A Lindab kutatást végzett a magyar lakosság lakás vagy családi ház felújítására, bővítésére vonatkozó terveiről

5 éven belül akár milliós nagyságrendben költene otthona felújítására a magyar

A magyar lakosság 2013-ban optimistán nyilatkozott a lakás vagy a családi ház felújítása, bővítése kapcsán, de a tervek többsége a háztartások 68%-nál még a jövő zenéje - derült ki a Lindab friss kutatásából*. A többség idén már sokkal óvatosabban fogalmazza meg a terveit, 1 éven belül csak a lakosság alig ötöde lát esélyt átfogó renoválásra. A következő években számos család tervez nagyszabású munkálatokat, 21% a tető- és csatornarendszer felújításában, 29% az otthon szigetelésében is gondolkodik. Mindezekre 48% több mint 300 ezer forintot költene, de 17% akár 1 millió forintot is fordítana otthona hosszú távú biztonságára, felújítására.
Lakókörülményeink a 2013-as színvonalon
A 18-59 éves magyarok lakókörülményei nem változtak számottevően az elmúlt 1 év során: a lakosság 54%-a családi házban él (2013-ban 53%), 84%-a saját tulajdonú ingatlanban.
Új lakóház építésére a lakosság 4%-ánál került sor. A magyarok 29%-a tavaly úgy nyilatkozott, hogy belefogna otthona felfrissítésébe, az elmúlt 12 hónapban egyelőre a háztartások 68%-ánál nem történt előrelépés. Az elmúlt 1 évben a toplistát a beltéri munkálatok vezették (festés, konyha és fürdőszoba felújítás), a kültéri felújítások között pedig a képzeletbeli dobogó második fokán a tető felújításához kapcsolódó munkálatok állnak (15%), a szigetelés után (23%).

Újító kedvű a vidéki lakosság
A felújítási hajlandóság a vidéki lakosságban tombolt a legerősebben az elmúlt 12 hónapban: a vidéki városlakók 27%-a, a falun élők 26%-a frissítette fel a családi fészket. A budapestiek rosszul szerepelnek országos összehasonlításban, a fővárosi háztartások mindössze 17%-ában került sor a lakás vagy a ház felújítására.

A magyarok óvatosan fogalmazzák meg a jövőbeli terveiket, s noha a lakosság fele tervez felújítást, csak alig egyötödük kezdene bele a munkálatokba rövid időn, 1 éven belül.
Az újépítések várható aránya 5 éven belül is igen alacsony lesz, mindössze a népesség 6%-a számít arra, hogy újonnan épített otthonba költözhet; a lakosság domináns hányada (89%) csak felújításban gondolkodik.
Azok aránya viszont jelentős, akik hosszabb időn belül (5 év) nagyobb volumenű felújításban gondolkodnak, többek közt 21% a tető felújítását, illetve a csatornarendszer cseréjét, 29% hőszigetelést tervez.

Hitel? Köszönöm, inkább nem.
A hitelre továbbra is csak másodlagos megoldásként tekintenek a magyarok, 55% elsősorban a saját megtakarításait fordítaná felújításokra. 48% 300 ezer forintnál is többet szánna az otthona megszépítésére, de 17% jóval magasabb összeget, akár 500 ezer - 1 millió forintot is költene a nagyobb, komplexebb felújítási munkálatokra.

Mi is van a fejünk felett?
A hazai épületek jó részén továbbra is elöregedett, korszerűtlen tető található, a lakóépületek több mint felén 20 évvel régebben készült a tetőszerkezet. A vidéki falvakban (56%) és Budapesten (42%) a legaggasztóbb a helyzet, s ez a magas arány komoly biztonsági kockázatokat tükröz. A válaszadók beszámolói alapján egyértelművé válik, hogy a magyarok összességben kevésbé ügyelnek arra, mi zajlik a fejük felett, hiszen mindössze 17% látja úgy, hogy otthonán rossz állapotban van a tető.
Noha a tetőrendszer felújítása valamennyi család esetében a nagy volumenű kiadások közé tartozik, választásaikban a magyarok még nem elég körültekintőek. A tetőfedő anyagokkal kapcsolatban a tartósság a legfontosabb szempont, majd ezt követi az ár, míg a garancia, az ismert, megbízható gyártó kiválasztása és a pótolhatóság nem szerepelnek az elsődleges szempontok között.

Modern küllemre vágyunk
Noha a lakosság 73%-a szerint hazánkban továbbra is a cseréptető, a cserepes tető forma a legelterjedtebb, a családi ház tulajdonosok 63%-a örömmel látna otthonán modern, acél síklemezes tetőt. A panelházak vagy sorházak lakói (76%) egyértelműen e típus mellett tennék le a voksukat. A magyar lakosság összesen 67%-a választana acél síklemezes tetőket.
Aggasztó tény ugyanakkor, hogy e műszaki ismereteket feltételező munkálatok esetében az érdeklődők közel fele (47%) az interneten szerzett információkra támaszkodna, és csak 32% fordulna szakemberhez, vagy magához a gyártóhoz. Ami pedig a színeket illeti, e téren konzervatívak a magyarok, 37% szerint akkor tető a tető, ha piros; de 25% örömmel választana terrakotta, 22% barna színt.

