Tanácsok a Magyar Kéménygyártó Kft.-től a szénmonoxid mérgezések megelőzésére

A levegő utánpótlásról és az elszívó ventilátorokról

A biztonságos és gazdaságos fűtés elengedhetetlen elemei a jó és karbantartott tüzelőberendezés, valamint kémény, de a használat terén is vannak fontos ismeretek, amelyekből a Magyar Kéménygyártó Kft. most a gáztüzeléssel kapcsolatban közöl néhány tanácsot:

Az elmúlt években több súlyos, tragikus kimenetelű CO mérgezés történt az országban, melyek nagyon hasonló körülmények közt történtek, ezért talán nem tanulság nélküli ezen körülmények ismertetése. A mérgezéseket jellemzően gázkészülékek okozták. Mindegyik esetben a gázkazán a lakótér levegőjét fogyasztotta működés közben. A szakemberek nyílt égésterűnek nevezik ezeket a készülékeket. A kazánok helyisége egybenyílt (összeszellőzött) az egyterű konyha-nappalival. A konyhában a tűzhely fölött szagelszívók voltak beépítve.

A fent vázolt helyzetben a következő folyamat játszódik le minden esetben: a gázkazán működés közben elkezdi fogyasztani a lakásban lévő levegőt, az elfogyó levegő pedig megpróbál pótlódni a nyílászárók résein, a szellőző kürtőkön, vagy az éppen nem működő szagelszívó szabadba vezető légcsatornáján keresztül. Ez többnyire sikerül, de nem minden esetben! Ha beindul a szagelszívó (pl. palacsinta sütéskor), drámaian változik a helyzet. Most már nem csak a gázkazán, a szagelszívó is elkezdi fogyasztani a lakás levegőjét, mégpedig jóval nagyobb "étvággyal" mint a kazán. A kazán kéményének huzata és a szagelszívó ventilátor a szó szoros értelmében megkezdi élet-halál harcát. A kimenetel nem kétséges, győz a ventilátor a kémény huzatával szemben. A kémény huzata megfordul, és már a kéményen keresztül áramlik a lakásba az a levegő, amit a ventilátor elfogyaszt (azaz kifúj a szabadba). A kazán ebből mit sem vesz észre, működik tovább, az égéstermék pedig a kéményen beáramló levegővel együtt a lakásba kerül. Ettől kezdve már csak a szerencsén múlik minden.

Hasonló helyzetet tud előidézni a nappaliban működő kandalló is. Ebben az esetben a gázkazán kéménye és a kandalló kéménye közt folyik a kötélhúzás, melyik tudja a másik huzatát megfordítani. Általában a kandalló kéménye nyer és a lakók könnyen veszthetnek.

Legfontosabb tanulságok:
1. Ha a lakásban lévő tüzelőberendezések a lakótér levegőjét fogyasztják, akkor feltétlenül gondoskodni kell a levegő utánpótlásáról. Különösen akkor, ha jól szigetelnek a nyílászárók!
2. Nyílt égésterű tüzelőberendezés és elszívó ventilátor közös légtérbe nem építhetők be.

A biztonságos és gazdaságos fűtéshez a jó tüzelőberendezésen kívül kell egy jó kémény is!

A Magyar Kéménygyártó Kft. 2012-ben a Szegedi Kéményseprőipari Kft.-ből kivált jogfolytonos cég, melyet a korábbi, közel egy évtizedes kéménygyártási és értékesítési tapasztalatra építve, kifejezetten a KREA kéményrendszerek gyártására és forgalmazására alapítottak azzal a céllal, hogy jó minőségű és kedvező áru magyar kéményeket hozzanak létre.

KREA T túlnyomásos kéményrendszer: családi házak kondenzációs gázkazánjainak kéménye. Esztétikum és praktikum, kettő az egyben kéményrendszer!

KREA K2 kondenzációs gyűjtő kéményrendszer csappantyúval: társasházak kondenzációs gázkazánjainak gyűjtőkéménye. 2015-ben Construma díjat nyert kémény!

KREA KS kondenzációs gyűjtő kéményrendszer csappantyú nélkül: csappantyúval rendelkező azonos típusú kondenzációs túlnyomásos gáztüzelő berendezések gyűjtőkéménye.

KREA K2+ gyűjtő kéményrendszer a régi (gravitációs) gyűjtőkémények, túlnyomásos, kondenzációs gyűjtőkéménnyé való átalakítását oldja meg. Legtöbb társasházban gravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények). Ezekre a kéményekre sajnos kondenzációs tüzelőberendezések nem köthetők, ezért a lakások fűtés korszerűsítése komoly akadályba ütközik. Ezen a problémán segít a Magyar Kéménygyártó Kft. által kifejlesztés alatt álló gyűjtőkémény átalakítás. A minimális bontási munkával járó átalakítás végeredménye olyan túlnyomásos gyűjtőkémény lesz, amire már kondenzációs készülékek is köthetők.

