A PERI építi Németország első 3D betonnyomtatású lakóházát

A PERI építi Németország első 3D betonnyomtatású lakóházát

A világ egyik legnagyobb és leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával az új technológia úttörőjévé válhat a zsalu- és állványrendszereket forgalmazó cég

Az Észak-Rajna Vesztfáliai Beckum városában építik fel az első 3D betonnyomtatású lakóházat Németországban. A kétszintes, 160 négyzetméteres épületet a MENSE-KORTE ingenieure + architekten tervezte. A mérföldkőnek számító projektet, mely sikeresen megkapott minden szükséges hatósági engedélyt, a tartomány Innovatív Építés fejlesztési programjának részeként 200 ezer euróval is támogatta. A gyors és költséghatékony építési technikát a PERI a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán COBOD-dal közös vállalkozásuk részeként szállítja a német megrendelőnek.

A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik és csak két ember szükséges az üzemeltetéséhez.

Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezetője elmondta: “Büszkék vagyunk arra, hogy a PERI építheti Németország első 3D nyomtatott lakóházát, ami mérföldkő a betonnyomtatásban. Hiszünk benne, hogy ez az építőipari technológia az elkövetkező években egyre fontosabbá válik, és mi ebben úttörő szerepet vállalunk.

A PERI építi Németország első 3D betonnyomtatású lakóházát
A PERI építi Németország első 3D betonnyomtatású lakóházát

A házat a világ egyik legnagyobb, és a piacon elérhető leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával, a dán fejlesztésű és a PERI által Németországban, Svájcban és Ausztriában is forgalmazott COBOD BOD2-vel készítik. Ezt a gépet 2018-ban dobták piacra annak a BOD-nak a frissítéseként, amely 2017-ben Európa első 3D nyomtatott épületét gyártotta le Koppenhágában.

A  COBOD BOD2 egy olyan moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, cementalapú tintából, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A nyomtató több, 2,5 m-es modullal rendelkező portálrendszerből áll, amely mindhárom dimenzióban rugalmasan konfigurálható, illeszkedve az adott projekt méreteihez. A portálrendszer miatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására. Az újrakalibrálás elkerülése rengeteg időt takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen - szemben a hagyományos technológiával - a BOD2-nek az organikus vagy nem egyenes formák nem jelentenek technológiai kihívást. 

A COBOD BOD2 rekordsebességgel, 1 m/s sebességgel dolgozik, így egy 1 m² nagyságú duplarétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el, emellett az automatizált és optimalizált építés felgyorsítja a folyamatot és minimalizálja a kockázatot. A COBOD BOD2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul a folyamat során figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz- és áramvezetékek csöveit és csatlakozásait, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatók a nyomtatási műveletbe. 

A Beckumban épülő ház nyomtatásához a PERI a HeidelbergCement által kifejlesztett „i.tech 3D” anyagot használja, mely igazodik a 3D betonnyomtatás speciális követelményeihez, biztosítva ezzel az építési folyamat egyenletességét. 

Kapcsolódó hírek
Átadták Németország első beton nyomtatással készült házát
Átadták Németország első beton nyomtatással készült házát
Beköltözhetővé vált az a 3D nyomtatással készült ház, melyet tavaly szeptemberben kezdtek el építeni az Észak-Rajna-Vesztfáliai Beckumban. A gyors és költséghatékony technikával nyomtatott egylakásos házat a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s nyomtatásra specializálódott dán COBOD BOD2 nyomtatójával kivitelezte.
Átadták Németország első beton nyomtatással készült házát
Kategóriák
Födémzsaluzatok
Födémzsaluzatok
Pillérzsaluzatok, oszlopzsaluzatok
Pillérzsaluzatok, oszlopzsaluzatok
Falzsaluzatok
Falzsaluzatok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...