Automata ajtók alapvető nyitási lehetőségei

Automata ajtók alapvető nyitási lehetőségei

A FAAC Hungary háromféle megoldást kínál

Az automata nyílászárók beszerzésénél az egyik alapkövetelmény az automatizált nyitás. Azonban itt is érdemes tájékozódni és körültekintően dönteni, mind a cégek, mind pedig a termékek esetében. Előfordulhat, hogy az olcsóbb változat nem tudja biztosítani azt, amit egy drágább termék. A biztonságos működés érdekében pedig inkább előbb nyúljunk a pénztárcánkba, mint később, a baj vagy meghibásodás elhárítása miatt.

Az érdeklődők és ügyfelek a FAAC Hungary kínálatában háromféle nyitási lehetőség közül tudnak választani.

Radar

Az alap mozgásérzékelő – a legegyszerűbb nyitásaktiválással – a radar, mely a FAAC Hungary-nél a RAD 290 nevet viseli. Ez a rendszer figyeli a mozgást, széleskörűen alkalmazható, stabil működésű és beállítás kérdése, hogy messziről vagy közelről érzékeljen. Amennyiben több radar is elhelyezésre került, úgy minden esetben egyesével kell beállítani a belső és a külső oldalon. A RAD 290 meg tud különböztetni közeledő, távolodó és keresztirányú mozgást is. A FAAC összes radarja felismeri ezt a háromféle mozgásirányt, szemben más, kedvezőbb árú termékekkel. Ez kiemelten fontos tulajdonság, mert egy utcára nyíló ajtónál – ha a járdán az automata ajtó előtt haladnak el a járókelők – ez a funkció segít abban, hogy az ajtó ne nyíljon ki feleslegesen. Ezzel szemben például áruházak, idősek otthona és egészségügyi intézmények esetében az ajtónak bármilyen irányból történő mozgásra nyílnia kell, ezzel biztosítva a biztonságos áthaladást.

Automata ajtó nyitási lehetőség - radar
Automata ajtók alapvető nyitási lehetőségei - radar

Infravörös érzékelő

A második lehetőség már egy kicsit többet tudó termék, az AIR 290, mely egy infravörös érzékelő. Ez már a jelenlétet is figyeli, mellyel rácsukás elleni védelemként is működik. Ezeken nagyon pontosan be lehet állítani, hogy mire nyíljon az ajtó, illetve pontosabban meghatározható mit lát az érzékelő. Természetesen lehet kombinálni az előzőekben említett radarral is.

Automata ajtó nyitási lehetőség - infravörös érzékelő
Automata ajtók alapvető nyitási lehetőségei - infravörös érzékelő

Kombinált jelenlét- és mozgásérzékelő

Harmadik lehetőség egy kinézetre nagyobb, de az első két termék tulajdonságait ötvöző kombinált jelenlét- és mozgásérzékelő, a RIC 290. Ebben az esetben a nyitásaktivitásért a radar, míg a rácsukás elleni védelemért az infravörös érzékelő a felelős.

Automata ajtó nyitási lehetőség - kombinált jelenlét- és mozgásérzékelő
Automata ajtók alapvető nyitási lehetőségei - kombinált jelenlét- és mozgásérzékelő

A FAAC szakértői a legmagasabb biztonság érdekében minden automata ajtóhoz a kombinált változatot javasolják. Abban az esetben, ha a helyszín ezt nem teszi lehetővé, vagy a megrendelő mást szeretne, szerelik fel bármelyik másik változatot. Ilyen lehet például egy gyárban az a kívánság, hogy bizonyos területeken ne nyisson az ajtó, vagy ha a padlóburkolat miatt nem tud jól funkcionálni az infravörös érzékelő.

A nyitási lehetőségekről további hasznos információkat az alábbi linken olvashat: Nyitási lehetőségek – előnyök és hátrányok

A hírben szereplő termékek
STA 20 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók STA 21 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók STA 22 típusú egy- és kétszárnyú hagyományos tolóajtók TSA típusú 2 és 4 szárnyú teleszkópos tolóajtók
 
record tolóajtók
10 termék

Egy és két irányba mozgó, hosszú távon is rendkívül csendes és megbízható tolóajtók több erősségi fokozatban.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
record CLEAN tisztatéri tűz-, füst- és hanggátló ajtók
 
record CLEAN tisztatéri tűz-, füst- és hanggátló ajtók

A record CLEAN K1-A T30 sorozatának alapjául a K1 egyoldalas, légtömör tolóajtók szolgálnak. Ezen ajtók az ajtólap anyagválasztékában és felületében, valamint a keret elrendezésében és a tömítő rendszerükben sokféleképpen kombinálhatók, melyből széleskörű felhasználási spektrum adódik. Kialakításából adódóan, első sorban speciális – pl. tisztatéri – körülmények által megkövetelt feltételek kielégítésére szolgál.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
record FTA 20 harmonikaajtó
 
record FTA 20 automata harmonikaajtó

A record FTA 20 automata harmonikaajtó alkalmazható azokon a helyeken, ahol a hagyományos automata ajtó nem építhető be. Ilyen helyeken a harmonikaajtó nyújtja a megoldást. Ez lehet akár folyosó is, mely szinte teljes szélességben átjárható marad. Ezt az ajtótípust oly módon tervezték, hogy akár szűk helyekre utólag beépítve is nagyszerű megoldást nyújt az automata nyílászáró kérdésre. Gyors mozgás miatt jó lehetőség pl. konyhákra, pincérajtókra, de a szagok miatt kényes kérdésnek számító, fürge záródást igénylő dohányzó helyiségekre is.
A record FTA 20 FBO automata harmonikaajtó pánik funkcióval. Azokon a helyeken, ahol a tűzvédelmi hatóságok csak kilökhető szárnyú (totál pánikos) ajtót fogadnak el, ott az FBO típus a megfelelő, melynek alap pánik funkciója megegyezik az FTA 20 típuséval, ám szükség esetén ajtószárnyai kilökhetők. Alapvetően ez az ajtótípus a leginkább helytakarékos – minden típusú egyéb megoldással összehasonlítva. Rendkívül gyors mozgás jellemzi, s bár a többi record ajtó is igen hosszú élettartamával hívja fel magára a figyelmet, e típus vezeti a sort.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Különleges ajtónyitási lehetőségek automata ajtóknál
Speciális automata ajtók a FAAC-tól
Kategóriák
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Nyitószerkezetek, vezérlések nyílászárókhoz, felülvilágítókhoz
Tűzvédelmi, hanggátló, árvízvédelmi, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak
Tűzvédelmi, hanggátló, árvízvédelmi, hűtőházi ajtók, füstkötényfalak
Automata ajtók
Automata ajtók
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Nyílászárók, felülvilágítók, vasalatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...