Komplex árnyékolástechnikai és rovarvédelmi megoldások az Archishade-től

Az óbudai álomotthonban újgenerációs és energiatudatos megoldások kerültek beépítésre

A járványhelyzet első hullámától kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy ahhoz, hogy egyazon lakás a szabadidő, a társasági élet, a munka, sőt akár egy sajátos nyaralás helyszínévé is válhasson, igen sokat kell alakítani az otthonainkon, és nemcsak a falakon belül. Kiderült, mennyire fontos maximálisan kihasználhatóvá tenni a kerteket, teraszokat, udvarokat, erkélyeket. Mindehhez nagyban hozzájárulnak az újgenerációs kerti teraszárnyékoló rendszerek. Pontosan ezen igények kielégítésére keresett megoldást a Buda egyik frekventált kerületében épült villa tulajdonosa.

Archishade komplex árnyékolástechnikai és rovarvédelmi megoldások egy Óbudai álomotthonban
Archishade komplex árnyékolástechnikai és rovarvédelmi megoldások egy Óbudai álomotthonban

A megrendelő határozott elképzelésekkel fordult az tervezőkhöz: nem hivalkodó, formailag letisztult, de nem túlságosan minimalista épületet képzelt el, azaz otthonos otthonra vágyott. Mozgalmas, mégis feszesen szerkesztett tömegekből épül fel a ház, a különböző homlokzatfelületek eltérő színhasználata játékosságot kölcsönöz, ugyanakkor a magasságával, arányaival a környezetéhez is igazodik.

Energiatudatos árnyékolási és rovarvédelmi megoldások

A program része volt az árnyékolás tudatos tervezése is, a mozgalmas alakzathoz igazodó teraszokkal és pergolákkal, harmonizálva a színvilággal, de más-más funkcióval. Mindezen részletek az Archishade segítségével kerültek kialakításra.

Mindenekelőtt a fő kérdés, hogy miként lehet energiatudatos, funkcionális, az építészeti koncepcióhoz igazodó megoldásokat találni az újgenerációs árnyékolórendszerek segítségével. A cél egyszerre kielégíteni az igényeket a legmagasabb szinten és megjelenésében is igazodni az ingatlanhoz.

Legcélszerűbb az árnyékolást már az építkezés előtti, a terasz kialakításának tervezési szakaszában végiggondolnunk, ugyanis így válhat a teraszunk az épület részévé, alkothat vele egységes képet (meglévő épületnél értelemszerűen a már kialakított teraszhoz kell igazítani a megfelelő árnyékolórendszert). A pergolák telepítését komoly tervezési folyamat előzi meg, a helyszíni adottságok nagyban befolyásolják a lehetőségeket, ezért az építésznek ismernie kell a lehetőségek teljes tárházát. Mivel az árnyékolók, zsaluziák, szúnyoghálók rengeteget fejlődtek az elmúlt időszakban, célszerű olyan szakértőt keresni, aki nemcsak értékesíti vagy beépíti a terméket, de az építésszel, szakkivitelezőkkel együtt végigkíséri a folyamatot a tervezéstől a kivitelezésig.

Renson Skye pergola

Beépítési szempontok:
A tulajdonosok egy kültéri nappalit szerettek volna megvalósítani a teraszon, különös figyelemmel a kényelemre és a high-tech megoldásokra. Így esett a választásuk a bioklimatikus pergolák csúcstermékére, a Skye-ra. Az elforgatható és eltolható tetős szerkezet a kombinált oldalzárásaival együttesen kiváló szolgálatot tesz minden időjárási körülmény között. Mivel sűrűn lakott a környezet, az oldalzárások megválasztásánál szempont volt az is, hogy megakadályozza a belátást. A Skye pergolák megjelenése egyébként rendkívül letisztult, elvégre a szerkezet minden eleme integrált, minden apró részlete precíz, szem elől rejtett.

Renson Skye pergola
Renson Skye pergola

A Skye, valamint az ahhoz tartozó kiegészítők tulajdonságai:
Nyári forróságban a Fixscreen árnyékoló speciális energetikai szövetei kinn tartják a hő akár 95 százalékát, lyukacsos szövésűek, vagyis áteresztik a levegőt zárt állapotban is, szemben egy télikerttel (mindemellett a szúnyogháló funkciót is betöltik). A lamellák forgatásával nem reked meg a levegő a terasz alatt. Jó idő esetén elég eltolni a tetőt, leengedni a screeneket, és máris napozhatnak a szabad ég alatt. A tetőlamellák forgatását és eltolását az úgynevezett S-Drive technológia teszi lehetővé, így a tetőszerkezet mindig biztonsággal működtethető.

Renson Skye pergola
Renson Skye pergola

Hűvösebb, szelesebb időszakban is a Fixscreen jelenti a megoldást, miután a szabadalmaztatott zipes technológia segítségével akár hurrikán erejű széltől is megvédhető a konyhával összekapcsolt terasz. Hideg, téli időszakban az üvegpanelek és a gerendaprofilba integrált fűtőmodul teszi komfortossá a pergolát. Az esti hangulatfényeket pedig szintén a gerendaprofilba integrált LED világítás biztosítja. Ez utóbbi persze minden évszakban előnyös.

