Színek alkalmazása a munkahelyeken

Színek alkalmazása a munkahelyeken

Az Interface megvizsgálta a színek munkahelyi használatának előnyös módjait

Ma már köztudott, hogy a különböző színek különböző hatást gyakorolnak az emberek egészségére és pszichéjére. Ezért számos területen már tervezéskor figyelembe veszik az adott terület funkcióját, valamint azt, hogy milyen reakció kiváltása a cél.

Az Interface korábban már áttekintette a színek használatát a szolgáltatóipar, oktatási- és egészségügyi területeken. Most a színek munkahelyi használatának előnyös módjait vizsgálta meg.

Mindannyian ismerjük azt a koncepciót, hogy a cégek a munkahelyeik kialakításánál nagymértékben támaszkodnak a márka színeire, hogy azonnal felismerhetőek legyenek. De vajon a vállalati identitásnak ez a használata valóban emberi hasznot hoz? A színek átgondoltabb használata hatalmas előnyökkel járhat a munkatársak termelékenységére és jóllétére nézve (és természetesen sokkal kifinomultabb hatást kelt).

Ahogy más ágazatokban is, a helyiséget használó dolgozók különböző igényeinek kielégítése kulcsfontosságú. Az irodák kialakítása közvetlen hatással van a személyzet jóllétére és termelékenységére, így közvetve a vállalkozás sikerére is. Az építészek és a tervezők felelőssége, hogy elérjék ezt a sokszínűséget és jóllétet - nem könnyű feladat egy forgalmas irodában koncentrálni, ha az embernek alacsony az érzékszervi ingerek iránti ingerküszöbe. Hasonlóképpen, egy csendes térben sem biztos, hogy meg tudja valósítani a legjobb munkát az, aki egy pörgős, élénkebb környezetben érzi jól magát.

Tudjuk tehát, hogy különböző tereket kell kialakítanunk a különböző igényekhez. Ezt pedig többféleképpen is megtehetjük a színekkel történő zónázással. A színek nagy hatással lehetnek az érzelmi reakcióinkra; kutatások kimutatták, hogy amikor különböző színeket látunk, megváltoznak az olyan neurotranszmitterek, mint a szerotonin (a "boldogságkémia"), a melatonin (az alváshormon) és a noradrenalin (a stresszhormon)¹.

Touch & Tones II – Gold & Sapphire
Touch & Tones II – Gold & Sapphire
Touch &Tones II – Gold & Sapphire
Works Geometry – Canary
Works Geometry – Canary
Works Geometry – Canary
Dolomite – Lapis Lazuli
Dolomite – Lapis Lazuli
Dolomite – Lapis Lazul

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy:

– A sárga színt vidámnak és felemelőnek tartják² és pozitív hatással van a hangulatra és a jóllétre, ha olyan helyiségekben használják, amelyek célja az izgalom és az energizálás³.

– A kék színek nyugtató hatásuknak köszönhetően segíthetik az emésztést és az alvást⁴.

– A zöld színre a retinának a legkönnyebb összpontosítania, ezért kiválóan alkalmas a koncentrációra.

A Migraine Trust és a Dulux szerint a zöld a legkevésbé valószínű, hogy migrént okoz, ezért előnyös lehet olyan helyiségekben, ahol a legtöbb időt töltik a dolgozók.

Broome Street – Yellow Glass
Broome Street – Yellow Glass
Broome Street – Yellow Glass
Works Geometry – Lime
Works Geometry – Lime
Works Geometry – Lime
Touch & Tones II – Biscuit, Olive
Touch & Tones II – Biscuit, Olive
Touch & Tones II – Biscuit, Olive
Broome Street – Blue Glass
Broome Street – Blue Glass
Broome Street – Blue Glass

Mindezek alapján, a tervezés során érdemes a színeket körültekintően megválasztani, hogy elkülönítsük a fókusz és a koncentráció helyeit a szociális területektől, a kreatív terektől és a pihenő zónáktól.

Kövesse a kutatási eredményeket és az Ökológiai Valencia Elméletet, hogy segítsen megteremteni a kívánt hangulatot, például a kékkel a nyugalmat, a zölddel a koncentrációt és a sárgával a társasági életet. A terek színekkel történő zónázása jelezheti az dolgozóknak, hogy mire szolgál a tér, és lehetővé teszi számukra, hogy preferenciáik, tevékenységük vagy hangulatuk szerint válasszanak tereket. Végül, ha figyelembe vesszük a színek elhelyezését úgy, ahogy a természetben is megtalálhatók (pl. világosabb színek vagy árnyalatok a fej fölött és gazdagabb színek vagy sötétebb árnyalatok a föld felé), az segítheti a vizuális kényelmet és a megnyugvást megteremteni.

A színek használata a munkahelyeken számos előnyt biztosíthat a covid utáni időszakban: a közlekedési útvonalak meghatározásától kezdve a padlóburkolatok használatakor a távolságtartás segítésén át a tevékenységi zónák kijelöléséig és a hangulat fokozásáig. 

Az Interface mindezen tanulmányokat figyelembe véve az Ice Breaker kollekciót 16 új színnel bővítette idén, valamint az új Touch & Tones II már 48 színnel érhető el, köztük pasztell és élénk színek egyaránt megtalálhatók.

Eljött az ideje, hogy a munkahelyi színsémákat kevésbé az identitás meghatározására, mint inkább az emberi jóllét és teljesítmény fokozására alakítsuk ki.

Hivatkozások:
¹http://www.klinghardtacademy.com/images/stories/color_therapy/color_therapy_through_eyes.pdf
² https://www.pminj.org/14-smp/files/ckirby-ho.pdf
³ https://www.tibb.co.za/articles/Part-3-The-Physiology-and-Psychology-of-colour.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3188868/

A hírben szereplő termékek
Interface Iridescence LVT burkolat Interface Drawn Lines LVT burkolat Interface Level Set -  Stones LVT burkolat Interface Level Set - Woodgrains LVT burkolat
 
Interface LVT burkolatok
5 termék

Az Interface LVT termékek kiváló akusztikai tulajdonságaiknak és az alacsony VOC (illékony szerves vegyület) felhasználásnak köszönhetően hozzájárulnak a beltéri levegő minőségének javításához, a termék rendkívüli tartósságához, így a mindennapi használathoz, miközben a helyet vonzóbbá és gyönyörűebbé teszik.

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Interface Superflor II modulszőnyeg Interface Woven Gradience modulszőnyeg Interface Touch & Tones II modulszőnyeg Interface Flash Line modulszőnyeg
 
Interface modulszőnyegek
16 termék

Az Interface attraktív és minőségi kompozíciói végtelen számú dizájn lehetőséget kínálnak, ugyanakkor lehetővé teszik a vásárlóknak, hogy kialakítsák az ideális térről alkotott elképzelésüket. A sztenderd Interface termékek 50x50 cm-es, illetve “Skinny Planks” 25x100 cm-es méretben készülnek. Moduláris rendszereik formában és méretben tökéletesen harmonizálnak, így végtelen számú minta és színkombináció építőkövei lehetnek, valamint kreatív szabadságot nyújtanak csodálatos terek kialakításához. A modul padló lehetővé teszi a csempénkénti dizájnt, megkönnyíti a rugalmas, többcélú terek megalkotását. Útmutatóul tud szolgálni különböző folyosók és részlegek között. Pusztán a színek vagy a textúra változtatásával zónákat tudunk kialakítani.

16 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Irodabútorok
Irodabútorok
Szőnyegpadlók
Szőnyegpadlók
Gumiburkolatok
Gumiburkolatok
Bútorok
Bútorok
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...