A HL PERFEKT univerzális nagylefolyó család alkalmazása

Beltérben és kültéren, nagy mennyiségű víz elnyelésére, akár járműforgalommal terhelt felületeken is alkalmazható

A HL PERFEKT lefolyócsalád az egyetlen olyan nagy teljesítményű összefolyó sorozat a piacon kapható választékból, amely ilyen széles alkalmazhatósági körrel rendelkezik. Ha tehát az épületek és környezetük felszíni vízelvezetése területén megfelelő lefolyót keresünk, a HL PERFEKT majdnem mindenre megoldást nyújthat.

HL PERFEKT univerzális nagylefolyó család
HL PERFEKT univerzális nagylefolyó család

Alkalmazási területek

Kültér – fagyveszélyes környezet

  • udvar, parkoló összefolyók
  • terasz összefolyók, kültéri zuhanyozó
  • lapostető és zöldtető összefolyók

Beltér – nem fagyveszélyes környezet

  • raktárcsarnokok, műhelyek összefolyói
  • autómosó összefolyó
  • beltéri padlóösszefolyók (pl. sprinkler gépház, konyha, zuhanyozó)
HL PERFEKT univerzális nagylefolyó család
HL PERFEKT univerzális nagylefolyó család

Kialakítások, verziók, felépítés, lehetőségek

Egyrészes / kétrészes

Egyrészes lefolyónál a rács és a lefolyótest egyben van, így beépítéskor a rácssíkot pontosan kell beállítani, betonozás után nem lehet módosítani. A kétrészes esetén a lefolyótest és a rácstartó két különálló elem, így a lefolyótest elhelyezése és bebetonozása után a rácssík a magasító vágásával még a végleges burkolati síkhoz állítható.

Függőleges / vízszintes

A HL PERFEKT nagylefolyók függőleges DN110 és DN160, vagy vízszintes DN110 csatlakozókkal vannak ellátva.

Bűzzárás és lefolyó teljesítmény

A HL PERFEKT lefolyócsalád kétféle bűzzár típussal kérhető:

  • Csappantyúszelepes, mechanikus bűzzárral, amely vízzár nélkül biztosít zárást. Ezt kültéri (fagyveszélyes) alkalmazási környezetre ajánlják. A mechanikus bűzzáras lefolyók teljesítménye 4,2-5,5 l/s.
  • Vízbűzzárral, amely hatékonyabb zárást ad, így a beltéri, nem fagyveszélyes viszonyok között megfelelő. A vízbűzzáras lefolyók teljesítménye 2,1-2,5 l/s.

A család elemei természetesen bűzzár nélkül is alkalmazhatóak. Így a teljesítmény is növelhető.

Vízszigetelés

A függőleges és vízszintes kétrészes verziók rendelkeznek szigetelő karimával, amelyre az alkalmazott vízszigetelés anyagától függően szigetelő készlet szerelhető. Ezek az EPDM fóliás, bevonatszigeteléshez való szövetkasírozott, a bitumenes és a fólia nélküli készlet választható. A fólia nélküli készletet ajánlják a PVC és az FPO, TPO fóliák esetén. Továbbá mindegyik kétrészes lefolyó kérhető gyárilag felhegesztett bitumengallérral, amely garantált és olcsóbb megoldás is, mint a külön bitumengalléros szigetelőkészlet alkalmazása.

Szennyfogó kosár

A HL katalógusban található komplett gyári összeállítások mindegyike tartalmaz szennyfogó kosarat. Egyedi összeállítás mellé külön rendelhető.

További alkatrészek

A HL PERFEKT sorozatban mindazon alkatrészek megvannak, amelyek a legkülönbözőbb rétegrendek esetében szükségesek a többszintű szigetelőfólia rögzítéshez, illetve a rétegekbe jutó víz több szinten történő elvezetéséhez. Így vannak a családban magasító elemek, köztes vízbevezető gyűrű, lombkosár és fűtéskészlet is. A család emellett kombinálható a HL új kontrollakna rendszerével, a HL635N elemekkel is.

További lényeges információk

A felhasznált anyagok

A lefolyócsalád elemei Polipropilénből készülnek, erősített, robusztus kivitelben. A PP anyagnak köszönhetően az elemek alak- és mérettartóak, és a magas hőmérsékletet (+135 °C), gőztisztítást is tolerálják. A koncentrált savaknak és lúgoknak is kitűnően ellenállnak. A választható lefolyórácsok közül a robusztus PP anyagú hasonlóan ellenálló. A szintén választható V4A nemesacél anyagú rács savaknak és lúgoknak szintén jól ellenáll. Az alapkivitelek öntöttvas rácsot tartalmaznak.

Terhelhetőség, a rácsok rögzítése

A HL PERFEKT lefolyókat nagy terhelhetőség jellemzi. A műanyag rácskeretes összeállításokkal 1,5 tonna a terhelhetőség a PP, a nemesacél és az öntöttvas rács esetében egyaránt. A nagyobb tömegű járművek, és villástargonca forgalom esetén a 12,5 tonna terhelhetőségű öntöttvas kerettel és ráccsal ellátott verziókat javasolják. A PP műanyag és a nemesacél rácsok csavarral rögzíthetőek, az öntvény-keret és rács esetén rendelhető a csavarral rögzíthető kivitel.

Hasznos segédletek

A HL lefolyói köztudottan praktikus módon, alulról építkező, variálható konstrukciók. Úgy vannak kitalálva, hogy a tervező, kivitelező számára kellő szabadságot adjanak a számukra legalkalmasabb, a tervekhez leginkább illeszkedő összeállítás megtalálására. Tehát amellett, hogy a HL igyekszik a lehető legtöbb komplett összeállítással szolgálni, meg kell jegyezni, hogy a katalógusban felkínált konstrukciók mellett sok más lehetőség is van, amit a szakember összeállíthat kedve szerint – ilyen a HL PERFEKT lefolyócsalád is.

Ha segítségre van szüksége, látogasson el a HL honlapjára, hívja a HL műszaki tanácsadóját, illetve a tervezéshez használja a HL online csomóponti rajztárát, de lehetősége van a BIM Revit adatbázis letöltésére is.

A hírben szereplő termékek
HL PERFEKT nagylefolyók
 
HL PERFEKT nagylefolyók

A HL PERFEKT rendszer egy univerzális lefolyócsalád, amely beltérben és kültéren, nagy mennyiségű víz elnyelésére, akár járműforgalommal terhelt nagy felületeken is alkalmazható. Beépíthető nyílt terek, parkolók, tetőteraszok, zöldtetők lefolyójaként, de akár nagykonyhák, raktárak, állattartó telepek vízelvezető elemeiként is. Tervezésénél a hatékony bűzzárásról is gondoskodtunk. A HL PERFEKT nagylefolyók magas hőmérsékletű víznél is használhatók.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Beltéri padlóösszefolyók, folyókák, aknafedlapok
Beltéri padlóösszefolyók, folyókák, aknafedlapok
Tetőösszefolyók, tetőfolyókák, tetővíztelenítő rendszerek
Tetőösszefolyók, tetőfolyókák, tetővíztelenítő rendszerek
Felszíni vízelvezető
Felszíni vízelvezető
Zöldtetők
Zöldtetők
Töltőállomások, járműmosók, szervizek berendezései
Töltőállomások, járműmosók, szervizek berendezései
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...