Renson Skye pergola
Renson Skye pergola

Varisol Q.BUS teraszárnyékoló

Beépítési szempontok:
Az emeleti fedetlen teraszokat szinte egész nap erősen éri a napsugárzás, így kiemelten fontos volt a megrendelőnek, hogy az árnyékoló alatti pihenőtér igazodjon a napjáráshoz. Ezért döntöttek az egyedi kialakítású, vászontetős pergola mellett, hiszen a tetején elhelyezett textil nem csupán behúzható és kiengedhető, de kiegészül egy függőleges árnyéktoldattal is. Ebből az árnyékolóból a ház teraszain három is található: két kisebb az oldalsó erkélyeken, illetve egy nagyobb a ház elülső, emeleti teraszán, amely gyakorlatilag a Skye fölött-mögött helyezkedik el.

Q.BUS teraszárnyékoló
Q.BUS teraszárnyékoló

A Q.BUS tulajdonságai:
Ezt az árnyékolót a függőleges árnyéktoldat teszi különlegessé és egyedivé a piacon, mely külön mozgatható, és az alacsonyan érkező napsugarakat hivatott kivédeni. A textiltető ki- és behúzás során bárhol megállítható, illetve az említett árnyéktoldat is egyénileg működtethető, így kizárólag szükség- és igény esetén működtetjük. A Q.BUS egyébiránt telepíthető szabadon álló kivitelben is, nemcsak oldalfalhoz építve, akár sorolhatóan.

Pliszé szúnyoghálóval és mobil szúnyoghálóval kombinált S-Kompakt zsaluzia

Beépítési szempontok:
A pliszé szúnyogháló és az S-Kompakt zsaluzia önmagában is egy-egy rendkívül innovatív megoldás. A pliszé szúnyogháló jelenleg a piacon elérhető legnépszerűbb és legmodernebb rovarháló.

Tulajdonságok:
Az Atenád által gyártott verzió számos előnnyel jár, hiszen a zsinóros kialakításnak köszönhetően sokkal halkabb és könnyedebb a működtetése, mint a más gyártók által forgalmazott láncos verzióknak. A hibalehetőség is jelentősen kevesebb, illetve könnyebben orvosolható a zsinóros verzió esetében. Strapabírása rendkívüli: akár egy focilabdát is belerúghatunk a hálóba anélkül, hogy maradandó károsodás lenne az eredmény, így gyermekek és állatok mellé is kiváló választás.

Pliszé szúnyogháló és S-Kompakt öntartó zsaluzia
Pliszé szúnyogháló és S-Kompakt zsaluzia

Mobil szúnyogháló
Ez az Atenád által gyártott szúnyogháló is üvegszál alapú, UV-stabil hálóval készül, amely kiváló minőséget és hosszú élettartamot biztosít. Az ingatlanban zsaluziával kombinálták a kisebb nyílászárók, ablakok esetén.

Alumark S-Kompakt öntartó zsaluzia

Beépítési szempontok:
Az energiatudatosság és a fenntarthatóság kiemelten fontos volt, ezért döntöttek – az egyéb műszaki megoldásokon túl – az Atenád sajátmárkás, felsőkategóriás terméke, az Alumark S-Kompakt zsaluzia mellett, modern Z90-formájú lamellákkal, integrált pliszével. Az S-Kompakt egy komplett, öntartó rendszer: nem lego darabokból áll, vagyis nem a helyszínen kell összebarkácsolni számos hibalehetőségnek kitéve, hanem előkonfekcionálva értékesítik. Készülhet látszó- és vakolható tokkal, a budai villa esetében az impozánsabb, vakolható kivitelre esett a választás.

Tulajdonságok:
Ez a rendszer lehetővé teszi a hőhídmentes kialakítást is, így elkerülhető a belső falak penészesedése.

Kombinált rendszer:
Az S-Kompakt zsaluziához integrált módon került beépítésre a pliszé szúnyogháló, így rendkívül esztétikus megjelenést biztosít, mégpedig a kombi lefutósíneknek köszönhetően, mert ezek alkalmazásával semmilyen látható kiemelésre nincs szükség. A pliszé szúnyoghálón kívül mobil szúnyogháló is integrálható a rendszerbe, ahogy az a szóban forgó családi háznál is történt.

Pliszé szúnyogháló és S-Kompakt öntartó zsaluzia
Pliszé szúnyogháló és S-Kompakt zsaluzia

Tudatosság és magas szintű használat kéz a kézben

Látható: ha igazán igényes és tartós árnyékolórendszert szeretnénk, akkor a tervezés kezdetétől igénybe kell vennünk szakember segítségét. Nem mindegy, milyen tájolású szabadtéri részre keresünk megoldást, pontosan hogyan használnánk az épületet, és annak részeként a pergolát, zsaluziát. Mint sok egyéb területen, itt is igaz, hogy a spórolás többe kerül. Körültekintő tervezéssel, jó döntésekkel és minőségi termékek választásával jóval komfortosabbá válhat egy-egy ingatlan, és hosszú éveken át élvezhetjük a szabad levegőn tartott családi, baráti, üzleti programokat.

