proidea.hu online termékinformációs katalógus

Alacsony hajlásszögű tetők Creaton kerámia cseréppel


2012. május 08.

Jogos elvárások a tetővel szemben - nedvesség elleni védelem

A megrendelői igények alapján egyre gyakrabban épülnek 20 fok alatti, un. kis hajlású tetők. Ebben a szögtartományban ritkábban merül fel a kerámia tetőcseréppel történő fedés annak ellenére, hogy megfelelő termékekkel, gondos kivitelezéssel akár 7-12 fokos tetőhajlásszög sem elképzelhetetlen.
A kis hajlásszögű tetők esetén a nedvesség elleni védelem a legsarkalatosabb pont. Itt a cserepek nem vízhatlan módon kapcsolódnak egymáshoz, ezért az esetlegesen bejutó nedvességet teljes mértékben el kell vezetni. Az alacsony hajlásszögű tetők kivitelezése többletköltségekkel is járhat, ám a spórolás biztos beázást von maga után, ami nem csupán a megrendelő gondja lehet. Mire kell tehát odafigyelni.

Stabil alátétszerkezetek
Cseréptípustól függően 10-12 fok tetőhajlásszög alatt szilárd alsótetőt kell készíteni (német nyelvterületen a tetők többségét így készítik), amely lehet deszkázat, osb táblás és hőszigetelő táblás hordozó szerkezet. (Szakmai ajánlások szerint a szarufákat 20 fok alatt szilárd burkolattal kell ellátni.) Az eresznél fém cseppentő lemezt kell elhelyezni.
Deszkázott 15 fokos tető fém cseppentő lemezzel, Creaton TRIO páraáteresztő tetőfóliával

Biztos alátéthéjazat
A legjobb megoldás, ha tetőcseréphez kínált elemeket, így a biztonságos alátéthéjazat elkészítését szolgáló páraáteresztő fóliákat is rendszerelemként építhejük be. A Creaton termékválasztékában is két páraáteresztő tetőfólia alkalmazható TRIO (210 gr/m², öntapadó ragasztószalaggal ellátva) és QUATTRO (350 gr/m², öntapadó ragasztószalaggal ellátva, rendszer kiegészítőkkel, továbbá forró levegős ragaszthatóság a vízhatlan kapcsolat biztosításához) márkanéven. Mindkettő tetőfólia öntapadó ragasztósávval van ellátva, szilárd aljzatra fektethetőek, alsó rétegük hálóerősítésű, ez biztosítja a járhatóságot. Nem sérülnek meg, ha kivitelezés közben rálépünk. Az öntapadó ragasztószalag biztosítja az átfedések összeragasztását. Az átlapolás mértéke 20 cm, a fólián szaggatott vonal jelzi. Az átlapolásnál lehet ideiglenesen rögzíteni kapcsozással az alsó fólia szakaszt, a felső így rátakar a kapocsra. Ha nem takarásba tesszük a rögzítő kapcsokat, az beázásveszélyes. Az eresz mentén a tetőfóliát hozzá kell ragasztani a fém cseppentő lemezhez, Creaton SKL tubusos ragasztóval.
Ideiglenes rögzítő kapocs helyes elhelyezése
Creaton TRIO páraáteresztő tetőfólia ragasztás fém cseppentő lemezhez SKL ragasztóval

Ellenlécezés
Az ellenlécezésnek kettős szerepe van. Teljes szaruhosszon rögzíti a tetőfóliát és biztosítja a szellőző keresztmetszetet a teljes tetőhosszon. A levegő a kör vagy a körhöz közelítő keresztmetszeten áramlik a legkönnyebben (mint a kipufogó cső, modern kémény, vagy repülőgép hajtómű esetén), ezzel szemben a tetőn kialakítható szellőző keresztmetszet egy elnyújtott téglalap alakú. Ezt az előnytelen keresztmetszetet csak az ellenlécek magasságának növelésével lehet áramlástechnikai szempontból javítani. Ezért összegezve, az ellenléc magasságát emelni kell, ha növeljük a szaruhosszt és csökkentjük a tető hajlásszögét. Az ellenléceket csavarozással kell rögzíteni, amely átszúrja a tetőfóliát. Megakadályozza a beázást, ha a tetőfólia és az ellenléc közé Creaton NDS szögtömítő szalagot helyezünk el.
Rétegrend: deszkázat, TRIO páraáteresztő fólia, NDS szögtömítő szalag, 5,0 × 5,0 cm ellenléc, cserépléc

