proidea.hu online termékinformációs katalógus

Kis hajlásszögű tetők tervezése és vízhatlan kivitelezése


2013. szeptember 11.

Vízhatlan alszerkezetek Creaton rendszerekkel

Nagy fesztávú terek fedésénél a túlzott gerincmagasság, illetve a szükségtelenül nagy fűtendő belső tér elkerülése, egyes épületek tömegalakítása, vagy melléktetők fedése, esetleg az építménymagasságra vonatkozó építési előírások betartása érdekében is szükséges lehet kis hajlásszögű tető tervezése és vízhatlan kivitelezése. Korábban 25-30 fok alatti szögtartományban alátéthéjazatként bitumenes lemezt használtak, amely nem páraáteresztő, ezért sok probléma adódott, általában a szellőzés nem helyes kialakítása miatt.

Mára megfelelő alszerkezeti kialakítás esetén a Creaton bármely modelljével - így akár hódfarkúval is - fedhető 10-16 fok közötti hajlásszögű tető, míg több modell esetén, az ipari formatervezésnek köszönhetően akár 7 fokos tető is. Ilyen a Futura, a Premion, vagy a Sinfonie, illetve az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, szögletes vonalvezetésű, nyugodt fedési képet nyújtó, finoman lépcsőzetes kialakítású tetőt eredményező síkfelületű Domino. Az egyszerű, letisztult vonalvezetésű épületek, vagy a gazdaságossági szempontoktól vezérelten épülő alacsony energiájú házak gyakran kimondottan ilyen tetőkialakítást kívánnak.

Alacsony szögtartományban a vízhatlanságot az alátét szerkezet biztosítja. A cserepek illesztései mentén a nedvesség beszivároghat, vagy a szél befújja az esőt és a havat, amelyet az alátét héjazatnak kell maradéktalanul elvezetnie. Ezek kialakításához a Creaton rendszerében különböző igénybevételekhez igazított teljesítményű fóliák használata ajánlott. Nézzük, hogy a vízhatlan alszerkezetek kialakítása érdekében, melyek a legfontosabb követendő alapelvek és szabályok.

Az első és legfontosabb, az aljazat megfelelő kiválasztása, amely egy szilárd járható sík felületből és egy páraáteresztő alátét tetőfóliából állítható össze. Aljzatnak leginkább a deszkázat a megfelelő, mert amellett, hogy a fa páraáteresztő, az illesztések (rések) mentén is bekövetkezhet a páravándorlás. Erre a felületre a Creaton választékából a TRIO és QUATTRO páraáteresztő tetőfólia alkalmas. Mindkettőn lehet óvatosan járni, a kismértékű mechanikai hatásoknak ellenáll.

A TRIO tetőfólia öntapadó ragasztószalaggal ellátott, amely segítségével az illesztések vízbiztosan kapcsolhatóak össze.

A QUATTRO tetőfólia QSM ragasztóval összeragasztható. Másik megoldás a forró levegővel való összehegesztés. Mindkét megoldás vízhatlan kapcsolatot biztosít, ezért lehet extrém alacsony szögtartományba is cserépfedésekkel (Pl: Balance, Rapido) együtt felhasználni.


A QUATTRO tetőfólia puffer tulajdonságokkal is rendelkezik. A 2 mm vastag szivacsos belső réteg extrém páraterhelés esetén magában tartja a nedvességet, amelyet a terhelés megszünésekor kienged magából. A részlet megoldásokhoz az alábbi rendszerelemek használhatóak:

SKL tubusos ragasztó az illesztések, csatlakozások (tégla, beton, fém, fa felületekhez is) ragasztásához
 
NDS szögtömítő szalag a fólia és ellenléc vízhatlan kapcsolatához


Az NKS varratragasztó szalag a fóliák felületi sérüléseinek javításához, ami a TRIO fóliánál az illesztésekhez is használható. QUATTRO fóliánál a ragasztott vagy forró levegővel hegesztett kapcsolatok további biztosításához is beépíthető. Az említett rendszerelemekkel vízhatlan alátét szerkezet építhető.
 
A szellőző keresztmetszetet a hajlásszög csökkentésével arányosan növelni kell. Minimálisan 5 cm magas ellenléceket kell használnunk. A szarufahossz növelésével az ellenlécek magasságának további növelése szükséges.


Kivitelezés Quattro fóliával

A fóliát cseppentő lemezről indítjuk, amihez SKL ragasztóval rögzítjük. Az ellenléc és fólia közé NDS szögtömítő szalagot helyezünk el a vízhatlan kapcsolat biztosításához.

Az ellenlécek közeit szellőző szalaggal kell védeni rovarok ellen. Biztonságosabb megoldás, ha a fóliát az ellenléceken körbevezetjük, így a rögzítés síkját kiemeljük a vízfolyás síkjából. A fóliát az alsó sarokpontokon ragasztóval kell elmozdulás ellen rögzíteni.

A fóliák toldását is az ellenlécek felső síkján kell elvégezni, illesztéshez használjunk NKS ragasztószalagot.

 
A hajlatoknál a deszkázatot körbe kell fóliázni, az illesztéseket és rögzítési pontokat (kapcsozás, szögelés) NKS ragasztószalaggal kell illeszteni.

Ha a vápa hajlásszöge 12 fok alá kerül, süllyesztett kivitelben kell elkészíteni. A fólia lepleket QSM ragasztóval lehet illeszteni, rövid, de nem teljes száradás után gumihengerrel a rétegek összepréselhetőek. Forró levegővel is hegeszthetőek a rétegek, ez már lapostető szigetelési technika. A hőlégfúvó a Creaton kínálatából elérhető, 300-350 fokos levegő hőmérséklet szükséges a hegesztéshez.

Csövek fólián való átvezetéséhez speciális elemeket használhatunk, az EPDM mandzsettákkal vízhatlan módon lehet az áttöréseket kialakítani. Öntapadó alsó felületük segítségével könnyen beépíthetőek.
A kivitelezési munkák nagy körültekintést és figyelmet követelnek meg, cserepezés előtt tanácsos vízpróbát tartani a rejtett hibák időben történő kijavítása végett.

A Creaton alátétfóliák letölthető műszaki katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a Creaton South-East Europe Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
Hír
Alacsony hajlásszögű tetők Creaton kerámia cseréppel
2012.05.08    
További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  alacsony  hajlásszög  tető  Creaton  TRIO  tetőfólia  QUATTRO  QSM  ragasztó  SKL  tubusos  NDS  szögtömítő  szalag  EPDM  madzsetta