Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben

Fal- és tetőburkolatok kialakítása a Lindab megoldással

Az építészeti tervezésben gyakori feladat üzemek, ipari csarnokok tervezése. Magyarországon az építészek túlnyomó többsége az ArchiCAD szoftvert használja számítógéppel történő térbeli (3D) tervezés céljára. Az ipari csarnokok esetén speciálisabb, különlegesebb épületszerkezeti, burkolati kialakítások használatosak a gyakorlatban, mint a hagyományosnak tekinthető megoldások lakó- és középületek esetén: az ArchiCAD-ben is nehezebb modellezni ezeket. Nézzük meg, hogyan állíthatjuk a tervezés szolgálatába a Lindab csarnokokhoz készült ArchiCAD alkalmazást (“add-on”-t).
Galéria
Fal- és tetőburkolatok kialakítása a Lindab megoldással
A kész csarnokszerkezet burkolatot kíván, az ArchiCAD-es alapelemek között viszont nem találunk erre alkalmas könyvtári elemeket: nincs felkészítve a rendszer, hogy a többi ArchiCAD-es elemhez hasonló módon, pár kattintással lehessen konkrét trapézlemezeket, szendvicspaneleket, falkazettákat modellezni.Az új Lindab alkalmazás segítségével a csarnokokon kívül is bármilyen épülettípushoz (családi ház, középület, irodaház stb.) könnyedén és gyorsan hozzárendelhető a megfelelő Lindab termék anélkül, hogy a pontos paramétereket külön katalógusból, segédletből ki kellene keresni és egyedileg definiálni a programban. Az add-on segítségével automatikusan lekövethetjük a falaknak a körvonalait (a tetővel vagy „szilárdtest” művelettel vágott éleket is), a felületben megjelenő nyílásokat és áttöréseket, és a burkolatot úgy igazítja az adott felületre, hogy kihagyja a lyukakat, megoldja a befordításokat a csatlakozó falsarkoknál. Ha a falakat csak utólag módosítjuk, ez akkor is megvalósítható.
  • A burkolatok paramétereinek beállítása
    A tárgy beállítása dialógban több oldalon felsorolva érhetőek el a pontos paraméter beállítások.
  • Szerkezeti rétegek
    Speciális Lindab megoldás, itt a hátszerkezet (pl. szelemen- vagy falváz-rendszer) kialakítását is beállíthatjuk: ennek elemei is meg fognak jelenni a modellünkön, illetve az anyagkimutatás készítése során is. Nem csak a fal külső oldalának rétegeit határozhatjuk meg ilyen módon, hanem a belsőt is.
  • Megjelenítés
    3D modellel vagy textúrával tudjuk megjeleníteni a terven a burkolatot. Nagyobb tervek esetén ugyanis a 3D modellek lelassíthatják az ArchiCAD működését; ilyenkor kapcsolhatjuk be a textúrák megjelenítését a műveletek gyorsítása érdekében.
Kiegészítő elemek a teljes modellhez
A tetőburkolati elemekre tető-kiegészítőket tudunk elhelyezni. A Kiegészítők oldalon a tetőfelülethez, a Kiegészítők (Gerinc) oldalon pedig a gerinchez kapcsolódó kiegészítő elemeket tudunk elhelyezni. Így tehetünk a tetőre antennakivezető nyílást, hóvágó elemet, tetőkibúvót, szellőző elemeket. A tervek végső simításaihoz, a kiviteliterv-készítés, és a látványtervezés megkönnyítéséhez a Lindab tetőbiztonsági- és csatornarendszerek járulnak hozzá, mely elemeket az ArchiCAD Tárgy eszközzel készíthetjük el.

Listázás
A teljesen elkészült burkolati modell alapján végül pár kattintással készíthetünk listát a felhasznált anyagokról: az előre beállított gyártói Elemek (Lindab) összetevő lista segítségével a felhasznált elemeket egyszerűen kigyűjthetjük, és a tervdokumentációhoz felhasználhatjuk.

Előnyös minden tervező számára
A tervezés többszörösen gyorsabb és pontosabb, hiszen az elemek a pontos, tényleges Lindab termékek paraméterei alapján készülnek, azok méreteivel, tulajdonságaival vannak ellátva. Az állítható paramétereknek köszönhetően a változtatások könnyen bevihetők, és az alap rendszer beállítása is egyszerűen megérthető és elvégezhető a tapasztalt ArchiCAD felhasználók számára.A látványtervi megjelenés hatásosabb, valósághű, az egyes elemek könnyen elhelyezhetők. A végső tervről pedig a gyártói listát használva könnyen készíthető kimutatás, listázás, megkönnyítve a költségvetési kiírások készítését is. A Lindab add-on nagyon hatékonyan segíti a tervezés teljes folyamatát a kezdeti lépésektől egészen az elemkimutatások készítéséig.
Galéria
Galéria
Próbálja ki a megoldást Ön is!
A Lindab megoldás regisztráció után letölthető a Lindab Tervezői Portálról: www.lindab.hu/tervezoiportal
A Lindab csarnokokról további információk, funkciók szerinti mintatervek és látványok a www.lindab.hu/csarnok és a www.lindab.hu/SBS oldalon!

Kategóriák

Ereszcsatornák
Ereszcsatornák
Tetőbiztonsági elemek, kiegészítők
Tetőbiztonsági elemek, kiegészítők
Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Tetőcserepek
Tetőcserepek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...