Szakszerű medenceépítés és karbantartás

Új medence építése és meglévő medence felújítása során érdemes figyelembe venni a Mapei kivitelezési és anyagválasztási tapasztalatait

A meleg időben természetesen vágyunk a felfrissülésre. A napi többszöri, kellemes felfrissülést biztosító legideálisabb helyeknek a vizek környezetei, azaz a vízpartok és a medencék számítanak. Amíg általában a vízpartok felkeresésére ritkábban nyílik alkalmunk, a saját úszó- és fürdőmedencénk szabadidőnkben mindig sportolásunkat és a kikapcsolódás kellemes helyét szolgálják.
Amennyiben saját úszó- és fürdőmedence létesítését tervezzük, azt legegyszerűbben a kertben lehet megépíteni vagy telepíteni, illetve aki épületen belüli medencét szeretne, annak már a ház tervezési programjában szerepeltetnie szükséges igényeit. Nem csak új medence építése esetén, hanem meglévő medencék felújítása során is érdemes figyelembe venni a Mapei kivitelezési és anyagválasztási tapasztalatait. Az elkészítésekhez pedig a Mapei biztonsággal ajánlja a következő megoldásokat, termékeket.
Medencetestként repedésmentes állapotra statikailag méretezett, az előírásoknak megfelelő vasbetonszerkezet kell készíteni, amelyhez nem alkalmazható zsalukő, hanem öntött alaplemezzel, zsaluzat közé öntött oldalfallal kell elkészíteni. A beton bedolgozásának és a megfelelő teljesítményjellemzők elérésére a Mapefluid vagy a Dynamon termékcsaládok folyósító adalékszerei használhatók, amelyek elősegítik a szabványosan sík, tömör és egyenletes felületek létrehozását. A szerkezet munkahézagai Idrostop Mastic-kal felragasztott Idrostop nedvességre duzzadó szalag által válnak vízzáróvá.
Az így kapott szerkezet, vízzáró és megfelelően szilárd, tömör, repedésmentes, megfelelő betontakarású vasbetonszerkezet. Ennek megfelelőségét a további munkálatok megkezdése előtt minden esetben víztartási próbával ellenőrzik.

A belső felületen előforduló hibák, egyenetlenségek kiegyenlítése is szükséges, a falakon a Planitop Fast 330 kiegyenlítőhabarccsal, a padlón pedig a Planitop Fast 330 mellett Topcem, Topcem Pronto esztrichekkel úgy, hogy annak tapadóhídja a Planicrete víz az esztrichkészítés kötőanyaga legyen.

A kiegyenlített felületeit vízszigetelni kell, amely célra a víznyomásálló, kenhető és szórható Mapelastic a leginkább alkalmas, legtöbbet bizonyított megoldás. A könnyen bedolgozható, két rétegben felhordandó vízszigetelés első rétegébe teljes felületen Mapenet 150 üvegszövet háló vagy Mapetex Sel nem-szőtt, makro lyukméretű polipropilén szövet, a falcsatlakozásoknál, dilatációs hézagoknál és csőáttöréseknél pedig Mapeband gumírozott hajlaterősítő szalag fektetendő. E szigetelés repedésáthidaló képességének és rugalmasságának köszönhetően vízzáró marad még a vasbetonszerkezet zsugorodása miatt keletkező mozgások után is. Kiegyenlíti a vasbetonszerkezet és a burkolat között jelentkező, a szerkezetek különböző hőmozgásából és hidratációs zsugorodásából adódó feszültségkülönbségeket.

E felületre kerül felragasztásra a kiválasztott  burkolat. Amíg az üvegmozaik fehér Kerabond T és Isolastic megfelelő keverékkel ragasztandó, addig a kerámiaburkolat Keraflex S1-gyel, Granirapid-dal vagy Elastorapid-dal. Mindig egyaránt meg kell kenni a burkolandó felületet (a vízszigetelés felületét) és a burkolólapot is ragasztóhabarccsal.
A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja a magas szintű esztétikai megjelenést. Amíg a cementkötésű fugák Keracolor FF Flex Fugolastic-kal keverve normálkötésű, vagy Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarccsal kerülhetnek kialakításra, addig lehetőség van a Kerapoxy műgyanta termékcsaládjával, sav- és lúgálló fugák kialakítására is. Falcsatlakozások, dilatációs hézagok, illetve a burkolat és beépített elem csatlakozások esetén a hézagok oldalaira felhordott Primer FD alapozó után a fugaszínek színválasztékával megegyező színekben rendelkezésre álló Mapesil AC penészedésálló, rugalmas szilikonnal tölthetőek ki.

