Ipari méretű és korszerű fűtéstechnikai igények ellátása az új ELCO kazánokkal

Az ELCO Heating Solutions magyar képviselete az idén mutatta be a forradalmian új, tovább bővített, magas hatásfokú ipari gázkazán kínálatát.

Újra értelmezett ipari méretű berendezések
Újra értelmezett ipari méretű berendezések

Az új fali THISION® L PLUS és álló TRIGON® L PLUS kazáncsaládok egy olyan piaci szükségletet oldanak meg, amellyel a szerelők és a kivitelező cégek évek óta küzdenek, de igazán jó megoldást csak relatív költségesen sikerült találni.

Országszerte nagyon sok, különböző típusú épületben, intézményben elöregedett, korszerűtlen hagyományos tüzelésű, lemez vagy öntöttvas tagos álló kazán üzemel. Azon túlmenően, hogy ezen berendezések energetikai paraméterei messze nem felelnek meg az egyre nagyobb kényszert jelentő követelményeknek (ErP előírások), de a javíttatásuk és az alkatrészellátásuk is egyre nehezebb és folyamatosan növekvő költségek elé állítják a felhasználókat.
Gondolunk itt az esetlegesen már jogutód nélkül megszűnt gyártókra, vagy pont az energetikai követelmények előírta szabályozások miatt okafogyottá vált, akár helyi gyártókra és azok gyártmányaira. Többek között megemlíthetők például a Fég Vestale, a Kazép, a Hőterm és sok más gyártó korábban méltán neves termékei, melyek sajnos most már elég nehezen felelnek meg az egyre szigorodó nemzetközi energetikai szabályozásoknak.

Ezek az új generációs ELCO kazánok egy igen erőteljes teljesítményt kínálnak, rugalmas telepítési és egyszerű karbantartási lehetőségek mellett. Ráadásul, mivel a kazánházak mérete egyre kisebb, az új kazánok a teljesítményre vetített lenyűgözően kis helyigényükkel magasabb fokú rugalmasságot kínálnak, lehetővé téve, hogy kisebb helyekre lehessen telepíteni őket.

Ebből a termékkörből kínálnak fali kazánokat azokra a helyekre, ahol van megfelelő szabad és elégséges teherbírású falszerkezet, vagy amennyiben ez nem lehetséges, akkor akár önhordó tartószerkezeten egymás mellett sorban, vagy egymásnak háttal, úgynevezett iker tartószerkezeten elhelyezett berendezés csoportokat.

Teljesítményre vetített lenyűgözően kis helyigény
Teljesítményre vetített lenyűgözően kis helyigény

Ezek az állványok és a kapcsolódó hidraulikai közösítők, ugyan szép műszaki megoldást jelentenek, de további költségeket eredményeznek a beruházóknak. Pont ezért nagyon fontos, hogy az ELCO fejlesztőmérnökei megalkották ugyanezen berendezések álló változatait is. Ezek a kazánok, rendkívül kis helyigénnyükkel és egy bizonyos méret fellett (>100 kW) beépített belső kaszkáddal lehetővé teszik, hogy a fűtési rendszer kazánházi kapcsolódását a lehető legkisebb beavatkozással illeszteni lehessen. Ráadásul a berendezéseket görgető kerekeken szállítják, ami még könnyebbé teszi azok helyszíni mozgatását. Amennyiben a felhasználó a jó megjelenésre is hajlamos áldozni, akkor még az álló kazánokhoz is kínálnak önhordó tartószerkezetre szerelhető hidraulikai közösítést.

Kaszkád megoldások ELCO TRIGON® L PLUS álló kazánokkal
Kaszkád megoldások ELCO TRIGON® L PLUS álló kazánokkal

Ezeket a kazán csoportokat (kaszkádokat) 465 kW teljesítményig soros fali, soros és iker önhordó tartószerkezeten DN65-ös vízoldali közösítéssel kínálják. 1 MW teljesítményig ugyanezt már DN100-as rendszerméretben biztosítják és amennyiben 1 MW fölötti igények lennének, ott már egy speciális DUO megoldást nyújtanak, ahol egy két oldalról DN100-as csatlakozási méretű hidraulikai váltóra csatlakoztatva a kazáncsoportokat DN150-es csatlakozási lehetőséggel továbbítják a fűtőközeget a fűtési rendszer felé.

Kaszkád megoldások ELCO THISION® L PLUS fali kazánokkal
Kaszkád megoldások ELCO THISION® L PLUS fali kazánokkal

Mindkét kazáncsalád, a THISION® L PLUS és a TRIGON® L PLUS is 60-tól 200kW-ig terjedő tartományban kínálják készülékeik teljesítményét, illetve ezek kaszkádjaiból akár 1,6 MW összteljesítményt, és mindezt meglepően alacsony NOx (<24 mg/kWh) és CO (<30 mg/kWh) kibocsátással.

