A “Deutsche Welle” bontása Doka zsalurendszerrel

A “Deutsche Welle” bontása

Doka Xclimb60 védőpajzs a bontási munkafolyamatokban

Köln egyik nevezetes épülete 2021-re eltűnik: eredetileg, a korábbi “Deutsche Welle” stúdiójának tornyait robbantással rombolták volna a földig. Ám, különböző okok miatt, a terv megváltozott: a 138 méter magas tornyokat "leépítik" a tetejüktől a talajszintig. 2019 májusában kezdődtek a munkálatok. Annak érdekében, hogy a bontás szabályosan, és – a legfontosabb, hogy– biztonságosan történjen, az építési vállalkozó felvette a kapcsolatot a Doka szakértőivel. A specialisták megtervezték és összeállították a védőpajzsot és betanították a BST Becker Sanierungstechnik GmbH csapatát az automatikus kúszózsalu használatára.

A “Deutsche Welle” bontása
A “Deutsche Welle” bontása

Ahogy a városi központokat egyre inkább beépítik, a régi épületeket elbontásra kerülnek. Korábbi ikonikus épületeket bontanak le, hogy a helyükre új, modern szerkezetek kerüljenek. Azonban manapság a bontást már nem a tradícionális bontógolyóval vagy irányított robbantással végzik; helyette az épületeket felülről haladva lebontják egy körültekintően megtervezett folyamatban, amely során a különféle építőanyagokat elkülönítik és a környező épületek védelmét is biztosítják. A munkaterület környezete és a munkaterületen dolgozók védettek a zajjal, porral, leeső törmelékkel és rázkódásokkal szemben. Pontosan ezeknek a szükségessége volt az oka annak a döntésnek, hogy a Kölni Deutsche Welle épületét ilyen modern, kontrollált módon bontsák le.

"Leépítés", nem lerombolás

A “Deutsche Welle” rádió szerkesztői 23 évig dolgozatak a toronyházban. Igaz, az épület már 2003 óta használaton kívül állt, de csak 2013-ban döntöttek az elbontása mellett. Az eredeti terv az volt, hogy irányított és ellenőrzött robbantással fog történni a korábban a “Deutsche Welle” német nemzetközi közszolgálati műsorszolgáltató stúdiónak otthont adó 138 m magas toronyépület bontása. Majd a szigetelés magas azbeszt szintje és a közeli lakosság aggodalmai a tervek megváltoztatásához vezettek: az épület alkotóelemeit lefelé haladva kell bontani, lépésről lépésre.

Az épület magasságának fényében (minél magasabb az épület, annál nagyobb kihívást jelent a megfelelő eszközök és technikák kiválasztása), a bontással megbízott BST Becker Sanierungstechnik GmbH egy szokatlan megközelítés mellett döntött: bevonják a Dokát, mint partnert a tervezésbe. A zsaluszakértőket általában betonszerkezetek építésekor keresik meg, nem lebontásuk alkalmával. Igaz, mint az kiderült, a Doka már tudja, hogy a sokoldalú Xclimb 60 kúszórendszere az Xclimb 60 védőpajzzsal kombinálva valójában tökéletesen alkalmas épületek bontásához is, ráadásul úgy, hogy közben megfelel a modern felhőkarcolók építésének kihívásainak.

Az Xclimb 60 védőpajzs körbefogva az egész bontási területet, teljesen megóvja a BST Becker Sanierungstechnik csapatát a széltől és más időjárási tényezőktől. Az épület és a védőpajzs közé tökéletesen illeszkedő gumi illesztések kerültek, amelyek integrált lezárást képeznek az apró részek, törmelés és por leesése ellen. A szerkezetnek a zajszűrésben is nagy szerep jut.

A “Deutsche Welle” bontása
A “Deutsche Welle” bontása
Doka – szakértelem és megoldások

Mikor a BST Becker felújítástechnológiai cég megkapta az első önkúszó zsaluját és befejezte a védőpajzs felszerelését is, a Doka a zsaluzaton kívül is felajánlotta a támogatását. A Doka projektmenedzsere, Philip Haug, kiemeli: “Teljeskörű megoldásokat kínálunk képzési szolgáltatásunk és készreszerelő csapatunk által. A projekt menedzsment és a műszaki osztály zsaluszakértőinknek és richtmeistereinknek köszönhetően, szolgáltatásaink tanácsadásra és támogatásra is kiterjednek, biztosítva ezzel az önkúszó zsalurendszerek terén kevesebb tapasztalattal rendelkező partnereink számára is az eredményességet.”

