Halmozódó tűzbiztonsági problémák a raktárakban – mi a megoldás?

A Honeywell személyre szabott tűzvédelmi és biztonsági rendszereket kínál

A raktározási ágazat gyors ütemben változik, ami rendkívül nagy kihívások elé állítja a vállalatok tűzbiztonsággal foglalkozó szakértőit. Mi lehet a megoldás az egyre komplexebbé váló rak- tárak tűzbiztonsági tervezésére? 

Halmozódó áruk, halmozódó problémák

A raktárak szerepe, felépítése folyamatosan változik, ez az átalakulás pedig csak felgyorsult a járvány alatt: már nem egyszerűen tárolóhelyiségekről van szó. Érdemesebb az egyre bonyolultabbá váló logisztikai ellátóhálózatok szíveként tekinteni rájuk, ahol a magas fokú automatizálás és a felgyorsult áruforgalom miatt akár óráról órára változó, tűzbiztonsági szempontból nehezen kezelhető helyzettel állnak szemben a szakértők.

Az alsó szinten keletkező tüzek, a tágas, nyílt tereken szétoszló füst gyakran megnehezíti a hagyományos, mennyezet közelében vagy akár a mennyezeten elhelyezett érzékelők dolgát, ezáltal a tűzjelzés nem mindig valósul meg a tűz korai szakaszában. Ráadásul a tagolt terekben a fűtési, szellőztető és légkondicionáló (HVAC) berendezések, a természetes szellőztetés, vagy a rossz szigetelés miatt létrejövő meleglevegő-rétegek elterelhetik a füstöt úgy, hogy az egyáltalán nem éri el az érzékelőt. Mindez párosul a helyiségek magas raktározás miatti tagoltságával, amik tovább rontják az érzékelők hatásfokát.

Ami a tüzeket illeti, a probléma igen kiterjedt. Az USA Tűzvédelmi Szövetsége (NFPA) adatai szerint csak 2018-ban 27 ezer tűz keletkezett különféle raktárakban; a statisztikák alapján a sprinklerfejek hatékonysága hatnál több fej esetén 78-80% köré csökken. 

A téves jelzések száma Magyarországon tíz éves viszonylatban emelkedő tendenciát mutat: csak 2020-ban 18 855 ilyen jelzést regisztráltak hazánkban, ami 3%-os emelkedés az előző évihez képest. Ráadásul a téves jelzések az összes vonulás 24,38%-ért voltak felelősek tavaly. Mi mindebből a tanulság? Mivel a megfelelő tűzjelzés kérdése kulcsfontosságú lehet, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fejlett érzékelők, a hangalapú riasztóberendezések és a személyre szabott megoldások.

Halmozódó tűzbiztonsági problémák a raktárakban – mi a megoldás?
Halmozódó tűzbiztonsági problémák a raktárakban – mi a megoldás?

Személyre szabott rendszerek

A Honeywell évtizedek óta személyre szabott tűzvédelmi és biztonsági rendszereket fejleszt. A szakértők tudják, hogy milyen fontos a raktárakban a korai tűzjelzés, mind az élet-, mind pedig a vagyonvédelem szempontjából. Ezért a Honeywell által fejlesztett tűzvédelmi megoldások bármilyen méretű és tagoltságú létesítmény esetén pontosan az igényeknek megfelelően konfigurálható, és fokozza a biztonságot tűz- és hangriasztások, valamint speciális biztonsági megoldások alkalmazásával.

Ahhoz, hogy az ilyen bonyolult rendszerek megbízhatóan működjenek, megfelelő rendszerkomponensek, illetve az elméleti és gyakorlati kérdések beható ismerete szükségesek. A megfelelő füstjelző kiválasztása során például fontos szempont az aktiválási időtartam – ezt azonban az érzékelő érzékenysége befolyásolja, ami minél magasabb, annál alacsonyabb koncentrációjú füstöt fog érzékelni, és riasztást kiváltani. Az egyes füstjelzők érzékenysége típusonként jelentősen eltérhet – a megfelelő rendszer kiválasztása tehát kulcsfontosságú a biztonsághoz.

Éppen ezért a Honeywell a mérnöki szemléletű, teljesítmény-alapú tervezést (ún. PBD) javasol, amely segítségével az adott raktárkörnyezethez igazított, kifejezetten az egyedi igényeknek megfelelő rendszer tervezhető. A tervezés során a komplex tűzérzékelő rendszerek – az igények alapján legjobb típusú és megfelelő távolságra elhelyezett érzékelők – és a kockázatoknak leginkább megfelelő oltóberendezések lesznek kiválasztva, az esetleg szükséges kiegészítő biztonsági alrendszerekkel (pl. beléptetők vagy CCTV).

Hozzáférés a szakértőkhöz

Annak érdekében, hogy a szaktudás mindenki számára hozzáférhető legyen, a Honeywell létrehozott egy online, kifejezetten a raktározási ágazatra összpontosító eseményt, amelynek célja, hogy elmagyarázza, mit kell figyelembe venni egy teljes körű tűzvédelmi megoldás megvalósításakor. A Honeywell Beyond program részét képező szeminárium ágazatspecifikus útmutatást, elemzést és betekintést nyújt a lehető legjobb megoldásokról.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a raktárak tűz- és PA / VA megoldásairól.

Kategóriák
Kimeneti és bementi modulok füst- és tűzjelző és oltásvezérlő rendszerekhez
Kimeneti és bementi modulok füst- és tűzjelző és oltásvezérlő rendszerekhez
Kézi jelzésadók tűzjelző rendszerekhez
Kézi jelzésadók tűzjelző rendszerekhez
Füstérzékelők, tűzérzékelők
Füstérzékelők, tűzérzékelők
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő központok
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő központok
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő rendszerek
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő rendszerek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...