Egy Lindab csarnok anatómiája

A jászfelsőszentgyörgyi gabonatároló műszaki és gazdasági tanulságai

A gazdasági válság jelentős szemléletváltást hozott a beruházók körében. Akik a vállalkozás bővítéséhez vagy csupán szinten tartásához új épületet igénylő fejlesztés mellett döntenek, egyre körültekintőbben és a szakmai szempontokat még alaposabban mérlegelve keresik azt a csarnokot, amely hosszú távú, tartós megoldást biztosít és a lehető legmagasabb színvonalon szolgálja a leendő funkciókat. Ezek a motívumok vezérelték a Felsőszentgyörgyi Termelő Szövetkezet vezetőit is, akik az új gabonatárolót a Lindab Kft. könnyűszerkezetes rendszeréből építtették a jászberényi székhelyű Nagy Kft. munkatársainak közreműködésével.
Galéria
Szabó János, a projekt helyi koordinátora elmondta, hogy egy korábban palával fedett silótárolójuk tetőzetét a Lindab trapézlemezeivel újították fel. Mivel nagyon elégedettek voltak a termék minőségével, a gyors kivitelezéssel, úgy döntöttek, hogy a teljes mértékben saját erőforrásból megvalósítandó, új magtár terveit már kifejezetten Lindab csarnokként készíttetik el. A jelentős oldalirányú terhelést megtartó támfal, tehát a két méter magas vasbeton tartófal egy régebbi tároló nyomán eleve adott volt. A Nagy Kft., amely a TSZ által kiírt kivitelezői pályázaton nyerte el a munkát, ennek a struktúrának a felhasználásával építette meg a gabonatárolót. Baranyi Szabolcs, a kivitelező cég munkatársa szerint az ilyen szimpla, szigeteletlen épületek - mint pl. a jászfelsőszentgyörgyi magtár vagy pl. fedett tárolók, gépszínek, hidegraktárak - megvalósítására tökéletes megoldást nyújtanak az egyszerű trapézlemez profilokkal burkolt, acél vázas csarnokok, ahol a nagy méretek lefedése könnyű önsúly, nagy teherbírás, gyors szerelhetőség és esztétikus megjelenés mellett történhet.
"Ebben az esetben az 1800 m²-es, 25 méter fesztávolságú és 72 méter hosszú csarnok tartószerkezetét a statikai számítások alapján méretre gyártott "I" szelvényű gerendákból, a másodlagos teherhordó szerkezetet pedig a Lindab optimalizált "Z" profiljaiból alakítottuk ki ún. átlapolásos-átfedéses rendszerben, a már adott 2 méter magasságú vasbeton támfalak fölötti három méteren. A homlokzatra LVP20-as, a tetőzetre pedig LTP45-ös Lindab lemezburkolat került. Az említett Lindab termékek úgy vannak kialakítva, hogy ezt a technológiát gyorsan és nagy pontossággal lehessen alkalmazni. Mivel az új gabonatároló 2500 tonnányi értékes terményt képes befogadni, különös figyelmet kellett fordítanunk a páratechnikai követelmények megvalósítására. Jászfelsőszentgyörgyön természetes szellőztetéssel oldottuk meg ezt a problémát. A támfal és a külső trapézlemez között 50 cm-es légrés lett hagyva körben az épületen. Ezt a felületet madárhálóval fedtük le a termény védelme érdekében. Meg kell említeni továbbá, hogy az ilyen jellegű acélburkolatú épületeknél ügyelni kell a párakicsapódás jelenségére. A bizonyos külső-belső légköri viszonyok mellett elkerülhetetlenül kicsapódó pára megkötésére a mennyezeten a speciális, páramegkötő filcréteggel gyártott Lindab tetőlemezeket használtuk, amelyek a belső felületen képződő kondenzvizet magukba szívják, megtartják, így megakadályozzák a lecsepegést. A fokozott szellőztetés révén a filcréteg ki tud száradni, így tartósan képes betölteni a páramegkötő szerepét. Az épületben egyébként a világítást is természetes módon, ún. bevilágító trapézlemezek elhelyezésével oldottuk meg."
Galéria
Az építkezés, amit az alapoktól az utolsó csavarig a Nagy Kft. dolgozói végeztek, március elején kezdődött és május 31-én történt meg az átadás - mondja Baranyi Szabolcstól. Ha a hosszúra nyúló idei tél nem akadályozta volna a munkálatokat, nagyjából két hónap alatt elkészült volna ez a hatalmas csarnok.

"Az épület megvalósítása számunkra rutinfeladat volt" - folytatja a szakember - "hiszen a Lindab tökéletesen megtervezett csomóponti kialakításait, az anyagok kezelési, szerelési módját a cég évtizedes partnereként már számtalan csarnok összeszerelésénél volt módunk begyakorolni. Ez meggyorsította és megkönnyítette az építést.
A mezőgazdasági jellegű épületeken (magtárak, géptárolók, csibenevelők) kívül állítottunk már fel Lindab csarnokokat ipari tevékenységek számára. Az összetettebb, bonyolultabb funkciókat kielégíteni képes csarnokok esetében, mint pl. az a műanyag újrahasznosító üzem, ahol szintén ránk bízták a kivitelezést, természetesen már professzionális hőszigetelt épületburkolatokat is alkalmazunk. Ezt vagy az ún. szendvicspanel késztermékként gyártott elemek beépítésével tudjuk megvalósítani, vagy pedig a trapézlemez alá szálas hőszigetelő anyag és páratechnikai fóliák elhelyezésével (ún. helyszínen szerelt szendvics-szerkezet)."

