proidea.hu online termékinformációs katalógus

Szakszerű medenceépítés és karbantartás


2016. február 22.

Új medence építése és meglévő medence felújítása során érdemes figyelembe venni a Mapei kivitelezési és anyagválasztási tapasztalatait

A meleg időben természetesen vágyunk a felfrissülésre. A napi többszöri, kellemes felfrissülést biztosító legideálisabb helyeknek a vizek környezetei, azaz a vízpartok és a medencék számítanak. Amíg általában a vízpartok felkeresésére ritkábban nyílik alkalmunk, a saját úszó- és fürdőmedencénk szabadidőnkben mindig sportolásunkat és a kikapcsolódás kellemes helyét szolgálják.
Amennyiben saját úszó- és fürdőmedence létesítését tervezzük, azt legegyszerűbben a kertben lehet megépíteni vagy telepíteni, illetve aki épületen belüli medencét szeretne, annak már a ház tervezési programjában szerepeltetnie szükséges igényeit. Nem csak új medence építése esetén, hanem meglévő medencék felújítása során is érdemes figyelembe venni a Mapei kivitelezési és anyagválasztási tapasztalatait. Az elkészítésekhez pedig a Mapei biztonsággal ajánlja a következő megoldásokat, termékeket.
Medencetestként repedésmentes állapotra statikailag méretezett, az előírásoknak megfelelő vasbetonszerkezet kell készíteni, amelyhez nem alkalmazható zsalukő, hanem öntött alaplemezzel, zsaluzat közé öntött oldalfallal kell elkészíteni. A beton bedolgozásának és a megfelelő teljesítményjellemzők elérésére a Mapefluid vagy a Dynamon termékcsaládok folyósító adalékszerei használhatók, amelyek elősegítik a szabványosan sík, tömör és egyenletes felületek létrehozását. A szerkezet munkahézagai Idrostop Mastic-kal felragasztott Idrostop nedvességre duzzadó szalag által válnak vízzáróvá.
Az így kapott szerkezet, vízzáró és megfelelően szilárd, tömör, repedésmentes, megfelelő betontakarású vasbetonszerkezet. Ennek megfelelőségét a további munkálatok megkezdése előtt minden esetben víztartási próbával ellenőrzik.

A belső felületen előforduló hibák, egyenetlenségek kiegyenlítése is szükséges, a falakon a Planitop Fast 330 kiegyenlítőhabarccsal, a padlón pedig a Planitop Fast 330 mellett Topcem, Topcem Pronto esztrichekkel úgy, hogy annak tapadóhídja a Planicrete víz az esztrichkészítés kötőanyaga legyen.

A kiegyenlített felületeit vízszigetelni kell, amely célra a víznyomásálló, kenhető és szórható Mapelastic a leginkább alkalmas, legtöbbet bizonyított megoldás. A könnyen bedolgozható, két rétegben felhordandó vízszigetelés első rétegébe teljes felületen Mapenet 150 üvegszövet háló vagy Mapetex Sel nem-szőtt, makro lyukméretű polipropilén szövet, a falcsatlakozásoknál, dilatációs hézagoknál és csőáttöréseknél pedig Mapeband gumírozott hajlaterősítő szalag fektetendő. E szigetelés repedésáthidaló képességének és rugalmasságának köszönhetően vízzáró marad még a vasbetonszerkezet zsugorodása miatt keletkező mozgások után is. Kiegyenlíti a vasbetonszerkezet és a burkolat között jelentkező, a szerkezetek különböző hőmozgásából és hidratációs zsugorodásából adódó feszültségkülönbségeket.

E felületre kerül felragasztásra a kiválasztott  burkolat. Amíg az üvegmozaik fehér Kerabond T és Isolastic megfelelő keverékkel ragasztandó, addig a kerámiaburkolat Keraflex S1-gyel, Granirapid-dal vagy Elastorapid-dal. Mindig egyaránt meg kell kenni a burkolandó felületet (a vízszigetelés felületét) és a burkolólapot is ragasztóhabarccsal.
A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja a magas szintű esztétikai megjelenést. Amíg a cementkötésű fugák Keracolor FF Flex Fugolastic-kal keverve normálkötésű, vagy Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarccsal kerülhetnek kialakításra, addig lehetőség van a Kerapoxy műgyanta termékcsaládjával, sav- és lúgálló fugák kialakítására is. Falcsatlakozások, dilatációs hézagok, illetve a burkolat és beépített elem csatlakozások esetén a hézagok oldalaira felhordott Primer FD alapozó után a fugaszínek színválasztékával megegyező színekben rendelkezésre álló Mapesil AC penészedésálló, rugalmas szilikonnal tölthetőek ki.