Konklúzió
A kutatás eredményei - elsősorban a magyarok felújításokhoz kapcsolódó költési hajlandósága - alapján arra következtethetünk, hogy az otthon értékének és minőségének megőrzése valamennyi család esetében az elsődleges szempontok közé tartozik. A hosszabb, 5 éves távra szóló tervek a tudatosabb tervezést igazolják, de e téren még van hová fejlődni.
A kellő műszaki ismeretek hiányában ugyanis sokan másodlagos jelentőséget tulajdonítanak több lényeges kérdésnek - jó példái ennek a lakosság tetőkkel, tetőfelújítással kapcsolatos attitűdjei.

A Lindab a biztonságos tetőzet fontosságára hívja fel a figyelmet és arra, hogy az olyan nagyobb kiadásokkal járó munkálatok esetében, mint például a tetőfelújítás, a tudatos döntéshozatal és a hosszútávra szóló megoldás elengedhetetlen feltételei a széles körű informálódás, valamint a gyártók, szakemberek bevonása. A vállalat fél évszázados tapasztalatát felhasználva, a változó igények mentén fejleszti, bővíti a kínálatát annak érdekében, hogy kiváló alternatívákkal szolgáljon a hagyományos cserép és a modern, síklemezes tetők kedvelőinek egyaránt. Svédacél anyagú komplett tetőrendszerei az időtálló minőséget, a legmagasabb szintű biztonságot és a legkorszerűbb technológiát ötvözik az esztétikus kivitelezéssel.

*A kutatást az NRC Piackutató végezte 2013 májusában online kérdőíves felmérés formájában, a 18-59 éves, magyar lakosság körében, 1200 fős reprezentatív mintán.

A Lindab tetőfedéssel kapcsolatos termékeiről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképekre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a Lindab Profil munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Lindab Seamline síklemezes tetők
2 termék

A Lindab Seamline síklemezek egy speciális, különleges minőségű korcolható lágylemezből, PLX-ből vagy egy abszolút újdonságnak számító előkorcolt kemény lemezből készülnek. A korcolt fedés, akár PLX-ről, akár előkorcolt SRP fedésről beszélünk, kifejezetten elegáns, egyedi megjelenésű épületek kivitelezését teszi lehetővé. Az állókorcos PLX lemezfedés egyik legnagyobb előnye a rugalmassága. Az előkorcolt SRP fedés előnye a könnyű és gyors kivitelezés. Mindkét fedés a Lindab legexkluzívabb tetőfedése.

2 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
 
Lindab Rainline ereszcsatorna rendszerek

A Lindab Rainline ereszcsatorna esztétikus, könnyen szerelhető, tartós, komplett esővíz-elvezető rendszer. Kiváló svédacél alapanyagának köszönhetően nem deformálódik, nem vetemedik, és nem repedezik. Hosszú élettartamát és a korrózióállóságot a horganyréteg és a műanyagfesték bevonat garantálja, így a csatorna színe évek múlva is egyenletes marad. A Lindab csatornarendszer széles színválasztéka lehetővé teszi, hogy a különböző stílusú házak, épületek homlokzatához és tetőburkolatához a legmegfelelőbb szín kiválasztását.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Lindab Topline cserepeslemezek

Lindab Topline cserépmintázatú acéltetőfedés. Lindab Topline cserepeslemez sajátossága, hogy mintázata igazi cseréptető látszatát kelti, ugyanakkor megfelel új épületek fedéséhez, valamint régi házak tetőfelújításához. Tartósságát garantálja, hogy kiváló minőségű acélból készül, nagy terhelést bír, nem repedezik, és nem törik.
A Lindab LPA-L alacsony profilú cserepeslemez rendelkezik a hagyományos, klasszikus Lindab cserepeslemez minden jól ismert, előnyös tulajdonságával. Az esztétikájában, látványában újat ad, mivel a hullámmagassága alacsonyabb. Felújítások egyik leggazdaságosabb tetője.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
 
Lindab trapézlemez

A Lindab trapézlemezek gazdaságos és biztonságos megoldást, fedést kínálnak új épületek és felújítások tető- és falburkolataihoz, valamint homlokzatokhoz és válaszfalakhoz egyaránt. A fedések rendkívüli tartósságát az adja, hogy kiváló minőségű acéllemezből készülnek, amelynek alapja tűzihorganyzott acél a korrózió megelőzése érdekében.

CAD
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
 
Lindab Protectline tetőbiztonági rendszer, szegélyek és kiegészítők

A Lindab tetőbiztonsági rendszer olyan teljes körű tetőbiztonsági program, amely nem csupán megfelel a felhasználók és az OÉSZ által támasztott előírásoknak és követelményeknek, hanem sok esetben meg is haladja azokat.
A Lindab tető- és falszegélyek teljes körű választéka - gerinc- és ereszszegélyektől az ablakszegélyeken keresztül a vápacsatornákig - azt jelenti, hogy a végeredmény egyszerre lesz funkcionális és vonzó. A könnyen szerelhető profilok bevonatos, kopásálló fémlemezből készülnek széles színválasztékban, standard és egyedi méretekben.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
 
Lindab építési fóliák

Az új fólia termékcsalád speciálisan a Lindab könnyűszerkezetes acél profilokból összeállítható tető- és falszerkezetekhez kínált szükséges építési fóliákat (alátétfóliák, párazáró fóliák) foglalja magába.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Szebb és biztonságosabb otthon Lindab tetővel - nyári tetőfelújítási akció
Színakciós Lindab tetők és nyereményjáték 2014. szeptember 30-ig
Szebb és biztonságosabb otthon Lindab tetővel - nyári tetőfelújítási akció

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...