Termofor gyűjtőkémények jellemzően panel vagy téglablokkos épületekben találhatóak, ahol az egyes lakások használati meleg víz ellátását átfolyós rendszerű gáz-vízmelegítővel, a fűtést pedig konvektorokkal oldották meg. Az egymás fölötti lakások vízmelegítői vannak a termofor gyűjtőkéményekre kötve. A konvektorok füstgáza megfelelő kémény hiányában többnyire az oldalfalon van kivezetve a szabadba. A vízmelegítők fő problémája, hogy az égéslevegőt a lakótérből veszik, emiatt balesetveszélyesek, a közös kémény pedig csak fokozza ezt a balesetveszélyt. A konvektorok általános problémája, hogy kis felületen, magas hőmérséklettel adják le a hőt. Ennek következtében egészségtelenek (égetik a port), gazdaságtalanok (melegen távozik a füstgáz), nem kellemes a komfort érzetük, az oldalfali kivezetés pedig károsítja a környezetet.

A fűtéskorszerűsítés megvalósításához az szükséges, hogy az egy kéményen lévő egymás fölötti lakások mindegyike egy időben vállalja, az alábbi három lépésből legalább az első kettő elvégzését.
1. Kémény átalakítás: aránylag kis költséggel, kevés bontással, rövid idő alatt elkészíthető.
2. Készülék csere: a régi gáz-vízmelegítő készülékeket le kell cserélni kondenzációs kombi gázkazánra.
3. Központi fűtés kialakítása: konvektorok cseréje radiátorokra, központi fűtés szerelési munkáinak elvégzése.

A harmadik lépés tetszőlegesen bármikor elvégezhető. A központi fűtést akár ütemekre is lehet bontható, pl. első ütemben csak a fürdőszoba fűtését (esetleg egy törölköző szárítóval) megoldani. Természetesen akkor térül meg leghamarabb a beruházás, ha mind a három lépés egy időben elkészül. Ez esetben a komfortérzet és a biztonság lényeges javulása mellett 35-40 % gázköltség csökkenéssel lehet számolni.


A KREA T, KREA K2 és KREA 2+ kémények letölthető termékismertetőit, segédleteit megtalálja, ha a hír alatti termékképekre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Magyar Kéménygyártó Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
A hírben szereplő termékek
KREA K2 kondenzációs gyűjtőkéményrendszer
 
KREA K2 kondenzációs gyűjtőkéményrendszer társasházakhoz

A KREA K2 kéményrendszer egy LAS (levegőellátás - füstgázelvezetés) rendszerű túlnyomásos gyűjtőkémény. Erre a kéményre társasházak egymás fölötti és egymás melletti lakásainak turbós - beleértve a kondenzációs kazánokat is - gáztüzelő berendezései köthetők (akár vegyesen is). A KREA K2 előre gyártott könnyűbeton köpeny elemből és saválló acél béléscsőből áll. A saválló acél béléscső bekötő idomaiba speciális füstgáz csappantyúk vannak beépítve. A sa. béléscső szolgál a tüzelőberendezések füstgázának elszállítására, a beton köpenyelem és a béléscső közötti szabad tér pedig a tüzelőberendezések égéslevegő ellátását biztosítja. A bekötő nyílásokba épített füstgáz csappantyúk akadályozzák meg a kémény túlnyomásának az érvényesülését az éppen nem működő tüzelőberendezésben.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
KREA T túlnyomásos kéményrendszer
 
KREA T túlnyomásos kéményrendszer

A KREA T kéményrendszert kifejezetten családi házak kondenzációs gázkészülékeihez fejlesztették ki. A KREA T kéményrendszer esztétikailag tökéletesen illik egy lakóépülethez és teljes körű biztonságot nyújt minden esetre. Lényege, hogy egy olcsó, de megbízható KREA kéménybe építenek be egy Tricox márkájú műanyag füstgáz elvezető csőrendszert. Ettől kezdve a KREA kémény elsődleges funkciója az égéslevegő ellátása lesz (másodlagos szerepe a műanyag béléscső védelme). A Tricox béléscső rendszer funkciója változatlanul a kondenzációs égéstermék túlnyomással való elvezetése marad. Ezzel gyakorlatilag egy olyan esztétikus cső a csőben rendszer jött létre, amely szükség esetén a béléscső kiszerelésével könnyen visszaalakítható hagyományos gravitációs kéménnyé.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
KREA K2+ gyűjtőkéményrendszer társasházi kéményrendszerek felújításához
 
KREA K2+ gyűjtőkéményrendszer társasházi kéményrendszerek felújításához

A K2+ gyűjtőkéményrendszer a régi (gravitációs) gyűjtőkémények, túlnyomásos, kondenzációs gyűjtőkéménnyé való átalakítását oldja meg. Ez az eljárás nem csak azoknak a társasházak ajánlott, ahol a fűtéskorszerűsítés amúgy is napirenden van, hanem azoknak is, akik szeretnének gázköltséget csökkenteni, és hajlandóak értéknövelő beruházást végrehajtani. A gázkészülékek forgalmazására vonatkozó 65/2011 sz. Kormányrendelet értelmében, ha gázkészülék csere válik szükségessé olyan társasházaknál, ahol több gázkészülék egy közös gyűjtőkéményre van kötve, az új (kondenzációs) készülék nem lesz ráköthető a régi gyűjtőkéményre.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kémények
Kémények
Kályhák, kandallók
Kályhák, kandallók
Gázüzemű melegvíztárolók
Gázüzemű melegvíztárolók
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű falikazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Gáztüzelésű és olajtüzelésű álló kazánok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...