Baranyi Szabolcs nagy lelkesedéssel beszélt a Lindabról és kifejtette ennek okát is:

"Ezzel kapcsolatban - mint azt feltehetően más Lindab kereskedők is teszik - említhetném a svédacél tűzihorganyzott termékek tartósságát, könnyű megmunkálhatóságát, a pontos szállítást, a szállítási sérüléseket megakadályozó, professzionális csomagolást, a pontos, továbbá naprakész ár- és műszaki tájékoztatást, a magas szintű szaktanácsadói hálózat működtetését és egyebeket. Viszont számunkra, akik kivitelezők is vagyunk, talán a legfontosabb szempont a megbízhatóság. A megrendelő ugyanis velünk áll közvetlen kapcsolatban. Mi visszük a bőrünket a vásárra. Nekünk kell kezeskednünk a megvalósult épület hibátlanságáért és tartósságáért. Ha esetleg a beépített szerkezeti elemek valamilyen meghibásodása fordulna elő, mi biztosak lehetünk abban, hogy a magyarországi gyártói bázissal rendelkező, a hazai piacon évtizedek óta jelentős elismerés mellett tevékenykedő Lindab Kft.-nél érvényesíteni tudjuk hosszú távon is azt a garanciát, amit a termékeinkre kaptunk. Azt kell mondanom, hogy a hazai könnyűszerkezetes építőipari piacon ez egyelőre ritkaságnak számít.
A praxisomban már sajnos olyan esetekkel is találkoztam, hogy az adott terméknél a bevonat takarta el az egyébként silány anyagot. Mivel első ránézésre a laikusok, de gyakran a szakemberek sem tudják megmondani, hogy miből is készült az adott tetőhéjazat vagy falburkoló trapézlemez, hiszen a szín, a bordázat stb. nagyon hasonló, ezúton is szeretném felhívni az építtetők figyelmét arra, hogy a gyártmányok, termékek azonosítása és műszaki megfelelősége minden fázisban ellenőrizhető legyen. A visszaélések elkerülése érdekében a Lindab által gyártott termékek videojet-es jelöléssel vannak ellátva (terméktípus, profil, gyártási szám, gyártási idő stb.), illetve bizonyos elemekre (például ereszcsatorna betorkoló csonkja) dombornyomással a "Lindab" márkanév is felkerül, megkönnyítve ezzel a Lindab termékek egyértelmű beazonosítását. Ráadásul a termékazonosítás a jogszabály szerint kötelezően kibocsátott minősítési dokumentációkhoz (ÉME, TMI, CE-jelölés, Teljesítmény Nyilatkozat) való hozzárendelés miatt is fontos.
Úgy érzem, hogy a fentiekben elmondottakat a Jászfelsőszentgyörgyön megvalósult projektünk is jól példázza. A beruházók számára ugyanis a hosszú távú használhatóság, a praktikum, az egyszerűség és a költséghatékonyság, illetve - a már meglévő és felhasználandó épületrész okán - a könnyűszerkezetes rendszer rugalmassága voltak a legfontosabb szempontok. Az a tény, hogy már a tervek is kifejezetten a Lindab által biztosított anyagokra és szisztémára készültek, továbbá az, hogy az új magtár kifogástalanul működik, azt bizonyítják, hogy a Lindab Kft. - mind termékminőség, mind mérnöki megoldások, mind hozzáadott szolgáltatások tekintetében - tökéletesen megfelel ezeknek a kívánalmaknak."

Lindab Tervezői Díj pályázat 2013
Nevezzen Ön is 2013. december 1-ig, legyen az év Lindab tervezője, hogy bemutathassa - a fenti cikkhez hasonló formában - Lindab munkáit!
Galéria

A Lindab termékekről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Lindab trapézlemez

A Lindab trapézlemezek gazdaságos és biztonságos megoldást, fedést kínálnak új épületek és felújítások tető- és falburkolataihoz, valamint homlokzatokhoz és válaszfalakhoz egyaránt. A fedések rendkívüli tartósságát az adja, hogy kiváló minőségű acéllemezből készülnek, amelynek alapja tűzihorganyzott acél a korrózió megelőzése érdekében.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
 
Lindab Z-C-U gerendák

A profilok fő felhasználási területe a tető- és oldalfalburkolatok közvetlen alátámasztása, és az épületekre ható terhek közvetítése a főtartó vázszerkezetre. Bizonyos esetekben akár a főtartó szerepét is átveheti, mint például az SBS kisépület-rendszer keretszerkezetében. A gerendákat a mindenkori igényeknek megfelelően különböző profilmérettel és vastagsággal, előre megadott hosszban gyártják. Lehetőség van akár előre lyukasztott gerendák gyártására is.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

2016-ra kiírt mezőgazdasági pályázatok - eredményes forrásszerzés és felhasználás
A Lindab Profil tervezői és költségvetési szoftverek használatával, korrekt árajánlattal és minősített termékekkel teheti sikeressé a pályázót
2016-ra kiírt mezőgazdasági pályázatok - eredményes forrásszerzés és felhasználás
A Lindab acél könnyűszerkezetes csarnokai a mezőgazdaságban
Élelmiszertermelés, versenyképesség, Lindab csarnokok
A Lindab acél könnyűszerkezetes csarnokai a mezőgazdaságban
Lindab Tervezői Díj 2013
Három kategóriában hirdetett pályázatot építészek és statikus tervezők részére a Lindab a BME szakmai támogatásával
Lindab Tervezői Díj 2013

Kategóriák

Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Fém trapézlemezek, hullámlemezek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Acélszerkezetek, csarnokrendszerek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...