A medenceépítés, medencetelepítés után javasolt betartani az állandó és eseti kezelési, karbantartási és tisztítási útmutatókat, amelyekkel amúgy a gyakran megtörténő károsításokat elkerülhetjük. Mivel a vízminőség megőrzése állandó jellegű vízkezelést kíván, ezért a megfelelő teljesítményű gépészeti berendezéseket és a vízkezelő vegyszereket a megfelelő hígítási arányban tanácsos használni.
A Mapei fugázóhabarcsai a tisztításon kívül egyéb karbantartást nem igényelnek. Bár szilárdsági jellemzőik jobbak más normál cementkötésű és epoxi habarcsokénál, ám nagy mechanikai igénybevétellel járó (erős dörzsölés, súrolás, stb.) tisztítási eljárásaik nem javasoltak. A leengedett medencékben a felületet fel kell seperni, a darabos részeket eltávolítani, porszívózni, mosó- vagy fertőtlenítőszerrel tisztítani a kiválasztott, és előírásszerűen hígított szer meghatározott reakció idejének kivárásával, majd leöblíteni tiszta, melegvízzel. A 10 barnál nagyobb üzemi nyomású vízsugaras tisztítások kerülendők. Gőzsugaras tisztítás esetén, az legalább 20-30 cm távolságról történjen, és a gőzsugár ne irányuljon közvetlenül a fugákra. A tisztítószer gyártók utasításait figyelembe kell venni. A cementkötésű fugák felületeinek lemosásához használt tisztítószerek kémhatása pH>3 legyen. Az ettől kisebb pH értékű tisztítószerek legfeljebb 5 percig maradhatnak a cementkötésű fugafelületeken lemosásuk előtt.
A kivitelezési munkák során ajánlott a választott anyagok száradási- és kötésidejének betartása. A tanácsolt anyagokkal, megfelelő technikával készített medencék gyönyörűek is maradnak, és a pihenését aktívan, hosszútávon szolgálják. A Mapei világszerte több évtizedes tapasztalattal büszkélkedhet az új medencék kialakítása és a meglévők felújítása területén. Az Olimpiai Játékok és a nagy nemzetközi versenyek megrendezésére szolgáló majdnem minden úszómedencéhez Mapei termékeket alkalmaztak az '50-es évektől, és a sportolók, nézők fogadására szolgáló építményekben is széleskörűen alkalmaztak különféle Mapei termékeket. A színvonalasan kivitelezett, változatos kialakítású és akár referencia értékű medencék biztosítékot jelentenek minden új és felújításra kerülő medencéhez.

A medencék építésénél és felújításánál javasolt Mapei termékek letölthető adatlapjaiért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: 2040 Budaörs, Sport u. 2.
Telefon: +36 23 501 670
Fax: +36 23 501 666
E-mail:
Web: www.mapei.hu
Fehér Zita
központi szaktanácsadó +36 23 449 600
   
   
   
1937-ben Milánóban alapított Mapei mára világelső az építőipari ragasztók és építőkémiai termékek gyártásában. A Mapei termékei, ragasztók és az építőipari segédanyagok, hozzájárulnak az életminőségünk jobbá tételéhez és lakókörnyezetünk esztétikájának, komfortjának és biztonságának javításához. Másrészről a termékek teljesítményének és színeinek széles skálája nemcsak a megbízhatóságot és stabilitást biztosítják, hanem segítik és arra buzdítják a tervezőket és designereket, hogy további szebb, egészségesebb és biztonságosabb épületeket alkossanak.
Kulcsszavak:  mapei  medence  betonadalékszer  kiegyenlítőhabarcs  esztrich  vízszigetelés  hidegburkolat  ragasztó  fugázóhabarcs  alapozó  Mapefluid  Dynamon  Idrostop  Mastic  Planitop  Fast  330  Topcem  Pronto  Mapelastic  Mapenet  150  üvegszövet  háló  Mapetex  Sel  Mapeband  Kerabond  T  Isolastic  Keraflex  S1  Granirapid  Elastorapid  Keracolor  FF  Flex  Fugolastic  Ultracolor  Plus  Kerapoxy  Primer  FD  Mapesil  AC