A kazánok eleve tartalmaznak tűzterenként egy keringető szivattyút, melyek a legfejlettebb ΔT szabályozású technológiával támogatják az ideális üzemállapotot. A szivattyúk kilépő csonkján mindjárt található egy vízoldali visszacsapó szelep, amely megakadályozza a hőcserélőben az esetleges keringési rendellenességeket. Ezen felül minden két-tűzterű berendezés tartalmazza a beépített vezér-követő (master-slave) elvű belső szabályozást, miközben 8 készülékig teljesen szabadon illeszthetőek újabb és újabb berendezések, egy egyszerű két eres árnyékolt buszvezeték útján.

Könnyed kezelés: szerelés, illesztés és adatszerzés
Újólag fejlesztett vezérlő panel

Ugyanakkor egy-egy kazánban el lehet helyezni egy kiegészítő automatika panelt, amely lehetővé teszi 3 kevert fűtési kör közvetlen vezérlését, tehát két kazános rendszertől kezdve összesen 6 kevert fűtési kör vezérlése is lehetséges. Az már csak hab a tortán, hogy az égéstermék elvezető rendszerekben, főleg kaszkád kapcsolásoknál elengedhetetlen égéstermék csappantyút is tartalmazzák a kazánok, ráadásul mindezt még levegő-gáz keverék oldalon, tehát az égő előtt, hogy az elszennyeződés lehetősége minél kisebb legyen.

Beépített légoldali visszacsapó szelep (füstgáz csappantyú)
Beépített légoldali visszacsapó szelep (füstgáz csappantyú)

Alap állapotban a kazánokat 100-100 mm csatlakozási méretű, osztott égéstermék el- és friss levegő bevezetéssel kínálják 140 kW-os méretig, míg e fölött 130-130 mm-el. A 100-100 mm-es indító idom igény esetén kicserélhető egy tartozékként rendelhető 100/150 mm csatlakozási méretű koncentrikus égéstermék-friss levegő csatlakozásra.

Amennyiben az ELCO álló kazánjait önmagukban, azaz egyedi berendezésként telepítenék, akkor két speciális hátlap-csomagot kínálnak, amelyek a készülék méreteihez és teljesítményéhez illeszkedve, egy előregyártott hidraulikai-váltós vagy leválasztó hőcserélős megoldást tesz lehetővé. Ez utóbbi esetében még egy megfelelően méretezett kazánköri tágulási tartályt is tartalmaz a hátlap csomag.

Hátlapcsomag megoldások
Hátlapcsomag megoldások

 

A hírben szereplő termékek
ELCO THISION® L PLUS fali kondenzációs gázkazánok
 
ELCO THISION® L PLUS fali kondenzációs gázkazánok

A THISION® L PLUS ipari méretű falikazán képes elérni a 200 kW készülékteljesítményt (vagy akár a lenyűgöző 1,6 MW-ot kaszkád rendszerben). A saját előregyártott tartószerkezetén, a kaszkádrendszer teljes magassága csupán 1,7 m, miközben neki van a legkisebb a teljesítményre vetített helyigénye (összszélesség tekintetében). Maximum 8 kazánt lehet kaszkádba kötni, akár soros, akár iker rendszerben.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
ELCO TRIGON® L PLUS álló kondenzációs gázkazánok
 
ELCO TRIGON® L PLUS álló kondenzációs gázkazánok

A TRIGON® L PLUS a legkisebb befoglaló méretekkel bír a piacon, de ugyanakkor a legkönnyebb is, köszönhetően a kis vízterének. A kazánok köthetőek soros kaszkád rendszerbe (a kazánok fölé elhelyezett hidraulikai közösítő-csöveknek van egy fali rögzítőszerkezetük) vagy iker kaszkádba, rugalmas megoldásokat kínálva akár 1,6 MW összteljesítményig. Az így kialakított kaszkádoknak a magassága 1,8 m. A fölül elhelyezett hidraulikai közösítőkön az összes csatlakozás és szerelvény szemből hozzáférhető. Hasonlóan a fali társaikhoz maximálisan 8 db-ot lehet kaszkádba kapcsolni, akár soros, akár iker rendszerben.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Az ELCO tovább bővítette a magas hatásfokú ipari gázkazán kínálatát
Az ELCO tovább bővítette a magas hatásfokú ipari gázkazán kínálatát
A THISION® L PLUS fali és a TRIGON® L PLUS álló kazánok 60-1600 kW közötti teljesítményt kínálnak
Az ELCO tovább bővítette a magas hatásfokú ipari gázkazán kínálatát
Kategóriák
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...