A professzionális árnyékolók, természetes szellőzők és homlokzatburkolati-rendszerek tervezésében készséggel nyújt szakmai támogatást építész és beruházó partnereinek az Archishade szakértő csapata.

A hírben szereplő termékek
Fixscreen® Minimal kültéri textilárnyékoló Fixscreen® 100 Evo textilárnyékolók Fixscreen® 100 Evo Slim tokos textilárnyékoló Fixscreen® 150 Evo külső és rejtett tokos textilárnyékoló
 
Fixscreen® kültéri zip-es textilárnyékolók
6 termék

A Renson cég fejlesztette ki elsőként a zipzáras elven működő textilárnyékolókat, így technikailag és minőségben is piacvezető az e típusú árnyékolók gyártása terén. Az árnyékolók textil széléhez rögzített speciális zipzár alkalmazásával biztosítják az akár 130 km/h szélállóságot (szélcsatorna teszteken bevizsgált). A textil extrém időjárási körülmények között is a helyén marad, nem zörög, nem szakad. Zárt állapotban betölti a szúnyogháló funkciót, megfelelő fényviszonyokat teremtve hatékonyan véd a túlmelegedés ellen. Fixscreen típusok: függőleges árnyékolók; Topfix típusok: tetőablakokra, télikertek tetejére; Panovista típusok: saroksorolt, üveg-üveg találkozású nyílászárókhoz.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Atenád Pliszé szúnyogháló
 
Atenád Pliszé szúnyogháló

A pliszé szúnyogháló egy harmonikaszerűen záródó háló, melynek köszönhetően rendkívül kevés helyigénnyel bír a szerkezet. Rendelhető vízszintes és függőleges mozgatással is. Ajtókra és ablakokra egyaránt kiválóan alkalmazható, akár hatalmas felületek lefedése is lehetséges a segítségével. Tetszés szerint kombinálható redőnnyel anélkül, hogy kiemelőkeretet kellene alkalmazni. Esztétikus megoldást nyújt és a kilátásban sem zavarja az odabent tartózkodókat.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Alumark S-KOMPAKT öntartó zsaluziarendszer
 
Alumark S-KOMPAKT öntartó zsaluzia-rendszer

Az S-KOMPAKT egy hőhídmentes, öntartó zsaluzia-rendszer, melybe integrálható akár mobil, akár pliszé szúnyogháló is. Ennek megfelelően a pliszé szúnyogháló integrálásával extrém nagyságú ajtók lefedése is lehetséges. Az S-KOMPAKT tokrendszer akár teljesen elvakolható, így kifejezetten esztétikus képet kölcsönöz az épületnek, de természetesen alkalmazható látszó tokkal is. Beépítését tekintve rendkívül egyszerű, kevés hibalehetőséggel.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Varisol Q.BUS pergolarendszer
 
Varisol Q.BUS pergolarendszer

Különleges alumínium pergola, vízszintesen dönthető textil tetővel és merőleges árnyékolóval, melyek egymástól függetlenül mozgathatók, így az árnyékolás hatékonyságát a napsütésnek megfelelően szabályozhatjuk. A tető igény esetén akár teljesen kinyitható, nincsenek zavaró elemek. Esőben is megfelelő védelmet nyújt. Az oszlopmagasság variálhatóságával végtelen pozicionálási lehetőséget kínál. Zip-es kivitelben is elérhető. Szabadon álló vagy falhoz rögzített kivitel.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Renson Skye és Aero Skye elforgatható és összegyűjthető lamellás pergolarendszer
 
Renson Skye és Aero Skye elforgatható és összegyűjthető lamellás pergolarendszer

A teraszárnyékolók csúcsmodellje. 145°-ban elforgatható lamellás tetőszerkezettel rendelkezik, egyedülállóságát pedig annak köszönheti, hogy lamellái nem csak elforgathatók, de akár teljesen el is tolhatók, melynek köszönhetően nyitott állásban nem blokkolják a napsugarakat. Opcionálisan kiegészíthető oldalelemekkel és különböző extra felszereltségekkel. Az integrált vízelvezető rendszernek köszönhetően a Skye teljesen vízálló. Lehetőség van az oszlopok áthelyezésére is. Továbbfejlesztett változata a tartóoszlopok nélküli Aero Skye, amely meglévő szerkezetekre építhető. Mindkét szerkezet lamelláinak zavartalan működését a szabadalmaztatott S-DRIVE technológia biztosítja.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Redőnymozgatók, árnyékolómozgatók, vezérlések
Redőnymozgatók, árnyékolómozgatók, vezérlések
Beltéri árnyékolók
Beltéri árnyékolók
Kültéri árnyékolók, rovarhálók, előtetők
Kültéri árnyékolók, rovarhálók, előtetők
Üvegek, fényáteresztő műanyagok, árnyékolók
Üvegek, fényáteresztő műanyagok, árnyékolók
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...