Nagyobb komfort alacsonyabb energiafogyasztással

Uponor Minitec és Siccus padló- és falfűtés, illetve DEM egyedi helyiségszabályozás alkalmazása

Nagyobb komfort alacsonyabb energiafogyasztással: sok ingatlantulajdonos várja ezt a felújítástól. A padlófűtés régebbi épületekbe történő telepítésével kapcsolatos nehézségeit gyakran a padlószerkezet és a további szerkezeti terhelés jelentik. Elvárás a helyiségekbe történő gyors visszaköltözés és a rövid telepítési idő.

Az Uponor, a fűtési és hűtési megoldások első számú szállítója, speciálisan ezekre a követelményekre hatékony fűtési és hűtési rendszereket, valamint megfelelő szabályozó berendezéseket fejlesztett ki. Az energiatakarékos padló- és falfűtés, mint a Minitec és a Siccus, továbbá a helyiségek egyedi szabályozása a dinamikus energia-menedzsment (DEM) rendszerrel költséget takarít meg, ugyanakkor növeli az ingatlan komfortszintjét és értékét.

Alacsony szerkezet – magas hatásfok
Az Uponor Minitec alkalmazása akkor javasolt, ha a padlófűtést meglévő ingatlanban a betonpadló eltávolítása nélkül gyorsan kell telepíteni. A mindössze 15 mm szerkezeti magasság rövid felfűtési időt és gyors hőmérséklet-szabályozást tesz lehetővé alacsony melegvíz-hőmérsékleten. A felületfűtés költség- és energia hatékonyan üzemeltethető és ez térül meg a lehető legrövidebb idő alatt.

Az Uponor Minitec telepítését egy ember is gyorsan el tudja végezni. Az öntapadó rendszerlemez közvetlenül a meglévő betonaljzatra, fára vagy járólapra kerülnek lerakásra. Nem szükséges elsőként felbontani a padlóburkolás. Ez legfőképp kevesebb kosszal és zajjal jár, és a telepítési időt is csökkenti. Csak régi fapadló esetén kell először legalább 5 mm vastag anyaggal szintezni az alapot, ha Uponor Minitec kerül rá.

Nem szükséges továbbá időt tölteni a rendszerlemezek szélekhez történő pontos illesztésével. Az L-profilú öntapadó peremszigetelő megfelelő szigetelést biztosít a falnál.

A PE-Xa csövek fektetése és az elosztó rendszer csatlakoztatása után önterülő szintező anyagot kell alkalmazni. A szintező anyag át tud folyni a perforált dudorokon, illetve a rendszerlemez réseibe és közvetlenül az aljzatra köt rá. Az Uponor erre a Knauf 450 aljzatszintezőt ajánlja. Rövid száradási időt követően a kívánt felső padlóburkolás gyorsan lerakható. Ezzel további idő- és költségmegtakarítás érhető el.
Uponor Minitec
Uponor Minitec
Uponor Minitec
Uponor Minitec
Uponor Minitec
Uponor Minitec
Az alacsony szerkezeti magasságnak köszönhetően az Uponor Minitec ideális felújításkor történő utólagos telepítésre. A rendszerlemezek közvetlenül a meglévő betonaljzatra, fára vagy járólapra kerülnek lerakásra. A hajlékony PE-Xa csövek 90 és 45°-ban elhajlítva is fektethetők. Fektetésük az Uponor Minitec rendszerlemezre gyors és könnyű.

A szintezőanyagot éppen a rendszerlemez szintje fölé kell felvinni az elkészült rendszerre.


Falak és mennyezetek felületfűtése
Uponor Minitec
Uponor Minitec
Ha az épület padlója nem emelhető tovább vagy műemlékvédelem alatt áll, a felületi fűtés a falakon és a mennyezeten is kiépíthető.

A mennyezetre és padlóra történő telepítés kombinációja szintén lehetséges az optimális hőmérséklet-szabályozás elérésére, főként olyan kisebb helyiségekben, mint a fürdőszoba. Ezzel enyhe sugárzó hő és ezáltal nagyobb komfortérzet biztosítható.

Az ilyen jellegű igények miatt az Uponor a falak és mennyezetek felületi fűtésével egészítette ki a Minitec rendszert. A vékony simítóvakolat miatt az Uponor Minitec nedves rendszer meglepően gyorsan reagál a hőmérsékletváltozásokra.
Uponor Minitec
Uponor Minitec
A rendszer lelke a bevált 9,9, x 1,1 mm Uponor PE-Xa cső. Az Uponor Minitec nedves rendszert Quick & Easy csatlakozású Uponor rézszerelvények, 90°-os könyökök és a csővezetéshez a Minitec rögzítősínek egészítik ki.

