proidea.hu online termékinformációs katalógus

Társasházak turbós gyűjtőkéményeinek átalakítása vegyes (turbós és kondenzációs) üzemmódra, KREA K2+ béléscső rendszerrel


2019. augusztus 30.

A társasházban levő bármelyik készülék bármikor lecserélhető kondenzációs kazánra

Sok gondot okoz az utóbbi időkben a társasházi lakástulajdonosoknak az esedékessé váló gázkazán csere. A gondok forrása az a jogszabályváltozás, amely 2018 őszétől gyakorlatilag csak a kondenzációs gázkazánok üzembe helyezését engedélyezi lakásokban.

Az utóbbi 20-30 évben épült társasházak fűtése, meleg víz ellátása, általában zárt égésterű, nem kondenzációs, úgynevezett turbós kazánokkal valósult meg. Az égéstermék elvezetést olyan gyűjtőkéményekkel oldották meg, amelyek nem alkalmasak a kondenzációs kazánok füstgáz elvezetésére, nem bírják a túlnyomást és a nagy mennyiségű kondenzvizet. A kéményhez hasonlóan, a turbós készülékek sem védettek túlnyomás és kondenzvíz ellen, ezért üzemzavart okozna, ha a kondenzációs kazán túlnyomása és kondenzvize bejutna az éppen nem üzemelő turbós készülékekbe.

Ezeknek a problémáknak a megoldására dolgozta ki a Magyar Kéménygyártó Kft. a KREA K2+ béléscső rendszert, amely beépítve a meglévő kéménybe, lehetővé teszi, hogy a kéményen tovább üzemelhessenek a turbós készülékek, de bármelyik készülék bármikor lecserélhető legyen kondenzációs kazánra. A megoldás lényege a túlnyomást és kondenzvizet jól bíró saválló béléscső, valamint a készülékek bekötésére szolgáló, speciális idomokba beépített csappantyú. A csappantyú feladata megakadályozni, hogy az éppen nem működő készülékekbe a kéményből bejusson a túlnyomás, vagy a kondenzvíz.

A kivitelezés egyszerű, általában egy nap alatt elvégezhető, a lakásokban minimális bontási munkával jár.

Valóban működőképes ez a rendszer, hogy látja ezt az épületgépész tervező?

Keszthelyi István:

A tervező számára a legfontosabb, hogy garantálni tudja a biztonságot, hogy olyan dolgot tervezhessen, amivel 100%-ban jól oldható meg egy adott probléma. A vegyes (turbós+kondenzációs) üzem elvi működőképessége önmagában sohasem okozott problémát, hiszen a mai méretezési módszerekkel ezek tökéletesen számíthatók, de korábban hiányzott a piacról egy ilyen átgondolt rendszer, egy garantálható technológia, ami csekély bontással, gyors beavatkozással, a maradó készülékek rendszerének átalakítása nélkül, a kondenzáció biztos kezelésével technikailag is megoldást kínált volna. A technológia országosan több mintarendszerrel és azok részletes méréseivel mára egyértelműen bizonyított.
Társasházak turbós gyűjtőkéményeinek átalakítása KREA K2+ béléscső rendszerrel

A kivitelezés valóban olyan gyors és egyszerű, hogy látják ezt a próba munkákat végző kivitelezők?

Hankóczy György (Thege Bau Kft.) és Somogyvári András (Diametrus Kft):

"Több mint egy évtizede foglalkozunk gyűjtőkémények felújításával és a kapcsolódó gázkészülék cseréjével, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kerámia betétes turbó gyűjtőkémények problémájára a KREA K2 + rendszer az ideális megoldást nyújtja! Nem mellékes, hogy rendkívül gyorsan, tisztán végezhető el, az átgondolt technológiának köszönhetően."
Társasházak turbós gyűjtőkéményeinek átalakítása KREA K2+ béléscső rendszerrel

Mi a véleménye a társasházak kezelésével foglalkozó szakembereknek ?

