A Ceresit CT 16 alapozófesték alkalmazásával megnő a vakolat nyitott ideje

Kompatibilis a legtöbb Ceresit külső hőszigetelő rendszerrel

A homlokzat szépsége meghatározhatja egy egész épület megjelenését, arculatát, azonban a gondosan kiválasztott vakolat önmagában még nem elég a tetszetős kinézethez. Minden nagyobb munka egyik fő meghatározója, hogy jó alapokon álljon. Ugyanez a helyzet az épület homlokzatánál is. A fedőréteg alapozófesték nélkül nagyon gyorsan elkezd kötni, ezért a szemcséket nem lehet egyenletesen eloszlatni, így a homogén struktúra helyett egy szemcsékkel feltorlódott, egyenetlen felszínt kapunk. Végeredményként pedig a kész homlokzat is elveszítheti élénk, üde színét és fakó hatást kelthet. Azonban a CT 16 alapozófesték mellett lényegesen megnő a vakolat nyitott ideje, így a szakember nyugodtan dolgozhat a tökéletes felület kialakításán anélkül, hogy részecske feltorlódással vagy felesleges anyagveszteséggel találná szembe magát. A kész homlokzat ragyogó lesz, színe eléri a kívánt üde hatást.

Ceresit homlokzati fedővakolat
Ceresit homlokzati fedővakolat


Felületkialakítást segítő tulajdonságok
Számos felületkialakítást segítő tulajdonsággal rendelkezik: az alapozó festéket a fedővakolattal azonos vagy hasonló színűre lehet kikeverni; ez biztosítja a homlokzat színtiszta megjelenését. Gátolja a vakolat elvékonyodását, ezáltal jó alapot biztosítva neki. Védelmet nyújt a só kivirágzás ellen. Akadályozza a nedvesség bejutását az üveghálóval erősített, tapaszolt felületbe, mert az egyenletesen vastag vakolatrétegben történik meg a száradás. A nyitott idő megnövelésével jelentősen hozzájárul a tökéletes vakolati struktúra kialakításához.

A CT 16 alkalmazásának további előnyei
 1. Széleskörű felhasználás
  Beltérben és kültéren egyaránt alkalmazható. Felhordható faforgácslemezre, gipszkartonra, gipsztartalmú vakolatra, különböző típusú betonfelületekre és erősen tapadó festékbevonatra. Beltérben kiválóan alkalmas a különböző díszítő vakolat alá, gipszes felületre, vagy akár olajfestékkel bevont panelekre.
 2. Kompatibilitás
  Kompatibilis a legtöbb Ceresit külső hőszigetelő rendszerrel (ETICS), de különösen ajánlott a nagy páraáteresztő képességű rendszerekhez (öntisztuló, ásványgyapot szigetelésű), valamint a V1 páraáteresztő osztályú vakolatokhoz, amelyek lehetővé teszik a pára kivándorlását a rendszeren kívülre.
 3. Hosszabb hőszigetelési szezon
  A CT 16 meghosszabbítja a hőszigetelési szezont azáltal, hogy lehetőséget biztosít a szigetelési munkák felfüggesztésére a téli hónapokban. A CT 16 alapozófesték ugyanis – akár 4 hónapon keresztül – megvédi az üveghálóval erősített, ragasztótapasszal glettelt hőszigetelő lapokat a vakolat felhordása nélkül. A téli szezon után a munka ugyanúgy folytatódhat.
Ceresit CT 16 kvarcadalékot tartalmazó alapozófesték
Ceresit CT 16 kvarcadalékot tartalmazó alapozófesték


A rendszer fontos eleme
A gyorsan száradó, felhasználásra kész kvarcadalékot tartalmazó CT 16 alapozófesték a Ceresit külső hőszigetelő rendszer (ETICS) egyik kulcsfontossági eleme. Alkalmazhatósága rendkívül széleskörű, az üveghálóval erősített tapaszolt felület és a vakolat közé kerül felhordásra, hogy:
 • tapadóhidat biztosítson a rétegek között
 • szilárd alapot biztosítson a Double Dry technológia alkalmazásához
 • jelentősen hozzájáruljon a tökéletes vakolati struktúra kialakításához
 • biztosítsa a vakolatok könnyebb felhordhatóságát
Az erős kötés biztosítéka
A kvarcadalékot tartalmazó CT 16 alapozófesték egyik különleges tulajdonsága, hogy szervesen tud illeszkedni a vele szomszédos technológiai rétegekhez. Durva szemszerkezetének köszönhetően hidat a képez az üveghálóval erősített, tapaszolt felület és a vakolat között, ezáltal erősítve a teljes hőszigetelőrendszert. A kvarcadalékot tartalmazó CT 16 kimondottan arra lett kifejlesztve, hogy összekapcsolja a meglehetősen merev, üveghálóval erősített tapaszolt felületet a nála rugalmasabb, polimer alapú vakolattal és technológiai egységet hozzon velük létre. A kvarcadalékot tartalmazó CT 16 kiváló kölcsönhatásban van mind a Fibre Force, mind a Double Dry technológiával, ugyanis rendkívül jól kapcsolódik a cementtartalmú, szálerősített (Fibre Force) technológiai réteghez, valamint a vakolat polimer alapú technológiai rétegéhez (Double Dry) is, ami rendkívül előnyös a rendszer egésze szempontjából.