A rögzítősínek meghatározott távközzel kerülnek rögzítésre a mennyezetre és a falakra. A cső közvetlenül a tekercsről kerül lecsévélésre, 80-10-140 mm osztási távolsággal kell a rögzítősínbe helyezni.

Az épület felújításakor a komfortos helyiség fűtés mellett a meleg nyári hónapokban gyakran szükség van hűtésre is. Az Uponor Minitec ezekre az alkalmazásokra is remekül megfelel. A mennyezetre történő telepítés különösen alkalmas a csendes, huzatmentes hűtésre.

Kis súly a felújításhoz
Uponor Siccus
Uponor Siccus
Ha egy meglévő épületben nem olyan fontos az alacsony szerkezeti magasság, mint a rövid telepítési idő és a kis szerkezeti súly, akkor gyakran a száraz rendszerű felületi fűtés a legjobb választás. Az Uponor Siccus például minden aljzatra telepíthető, és azután azonnal használatba vehető. Ezt a száraz rendszert a 25 kg/m²-től kezdődő alacsony statikus súlya és 50 mm-es szerkezeti magassága különbözteti meg. Mindemellett, a száraz építési technikának köszönhetően, az ingatlan védett a nedvesedéstől.

Az Uponor Siccus különösen rugalmasan és hatékonyan telepíthető, mivel a lapok közvetlenül lefektethetők az egyenletes padlófelületre. Egyenetlen fapadló vagy betonaljzat esetén tanácsos először lehúzódeszkával vagy töltőanyaggal szintezni a padlót.
Uponor Siccus
Uponor Siccus
Az alumínium hővezető lemezeket, valamint a csöveket magukba fogadó csővezető csatornák a lapokba vannak integrálva. Ha a telepítéshez további csatornákra van szükség, ezek elektromos vágószerszámmal utólag is kivághatók.

A szükséges hő függvényében a csövet 15 cm, 22,5 cm vagy 30 cm közökkel kell a lapokra fektetni. A padló szerkezet PE takarófóliával tömített, melynek tetején terhelés elosztó réteg van. Erre a célra száraz aljzatlapok, műgyantával módosított cement, normál cement aljzat vagy önterülő aljzatkiegyenlítő javasolt. Végül a felső padlóburkolás kerül lerakásra. Az Uponor Siccus falfűtéshez is kapható.
Optimális szabályozás a még nagyobb hatásfokért
Uponor szabályozási technológiája a dinamikus energia-menedzsment (DEM)
Uponor szabályozási technológiája a dinamikus energia-menedzsment (DEM)
Alacsony működési hőmérséklete miatt a felületi fűtés különösen jól fenntartható és hatékony. A magas sugárzott hőtartalom eredményeként a felületfűtés egyenletes hőelosztása a hagyományos fűtési rendszerek által biztosított helyiség-hőmérsékletnél mintegy 2 °C-kal alacsonyabb hőmérsékleten biztosít kellemes, komfortos hőérzetet. Ez a fűtési költségek akár 12%-os csökkentését is lehetővé teszi.

A helyes szabályozási technológia fontos a fűtési rendszer hatékonysága és a kényelem szempontjából. Az Uponor szabályozási technológiája a dinamikus energia-menedzsment (DEM) rendszerrel, mely egyaránt lehet rádióvezérléses vagy vezetékes egyedi helyiség-hőmérséklet szabályozási rendszer, funkcionalitását tekintve mindeddig egyedülálló.

A DEM minden helyiségre elemzi a felhasználó fűtési és hűtési szokásait, és automatizált hidraulikus kiegyenlítéssel biztosítja az igény szerint szükséges energiát. Így nincs szükség az időigényes kézi hidraulikus beállításra az elosztófejnél.
Uponor szabályozási technológiája a dinamikus energia-menedzsment (DEM)
Uponor szabályozási technológiája a dinamikus energia-menedzsment (DEM)
A hagyományos egyedi helyiség szabályozókkal összevetve a DEM használatával jelentősen javul a felületi fűtés energiahatékonysága. Az Auto funkcióval akár négy ciklusos állásszabályzó hajtás is lehetséges. Ezzel a felületi fűtés válaszideje 20 - 25%-os hőmérsékletváltozásra is optimalizálható. Ugyanekkor a állásszabályzó hajtások gyakoribb nyitása és zárása kiegyensúlyozott és egyenletes felületi hőmérsékletet biztosít.

