Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről

Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről

Szakszerű válaszok a legtöbbször felmerülő kérdésekre

A Generon napelemes tetőrendszer a Terrán saját megoldása a zöldenergia-termelésre. A tetőcserépbe integrált napelem lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. Tartósságát többek között a betoncserép adja. A funkcionalitás mellett prémium megjelenést biztosít, hiszen tökéletesen illeszkedik a tető síkjába.

A Terrán Generon nemcsak egyedülálló a piacon, de már hosszú ideje folyamatosan bővülő felhasználói bázissal is rendelkezik: megközelítőleg 205.000 db beépített modullal, már 425 épületnél bizonyított. Ám még így is sok tévhit merül fel a Generonnal kapcsolatban. Ezekből következzenek most a leggyakoribbak:

Tévhit: nincs még elegendő tapasztalat a napelemes tetőcseréppel

A több ezer működő rendszer bizonyítja, hogy a technikailag kiforrott Generon termékelőnye valós piaci igényen alapul, és sikeresen ötvözi a Terrán évszázados tetőcserépgyártási tapasztalatát a mai kor technikai megoldásaival. A Generon iránt nagy az érdeklődés a szomszédos és néhány nyugat-európai országban, sőt, már több külföldi kivitelezés is történt.

A Terrán Generon számos elismeréssel büszkélkedhet. Piaci bevezetését követően 2019-ben elnyerte a Construma Nagydíjat, ugyanebben az évben megkapta az E.On Energy Globe Awardot is: 150 pályázó közül a Generon bizonyult a leginnovatívabbnak. A floridai Energy CIO Insights magazin 2020-ban a Generonnal Európa legjobb tíz napelemtechnológia-szolgáltatója között ismerte el a Terránt. Szintén 2020-ban a napelemes tetőcserép Hazai Termék védjegyet kapott, hiszen a Generon modulok itthon készülnek és kerülnek összeszerelésre. 2022-ben pedig elnyerte a rangos Red Dot Termékdizájn díjat.

Tévhit: felhős időben nem termel áramot

Tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, 90°-os beesési szögben, alacsony hőmérsékleten működnek a legjobban. Azonban felhős időben is termelnek, sőt, akár 50-90%-os kihasználtsággal is képesek működni. A mai technológiák kifejezetten lehetővé teszik, hogy amikor a napelemek úgynevezett részterhelésen működnek, a modulok akkor is minél hatékonyabban üzemeljenek.

Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről
Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről

Tévhit: túlmelegszik a nyári forróságban

A kulcs a hűtés, ami a megfelelő szellőzéssel érhető el. Ez segíti, hogy a forró nyári napokon ne veszítsenek sokat hatékonyságukból, hiszen mint a legtöbb elektromos rendszernek, a szolárpanelek hatékonysága is csökken, ha felhevülnek. A tető síkja fölé telepített, nagytáblás rendszerek esetében a héjazat és a panelek között mozgó levegő biztosítja a hűtést.

A Terrán Generon esetében a megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrés, ahol a felmelegedő levegő távozhat, és helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő érkezhet. Ezt a légréteget az alátétfólia és a cserepek között elhelyezett ellenlécekkel lehet elérni. Az alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, valamint hosszabb szarufák alkalmazásánál még tovább ajánlott ezt növelni, hogy ellensúlyozzuk a kedvezőtlenebb áramlástechnikai helyzetet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít.

Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről
Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről

Tévhit: ha egy cserép meghibásodik, az egész rendszer leáll

Ha egy cserép meghibásodik, az szinte egyáltalán nem befolyásolja a rendszer teljesítményét. Ez annak köszönhető, hogy minden modul bypass diódákkal rendelkezik, ami kizárja az áramkörből a hibás cellát. A bypass diódának árnyékolás esetén is feladata van: ha egy panel árnyékba kerül, akkor nem vesz részt a termelésben, hanem áramkörileg ellenállásként viselkedik. Az így létrejött ellenálláson az átfolyó áram hőt generál, ami a cellák sérüléséhez vezethetne, de a dióda kiküszöböli ezt a problémát. Ráadásul, ha esetleg meghibásodna egy szolárcella, akkor a probléma könnyen orvosolható, hiszen a hazai gyártásnak köszönhetően a termék gyorsan pótolható, a modulok itthon készülnek és kerülnek összeszerelésre.

