Előregyártott betonelemek alkalmazása családi házas léptékben

Előregyártott betonelemek alkalmazása családi házas léptékben

Gyors, pontos, hibamentes

Az elmúlt években a társasházi építkezéseken terjedt el ugrásszerűen az előregyártott kéregfalak és födémek alkalmazása. Ezzel az új technológiával készülő épületek előnyét az ilyen beruházásokkal foglalkozó szakemberek látták meg először. Tőlük származó számítások szerint pl. egy 500 m²-es födém kivitelezése előregyártott Leier Mesterpanellel szintenként 3-4 nappal rövidülhet, ami 5 szint esetén akár 1 hónap időmegtakarítást is jelenthet.

Másik, szintén gyakorlati tapasztalaton nyugvó példa, hogy a kéregfalat lakáselválasztó falként használva számottevő hasznos alapterület többletet eredményez (pl. 20 cm-es előregyártott kéregfal 30 cm falazott szerkezet helyett lakáselválasztó falként alkalmazva, egy 40 lakásos társasháznál, átlagosan 50 m²-es lakásméterrel számolva, akár 55 m²-rel több eladható, hasznos alapterület hoz létre, azaz így plusz egy eladható lakás keletkezik).

Előregyártott betonelemek alkalmazása családi házas léptékben
Előregyártott betonelemek alkalmazása családi házas léptékben


De nem csak társasházi léptékben érdemes előregyártott falakban, födémekben gondolkodni. Persze arányosan, de családi házas méretekben is hasonló előnyökkel kalkulálhatunk a kivitelezési gyorsaság, nyert alapterület és akár a gazdaságosság szempontjából. De készülhet pince, lépcső és támfal is ezzel a technológiával, vagy akár az egész épület is, különböző funkcióval, nagy pontossággal egymáshoz kapcsolódó komplett moduláris rendszerként.

Ezzel a technológiával gyorsan és pontosan épülhet otthonunk minden fala és födémje. Nincs másról szó, mint néhány pontosan megtervezett, ellenőrzött minőségű beton kéregelemről, amelyek a megbeszélt határidőre kerülnek az építkezés helyszínére.

Pontos tervezéssel gyorsan épül otthonunk
Az építkezés gyorsasága ennél az építési módnál nem megkérdőjelezhető: érkeznek az igényeink szerinti és az építészünk által megtervezett, a gyárban beépítésre előkészített kéregfalak, amelyek beemeléséhez és összeillesztéséhez mindössze egy munkavezető és néhány segédmunkás elegendő. A falakra gyorsan felkerülnek az előregyártott vasbeton kéregfödém elemek, amelyekben a falakhoz hasonlóan már ott van a vasak jó része. Az esetleg szükséges kiegészítő vasalás elhelyezése és betonozás után a födém máris kész.
A kéregfalakban látható a nyílászárók kihagyott helye, a gépészeti munkákat pedig az előre megtervezett áttörések segítik majd.
Valóban meglehetősen gyorsan, akár 2-3 nap alatt a következő munkafázisokhoz juthatunk, amelyek közül néhányat ez a technológia tovább gyorsít. A sima pórusmentes betonfelületeket vakolni nem, csak glettelni kell, a későbbiekben pedig a gépészeti szerelések idején fog örömöt okozni, hogy nem kell szétvésni a falat, mert az elektromos vezetékek védőcsövei, az aljzatok dobozai, a gépészeti csatornák helye az elemek legyártása során már a helyére került.

Ipari előkészítés előnyei családi házas léptékben
A manapság tapasztalt szakemberhiányos időszakban a megrendelőnek és a kivitelezőnek is egyaránt fontos a gyorsaság és a kisebb helyszíni élőmunka igény. Nos, ez az egyik elvitathatatlan előnye a Leier előregyártott beton kéregfalaival és födémjeivel végzett munkának. Hasonlóan az élet más területeihez - autógyártás, elektronika, stb. - végre az építőiparban is ipari látásmód és pontos, összehangolt munka előzi meg a bármilyen funkciójú épület kivitelezésén tapasztalt hatékonyságot.

