Knauf Insulation referencia ház program - padlásfödém hőszigetelése

A hőszigetelt házzal 2 hónap alatt nagyjából 2 hónapnyi fűtési költséget takarított meg

Az október eleje óta zajló és minden pillanatban online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a nyáron hőszigetelt házban élő Attila és családja valamivel több mint 2 hónap alatt nagyjából 2 hónapnyi fűtési költséget takarított meg.

A hajdúnánási referencia házzal kapcsolatban mért adatokról bővebben itt olvashat.

A kísérlet épületfizikai vonatkozásainak sorában ezúttal a födém szigetelése került a fókuszba. Az elemzést ismét Bakonyi Dániel, okl. építészmérnöknek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületszerkezettani Tanszékének munkatársának köszönhetjük.

A beépítetlen tetőterű épületek hőszigetelésének javítása a legkisebb befektetéssel a padlásfödém hőszigetelésével lehetséges. Különösen szabadon álló földszintes családi házak esetében a padlásfödém a teljes lehűlő felület igen jelentős részét jelentheti, így még abban az esetben is jelentős megtakarítási potenciál rejtőzhet ebben a szerkezetben, ha az egész épület felújítására nincsen is mód. Mivel drága állványzatra, vakolási és bádogos munkákra nincsen szükség a gyártók pedig a megfelelő hőszigetelő anyagok és rendszerek széles skáláját kínálják a feladatra akár a teljesen házilagos kivitelezés is elképzelhető. Azonban mindez nem jelenti, hogy ez a szerkezettípus soha nem lehet épületfizikailag problémás és tervezése ne igényelne megfelelő szakértelmet.

A padlásfödém hőszigetelésénél is lehetnek épületfizikai problémák
Ennél a szerkezettípusnál sem hanyagolhatóak el a hőhidak. A legtöbb padlásfödém esetében a felület túlnyomó részén a hőszigetelés ugyan folyamatos tud lenni, azonban a csatlakozó szerkezeteknél és különösen az eresz, a tűzfalak és az esetleges attikafalak mentén nem kellően gondos tervezés esetén olyan többdimenziós hőáramok tudnak kialakulni, amelyek nem csak a hőveszteségeket növelik meg, hanem faszerkezetek esetében hosszútávon akár állékonysági problémákhoz is vezethetnek. Ha a fa gerendák végei például egy attikafal miatt megszakadó hőszigetelés miatt egy túlságosan hideg zónába kerülnek, az felvetheti faanyag-károsodás veszélyét! Ilyen esetben mindig forduljon szakértőhöz! Az eresz és oromfalak mentén olyan kialakítás módot kell választani, mely biztosítja a hőszigetelés folytonosságát a homlokzati hőszigeteléssel (erre akkor is érdemes figyelmet szentelni, ha a homlokzat hőszigetelése csak a későbbi tervek között szerepel).

A padlásterek átmenetet képeznek a belső terek és a külvilág között, a fedélszerkezet és a héjalás valamennyire védi a hőszigetelést az időjárás hatásaitól, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy ez a védelem közel sem 100%-os. A meglévő, sokszor eleve elöregedett és felújításra szoruló héjazat hibáin keresztül a megfelelő alátétfedés hiányában a csapadék egy része biztosan bejut mind folyékony mind porhó formájában. Ezzel a jelenséggel már elődeink is tisztában voltak, többek között erre szolgált hagyományos épületeinkben az agyagfeltöltés a födémeken, amely a födém légzáróságának növelésén túl mintegy puffer rétegként képes volt kezelni ezt a nedvességet beázási tünetek nélkül. Mivel a hőszigetelés során általában nem kerül az egész héjazat is felújításra (nem tudunk alátétfedést beépíteni) valamilyen egyéb kiegészítő intézkedéssel kell biztosítanunk a hőszigetelés védelmét ettől a külső nedvességterheléstől. Nagyobb nedvességterhelésnek kitéve még a hidrofóbizált hőszigetelések is vesztenek hővezetési ellenállásukból és akár tönkre is mehetnek. A hőszigetelés védelmére valamilyen burkolatot vagy fóliát alkalmazhatunk, azonban ez csak olyan módon történhet, hogy a felülről jövő nedvesség távol tartása mellett az alulról jövő nedvesség továbbra is el tudjon távozni a szerkezetből (kiszellőzés, vagy páraáteresztő fóliák alkalmazása).

