Eltérési engedély nélkül tervezhetők a Polon-Alfa címezhető központjai címzett hangjelzőkkel

A címzett hangjelzők megfelelnek a módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzatnak

Idén két éve, hogy hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII.5.) BM rendelet módosításának 162.§-nak (4) pontja, ami a következőket írja le: „(4) A hangjelző vezérlések vezetékei készülhetnek a tűznek nem ellenálló vagy védelem nélküli kábelekből a visszatérő, két oldalról táplált hurokba illesztett izolátoros hangjelzők alkalmazása esetén, ha egyszeres vezetékhiba miatt a működésből nem esik ki egy hangjelzőnél több, és a megoldás alkalmas az áramkörben keletkező hiba – különösen zárlat vagy szakadás – jelzésére.”

Polon-Alfa SAW-6001 címezhető hangjelző LED villogóval
Polon-Alfa SAW-6001 címezhető hangjelző LED villogóval
Polon-Alfa SAW-6001 címezhető hangjelző LED villogóval
Polon-Alfa SAL-4001 címezhető hangjelző
Polon-Alfa SAL-4001 címezhető hangjelző
Polon-Alfa SAL 4001 címezhető hangjelző

Ezek alapján már eltérési engedély nélkül is tervezhető, a Polon-Alfa minden címezhető központja, címzett hangjelzőkkel, mivel a fent említett elvárások mindegyikének eleget tesz az összes címezhető hurok. Erre a megoldásra jelenleg 5-féle eszköz áll rendelkezésre:

  • SAL-4001 – címezhető hangjelző
  • SAW-6001 – címezhető hangjelző LED villogóval
  • SAW-6006 – címezhető hangjelző LED villogóval, rövid hangüzenet bemondó egységgel
  • DOU-6046AD –  címezhető két optikás füstérzékelő, hangjelzővel
  • DUT-6046AD –  címezhető kombinált hő- és füst érzékelő hangjelzővel

Természetesen a hagyományos hangjelzők telepítésének továbbra is megvannak a maga előnyei és területei, de sok esetben a címzett hangjelző jobb választás lehet.

A piaci tapasztalatok alapján a Polon-Alfa Magyarország mérnökei, a következő két érvet szokták a leggyakrabban felhozni a címzett hangjelzők mellett: esztétikum és költséghatékonyság.

Mivel a címzett hangjelzők telepítése során a tűzálló kábel elhanyagolható, így nem kell több helyre kábelezni – sőt, a tűzjelző kábel mennyiségét se szükséges növelni – így bizonyos objektumoknál (szállodák, irodaházak stb.), ahol fontos az épület belsőépítészeti megjelenése, a belső teret sokkal kevesebb helyen kell megfúrni, kábelekkel, csövekkel „csúfítani”. Ezen kívül a címezhető hangjelzők megjelenése nagyban hasonlít az érzékelők formavilágához, így az eszközök jobban illeszkednek, a telepített környezetbe.

Másodsorban közepes és nagyobb tűzjelző rendszerek telepítése során, a címzett hangjelző és a hagyományos hangjelző közötti árkülönbség, 100 hangjelző esetén már a hétszámjegyű összeget is elérheti.

Bár a címzett hangjelző önmagában drágább, mint a hagyományos hangjelző, de ha belekalkuláljuk a hagyományos hangjelző kábelezési és rögzítési költségét, akkor már egészen más a helyzet. A Polon-Alfa szakmai stábja a piaci tapasztalatok alapján kiszámolta, hogy egy átlagos rendszer telepítése során helytálló információ, hogy egy hangjelzőhöz körülbelül 20 méter tűzálló kábel és az ehhez tartozó tűzálló rögzítés szükséges, valamint ennek a munkadíja is bekerül a költségszámításba. Így már látható, hogy a hagyományos hangjelzők telepítésénél a tűzálló kábelezés munkadíja a végső összeg ¾-e lesz. Ehhez képest a címzett hangjelző és a hozzá tartozó elem csak a hagyományos munkadíj költség ¾-e, vagyis egy 20 méteres távolságon ez a különbség azt fogja jelenteni, hogy minden költséget egybe véve a hagyományos hangjelző és a címzett hangjelző összköltsége között, több mint másfélszeres különbség lesz a címzett hangjelzők előnyére.  

Természetesen minden tervezés és kivitelezés egy-egy egyedi projekt, ezért a Polon-Alfa Magyarország Kft. minden esetben a tervezők és telepítők rendelkezésére áll, hogy árban és minőségben is a legjobb végeredmény születhessen meg.

A hírben szereplő termékek
Polon 6000 tűzjelző rendszer
 
Polon 6000 tűzjelző rendszer

A címezhető, interaktív POLON 6000 tűzjelző rendszer a legújabb technológiákkal rendelkezik, amely rendkívül gyors érzékelésre, riasztás jelzésre, a detektált korai állapotú tűz pontos helyének meghatározására, a szükséges vezérlések megbízható és gyors elvégzésére, a tűzjelzés átjelzésének továbbítására valamint a felügyeleti személyzet részére megfelelő és hatékony információ megjelenítésére lett tervezve. Alkalmazható közepes, nagyméretű, különösen komplex struktúrájú épületek – intelligens épületek – védelmére, így kiválóan megfelel nagyszámú tűzjelző eszközök, érzékelők felügyeletére.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
UCS 6000 univerzális vezérlő központ
 
UCS 6000 univerzális vezérlő központ

Az UCS 6000 univerzális vezérlő központ tűzvédelmi eszközök aktiválására lett tervezve, mechanikus vagy gravitációs hő- és füstelvezetés működtetésére (tűz csappantyúk, füstelvezető csappantyúk, stb). Az UCS 6000 központ független, többzónás, univerzális hő- és füstelvezetés vezérlőként működik. Emellett címzett eszközként is működhet, ha POLON 6000 vagy POLON 4000 tűzjelző központ címzett hurokba kerül telepítésre.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Füstérzékelők, tűzérzékelők
Füstérzékelők, tűzérzékelők
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő központok
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő központok
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő rendszerek
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő rendszerek
Tűzjelző, füstjelző, gázjelző rendszerek
Tűzjelző, füstjelző, gázjelző rendszerek
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...