Ceresit CT 16 alapozófesték alkalmazása
Ceresit CT 16 alapozófesték alkalmazása

Hogy működik a CT 16 alapozófesték?
A CT 16 alapozófestékben lévő polimer megegyezik a Double Dry technológiával készült vakolatokban található polimerrel; ez garantálja a legerősebb kapcsolatot az alapozó festék és a vakolat között. Ezért együttesen tudják csökkenteni a vakolat nedvszívó képességét és biztosítani tudják a pára távozását a rendszer rétegein kívülre. Ezáltal az üveghálóval erősített tapaszolt felületbe kevesebb nedvesség jut, ami megakadályozza a vakolt felület foltosodását és biztosítja a homlokzat hosszantartó szépségét.
A finom töltőanyag szemcsék kitöltik az üveghálóval erősített tapaszolt felület mikromélyedéseit, a nagyobb szemcsék pedig biztosítják a két réteg tökéletes egymáshoz tapadását. A polimer behatol a ragasztótapasz felületébe, így téve sokkal erősebbé és rugalmasabbá azt. A polimerek és a töltőanyag kombinációja a vakolatnak extra mechanikai tartósságot biztosít.
A kvarcadalékot tartalmazó CT 16 alapozófestéket egy rétegben javasolt felhordani, hengerrel vagy ecsettel. Önmagában is esztétikus látványt biztosít, hiszen rendkívül jó fedőképességgel rendelkezik. Egységesen homogén felületet képez a vakolat alatt, ezáltal előkészítve a terepet a ragyogó, üde színnek.

Erősített réteg CT 16 alapozófesték nélkül
Erősített réteg CT 16 alapozófesték nélkül


Double Dry technológia
A CT 16 a Double Dry technológiának köszönhetően alacsony nedvszívó és kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik. Ha az üveghálóval erősített tapaszolt felület nincs megfelelő módon védve, a vízcsepp szétfolyik rajta, azonban a CT 16 alkalmazása mellett a vízcsepp megtartja a formáját, ezáltal kevésbé tud behatolni a CT 16 alapozófestékkel védett szerkezetbe, lepereg a homlokzaton. CT 16 alkalmazása nélkül az üveghálóval erősített tapaszolt felület hajlamossá válik a vízfelszívásra és tárolásra, a nedvesség nehezen tud kiszellőzni és kijutni a kültérbe. CT 16 alkalmazása mellett azonban az üveghálóval erősített tapaszolt felület kevesebb nedvességet szív fel és tárol el. Ha csekély mennyiségű csapadék be is jut a vakolatba, az könnyedén ki is párolog onnan.

A Ceresit CT 16 alapozófesték letölthető katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Henkel Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Ceresit CT 16 vakolatalapozó
 
Ceresit CT 16 vakolatalapozó

Ceresit CT 16 alapozófesték akril és szilikon-szilikát vakolatokhoz - téli alkalmazásra. A külső és belső térben is alkalmazható CT 16 Winter vakolatalapozó kiválóan megtapad a régi és új épületek falazatán, valamint az üveghálóval erősített, ragasztótapasszal glettelt hőszigetelő lapokon. A termék tulajdonságai lehetővé teszik az enyhe, téli időjárási körülmények közötti alkalmazást, azonban a kivitelezés során a hőmérsékletnek 0°C fölött kell lennie, és csak 8 óra időtartam elteltével csökkenhet a hőmérséklet legfeljebb ­5°C-­ig.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Homlokzatfestékek, homlokzatbevonatok, tetőfestékek
Homlokzatfestékek, homlokzatbevonatok, tetőfestékek
Fedővakolatok
Fedővakolatok
Alapvakolatok
Alapvakolatok
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Festékek, bevonatok
Festékek, bevonatok

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...