proidea.hu online termékinformációs katalógus

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben


2014. április 07.

Fal- és tetőburkolatok kialakítása a Lindab megoldással

Az építészeti tervezésben gyakori feladat üzemek, ipari csarnokok tervezése. Magyarországon az építészek túlnyomó többsége az ArchiCAD szoftvert használja számítógéppel történő térbeli (3D) tervezés céljára. Az ipari csarnokok esetén speciálisabb, különlegesebb épületszerkezeti, burkolati kialakítások használatosak a gyakorlatban, mint a hagyományosnak tekinthető megoldások lakó- és középületek esetén: az ArchiCAD-ben is nehezebb modellezni ezeket. Nézzük meg, hogyan állíthatjuk a tervezés szolgálatába a Lindab csarnokokhoz készült ArchiCAD alkalmazást (“add-on”-t).
Fal- és tetőburkolatok kialakítása a Lindab megoldással
A kész csarnokszerkezet burkolatot kíván, az ArchiCAD-es alapelemek között viszont nem találunk erre alkalmas könyvtári elemeket: nincs felkészítve a rendszer, hogy a többi ArchiCAD-es elemhez hasonló módon, pár kattintással lehessen konkrét trapézlemezeket, szendvicspaneleket, falkazettákat modellezni.Az új Lindab alkalmazás segítségével a csarnokokon kívül is bármilyen épülettípushoz (családi ház, középület, irodaház stb.) könnyedén és gyorsan hozzárendelhető a megfelelő Lindab termék anélkül, hogy a pontos paramétereket külön katalógusból, segédletből ki kellene keresni és egyedileg definiálni a programban. Az add-on segítségével automatikusan lekövethetjük a falaknak a körvonalait (a tetővel vagy „szilárdtest” művelettel vágott éleket is), a felületben megjelenő nyílásokat és áttöréseket, és a burkolatot úgy igazítja az adott felületre, hogy kihagyja a lyukakat, megoldja a befordításokat a csatlakozó falsarkoknál. Ha a falakat csak utólag módosítjuk, ez akkor is megvalósítható.
  • A burkolatok paramétereinek beállítása
    A tárgy beállítása dialógban több oldalon felsorolva érhetőek el a pontos paraméter beállítások.
  • Szerkezeti rétegek
    Speciális Lindab megoldás, itt a hátszerkezet (pl. szelemen- vagy falváz-rendszer) kialakítását is beállíthatjuk: ennek elemei is meg fognak jelenni a modellünkön, illetve az anyagkimutatás készítése során is. Nem csak a fal külső oldalának rétegeit határozhatjuk meg ilyen módon, hanem a belsőt is.
  • Megjelenítés
    3D modellel vagy textúrával tudjuk megjeleníteni a terven a burkolatot. Nagyobb tervek esetén ugyanis a 3D modellek lelassíthatják az ArchiCAD működését; ilyenkor kapcsolhatjuk be a textúrák megjelenítését a műveletek gyorsítása érdekében.
Kiegészítő elemek a teljes modellhez
A tetőburkolati elemekre tető-kiegészítőket tudunk elhelyezni. A Kiegészítők oldalon a tetőfelülethez, a Kiegészítők (Gerinc) oldalon pedig a gerinchez kapcsolódó kiegészítő elemeket tudunk elhelyezni. Így tehetünk a tetőre antennakivezető nyílást, hóvágó elemet, tetőkibúvót, szellőző elemeket. A tervek végső simításaihoz, a kiviteliterv-készítés, és a látványtervezés megkönnyítéséhez a Lindab tetőbiztonsági- és csatornarendszerek járulnak hozzá, mely elemeket az ArchiCAD Tárgy eszközzel készíthetjük el.

Listázás
A teljesen elkészült burkolati modell alapján végül pár kattintással készíthetünk listát a felhasznált anyagokról: az előre beállított gyártói Elemek (Lindab) összetevő lista segítségével a felhasznált elemeket egyszerűen kigyűjthetjük, és a tervdokumentációhoz felhasználhatjuk.

Előnyös minden tervező számára
A tervezés többszörösen gyorsabb és pontosabb, hiszen az elemek a pontos, tényleges Lindab termékek paraméterei alapján készülnek, azok méreteivel, tulajdonságaival vannak ellátva. Az állítható paramétereknek köszönhetően a változtatások könnyen bevihetők, és az alap rendszer beállítása is egyszerűen megérthető és elvégezhető a tapasztalt ArchiCAD felhasználók számára.A látványtervi megjelenés hatásosabb, valósághű, az egyes elemek könnyen elhelyezhetők. A végső tervről pedig a gyártói listát használva könnyen készíthető kimutatás, listázás, megkönnyítve a költségvetési kiírások készítését is. A Lindab add-on nagyon hatékonyan segíti a tervezés teljes folyamatát a kezdeti lépésektől egészen az elemkimutatások készítéséig.

Próbálja ki a megoldást Ön is!
A Lindab megoldás regisztráció után letölthető a Lindab Tervezői Portálról: www.lindab.hu/tervezoiportal
A Lindab csarnokokról további információk, funkciók szerinti mintatervek és látványok a www.lindab.hu/csarnok és a www.lindab.hu/SBS oldalon!
 

Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Kulcsszavak:  Lindab  csarnokrendszerek  ArchiCAD