A medenceépítés, medencetelepítés után javasolt betartani az állandó és eseti kezelési, karbantartási és tisztítási útmutatókat, amelyekkel amúgy a gyakran megtörténő károsításokat elkerülhetjük. Mivel a vízminőség megőrzése állandó jellegű vízkezelést kíván, ezért a megfelelő teljesítményű gépészeti berendezéseket és a vízkezelő vegyszereket a megfelelő hígítási arányban tanácsos használni.
A Mapei fugázóhabarcsai a tisztításon kívül egyéb karbantartást nem igényelnek. Bár szilárdsági jellemzőik jobbak más normál cementkötésű és epoxi habarcsokénál, ám nagy mechanikai igénybevétellel járó (erős dörzsölés, súrolás, stb.) tisztítási eljárásaik nem javasoltak. A leengedett medencékben a felületet fel kell seperni, a darabos részeket eltávolítani, porszívózni, mosó- vagy fertőtlenítőszerrel tisztítani a kiválasztott, és előírásszerűen hígított szer meghatározott reakció idejének kivárásával, majd leöblíteni tiszta, melegvízzel. A 10 barnál nagyobb üzemi nyomású vízsugaras tisztítások kerülendők. Gőzsugaras tisztítás esetén, az legalább 20-30 cm távolságról történjen, és a gőzsugár ne irányuljon közvetlenül a fugákra. A tisztítószer gyártók utasításait figyelembe kell venni. A cementkötésű fugák felületeinek lemosásához használt tisztítószerek kémhatása pH>3 legyen. Az ettől kisebb pH értékű tisztítószerek legfeljebb 5 percig maradhatnak a cementkötésű fugafelületeken lemosásuk előtt.
A kivitelezési munkák során ajánlott a választott anyagok száradási- és kötésidejének betartása. A tanácsolt anyagokkal, megfelelő technikával készített medencék gyönyörűek is maradnak, és a pihenését aktívan, hosszútávon szolgálják. A Mapei világszerte több évtizedes tapasztalattal büszkélkedhet az új medencék kialakítása és a meglévők felújítása területén. Az Olimpiai Játékok és a nagy nemzetközi versenyek megrendezésére szolgáló majdnem minden úszómedencéhez Mapei termékeket alkalmaztak az '50-es évektől, és a sportolók, nézők fogadására szolgáló építményekben is széleskörűen alkalmaztak különféle Mapei termékeket. A színvonalasan kivitelezett, változatos kialakítású és akár referencia értékű medencék biztosítékot jelentenek minden új és felújításra kerülő medencéhez.

A medencék építésénél és felújításánál javasolt Mapei termékek letölthető adatlapjaiért kattintson a hír alatti termékképekre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Mapei Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Keraflex S1 ragasztóhabarcs

Fokozott terhelhetőségű, alakítható, lecsúszásmentes nyújtott nyitott idejű, cementkötésű ragasztóhabarcs kerámia burkolólapokhoz és kőlapokhoz.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Planitop Fast 330 kiegyenlítőhabarcs

Gyorskötésű, szálerősítéses, cementkötésű kiegyenlítőhabarcs bel- és kültéri padlók és falak 3-30 mm közötti simításához és kiegyenlítéséhez.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Ultracolor Plus fugázóhabarcs

Gyorskötésű és gyorsszáradású, fokozott terhelhetőségű, polimerekkel módosított, kivirágzásmentes, fugázóhabarcs 2 és 20 mm közötti fugaszélességekhez. Víztaszító DropEffect® és penészedésgátló BioBlock® technológiával készült.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Elastorapid ragasztóhabarcs

Fokozott terhelhetőségű, jól alakítható, gyorskötésű és gyors száradású, lecsúszásmentes, nyújtott nyitott idejű, cementkötésű, kétkomponensű ragasztóhabarcs kerámia burkolólapokhoz és kőlapokhoz.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Kerabond T ragasztóhabarcs

Lecsúszásmentes, cementkötésű ragasztó habarcs kerámia burkolólapokhoz.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Isolastic rugalmasító latex

Latex adalékszer cementkötésű ragasztók alakíthatóságának javítására.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Kerapoxy CQ fugázóhabarcs

Kétkomponensű, saválló epoxi fugázóanyag legalább 2 mm széles fugahézagokhoz. Rendkívül könnyű felhordani és letisztítani.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Mapesil AC hézagkitöltő

Penészedésálló, ecetsavas tiszta szilikon tömítő 34 különböző színben és átlátszó kivitelben.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
 
Mapetex Sel vízszigetelést erősítő szövet

Nem-szőtt, makro-lyukméretű, polipropilén szövet vízszigetelő rétegek megerősítésére.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
 
Keracolor FF Flex fugázóhabarcs

Fokozott terhelhetőségű, polimerekkel módosított, DropEffect® technológiával készült, vízlepergető tulajdonságú, cementkötésű fugázóhabarcs 6 mm fugaszélességig.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Medenceburkolatok, lépcsők, korlátok
Medenceburkolatok, lépcsők, korlátok
Fugázóanyagok
Fugázóanyagok
Alapozók, kötőhidak
Alapozók, kötőhidak
Hidegburkolat-ragasztók
Hidegburkolat-ragasztók
Habarcsok
Habarcsok

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...