Speciális automata ajtók a FAAC-tól

Speciális automata ajtók a FAAC-tól

Különleges ajtónyitási lehetőségek automata ajtóknál

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a szokványos nyitásaktiválások nem megfelelőek, vagy mellettük szükséges egy kiegészítő megoldás is. Ilyenkor a radart váltja ki a speciális nyitásaktiválás, azonban az infravörös érzékelőre itt is szükség van a rácsukás elleni védelem miatt. Az alábbi speciális eszközök közül választhatnak az érdeklődők a FAAC Hungary Kft. kínálatából.

A legegyszerűbb, legalapvetőbb ilyen eszköz a billenőkapcsoló. Ez a csengőkapcsoló elvén működik, a jelre (átkattintásra) nyitja az ajtót, majd visszaáll eredeti állapotába. Ez a legolcsóbb, egyben legkevésbé hosszú élettartamot biztosító termék. A fröccsenő víz ellen védett, azonban az időjárás és igénybevétel függvényében néhány hónaptól csupán 1-2 évig üzemképes. Meghibásodásakor beragad, és nem billen vissza alapállásba, így az ajtót folyamatosan nyitva tartja.

Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Speciális automata ajtók a FAAC-tól

Nyomógombok esetében két opció áll rendelkezésre. Az egyszerűbb a Berker típusú, ami a FAAC ügyfélkörében az Aldiknál fordul elő főként. Rozsdamentes kivitelben is kérhető. Ez a változat csupán egy jelet küld (az ajtónak) és átmérője 1 cm. Másik változata a nyomógombnak a Schneider típusú. Ez már képes két jelet küldeni megnyomáskor (egyet az ajtónak, egyet pedig pl. az épületfelügyeletnek). Általában a Lidlben használják ezeket a fajtákat, és a 2 cm átmérőjű gombok védve vannak a véletlen benyomódás ellen is. Ez a fajta nyomógomb alapvetően gombnyomáskor küldi a jelet, de fordított verzióban is beköthető. Jó választás lehet az olyan helyeken, ahol a tisztítás fokozottan fontos, mert jobban bírja a vegyszeres, nagyobb vízsugaras tisztántartást, mint az előbbiek. Lehet világító változatban is választani, akár megnyomásra világító, vagy a sötétben a könnyebb megtalálhatóság érdekében alaphelyzetben világító kivitelben is.

Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Speciális automata ajtók a FAAC-tól

Az úgynevezett könyökkapcsolókat, az OT3-as névre hallgató hosszúkás kapcsológombokat akkor választják, ha fontos az esztétika és a megbízhatóság. Sima nyomókapcsoló, ami nagyobb felületű és stabil működésű. Nagyon minimális a meghibásodása a terméknek, azonban a fizikai behatásnál figyelni kell, mert a vizet bírja ugyan, de a lesodrás és a törés ellen sajnos nincs felvértezve. Ilyen esetekben cserélni szükséges, mert nem javítható. Lábhoz is felszerelhető, de a keményebb rugdosást nem viseli jól hosszú távon. Pincérajtókhoz, kórházi használatra (műtőkhöz és elkülönített kórtermeknél is) jó opció és minden olyan helyen ahol az áthaladni kívánó embernek tele van a keze így nem tudja a gombot megnyomni, azonban mégsem alkalmazható a radar ami minden érkezésre nyílik.

A kulcsos kapcsoló szintén ezen az elven működik, csak a kulcs elfordításával adja le a jelet az ajtónak a nyitásra. A 0/30-as, félcilinderbetétes zár kb. negyed fordulatra képes. Legtöbb esetben az ajtón kívülre szereljük, és magát a lezárt ajtót is nyitja. Ezután a kezelőegységen át kell állítani a megfelelő nyitásaktiválásra. Zsáküzleteknél alkalmazzák ebben a formában. Olyan helyeken is megállja a helyét, ahova csak bizonyos emberek mehetnek be. Ilyenkor csak a kulccsal történik a nyitás, és a kulccsal rendelkező emberek léphetnek be a lezárt területre. Sima és vandálbiztos változatban is forgalmazzák. Ez utóbbi esetén a kapcsoló süllyesztve kerül kialakításra a falban és ott van még csavarozva, így nehezen érhető el és az ártó szándéknak jobban ellenáll.

Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Speciális automata ajtók a FAAC-tól

Az „egyszerűbb, hagyományosabb” megoldások után most következzenek a legfelsőbb szintű, egyes esetekben már biztonságtechnikai megoldások, mert ilyenekre is van lehetőség az automata ajtók nyitásaktiválásánál.