Szellőzés
A szellőző keresztmetszetet lehetőleg már tervezés során a tetőfelület (arányában) geometriai paraméterei alapján kell meghatározni. A belépő (eresz vonalán) levegő keresztmetszetét a tetőfelület 0,2%-ban (min. 200 cm²), ezt a keresztmetszetet a teljes szellőzési hosszon biztosítani kell, a kilépő levegőét 0,05%-ban (min. 50 cm²) kell meghatározni. Az eresznél az ellenlécek között kialakított szellőző nyílást szellőzőszalaggal biztosítjuk a madarak, nagyobb rovarok ellen.
Hullámos cserepekhez fésűs ereszszellőzőt is használhatunk. Magasabb követelmények esetén egyes cseréptípusoknál többlet levegőt tudunk beengedni, ha a kezdő (eresz) sorban szellőző cserepeket helyezünk el. A taréjgerincek és élek mentén szellőző cseréppel oldjuk meg a kiszellőzést, felülről a második sorban. A vápáknál szintén szellőzőcseréppel vezetjük be a levegőt az ellenlécek közé. A hajlatnál a vágott cserép mellett kettő egész cserepet helyezzünk el és a harmadik legyen a szellőző cserép. Tetőáttörések esetén (kémény, tetősíkablak) elzárjuk a levegő áramlásának útját, ezért a tetőáttörések alatt és felett egy-egy szellőzőcserép biztosítja a szellőző levegő be- és kivezetését.
Ereszszellőzés kialakítása fém cseppentő lemezzel,TRIO páraáteresztő fóliával, szellőző szalaggal és ereszfésűvel, valamint Harmonie kerámia tetőcseréppel
Szellőző cserepek elhelyezése - nyíl: eresz/vápa levegő bevezetése; piros pötty: levegő kivezetése szellőző cseréppel; kék pötty: levegő bevezetése szellőző cseréppel

Kerámia tető 7-10 fokos hajlásszögtől
A Creaton oldalt és felül, azaz körülhornyolt sajtolt cserepeket, a hazai gyártású Balance és Rapido tetőcserepet ajánlja alacsony hajlásszögű tetők fedéséhez. A cserepek hornyolásának fejlesztéséhez a sok éves tapasztalat és szélcsatornás vizsgálatok adták az alapot. Hazai gyártású Balance és Rapido cserepeket TRIO fóliával 14 fokos, QUATTRO fóliával Magyarországon egyedülálló módon 10 fokos tetőhajlásszög felett használhatjuk. A Németországban gyártott Futura, Premion és Simfonie cserepek esetén QUATTRO fóliával Magyarországon szintén egyedülálló módon 7 fok a megengedett alsó tetőhajlásszög.
A változtatható léctávolságot a legkisebb értékre kell beállítani, így a cserepek átfedése a legnagyobb lesz

Téli biztonság: hófogás
Alacsony tetőhajlásnál is lecsúszhat a hó, ám a Creaton termékprogramban található elemekkel ezt nagy biztonsággal elkerülhetjük. Fém hófogókat a tető teljes felületén kell elhelyezni, 1,5-2,0 db/m²-ként. Hófogó rács beépítése nagyobb tetőhosszokon több sorban javasolt, 3,0-4,0 méterenként egy új sor hófogó rácsot szükséges elhelyezni.
Felületi hófogás fém hófogóval

Jelen összefoglaló nem alkalmas arra, hogy minden részletet teljes terjedelemben tárgyaljon, mindössze az általános tudnivalók összefoglalását tűzte ki célul. Alacsony hajlású tető építésének tervezése előtt javasolt Creaton szaktanácsadóval konzultálni, illetve a további szakanyagokat, cégajánlásokat részletesen áttanulmányozni. A Creaton további díjmentes szolgáltatása a tervszámítás.

A Creaton tetőcserepekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Creaton Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
Hír
Kis hajlásszögű tetők tervezése és vízhatlan kivitelezése
2013.09.11    
További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  alacsony  hajlásszögű  tetők  Creaton  kerámia  cserép  tetőcserepek