proidea.hu online termékinformációs katalógus

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült PERI DUO zsaluzattal Sussexben


2018. december 03.

A PERI DUO technopolimer műanyag zsalurendszere acél zsaluzatok kiváltására alkalmas, szerszám- és munkaerő szükségletet csökkentő zsaluzási alternatíva

Először épült lakóingatlan PERI DUO zsaluzattal az Egyesült Királyságban: a kelet-sussexi betonház projekt bebizonyította, hogy eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a nehéz acél és hagyományos fa zsaluzatok kiváltására ideális DUO zsalurendszerben. A tulajdonos választása több előnyt is hozott a konyhára. Darura egyáltalán nem volt szükség az építkezéshez, elég volt három kamion az elemek szállításához, és építési hulladék is kevesebb keletkezett, hiszen a rendszer elemei újra felhasználhatók.

Lakóházat önteni betonból önmagában sem szokványos ötlet; Adrian Corrigall tulajdonosnak pedig ezen a koncepción felül is extravagáns elképzelései voltak első saját építésű otthonáról. Merész, egyedi megjelenésű betonépületet álmodott meg Kelet-Sussex hagyományos lakókörnyezetébe, amelynek kivitelezése is több szempontból eltért az építési normáktól. A kivitelezők a hatékonyságot növelő megoldásokat keresték, így esett választásuk a szerkezetépítés tervezésekor kísérleti jelleggel a PERI DUO technopolimer műanyag zsalurendszerére, amely acél zsaluzatok kiváltására alkalmas, szerszám- és munkaerő szükségletet csökkentő zsaluzási alternatívaként már sokszorosan bizonyított kisebb, átlagos formájú szerkezetek esetében. Részletgazdag kivitelezést igénylő lakóház azonban még nem épült korábban ezzel a megoldással az Egyesült Királyságban. A szerkezet az "egyszerű négyzet" struktúráját meghaladva, különböző padlómagasságokból és szabálytalan szögekből áll. Ez merőben új alkalmazása volt a DUO-nak, mivel a rendszert általában merőleges vonalak és konvencionális formák kivitelezéséhez használják.

A betonház projekttel a DUO meghaladta önmagát. A szerkezet megépítése során összesen 355 zsaluelemet használtak fel, melyből mindegyik panel 30-35 alkalommal került újra felhasználásra, vízszintes és függőleges alkalmazások kombinációjában. A 2,3 méter és 3,8 méter között változó magasságú betonfalakat 29 betonozási ütemben építették meg. Az összesen 345 négyzetméter felületű, öt betonozási ütemben készült födémeket ALPHA födémtámaszokkal támasztották alá. A kivitelező a 0,3 méter magas lépcsők és a helyenként 1,4 méter magas függőleges falsíkok betonozásához is bevetette a DUO-t.

A könnyű zsalurendszernek köszönhetően darura egyáltalán nem volt szükség: a DUO legfeljebb 25 kg súlyú elemeit az építőmunkások is könnyedén tudták mozgatni. A kisebb összsúly miatt pedig elégnek bizonyult három kamiont igénybe venni a panelek helyszínre szállításához. A tulajdonos számára fontos volt, hogy otthona minél kevesebb hulladék termelésével épüljön meg, így az elemek 100%-os újrahasznosíthatósága is a DUO alkalmazása mellett szólt.

Annak érdekében, hogy a zsaluzatot minél könnyebb legyen egyenletesen feltölteni betonnal, speciális, szálerősített, öntömörödő Resilia betonkeveréket használtak. Folyékonyabb textúrája miatt ez a típusú anyag a hagyományos betonnál nagyobb nyomást fejt ki a szerkezetre, a DUO panelek azonban maximálisan 50 kN/m² nyomás mellett alkalmazhatók. A keveréket ezért nyomáskontroll mellett öntötték a szerkezetbe, már csak azért is, mert Resiliát korábban még nem használtak DUO rendszerhez. A keverék anyagsűrűsége lehetővé tette, hogy a beton természetes módon áramoljon a bonyolult zsaluzatformákba, vibráció nélkül. Az öntömörödő beton nagy áramlási sebességgel rendelkezik, fontos azonban, hogy ne akadozzon a kiöntés folyamata, mert a gyors szilárdulás miatt kisebb szünetek is befolyásolhatják a végeredményt. Ennek kockázatát úgy csökkentették a kivitelezők, hogy az összeszerelt DUO elemek száma alapján megbecsülték az egyes öntvényekhez szállítandó anyagmennyiséget, és közeli gyártási helyszínről szállíttatták a betont az építkezésre.