Előregyártott betonelemek alkalmazása családi házas léptékben
Előregyártott betonelemek alkalmazása családi házas léptékben


Lépjünk rá azonnal a lépcsőre
Többszintes családi ház esetén a lépcső helye, formája, az elfoglalt hely mérete válhat kérdéssé. Lépcsőkarok helyszíni zsaluzatának építése, azok betonozása a szakemberek számára is kihívást jelentenek és ez egy időigényes folyamat. Szintén társasház kivitelezésben járatos szakemberektől származó tapasztalat, hogy a beemelés után azonnal terhelhető, azaz használatba vehető lépcsők mennyire segítik a további kivitelezést, a szintek közötti könnyű mozgást. Arról nem is beszélve, hogy a reménybeli vevő érkezésekor egy járható lépcső az épületen belüli mozgást megkönnyíti, de kivitelezési terület rendezettségével is jó benyomást kelt.
Többszintes családi házak építésekor ezeket az előnyöket mi is élvezhetjük. A Leier előregyártott lépcsőelemek az építész vagy statikus terveknek megfelelő geometriával és az igénybevétel szerinti vasalással készülnek. A méretpontos, igény szerinti méretben gyártott, egyenes vagy íves lépcsőelemek esetén - a helyben készülőkkel ellentétben - nincs szükség zsaluzásra, helyszíni vasbeton szerelési munkákra. Sőt ez a kialakítás a lépcsők alsó részét érintő befejező munkák közül is csak a glettelést és festést igényli, használati felületét tekintve pedig fagynak, sónak ellenálló és/vagy csúszásgátló felülettel is készülhetnek.

Mi történik, mielőtt az elemek az építkezés helyszínére érnek?
Az első fontos feladat a gyártás-előkészítés, mely egy precíz mérnöki munka, a megtervezett otthonunk tervei alapján. A második tényező az alapanyagok, a gyári minőségű beton és a tanúsított beszállítóktól származó betonacél. A harmadik fontos elem, hogy a gyártás a megrendelési határidőre figyelemmel zajlik, ahogy a kiszállítás is. Így ezen a tényezőn nem fog a múlni a kivitelezés csúszása. Mindez persze átgondolt előkészületeket igényel, de ez talán joggal elvárható a tervezést és kivitelezést végző szakemberektől.

A hírben szereplő termékek
Leier klímafödém Leier mesterpanel (LMP) Leier üreges födémpalló (LÜF) Leier mesterfödém (LMF)
 
Leier előregyártott födémrendszerek
4 termék

Leier mesterpanel (kéregelemes födém), Leier üreges födémpalló és Leier mesterfödém gerendák.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Leier előregyártott kéregfal (LKF)
 
Leier előregyártott kéregfal (LKF)

A Leier kéregfal alkalmazása tökéletes megoldást biztosít bármilyen teherhordó-, térelválasztó falszerkezetnek, pincék, liftaknák, támfalak építésének, de speciális mérnöki feladatok ellátására is alkalmas. A kéregfal elemekből épített monolitikus falszerkezet minden tekintetben egyenértékű a helyszínen zsaluzott vasbeton falakkal.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Leier egyenes karú lépcső Leier húzott karú lépcső
 
Leier előregyártott lépcsők
2 termék

A Leier lépcsőpanelek kiemelkedő betonminőséggel és magasfokú tűzállósággal rendelkeznek. Az előregyártott egyeneskarú lépcsők önállóan, egykarú lépcsőként, vagy pihenőkkel kiegészített két-, három, illetve többkarú lépcsőként alkalmazhatók. Az előregyártott húzott karú lépcsők a helyszíni betonozással készült, nehézkes, és bonyolult kivitelezéssel szemben méretpontos, gyorsan és egyszerűen beépíhető lépcsők.

2 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Lépcsők, korlátok, járórácsok
Lépcsők, korlátok, járórácsok
Vasbeton vázszerkezetek és falszerkezetek, könnyűbeton falszerkezetek
Vasbeton vázszerkezetek és falszerkezetek, könnyűbeton falszerkezetek
Födémszerkezetek, nyílásáthidalók
Födémszerkezetek, nyílásáthidalók
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...