A távirányító használata szintén az előbbiekhez kapcsolódik és azon az elven is működik. Nem kell bemutatni, hiszen mindannyian nap mint nap nyitjuk így a kaput vagy garázsbejáratot. Kórházak mentőbejáratánál, irodák, raktárak egyes részeinek elkülönítésénél használható egyszerű és remek megoldás. A távirányító megnyomása után nyílik, majd a beállított idő elteltével záródik vissza az ajtó. BDE-D által lezárt ajtóknál is nyílik, kivéve a padlózár alkalmazást. Akkor ugyanis a padlózár nem engedi nyílni az ajtót.

A következő a kártyaolvasó. Többféle proxy közül választhatnak a megrendelők, a kártyás megoldás mellett a biléta is elérhető. Sőt, igény szerint ezek az apró jelet kibocsátó proxyk akár a munkaruhákba, sapkákba vagy cipőkbe is beleilleszthetők, varrhatók. Így a cipők esetében a megadott kőre érve, vagy a falba rejtett érzékelőnél elhaladva adja le a jelet a nyitásra. Ezek a jeladók moshatóak, szinte képtelenség tönkretenni őket és egyesével programozhatóak, különböző jogosultságokkal ruházhatóak fel.

Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Speciális automata ajtók a FAAC-tól

Számkódos megoldások is elérhetőek, ilyenkor egy tetszőlegesen megadott – minimum 4, maximum 16 – karakterre programozható a nyitás. Kombinálható a kártyás beléptetéssel is, ilyenkor vagy kártyával, vagy a kóddal tud áthaladni a lezárt részlegbe a jogosultsággal rendelkező egyén.

Van még számos más – például az ujjlenyomat és retina szkenner használatával történő – nyitásaktiválás is, de ezek már olyan szintű biztonságtechnikai rendszerek, amely csak nagyon ritkán merül fel igényként. Ezekről a FAAC értékesítőitől kaphatnak bővebb tájékoztatást. Itt már az épületfelügyeleti rendszerrel történő összekötésen van a hangsúly, ahol figyelik és ellenőrzik ki, mikor, hova és miért lép be.

Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Speciális automata ajtók a FAAC-tól

Végezetül említsük meg a Magic Switch-et, vagy Touchless Switch-et, ami egy érintés nélküli nyomógomb, gyakorlatilag csökkentett teljesítményű radar. Leginkább higiéniai szempontból ideális választás, pincérajtók, mosdóhelyiségek, kórházak esetében, de minden olyan helyen is, ahol az érintésmentes, de szabályozott nyitás a kívánság. Pár centimétertől akár 40 centiméterig érzékel, és közelítő mozgásra, integetésre nyílik. Az ajtótól bármekkora távolságra elhelyezhető, kézitargoncával közlekedő helyeken kifejezetten praktikus, mert akár 3-4 méterre az ajtótól elhelyezett érzékelő előtt elhaladva már nyílik is, mire az ajtóhoz ér a targonca. Gyárakban, gyógyszergyáraknál kifejezetten – a FAAC többek közt a Richter gyógyszergyárba telepített ilyen nyitásaktiválást – jó szolgálatot tehet. A falra bármely magasságban elhelyezhető, azonban fontos megemlíteni, hogy a fröccsenő vizet elviseli, de a nagyobb mennyiségű bővizes tisztításnál beázhat, és nem törésbiztos, a rugdosást nem szereti. Ezektől a fizikai behatásoktól eltekintve nem jellemző rá más meghibásodás.

Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Speciális automata ajtók a FAAC-tól
A hírben szereplő termékek
STA 20 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók STA 21 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók STA 22 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók TSA típusú 2 és 4 szárnyú teleszkópos tolóajtók
 
record tolóajtók
10 termék

Egy és két irányba mozgó, hosszú távon is rendkívül csendes és megbízható tolóajtók több erősségi fokozatban.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
record CLEAN tisztatéri tűz-, füst- és hanggátló ajtók
 
record CLEAN tisztatéri tűz-, füst- és hanggátló ajtók

A record CLEAN K1-A T30 sorozatának alapjául a K1 egyoldalas, légtömör tolóajtók szolgálnak. Ezen ajtók az ajtólap anyagválasztékában és felületében, valamint a keret elrendezésében és a tömítő rendszerükben sokféleképpen kombinálhatók, melyből széleskörű felhasználási spektrum adódik. Kialakításából adódóan, első sorban speciális – pl. tisztatéri – körülmények által megkövetelt feltételek kielégítésére szolgál.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Automata ajtók alapvető nyitási lehetőségei
Automata ajtók alapvető nyitási lehetőségei
A FAAC Hungary háromféle megoldást kínál
Automata ajtók alapvető nyitási lehetőségei
Kategóriák
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Automata ajtók
Automata ajtók
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...