Minden külső térelhatároló szerkezetnél meghatározó kérdés a páratechnika és a légzárás. Különösen a faszerkezeteknél számolni kell azzal, hogy a födém légzárósága igen rossz, a nem kívánt filtrációs hőveszteségeken túl nagyon nagy konvektív nedvességáramokkal is kell számolni. Míg egy jól megtervezett rétegrend esetén pusztán páradiffúzióval csak relatív kicsi nedvességmennyiség halad át a szerkezeten (éves szinten akár csak 15-20 kg/m²), addig viszonylag kis légzárósági hibák mellett is a levegővel szállított nedvességmennyiség ezt akár több nagyságrenddel is meghaladhatja. A rétegrend és a fa födém védelmének érdekében légzáró és párafékező réteg beépítésére lehet szükség a födém és a hőszigetelés közé, míg a tetőn bejutó nedvességgel szembeni védelemre pedig a hőszigetelés tetején kell kialakítani egy nedvességtechnikai védelmi síkot. Mindezen rétegek tervezésénél pedig figyelemmel kell lenni az egyes fóliák páradiffúziós ellenállásának az arányára, a nyári fordított irányú diffúzióra és a fa födémszerkezetek kiszáradási potenciáljának biztosítására is.

Korrekt megoldás egy rossz minőségű födém szigetelésére
A hajdúnánási mintaépület borított gerendás fa födémszerkezet légzárósága igen rossz volt. Ezért a teljes padlásfelületen egy légzáró és párafékező fólia került kialakításra ragasztott (légzáró) toldásokkal. A fa fedélszerkezet rúdelemeinek az áttöréseinél (különösen az eresz mentén), ahol ezzel a technikával nem lehetett volna kielégítő módon légzáró kapcsolatokat kialakítani, egy kenhető légzáró szigetelés került kialakításra. Ez a légzárási védelmi sík az épület kerülete mentén körben a szilárd falszerkezethez került lezárása. Mindezen beavatkozások eredményeként jelentősen sikerült növelni az épület légzáróságát, és egyben meggátolni a hőszigetelés túlzott nedvességterhelését a konvektív nedvességáramok által.

A födém fa szerkezetére való tekintett el a légzáró és párafékező fóliának egy változó páraellenállású membrán került beépítésre (lásd 1. ábra). A fűtési idény alatt , amikor a páraáram iránya a belső fűtött térből a hideg padlástér fele irányul a fólia ellenállása nagy, jelentős mértékben csökkenti a szerkezetbe jutó nedvesség mennyiségét. A nyári időszakban viszont, amikor a külső hőmérséklet és parciális páranyomás sokszor jóval nagyobb, mint a belső, a páraáram iránya megváltozik és a párafékező fólia így a „hideg” oldalra kerülve nedvesség feldúsulást és akár kondenzációt is okozhat. A változó páradiffúziós ellenállású fólia ebben az esetben a relatív nedvességtartalom megnövekedésére az ellenállásának jelentős csökkenésével reagál, ezzel csökkentve a nedvességfeldúsulást.

1. ábra:A Hajdúnánási mintaházon kialakított rétegrend a változó páraellenállású légzáró és párafékező fóliával
A rétegrend megfelelő kialakításán túl a csomópontok kialakítására is nagy hangsúlyt fektetett a szakértői csapat. A 2. ábra a mintaépület eresz kialakítását mutatja. A meglévő szerkezetek kötöttségei mellett lehetőség volt a padlás és a homlokzat hőszigetelésének csatlakoztatására az eresz kisebb léptékű átalakításának árán. A csomóponti és az egyes alternatív kialakítás módok összehasonlítása hőhídszimulációk segítségével történt.