A zsalurendszer és védőpajzs elemek – összesen 2.800 m² védőfelület – nagy, szállítható egységekben, előre összeállításra kerültek részletesen kidolgozott tervek alapján a Doka készreszerelő csapata által. Akik bontási területen is segédkeztek a végső összeállításban és a szerkezetre való felfüggesztésében, ezzel felgyorsítva a munkafolyamatokat. A több hétig tartó nagyon magas hőmérséklet ellenére, a szerelés kevesebb mint 6 hét alatt elkészült bonyodalmak nélkül. A Doka richtmeisterei is a helyszínen voltak, akik a bontási csapatot oktatták az önkúszó rendszer működtetési engedélyének eleget téve, mivel ez az önkúszó zsalurendszer működtetésének feltétele.

A “Deutsche Welle” bontása
A “Deutsche Welle” bontása

A gyakorlati zsalutechnikai támogatás mellett a Doka műszaki csapata további értékes segítséget nyújtott az előkészületi szakaszban: minden kúszási szakaszt felfelé és lefelé is megterveztek, figyelembe véve az emeletek különböző magasságát és a köztes szintek magasságtöbbleteit. A Doka csapata a partnerrel szorosan együttműködve fejlesztette ki az egyedi függesztési pontokat, ahol a védőpajzsot a szerkezethez illesztették. Jellemzően, a pajzs felfüggesztési pontjait építkezés közben alakítják ki, ez a magasépítés munkafolyamatainak rutinszerű része. Ennél fogva a projekt tartogatott bőven kihívást, mivel a függesztési pontokat egy már meglévő épületen kellett kialakítani.

“Egy bontással foglalkozó cégként, még korábban soha nem volt szükségünk zsalura a munkához.” - magyarázza Michael Wagner, a BST Becker Sanierungstechnik szóvivője. “A Doka csapata végig ott volt, hogy minden felmerülő kérdésünket megválaszolja a folyamattal kapcsolatban és minden támogatást megadott. Őszintén tudom őket ajánlani”.

A “Deutsche Welle” bontása
A “Deutsche Welle” bontása
Xclimb60 védőpajzs élesben: 394 m kúszás

2019 májusában megkezdődött a munka, a homlokzat alumínium lemezeinek és azbeszt szigetelésének eltávolításával, melynek során – így már a bontási munkafolyamatok első munkafázisaitól, már a felfelé kúszó szakasztól kezdve – hasznát vették a védőpajzsnak. A BST Becker csapata a védőpajzs mögötti munkaplatformokat használta az oszlopok és ablakelemek burkolatához való hozzáféréshez.

2019 őszén eljött az idő az "irányváltásra"; ekkor a kúszórendszer elindult lefelé, az acélszerkezetek és a vasbeton födémek eltávolításra kerültek. Két daru mozgatta a földig a fal- és födémelemeket, ahol felaprításra, majd feldolgozásra kerültek és az alagsori szintek feltöltésére használták. “Összesen a két toronyra vetítve, a védőpajzsok 394 m-t borítottak.” - mondta Philip Haug. “Ez körülbelül az Empire State Building magasságának felel meg.”

A pajzs, a homlokzatok és épületek lépésről lépésre kerültek bontásra, míg 2020 augusztusában elérték a talajszintet. A bontás befejezését 2021-re tervezték, előkészítve a helyet egy új, belső kertes udvarral rendelkező, 700 lakásos társasház komplexumnak. Köln korábbi media látványossága a történelemkönyvekben tér nyugovóra.

A hírben szereplő termékek

Doka Xclimb 60 vezetett kúszózsalu
 
Doka Xclimb 60 vezetett kúszózsalu

Az Xclimb 60 kúszózsalu minden munkafolyamat alatt az építményhez van rögzítve. Így nagy szélsebesség esetén is egyetlen emeléssel biztonságosan és egyszerűen áthelyezhető a teljes egység.

Termék kártya

Kategóriák

Zsaluelemek, zsaluzási segédanyagok, állványelemek, létrák
Zsaluelemek, zsaluzási segédanyagok, állványelemek, létrák
Csúszózsaluzatok, kúszózsaluzatok, alagútzsaluzatok, hídzsaluzatok
Csúszózsaluzatok, kúszózsaluzatok, alagútzsaluzatok, hídzsaluzatok
Falzsaluzatok
Falzsaluzatok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...