Az egyes helyiségek rádióvezérléses DEM rendszere gyorsan és egyszerűen telepíthető. A helyiség érzékelőjének intuitív működése magától értetődő, és segít a felhasználónak, hogy műszaki ismeretek nélkül is szabályozhassa a h??mérsékletet.
A helyiség ellenőrző funkció további biztonságot nyújt. A funkció ellenőrzi a kódolt helyiség érzékelő és a meglévő fűtőkörök kapcsolatáért, ezáltal megbízhatóan elkerüli a véletlen hibákat és a velejáró energia-hatékonyság csökkenést. A hőtermelőkkel, pl. tűzhely vagy sütő rendelkező helyiség komfortbeállítása megakadályozza, hogy a kívánt hőmérséklet elérése miatt a felületfűtés teljesen leálljon. Csakúgy, mint a kellemes sugárzó hő, ez biztosítja a padló komfortos hőmérsékletét és energiát takarít meg visszamelegítéskor. Ezt a funkciót az üzemeltető a központi vezérlőmodulon át mindegyik szobára beállíthatja.

A DEM rendszer a melegedés és hűlés felügyeletéhez előremenő víz hőmérsékleti diagnosztikával rendelkezik. Ez azonnal észleli a felületi fűtési rendszer üzemi hibáit. A vezérlőmodulon megjelenő szöveges üzenet jelzi a rendszer túl- vagy alultáplálását.

A szabályozási technológia kérésre kiegészíthető SMS modullal. Ilyenformán a lakástulajdonos a lakásától távol is szabályozhatja annak felületfűtési hőmérsékletét. Ezzel lehetővé válik, hogy a tulajdonos hosszan tartó távollét után is a kívánt hőmérsékletű lakásba térjen vissza.

Számos funkciójának köszönhetően a DEM érzékelhetően növeli a kényelmet, és különösen felújítás esetén új légkört és komfortérzetet teremt.

Új épületek Uponor Klett padlófűtési rendszerei szintén alkalmasak az Uponor DEM rendszerrel történő szabályozásra. Az Uponor Klett-tel a csövek könnyen, speciális szerszámok nélkül fektethetők. A gyárban az oxigéndiffúzió mentes csöveket tépőzáras szalaggal tekerik körbe. A szigetelő panelek illeszkedő tépőzáras fóliával takartak, melyek különféle vastagságokban kaphatók. A csövek egy személy által is letekerhetők és a padlóra fektethetők. Ezt követően bármilyen szükséges módosítás gyorsan és könnyen elvégezhető. Az öntapadó cső és a tapadó fólia még nyomvonal módosítás után is nagy tartóerővel nyomódik össze.

A Minitec és Siccus padló- és falfűtésről, illetve a DEM egyedi helyiségszabályozásról bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképekre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Uponor Siccus szárazépítésű rendszer melegburkolatokhoz
 
Uponor Siccus szárazépítési padlófűtés

Az Uponor Siccus padlófűtési termékcsalád fa álpadlókhoz készült, újépítésű épületekhez éppúgy alkalmas, mint régi épületek felújítására. Az Uponor Siccus szárazépítésű rendszer, amely padlólapokat használ (a minimális építési magasság 43 mm), így gyorsan és tisztán szerelhető, a lerakás után pedig azonnal használatba vehető. Rλ,B = 0,15 m²K/W termikus ellenállásig bármilyen hagyományos padlóburkolat használható: járólap, parketta, szőnyeg vagy műanyag. Az Uponor Siccus mindössze négyféle elemből áll: szerelőlap, hővezető elem, PE-Xa fűtési csővezeték és PE fólia. Könnyű, a padló teherelosztó lapjával együtt is csak 25 kg/m². Ez különösen fagerendás szerkezeteknél igazán előnyös, a kis tömegű padlószerkezet pedig gyors hőmérséklet-szabályzást tesz lehetővé. A Siccus szerelőlapjába beépített csővezető sínek tartják a hővezető elemeket és a fűtési csővezetékeket. A szerelőlap könnyen vágható, és a csőátvezetési helyeken előre elkészített csatornák vannak kialakítva a csővezetékek számára.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Uponor Minitec padlófűtés felújításhoz
 
Uponor Minitec padlófűtés felújításhoz

Az Uponor Minitec 1 cm-es minimális mélységének köszönhetően a felújítások ideális rendszere. Az Uponor Minitec rendszerlemez a 9,9 x 1,1 mm-es Uponor PE-Xa csövekkel könnyen lefektethető meglévő betonra, faszerkezetre vagy járólapra. A lap hátoldalának ragasztórétege garantálja a biztos kötést lerakáskor. A szintezőanyagot közvetlenül a pogácsák közé kell teríteni, így a szerkezet padlószint-növekedése csupán minimum 15 mm. A lemezek speciális kialakítása biztosítja a szintezőanyag megfelelő folyását és a közvetlen kötést a beágyazó anyaggal.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Szabályozók
Szabályozók
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészeti automatika
Épületgépészeti automatika
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...