koncepciója
SIM, a Layher állványozási koncepciója

Az állványozásban is a digitalizáció a jövő. A Layher célja a partnerei sikere. Ezért minden projektnél kiemelten fontos a mérnöki szemléletű, precíz állványtervezés, így a hibák minimalizálásával, a gyors összeszereléssel és számottevő költségcsökkentés mellett a lehető leghatékonyabb lesz az állványozás.

A hírben szereplő termékek
Layher Blitz homlokzati állvány Layher Allround szerelő-, homlokzati- és térállványok Layher Allround állványrendszer - Ipari megoldások Layher gurulóállványok
 
Layher munkaállványok
6 termék

Mindössze néhány alapelemmel és kézmozdulattal ez a klasszikus Layher rendszer „villámgyorsan” biztonságos alapot biztosít minden munkához. A Layher Blitz® évtizedek óta vezető szerepet játszik a „rátűzéses” keretrendszerek között. A Layher Blitz® a sokoldalú és átgondolt alkatrészválasztékának köszönhetően rendkívül gazdaságosan használható mind állványozó cégek, mind állvány-bérbeadó vállalkozások számára is.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Layher Allround TG 60 alátámasztó állványok
 
Layher alátámasztó állványok - Allround TG 60 állvány

A Layher kifejezetten alátámasztó állványok építéséhez fejlesztette ki az Allround TG 60 alátámasztó állvány keretet. Az Allround rendszerhez tartozó, három különböző méretben elérhető kiegészítő elem oszloponként hat tonna terhelés megtartására képes – és a beépített lyuktárcsáinak köszönhetően minden más Allround komponenssel teljesen kompatibilis. A TG 60-as keret és a standard Allround elemek használatával felépített, rendkívül nagy terhelhetőségű szerkezetek összeállítása igen hatékony: gyors, mégis egyedi, és mindenekelőtt – az átgondolt szerelési sorrendnek köszönhetően – biztonságos.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Layher lépcső segíti az M3-as metróvonal felújítását
Layher lépcső segíti az M3-as metróvonal felújítását
A mozgólépcső felújításához a megbízható Layher lépcsőt választották, mely megfelel minden közforgalmú lépcsőkre vonatkozó előírásnak
Layher lépcső segíti az M3-as metróvonal felújítását
Kategóriák
Zsaluelemek, zsaluzási segédanyagok, állványelemek, létrák
Zsaluelemek, zsaluzási segédanyagok, állványelemek, létrák
Munkaállványok, védőállványok
Munkaállványok, védőállványok
Alátámasztó állványok, támaszok
Alátámasztó állványok, támaszok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...