Tévhitek a beton tetőcserepekről

Tévhitek a beton tetőcserepekről

A Leier segít eloszlatni néhány beton tetőcseréppel kapcsolatos tévhitet

Egyre kevésbé tartja magát néhány, a beton tetőcserepekkel kapcsolatos sztereotípia, ami a minőséget, a felületi tartósságot, a súlyt, vagy éppen a környezetre gyakorolt hatást illeti.

A Leier betonspecialista szakértője szerint a tetőhéjazat anyagának kiválasztásakor az építkezők és felújítók az esztétikai elvárásokon túl elsődleges szempontok között említik a tartósságot és a gazdaságosságot. Egyszerűbben megfogalmazva: a tető legyen sokáig változatlanul látványos és ne kerüljön sokba.

És vajon ezeknek eleget tesz a beton tetőcserép?

Mindjárt bemutatásra kerül az, hogy mennyire, de előbb oszlassuk el azt a tévhitet, hogy a betontechnológia környezetterhelése nagyobb bármely más tetőfedő anyag gyártási technológiánál.

Modern betontechnológia: természetes anyagok és energiatakarékos gyártás

A környezettudatosságról csak akkor beszélhetünk, ha a termék – egész életciklusát figyelembe véve – minél kevésbé terheli a környezetet. A beton tetőcserepek nem csupán környezetbarát anyagokból – víz, cement, homok és vasoxid alapú színezőanyag – készülnek, de előállításuk is "zölden" történik. A gyártás során a hűtési, fűtési energia használat csekély, hiszen a beton kötése során hő szabadul fel, mely hulladékhőt bevezetik a szárításhoz használt kamrákba. A folyamat szerves része a gyártás során keletkező "piszkos víz" újrahasznosítása is. A Leier gyárában a felhasznált technológián és folyamaton, valamint a több generáción át biztonságosan használható műszaki megoldásokon túl az olyan apróságnak tűnő részletekre is odafigyelnek, mint például a kevés csomagolóanyag felhasználása. A környezettudatossághoz tartozik az is, hogy egy termék legyen tartós, hosszan szolgálja eredeti funkcióját. A beton tetőcserép pedig ilyen!

Tévhitek a beton tetőcserepekről
Tévhitek a beton tetőcserepekről

Annak, aki tetőfelújításra készül, érdemes számításba vennie a Leier beton tetőcserepeit is.

A beton tetőcserép minél idősebb, annál erősebb

És pontosan mit is jelent ez a tetőfelújítás költséges folyamata előtt álló vásárló számára? Egy tartósan strapabíró és a környezeti hatásoknak ellenálló stabil tetőt.
A betonban végbemenő kémiai folyamat hatására ugyanis a beton termékek szilárdsága "folyamatosan" nő. És ha még egy kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, megállapítható, hogy a beton tetőfedő anyagok tartósságukkal és tartós szépségükkel általában széles vásárlói réteg ízlésének és pénztárcájának felelhetnek meg. És persze fel lehet sorolni a beton tetőcserép anyagminőségéből következő előnyös tulajdonságait is, úgymint: fagyálló, nem vetemedik, akár jelentős hőmérséklet vagy nedvesség ingadozás ellenére sem változtatja térfogatát vagy tömegét. A tökéletesen egymáshoz illeszkedő cserepekkel gyorsan és egyszerűen épülhet egy tartós tető. A hézagmentesen egymásba kapaszkodó beton cserepekből álló héjazatban pedig az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek és környezeti hatások sem tesznek kárt, mert azoknak a tetőfedő anyag nagy szilárdsága és tömege stabilan ellenáll. Itt kell azonban leszögezni, hogy a beton tetőcserepek minőségéről, így például a nyomószilárdságáról, a méretpontosságáról, a beton-összetételről a bedolgozási és utókezelési technológia gondoskodik, ezért az általánosságban igaz kijelentések csak a megfelelő technológiával folyó gyártás esetén igazak.

Tévhitek a beton tetőcserepekről
Tévhitek a beton tetőcserepekről

Nem lesz drágább a tető betoncseréppel?

Tévhit, hogy mivel a beton valamivel nagyobb súlyú tetőfedő anyag, így erősebb és drágább tetőszerkezet építése indokolt. A beton tetőcserepek nem jelentenek nagyobb terhelést a tetőszerkezetre, mint kerámiából készült társaik, de amúgy sem csupán a fedőanyag súlyára kell a tetőt méretezni. Sokkal nagyobb terhelést jelentenek a tetőfedésre a környezeti hatások, például a szél vagy a hóteher. Ezeknek a betoncseréppel fedett tetők önsúlyuknak köszönhetően jobban ellenállnak, mint a könnyebb anyagokkal fedett társaik. A betonból készült tetőcserép saját súlyához viszonyítva 2%-nál kevesebb nedvességet vesz fel, ez biztosítja a héjazat vízzárósságát. Még időszakosan sem nedvesedik át, így jelentősebb esőzés után sem jelent plusz terhelést a tetőszerkezetre nézve, de pont ennek is köszönhetően például nem fagy meg. És még egy előny, ami az anyag stabilitásából fakad: a beton tetőcserepek erősek, jól viselik a gyártósortól a végleges helyükig tartó, gyakran a viszontagságoktól sem mentes szállítást. A beton tetőcserepek strapabírását a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek is megerősítik.

Tévhitek a beton tetőcserepekről
Tévhitek a beton tetőcserepekről

És miért a Leier?

A Leier az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a magyar piacon is tapasztalható, a munkaerőhiány enyhítésére szolgáló megoldásra, az előregyártott betonszerkezetek fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára a kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafalak és klímafödémek, valamint az olyan speciális elemek kialakításának egyszerűsítésére szolgáló műszaki megoldások, mint a lépcsők, erkélylemezek is egyre népszerűbbek. A Leier 9 magyarországi gyárból 7-ben betontechnológiával folyik a termelés. Ehhez csatlakozott a cég közelmúltban bővített hajdúszoboszlói tetőcserépgyára is, amely mára a korábbinál ötször több beton tetőcserép előállítására képes, és teszi mindezt a legmodernebb, környezetbarát technológiával. Naponta akár 30 átlagos méretű tetővel rendelkező családi ház fedésére elegendő beton tetőcserép gördül le a hajdúszoboszlói gyár legmodernebb, svéd gyártósoráról. A Leier betoncserepei így ma már az ország minden részébe eljuthatnak. A gyár kapacitása elegendő, hogy az egész ország területén jelen lehessen a Leier egy sor innovatív betontermék mellett, immáron betoncserepeivel is.

A hírben szereplő termékek
Leier betoncserepek
 
Leier betoncserepek

A leier betoncserepeit hosszú élettartam és klasszikus elegancia jellemzi. A Toscana hullámos profilú tetőcserép ideális választás mind a hagyományos, mind pedig a mediterrán típusú épületek és tetők fedéséhez. A sík felületű Granite betoncserép a manapság népszerű, letisztult formavilág építőelemei közé tartozik. Nem csupán a modern és új tetőkön mutat jól, de régi tetőfedések cseréjekor is érdemes vele számolni, hiszen látványával az egész épület megjelenését újszerűvé varázsolja. A Leier beton tetőcserepek 4-féle bevonattal (Basic, Classic, Exra és Lux) érhetők el.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Ereszcsatornák
Ereszcsatornák
Tetőcserepek
Tetőcserepek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...