proidea.hu online termékinformációs katalógus

Egy Lindab csarnok anatómiája


2013. október 02.

A jászfelsőszentgyörgyi gabonatároló műszaki és gazdasági tanulságai

A gazdasági válság jelentős szemléletváltást hozott a beruházók körében. Akik a vállalkozás bővítéséhez vagy csupán szinten tartásához új épületet igénylő fejlesztés mellett döntenek, egyre körültekintőbben és a szakmai szempontokat még alaposabban mérlegelve keresik azt a csarnokot, amely hosszú távú, tartós megoldást biztosít és a lehető legmagasabb színvonalon szolgálja a leendő funkciókat. Ezek a motívumok vezérelték a Felsőszentgyörgyi Termelő Szövetkezet vezetőit is, akik az új gabonatárolót a Lindab Kft. könnyűszerkezetes rendszeréből építtették a jászberényi székhelyű Nagy Kft. munkatársainak közreműködésével.
Szabó János, a projekt helyi koordinátora elmondta, hogy egy korábban palával fedett silótárolójuk tetőzetét a Lindab trapézlemezeivel újították fel. Mivel nagyon elégedettek voltak a termék minőségével, a gyors kivitelezéssel, úgy döntöttek, hogy a teljes mértékben saját erőforrásból megvalósítandó, új magtár terveit már kifejezetten Lindab csarnokként készíttetik el. A jelentős oldalirányú terhelést megtartó támfal, tehát a két méter magas vasbeton tartófal egy régebbi tároló nyomán eleve adott volt. A Nagy Kft., amely a TSZ által kiírt kivitelezői pályázaton nyerte el a munkát, ennek a struktúrának a felhasználásával építette meg a gabonatárolót. Baranyi Szabolcs, a kivitelező cég munkatársa szerint az ilyen szimpla, szigeteletlen épületek - mint pl. a jászfelsőszentgyörgyi magtár vagy pl. fedett tárolók, gépszínek, hidegraktárak - megvalósítására tökéletes megoldást nyújtanak az egyszerű trapézlemez profilokkal burkolt, acél vázas csarnokok, ahol a nagy méretek lefedése könnyű önsúly, nagy teherbírás, gyors szerelhetőség és esztétikus megjelenés mellett történhet.
"Ebben az esetben az 1800 m²-es, 25 méter fesztávolságú és 72 méter hosszú csarnok tartószerkezetét a statikai számítások alapján méretre gyártott "I" szelvényű gerendákból, a másodlagos teherhordó szerkezetet pedig a Lindab optimalizált "Z" profiljaiból alakítottuk ki ún. átlapolásos-átfedéses rendszerben, a már adott 2 méter magasságú vasbeton támfalak fölötti három méteren. A homlokzatra LVP20-as, a tetőzetre pedig LTP45-ös Lindab lemezburkolat került. Az említett Lindab termékek úgy vannak kialakítva, hogy ezt a technológiát gyorsan és nagy pontossággal lehessen alkalmazni. Mivel az új gabonatároló 2500 tonnányi értékes terményt képes befogadni, különös figyelmet kellett fordítanunk a páratechnikai követelmények megvalósítására. Jászfelsőszentgyörgyön természetes szellőztetéssel oldottuk meg ezt a problémát. A támfal és a külső trapézlemez között 50 cm-es légrés lett hagyva körben az épületen. Ezt a felületet madárhálóval fedtük le a termény védelme érdekében. Meg kell említeni továbbá, hogy az ilyen jellegű acélburkolatú épületeknél ügyelni kell a párakicsapódás jelenségére. A bizonyos külső-belső légköri viszonyok mellett elkerülhetetlenül kicsapódó pára megkötésére a mennyezeten a speciális, páramegkötő filcréteggel gyártott Lindab tetőlemezeket használtuk, amelyek a belső felületen képződő kondenzvizet magukba szívják, megtartják, így megakadályozzák a lecsepegést. A fokozott szellőztetés révén a filcréteg ki tud száradni, így tartósan képes betölteni a páramegkötő szerepét. Az épületben egyébként a világítást is természetes módon, ún. bevilágító trapézlemezek elhelyezésével oldottuk meg."
Az építkezés, amit az alapoktól az utolsó csavarig a Nagy Kft. dolgozói végeztek, március elején kezdődött és május 31-én történt meg az átadás - mondja Baranyi Szabolcstól. Ha a hosszúra nyúló idei tél nem akadályozta volna a munkálatokat, nagyjából két hónap alatt elkészült volna ez a hatalmas csarnok.

"Az épület megvalósítása számunkra rutinfeladat volt" - folytatja a szakember - "hiszen a Lindab tökéletesen megtervezett csomóponti kialakításait, az anyagok kezelési, szerelési módját a cég évtizedes partnereként már számtalan csarnok összeszerelésénél volt módunk begyakorolni. Ez meggyorsította és megkönnyítette az építést.
A mezőgazdasági jellegű épületeken (magtárak, géptárolók, csibenevelők) kívül állítottunk már fel Lindab csarnokokat ipari tevékenységek számára. Az összetettebb, bonyolultabb funkciókat kielégíteni képes csarnokok esetében, mint pl. az a műanyag újrahasznosító üzem, ahol szintén ránk bízták a kivitelezést, természetesen már professzionális hőszigetelt épületburkolatokat is alkalmazunk. Ezt vagy az ún. szendvicspanel késztermékként gyártott elemek beépítésével tudjuk megvalósítani, vagy pedig a trapézlemez alá szálas hőszigetelő anyag és páratechnikai fóliák elhelyezésével (ún. helyszínen szerelt szendvics-szerkezet)."

