Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben

Az IMI Hydronic Engineering Magyarország cikksorozata az innovatív AFC technológiáról (2. rész)

Galéria
Egy hidraulikailag beszabályozott rendszer sokkal hatékonyabban működik, a kívánt komfort és akár 35%-os energiamegtakarítás elérése mellett. A gyakorlatban ez a lehetőség azonban gyakran kihasználatlanul marad annak ellenére, hogy az energia árak folyamatosan emelkednek. Ennek az egyik oka, hogy a meglévő rendszerek felépítése sokszor ismeretlen és így a szükséges tervezési paraméterek meghatározása csak jelentős időráfordítás árán vagy egyáltalán nem lehetséges. Az innovatív AFC technológia egy egyszerű megoldást kínál az automatikus térfogatáram szabályozás alkalmazásával, mely minimális tervezéssel, számítással, beépítési ráfordítással lehetővé teszi a hidraulikai beszabályozást, akár a csőhálózat pontos ismerete nélkül is.

Minimális beruházási költség

Ha a térfogatáram szabályozó szelep minden hőfogyasztónál telepítve van, a rendszer hidraulikai beszabályozása automatikusan megtörténik. Mivel a csővezetéki hálózat felmérése és a nyomásveszteségek, nyomáskülönbség értékek meghatározása - amelyek egyébként szükségesek – az AFC technológia alkalmazásával már elhagyhatóak, jelentősen lecsökken a tervezéshez és a számítások elvégzéséhez szükséges idő, főként meglévő épületek esetén. Mindösszesen a helyiségek hőveszteségeiből vagy a beépített fogyasztók teljesítményeiből adódó pontos, maximum térfogatáramok meghatározására van szükség. Amennyiben a fenti feltételek teljesülnek, már csak be kell építeni az AFC technológiával ellátott terméket és a számított térfogatáramértékre beállítani a szelepet, majd elindítani a rendszert.

Az AFC technológia alkalmazhatóságát őszi előadássorozatunkon is ismertetjük és projektekkel kapcsolatos, felmerülő műszaki kérdésekben támogatásunkat nyújtunk.

Alkalmazás két-csöves radiátoros rendszerekben

A négy évvel ezelőtt, eredetileg kifejezetten padlófűtési osztó-gyűjtőkhöz fejlesztett AFC technológiát, most először kínálják két-csöves radiátoros rendszerekbe is. Ebben az esetben az automatikus térfogatáram szabályozót a már bevált termosztatikus szeleptechnológiával egyesítették. Az eredmény egy szelep (Eclipse), mely egyesíti a termosztatikus radiátorszelepek és az automata térfogatáram szabályozók funkcióit. A közös szabványos szeleptest méretek és a könnyű szerelhetőség lehetővé teszik a meglévő szelepek egyszerű cseréjét főként meglévő rendszerek esetén, akár a rendszer ürítése nélkül is.

Az adott radiátoron átáramló, szükséges térfogatáram közvetlenül beállítható a termosztatikus szelepen. A szelepen megtalálható digitális számozású skála 1 és 15 közötti értékre állítható be fokozatmentesen, ahol a beállított érték arányos a térfogatárammal. A térfogatáram 10 l/h (beállítási érték:1) és 150 l/h (beállítási érték:15) között egy speciális kulcs vagy 11mm-es villáskulcs segítségével állítható. A beállítás után a termosztatikus fej vagy szelepmozgató takarja a digitális skálát, ezzel is védve a szelepet az illetéktelen beavatkozásoktól.

Az optimális szelepkialakítás az IMI Heimeier termosztatikus fejeivel és termoelektromos vagy elektromotoros szelepmozgatóival garantálják a technológia megbízhatóságát és a pontos működést. Vagyis, az egyszer kiszámított és beállított maximum térfogatáram biztosítható minden termosztatikus fejjel és szelepmozgatóval, azok teljesen nyitott állapotában is. Következésképpen, az AFC technológia telepítése után, anélkül építhetünk be további fogyasztókat a rendszerbe, hogy a megmaradó fogyasztóknál újra kellene számolnunk a beállítási értékekeket. Amennyiben más gyárók szelepmozgatóit szeretné használni, mindig győződjön meg arról, hogy annak záró ereje valóban elegendő-e az elasztomer anyagból készült szeleptányér esetén.

Halk működés

Az AFC technológia másik nagy előnye a minimális tervezési és számítási költségek, valamint az egyszerű kezelhetőség mellett az optimális zajkarakterisztika. A nyomáskülönbség-szabályozó szeleppárok beépítésével és a beszabályozás elvégzése után nem engedhető meg a zavaró áramlási zaj a rendszerben, amely főként összetett- és kiterjedt- vagy termosztatikus szelepekkel felújított hálózatok esetén fordulhat elő. Azonban gyakran nehéz vagy lehetetlen a meglévő hálózat nyomon követése és a nyomáskülönbség-szabályozó szelepek beépítési helyeinek meghatározása.

Szemben a hagyományos, előbeállítható termosztatikus radiátorszelepekkel, melyek akár már 20 kPa nyomásesés mellett is zajosak lehetnek, az IMI innovatív szeleptestjei automatikus térfogatáram szabályozással 60 kPa nyomásésre lettek tervezve. Ilyen módon az AFC technológia garantálja a csendes működést a legtöbb esetben nyomáskülönbség-szabályozó szelepek beépítése nélkül. De kis rendszerek esetén is, ahol esetleg a szivattyú emelőmagasság nem állítható, és kb. 10 kPa (1m) tartalékkal rendelkezik, az automatikus térfogatáram szabályozó vonzó megoldást kínál. Az AFC technológia tipikus alkalmazási lehetősége a meglévő, önálló falikazánnal üzemelő fűtési rendszerek (a csővezeték közvetlenül a kazán alatt “eltűnik” a falban), ahol nyomáskülönbség-szabályozó szelepet nem lehetséges beépíteni.

(folytatjuk)
 

Ha az automatikus térfogatáram-szabályozással kapcsolatban további információt szeretne kérni az IMI Hydronic Engineering Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Kapcsolódó hírek

Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben
Az IMI Hydronic Engineering Magyarország cikksorozata az innovatív AFC technológiáról (3. rész)
Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben
Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben
Az IMI Hydronic Engineering Magyarország cikksorozata az innovatív AFC technológiáról (1. rész)
Automatikus térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerekben

Kategóriák

Hidraulikai beszabályozó szelepek
Hidraulikai beszabályozó szelepek
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...