Zárda Szabolcs közös képviselő (Z-Team Ingatlan Bt.):

"A viszonylag fiatalabb építésű 10-20 éves gyűjtőkéményes társasházak nagy részénél sikerül megoldani azt a problémát, hogy az egyik lakás készülékének a meghibásodása miatt az összes többit is le kelljen cserélni. A KREA 2+ rendszer segítségével felújított kéményeknél az újonnan felszerelt kondenzációs készülékek együtt tudnak működni a régi turbós kazánokkal. Sokkal nyugodtabban várom a jövőben az ezzel a témával foglalkozó társasházi közgyűléseket!"
Társasházak turbós gyűjtőkéményeinek átalakítása KREA K2+ béléscső rendszerrel

Molnár Ernő közös képviselő, Veszprém:
"114 lakás kéményeit alakíttattuk át KREA K2+ rendszerrel, mert már több turbós kazán problémáját jelezték felém a lakók. Örültünk, hogy találkoztunk ezzel a megoldással, ami megoldotta az elromló kazánok problémamentes cseréjét. A kémények átalakítása során és azt követően sem tudok olyan tulajdonosról, aki elégedetlen lett volna. A munkákat a kivitelező gyorsan és tisztán végezte. Azóta már több helyen lecserélték a régi kazánokat kondenzációs készülékre."
Társasházak turbós gyűjtőkéményeinek átalakítása KREA K2+ béléscső rendszerrel

Kertész Hajnalka közös képviselő:
"Mi most tervezzük egyik 42 lakásos társasházunknál a kémények átalakítását. Egyre nagyobb igény mutatkozott a javíthatatlan, vagy gyakran elromló, régi készülékek cseréjére. Ennek érdekében teljes egyetértésben (ellenszavazat nélkül) támogatták a tulajdonosok az átalakítást. Nagyon jó, hogy így nem kell mindenkinek egyszerre lecserélni a régi készülékét. Meggyőző volt az is, hogy más társasházaknál, ahol a kéményeket már ilyen módon átalakították, problémamentes mind a működés, mind a kazánok esetleges cseréje."

Hogy élte meg az átalakítást az elszenvedő fél, a lakó?

Dr. R. Gy., az egyik felújított lakás tulajdonosa:

"Aggódtunk, mivel tudtuk, hogy egy újdonság engedélyezési folyamatában veszünk részt, de a probléma adott volt. A turbós készülékünk lényegében felmondta a szolgálatot és a közös gyűjtőkéményen levő másik öt lakás direkt módon nem volt érdekelt a készülékeinek kondenzációs kazánra történő cseréjében.

Kellemes csalódást okozott, hogy a kivitelezés tényleg rövid idő alatt elkészült és még a bontási munkák sem okoztak túl nagy felfordulást, a készülékek pedig zökkenőmentesen tudnak működni a felújítás óta!"
Társasházak turbós gyűjtőkéményeinek átalakítása KREA K2+ béléscső rendszerrel

A kémény átalakítás technológiájának kidolgozása közben a Szabadalmi Hivatalnál két oltalom lett elfogadva: egy a bélésrendszerre és egy a csappantyúra. Az ÉMI közreműködésével kibocsátásra került a rendszer Alkalmazástechnikai Bizonyítványa, amely szabályozza a beépítés feltételeit.
 
 

Termék
Cég
Székhely: H-6725 Szeged, Moszkvai krt. 27.
Telefon: +36 62 548 810
Telefon: +36 62 327 198
E-mail:
Web: www.kemenygyarto.hu
Bartók Gabriella
kereskedelmi koordinátor  
   
   
   
A Magyar Kéménygyártó Kft. 2012-ben a Szegedi Kéményseprőipari Kft.-ből kivált jogfolytonos cég, melyet korábbi, közel egy évtizedes kéménygyártási és értékesítési tapasztalatra építve, kifejezetten a KREA kéményrendszerek gyártására és forgalmazására hoztak létre. A Magyar Kéménygyártó Kft. célja a jó minőségű, kedvező árú magyar kémények gyártása és forgalmazása. Kéményrendszereik segítségével az energetikai előírásoknak megfelelően korszerűsíthetők a fűtési rendszerek.
Márkanevek: KREA
Kulcsszavak:  Magyar  Kéménygyártó  társasházak  fűtése  társasházi  fűtés  turbós  kazán  égéstermék  elvezetés  gyűjtőkémény  kondenzációs  kazán  füstgáz  elvezetés  turbós  készülék  gyűjtőkémény  átalakítás  KREA  K2+  béléscső  bélésrendszer