Tévhit: a sok csatlakozó miatt nagyobb a meghibásodás esélye

A Terrán Generon szolárcserép abban is egyedi, hogy a monokristályos szilícium szolárcellákat betoncserép hordozóra építik rá, majd ezeket sorba kötve csatlakoztatni kell az elektromos hálózatra. Mivel a Generonnál is a szoláriparban évtizedek óta használt és bizonyított MC4 csatlakozókat alkalmazzák, amelyből több tízmilliárd darab készült világszerte, így nyugodtan kijelenthető, hogy minimális a meghibásodás kockázata. A Terrán garanciát vállal arra, hogy az egyes modulok teljesítménye a vásárlástól számított 25 éven belül nem csökken a névleges teljesítményérték 80%-a alá.

Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről
Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről

Tévhit: komplikált a későbbi bővítés

Előfordulhat, hogy már rendelkezünk napelemes tetőcserepekkel, de nagyobb teljesítményű rendszerre van szükségünk. A Terrán Generon napelemes tetőcseréppel a bővítés nagyon egyszerű: csak annyi sima cserepet kell napelemesre cserélnünk, amennyire szükségünk van. Ugyanakkor, mivel például az inverternek is alkalmasnak kell lennie a nagyobb rendszer működtetésére, ezért érdemes már eleve felülméretezni az áramátalakítót, hogy a későbbi bővíthetőség gond nélkül megoldható legyen.

Tévhit: már elkészült tetőre nem lehet felhelyezni a Generont

Van lehetőség a már elkészült tetőre felhelyezni, de csak abban az esetben, ha házunk koronája Terrán Rundo vagy Zenit tetőcserepekkel van fedve, mert a Generon szolárcserép kizárólag ezekkel kompatibilis.

Tévhit: nem használható ki a teljes tetőfelület, és nem rakható fel több, egymással összefüggő tetőszakaszra a Generon

Azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyek tájolása megfelelő. A tetőfelület széleitől és a tetőfelépítményektől legalább két cserépnyi (kb. 60 cm-nyi) távolságot el kell hagyni. Magyarországon az optimális elhelyezés a déli tájolású, 35°-os hajlásszögű tetőkön lehetséges. Az optimális tájolástól való kisebb eltérés keleti vagy nyugati irányba nem jár vállalhatatlan termeléskieséssel, ahogy az sem, ha az optimális hajlásszögtől 5-10°-os eltérés van. A Terrán Generon felrakható több, egymással összefüggő tetőszakaszra, csak azt kell szem előtt tartani, hogy azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre.

Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről
Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről

Tévhit: a szélsőséges időjárás könnyen kárt tehet a napelemekben

A napelemek rendkívül ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak a jégesővel, széllel és egyéb mechanikai behatásokkal szemben. A minősítési eljárás része ugyanazon törésteszt, mint a nagypaneles rendszereknél: bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is demonstrálva azt, mintha jégesőnek lenne kitéve. Mivel a napelemek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkremehetnének.

Tévhit: túl drága, soha nem térül meg

A Terrán Generon betoncserép ára magasabb, mint a nagytáblás rendszereké, ez tény, ám többet is nyújt. A napelemes tetőcserépnél nincs szükség a tetőhéjazat áttörésére, így a tető nem veszít védelmi funkciójából. Mivel nincs különálló tartószerkezet, ezért a tetőszerkezetre nehezedő súly jobban eloszlik, mint egy hagyományos napelemrendszer esetében. A különleges, egyedi és innovatív megoldások alkalmazása nagyban növeli ingatlanunk értékét. Azzal, hogy a Generon belesimul a tető síkjába, prémium megjelenést biztosít, ezzel a páratlan esztétikai élménnyel versenyelőnybe kerülhetünk az ingatlanpiacon. A betoncserép-napelemes cserép páros környezeti szempontból is fontos választás: megújuló energiát hasznosítunk, miközben természetes alkotóelemekből álló cserép fedi házunkat.

Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről
Tévhitek a Terrán Generon napelemes tetőcserépről

Tévhit: kevés szakember ért hozzá, laikusként lehetetlen eligazodni

A több mint száz éves Terrán mindig fontosnak tartotta, hogy saját fejlődése mellett a vevők és a szakma képviselőit is segítse, képezze. Ennek a szemléletnek köszönhető például a Haladó Generon kivitelezői képzés is, melynek résztvevői elnyerték a Hivatalos Terrán Generon Kivitelező Partner titulust. A cég minőségbiztosítási célból a viszonteladókat szintén hasonló képzésben részesítette, így a Hivatalos Terrán Generon Értékesítő Partnerhálózatba már csak szakmailag felkészült szakértők kerülhetnek be. Hazánkban már közel 200 ilyen kereskedő partnernél érhető el a termék.

A Terrán számos felületen, mindenki számára érthető és elérhető tudásanyaggal szolgál. A Terrán Ácskereső oldalán Generon specialista szolgáltatás segíti a megfelelő szakember megtalálását megyénkénti bontásban. A letölthető Tetőfelújítási Tudástár segítségével pedig minden fontos kérdést és választ megkaphatunk, amire szükségünk van, ha napelemes tetőcserépben gondolkodunk. A Terrán TetőKalkulátorral a tetőcserepek mellett a Terrán Generonra is kérhetünk díjmentes, gyors, egyedi, nagyságrendi kalkulációt a havi villanyszámla vagy a rendszerméret megadásával. A pontos ajánlathoz és tervezéshez természetesen szakértő segítsége szükséges.

A hírben szereplő termékek
Terrán Rundo tetőcserép - tégla
 
Terrán Rundo tetőcserép

A Rundo termékvonal elemei nagy végszilárdságú, anyagában színezett betonból készülnek, speciális felületi védőréteggel ellátva. A cserepek felrakása előtt a cserép hátoldalán lévő szilikoncsíkokat el kell távolítani a fedés pontos kialakítása érdekében. Letisztult látvány és üde természetesség. A modern kor építészeti igényeit követő, de továbbra is a klasszikus stílust kedvelők választása.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Terrán Zenit Max tetőcserép - Mars
 
Terrán Zenit Max tetőcserép

A Zenit Max termékvonal elemei nagy végszilárdságú, anyagában színezett betonból készülnek, speciális felületi védőréteggel ellátva. A megváltozott horony kialakításának köszönhetően kevesebb mennyiségre van szükség 1 m² tetőfelületen. A cserepek felrakása előtt a cserép hátoldalán lévő szilikoncsíkokat el kell távolítani a fedés pontos kialakítása érdekében. Letisztultság, erő és design. Határozottan a legmodernebb igényekre fejlesztve. Ezek a cserepek új irányzatot teremtenek a tetőfedésben.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
MediFol SD alátétlemez
 
MediFol alátéthéjazatok

A tetőkkel szemben támasztott megnövekedett követelmények teljesítése végett alátétfóliát kell alkalmazni a cserépfedések alatt (is). A tetőfóliák növelik a héjazat csapadék-biztosságát, megóvják a szerkezetet és a hőszigetelést többek között a por és a porhó káros hatásaitól.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Terrán Generon RED napelemes beton tetőcserép Terrán Generon DARK napelemes beton tetőcserép
 
Terrán Generon napelemes beton tetőcserepek
2 termék

A Terrán Generon napelemes tetőcserép különlegességét az adja, hogy a napcellák olyan speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felületére integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. Mindezt úgy, hogy a tető eredeti védelmi funkciója a teljes tetőfelületen tökéletesen biztosított, egyidejűleg kimagasló esztétikai előnyt is nyújt. A Terrán Generon a Zenit Max és Rundo cserepekkel készített tetőfedésbe építhető be.

2 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Hasznos kiegészítőkkel bővült az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn
Megújult a Terrán AddOn tervezéstámogató felület
Hasznos kiegészítőkkel bővült az ArchiCAD alá beépülő program
Megújult a Terrán AddOn tervezéstámogató felület
Új funkcióval bővült a Terrán TetőKalkulátor alkalmazás
Új funkcióval bővült a Terrán TetőKalkulátor alkalmazás
A fejlesztésnek köszönhetően Terrán Generon napelemes tetőcserepet is lehet már számítani
Új funkcióval bővült a Terrán TetőKalkulátor alkalmazás
Kategóriák
Napelemek
Napelemek
Ereszcsatornák
Ereszcsatornák
Tetőcserepek
Tetőcserepek
Párazáró fóliák, páraáteresztő fóliák
Párazáró fóliák, páraáteresztő fóliák
Áramforrások, áramfejlesztők
Áramforrások, áramfejlesztők
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...