Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben

Az IMI Hydronic Engineering Magyarország cikksorozata az innovatív AFC technológiáról (3. rész)

Egy hidraulikailag beszabályozott rendszer sokkal hatékonyabban működik, a kívánt komfort és akár 35%-os energiamegtakarítás elérése mellett. A gyakorlatban ez a lehetőség azonban gyakran kihasználatlanul marad annak ellenére, hogy az energia árak folyamatosan emelkednek. Ennek az egyik oka, hogy a meglévő rendszerek felépítése sokszor ismeretlen és így a szükséges tervezési paraméterek meghatározása csak jelentős időráfordítás árán vagy egyáltalán nem lehetséges. Az innovatív AFC technológia egy egyszerű megoldást kínál az automatikus térfogatáram szabályozás alkalmazásával, mely minimális tervezéssel, számítással, beépítési ráfordítással lehetővé teszi a hidraulikai beszabályozást, akár a csőhálózat pontos ismerete nélkül is.

Pontos szabályozás

Hogyan működik valójában az AFC technológia? Az automatikus térfogatáram szabályozó közvetlenül az Eclipse szelep belépő csonkjánál található és 3 fő részből áll: szabályozó elem, rugó és csúszóhüvely. A szabályozó elem előbeállítása a digitális számozású beállító tárcsával történik a számított térfogatáramnak megfelelően beállítókulcs vagy egy villáskulcs segítségével. Amint a termosztatikus szelep nyit a térfogatáram arányosan növekszik. A nyitás nyomásnövekedést eredményez, ami mozgatja a csúszóhüvelyt, mely a térfogatáramot a beállított értékre korlátozza. Így biztosítja, hogy a beállított maximális térfogatáramnál nagyobb értéket nem enged át a szelep, megelőzve ezzel a helyiség túlfűtését. Mikor a termosztatikus szelep zár az átáramló térfogatáram a maximum érték alá csökken és a rugó a csúszóhüvelyt visszanyomja a kiinduló pozícióba.

Normál működés esetén a termoszatikus szelep felel az állandó helyiség-hőmérsékletért. A szeleptestbe integrált AFC technológia maximum 2K arányossági sáv mellett garantálja a beállított térfogatáramot.
Az AFC technológia beépítése egyszerű és emellett kiemelkedően pontos térfogatáram beállítást tesz lehetővé.

Széles körű felhasználás

FC technológia funkciójának tökéletes kihasználáshoz a még hatékonyabb működés érdekében, a kívánt komfort eléréséhez és az energia megtakarítás növeléséhez minden hőfogyasztót javasolt automatikus térfogatáram szabályozással ellátni. Ellenkező esetben az egyedi radiátorok vagy fűtési körök bypass-ként viselkedhetnek és térfogatáram-növekedés léphet föl ezeken a szakaszokon, negatív hidraulikai hatást gyakorolva a teljes rendszerre. Következésképpen az AFC technológia elérhető gyakorlatilag minden kivitelezési megoldáshoz.

A termosztatikus szeleptestek a hagyományos oldalsó csatlakozású radiátorokhoz (Eclipse) - úgy mint törölköző szárító radiátor, design radiátor - vagy éppen az alsó két-pont csatlakozású radiátorokhoz (Multilux Eclipse) is számos kivitelben elérhetőek (sarok, egyenes, axiál).
Felületfűtési rendszerekhez a fűtési osztó-gyűjtők (Dynacon) 2-12 körös kivitelben érhetőek el öt különböző csatlakozó szettel.
A termékkínálatot teljessé téve létezik megoldásunk a decentralizált, - falba süllyesztett kivitelű - egyedi helyiség-hőmérséklet szabályozásra (Multibox AFC) akár termosztatikus szeleppel az egyedi fűtési kör külön szabályozására vagy a visszatérő hőmérséklet korlátozására, opcionálisan termoszatikus szeleppel a padlófűtéssel kombinált radiátoros fűtési rendszerekhez.

A széles termékskálának köszönhetően gyakorlatilag minden lakásban, családi házban, de akár nagyobb épületekben is könnyedén elvégezhető a hidraulikai beszabályozás az AFC technológia segítségével. Már számos projektnél bizonyított az automatikus térfogatáram-szabályozás világszerte. Pl.: 460 db termosztatikus szeleptest és termosztatikus fej került beépítésre 3 iskolában a németországi Beckum városban. A project résztvevői szerint ez az innovatív megoldás már bizonyította funkcióját és a komfort, valamint az energia-megtakarítás növekedését eredményezte, melynek hatására a helyi önkormányzat további épületek felújítását tervezi az AFC technológia alkalmazásával.
 

Az Eclipse termosztatikus radiátorszelepről és a Dynacon padlófűtési osztó-gyűjtőről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint. Ha az automatikus térfogatáram-szabályozással kapcsolatban további információt szeretne kérni az IMI Hydronic Engineering Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

A hírben szereplő termékek

Eclipse F termosztatikus radiátorszelep térfogatáram szabályozással
 
Eclipse F termosztatikus radiátorszelep térfogatáram szabályozással

Az Eclipse F termosztatikus radiátorszelep az integrált automatikus térfogatáram korlátozó segítségével megakadályozza, hogy a szelepen a beállított értéknél magasabb térfogatáram haladjon át. A szükséges térfogatáram egyszerűen beállítható közvetlenül a szelepen. A rendszerben bekövetkező teljesítmény változások - például a többi szabályozó szelep lezárásakor, illetve rendszerindítás - esetén sem nő a térfogatáram a beállított érték fölé. A szelep a nyomáskülönbségtől függetlenül szabályozza a térfogatáramot. A beállítási érték meghatározásához nincs szükség bonyolult számítások elvégzésére.

CAD
BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
BIM
Tovább
Termék kártya
Multilux Eclipse termosztatikus radiátorszelep
 
Multilux Eclipse termosztatikus radiátorszelep

A Multilux Eclipse termosztatikus radiátorszelep kétcsöves rendszerek alsó két-pont csatlakozású radiátoraihoz csatlakoztatható, úgy mint a törölközőszárító-, vagy univerzális radiátorok. A radiátorszelep az integrált automatikus térfogatáram korlátozó segítségével megakadályozza, hogy a szelepen a beállított értéknél magasabb térfogatáram haladjon át. A szükséges térfogatáram egyszerűen beállítható közvetlenül a szelepen. A rendszerben bekövetkező teljesítmény változások - például a többi szabályozó szelep lezárásakor, illetve rendszerindítás - esetén sem nő a térfogatáram a beállított érték fölé. A szelep a nyomáskülönbségtől függetlenül szabályozza a térfogatáramot. A beállítási érték meghatározásához nincs szükség bonyolult számítások elvégzésére. A csőközéptávolság 50mm. A termosztatikus és elzáró szelepbetét cserélhető, emellett a szelep alkalmas mind jobbos mind balos csatlakozás kialakítására.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben
Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben
Az IMI Hydronic Engineering Magyarország cikksorozata az innovatív AFC technológiáról (2. rész)
Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben
Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben
Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben
Az IMI Hydronic Engineering Magyarország cikksorozata az innovatív AFC technológiáról (1. rész)
Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben

Kategóriák

Hidraulikai beszabályozó szelepek
Hidraulikai beszabályozó szelepek
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...