2. ábra: A hajdúnánási mintaházon kialakított eresz + ablak szemöldök csomópont: a légzárás, a szigetelés védelem és a hőszigetelés befordítás kialakítása. (A hőszigetelés befordítása nélkül a vonalmenti hőátbocsátási tényező ψi=0.66 W/mK, és a legkisebb felületi hőmérséklet 13.9°C lett volna)
Az üveggyapot szigeteléssel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
Heratekta C3-031 fagyapot hőszigetelő tábla Heraklith A2-C fagyapot tábla Heraklith-C fagyapot hangszigetelő tábla Heraklith Agro fagyapot tábla
 
Heraklith fagyapot hőszigetelő lapok
6 termék

A Knauf Insulation által gyártott Heraklith fagyapot természetes, megújuló alapanyagokból készülő környezetbarát termék, melynek nincs károsanyag kibocsátása, jó a hőtároló és nedvességszabályzó képessége. Koszorúelemként, belső dekorációként, hangszigetelő anyagként is használatos.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Ásványgyapot szigetelések
 
Ásványgyapot szigetelések

Az ECOSE Technology-val gyártott ásványgyapotok megjelenése és tapintása eltér minden eddig ismert szigetelőanyagtól. Puhább tapintású, kisebb a porképződése, szagtalan és könnyen vágható. Az ECOSE Technology-val készült Knauf Insulation ásványgyapot természetesen barna színű: nem tartalmaz mesterséges színezőanyagokat és fehérítőt.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
CLT C1 kőzetgyapot lamellázott hőszigetelő tábla SW MPS WC kőzetgyapot hő- és hangszigetelő tábla MPN kőzetgyapot hőszigetelő tábla MPE kőzetgyapot hőszigetelő tábla
 
Kőzetgyapot hőszigetelő táblák
17 termék

A Knauf Insulation kőzetgyapot anyagai - régi néven Nobasil kőzetgyapot anyagok - szinte minden felhasználási területen alkalmazhatók. A termékpalettán egyaránt megtalálhatók a kisebb testsűrűséggel rendelkező kőzetgyapot szigetelőanyagok és a nagy teherbírású, lépésálló, illetve a vakolható, homlokzati kőzetgyapot anyagok.

17 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Kreatív PR Prizma: ezüst díjat nyert a "Te mire költenéd a rezsit?" kampány
Kreatív PR Prizma: ezüst díjat nyert a "Te mire költenéd a rezsit?" kampány
Szakmai elismerés a Knauf Insulation és Build-Communication Kft. kampányáért
Kreatív PR Prizma: ezüst díjat nyert a "Te mire költenéd a rezsit?" kampány
Lezárult az első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program
Lezárult az első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program
46%-kal csökkentette a gázfogyasztást a szigetelés
Lezárult az első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program
Knauf Insulation referencia ház program - épületfizikai kérdések szakembereknek
Knauf Insulation referencia ház program - épületfizikai kérdések szakembereknek
5 hónapja elemzik a negyedóránként online érkező adatokat, hogy megtudják hogyan alakul az épületek által felhasznált fűtési energia mennyisége
Knauf Insulation referencia ház program - épületfizikai kérdések szakembereknek
Knauf Insulation referencia ház program - padlásfödém rétegrend vizsgálata
Knauf Insulation referencia ház program - padlásfödém rétegrend vizsgálata
A hőszigetelt háznál 4 hónap után fele annyi fűtési energiát használtak fel
Knauf Insulation referencia ház program - padlásfödém rétegrend vizsgálata
Kategóriák
Fagyapot és parafa szigetelések
Fagyapot és parafa szigetelések
Üveggyapot és habüveg szigetelések
Üveggyapot és habüveg szigetelések
Kőzetgyapot szigetelések
Kőzetgyapot szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...