A tulajdonos és a kivitelezők bátorsága nem volt hiába: a DUO zsaluzat és a speciális Resilia betonkeverék együttes kísérleti alkalmazásával extravagáns megjelenésű lakóház épült Sussex megyében.

Ez a projekt bebizonyította, hogy a DUO rendszer többre is képes.
Általában a DUO-t kisebb, hagyományos alakzatok kialakításához használják, mint a nehezebb zsalurendszerek hatékony alternatíváját. Ez a projekt azonban bebizonyította, hogy a DUO rendszer ennél többre is képes. (Fotó: seanpollock.com)


A kis súlyú, legfeljebb 25 kg tömegű könnyű panelek ideálisak voltak a projekthez
Az ötlet kezdetektől fogva a DUO panelek vízszintes és függőleges alkalmazásokhoz való használata volt, födémek, pillérek és falak zsaluzásához. A kis súlyú, legfeljebb 25 kg tömegű könnyű panelek ideálisak voltak a projekthez, az építési helyszín sajátosságai miatt. (Fotó: seanpollock.com)


A szerkezet az egyszerű négyzet struktúráját meghaladva, különböző padlómagasságokból és szabálytalan szögekből áll.
A szerkezet az "egyszerű négyzet" struktúráját meghaladva, különböző padlómagasságokból és szabálytalan szögekből áll. (Fotó: seanpollock.com)


A DK átkötések szabályos mintát képeznek a beton felületén.
A DK átkötések szabályos mintát képeznek a beton felületén. (Fotó: seanpollock.com)


A födémek a DUO vízszintes alkalmazásával készültek.
A födémek a DUO vízszintes alkalmazásával készültek.(Fotó: seanpollock.com)


A betonház a PERI első lakóház projektje, mely az Egyesült Királyságban DUO zsaluzattal valósult meg.
A betonház a PERI első lakóház projektje, mely az Egyesült Királyságban DUO zsaluzattal valósult meg. (Fotó: seanpollock.com)


Tervező/Fejlesztő
Adrian Corrigall

Építész
RAW

Beton szállító
CEMEX

Zsaluzat szállító
PERI Nagy-Britannia

A PERI DUO zsalurendszer letölthető ismertetőiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben további információra van szüksége vagy árajánlatot szeretne kérni a PERI Kft. munkatárásától, használja a megfelelő gombot.

 

Termék
Cég
Székhely: H-1181 Budapest, Zádor u. 9.
Telefon: +36 1 296 0960
Fax: +36 1 296 0950
E-mail:
Web: www.peri.hu
Szücs Ildikó
marketing koordinátor +36 30 407 9131, +36 1 296 0931
   
   
   
A Peri Kft. 1990 óta tevékenykedik Magyarországon, a német PERI GmbH leányvállalataként. A zsaluzatok és rendszerberendezések széles köre minden igény esetén a legoptimálisabb megoldást nyújtja, legyen szó fatartókról, keretes- és falzsaluzatokról, pillérzsaluzatokról, födémzsaluzatokról, kúszóállványokról, munkaállványokról, önkúszó zsaluzatokról, teherhordó állványokról, födémtámaszokról, faltámaszokról, zsaluhéjakról, egyoldali falzsaluzáshoz szükséges támbakokról vagy átkötési rendszerekről.
További hírek a Födémzsaluzatok termékkategóriában
További hírek a Zsaluk, állványok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  PERI  PERI  DUO  zsaluzat  lakóház  beton  referencia  Sussex  zsaluzás  zsalurendszer  falzsalu  födémzsalu  Resilia  betonkeverék  öntömörödő  beton