Baranyi Szabolcs nagy lelkesedéssel beszélt a Lindabról és kifejtette ennek okát is:

"Ezzel kapcsolatban - mint azt feltehetően más Lindab kereskedők is teszik - említhetném a svédacél tűzihorganyzott termékek tartósságát, könnyű megmunkálhatóságát, a pontos szállítást, a szállítási sérüléseket megakadályozó, professzionális csomagolást, a pontos, továbbá naprakész ár- és műszaki tájékoztatást, a magas szintű szaktanácsadói hálózat működtetését és egyebeket. Viszont számunkra, akik kivitelezők is vagyunk, talán a legfontosabb szempont a megbízhatóság. A megrendelő ugyanis velünk áll közvetlen kapcsolatban. Mi visszük a bőrünket a vásárra. Nekünk kell kezeskednünk a megvalósult épület hibátlanságáért és tartósságáért. Ha esetleg a beépített szerkezeti elemek valamilyen meghibásodása fordulna elő, mi biztosak lehetünk abban, hogy a magyarországi gyártói bázissal rendelkező, a hazai piacon évtizedek óta jelentős elismerés mellett tevékenykedő Lindab Kft.-nél érvényesíteni tudjuk hosszú távon is azt a garanciát, amit a termékeinkre kaptunk. Azt kell mondanom, hogy a hazai könnyűszerkezetes építőipari piacon ez egyelőre ritkaságnak számít.
A praxisomban már sajnos olyan esetekkel is találkoztam, hogy az adott terméknél a bevonat takarta el az egyébként silány anyagot. Mivel első ránézésre a laikusok, de gyakran a szakemberek sem tudják megmondani, hogy miből is készült az adott tetőhéjazat vagy falburkoló trapézlemez, hiszen a szín, a bordázat stb. nagyon hasonló, ezúton is szeretném felhívni az építtetők figyelmét arra, hogy a gyártmányok, termékek azonosítása és műszaki megfelelősége minden fázisban ellenőrizhető legyen. A visszaélések elkerülése érdekében a Lindab által gyártott termékek videojet-es jelöléssel vannak ellátva (terméktípus, profil, gyártási szám, gyártási idő stb.), illetve bizonyos elemekre (például ereszcsatorna betorkoló csonkja) dombornyomással a "Lindab" márkanév is felkerül, megkönnyítve ezzel a Lindab termékek egyértelmű beazonosítását. Ráadásul a termékazonosítás a jogszabály szerint kötelezően kibocsátott minősítési dokumentációkhoz (ÉME, TMI, CE-jelölés, Teljesítmény Nyilatkozat) való hozzárendelés miatt is fontos.
Úgy érzem, hogy a fentiekben elmondottakat a Jászfelsőszentgyörgyön megvalósult projektünk is jól példázza. A beruházók számára ugyanis a hosszú távú használhatóság, a praktikum, az egyszerűség és a költséghatékonyság, illetve - a már meglévő és felhasználandó épületrész okán - a könnyűszerkezetes rendszer rugalmassága voltak a legfontosabb szempontok. Az a tény, hogy már a tervek is kifejezetten a Lindab által biztosított anyagokra és szisztémára készültek, továbbá az, hogy az új magtár kifogástalanul működik, azt bizonyítják, hogy a Lindab Kft. - mind termékminőség, mind mérnöki megoldások, mind hozzáadott szolgáltatások tekintetében - tökéletesen megfelel ezeknek a kívánalmaknak."

Lindab Tervezői Díj pályázat 2013
Nevezzen Ön is 2013. december 1-ig, legyen az év Lindab tervezője, hogy bemutathassa - a fenti cikkhez hasonló formában - Lindab munkáit!

A Lindab termékekről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.
Telefon: +36 23 531 300
Fax: +36 23 310 703
E-mail:
Web: www.lindab.hu
Polgár Dávid
kereskedelmi igazgató  
   
   
   
A Lindab Kft. a Lindab Group leányvállalataként 1992-óta van jelen Magyarországon. A nemzetközi cégcsoport tagjaként a Lindab Kft. légtechnikai rendszerekhez és könnyűszerkezetes épületekhez fejleszt, gyárt és értékesít minőségi termékeket és összetett megoldásokat. A vállalat termékei egyaránt hasznosíthatóak az agrár- és ipari termelésben, az energetikában, a lakó- és irodaházak korszerűsítésében, valamint a honvédelem területén is. A Lindab termékeit és szolgáltatásait a prémium minőség, a könnyű szerelhetőség, valamint az energiahatékonyság és a környezettudatosság jellemzi.
Hír
2016-ra kiírt mezőgazdasági pályázatok - eredményes forrásszerzés és felhasználás
2016.05.26    
A Lindab acél könnyűszerkezetes csarnokai a mezőgazdaságban
2014.07.31    
Kulcsszavak:  Lindab  csarnok  jászfelsőszentgyörgyi  gabonatároló