Innovatív megoldások és sikerek egy kihívásokkal teli időszakban

A GEALAN, a német műanyag ablakprofil gyártó évértékelője

A 2022-ben kialakult, kiszámíthatatlannak mondható gazdasági környezet és feltételek ellenére az európai ablakipar egyik meghatározó szereplője, a GEALAN az évet rekordbevétellel zárja. A Covid-19 piacra gyakorolt hatásai, az ukrán háború és az árrobbanások dacára a cég folytatja az innovatív tervezésbe és infrastruktúrába történő beruházásokat, szem előtt tartva a stratégia egyik fő alapját, a fenntartható, felelős gyártás és vállalatműködtetés elvét.

2022: az intenzív változások éve

A német profilgyártó – a piac többi szereplőjéhez hasonlóan – a változékony gazdasági feltételek okán a kereskedelem két teljesen ellentétes pólusát tapasztalhatta meg: az év első felét rendkívül intenzív kereslet, míg az őszi-téli időszakot a növekvő árak és infláció miatt is elhalasztott építési projektekből adódó visszaeső igények jellemezték. „Igen komoly kihívásokkal kellett megküzdenünk, amelyek rugalmas kezeléséhez nagyban hozzájárult pénzügyi stabilitásunk. Az év első felében azonban a gyártási és szállítási kapacitásunk biztosítása volt a legnagyobb feladat, hiszen olyan mértékben nőtt a kereslet, hogy erősen feszített tempót alkalmazva tudtuk kielégíteni a rendelési mennyiségeket. Az év második felében tapasztalt erős visszaesés időszakát a szállítási- és gyártási folyamatok optimalizálására és a kapacitás növelésére szántuk.” – nyilatkozta Tino Albert, a GEALAN technológiai és pénzügyi igazgatója.

Innovatív megoldások és sikerek egy kihívásokkal teli időszakban
Innovatív megoldások és sikerek egy kihívásokkal teli időszakban

Felkészülés a jövőre - beruházásokkal

A bizonytalanságok ellenére a GEALAN továbbra is hisz a beruházások hosszútávú hatékony hatásaiban. Az iparág innovátoraként ismert cég beruházásokkal készül a jövőre. A 2022. év eleji, új nyersanyagtároló csarnok üzembe helyezése után májusban kezdődött a teljesen automatizált magasraktár építése a tanna-i telephelyen. Ebben több mint 5000 raklap befogadására is alkalmas rakodótér kialakítására került sor. Az összesen 25 millió eurós projekt mellett 2023-ban a cég további 7 millió eurót tervez invesztálni a gyártelep fejlesztésébe. Az elvégzett beruházások hozzájárulnak a GEALAN-profilok újrahasznosítása során keletkező anyagok tárolásának könnyítéséhez és hatékonyabbá tételéhez, a saját telephelynek és a szállítási távok csökkenésének köszönhetően.
A gyártó 2023-ban folytatja a megkezdett beruházásokat, többek között a prémium minőségű GEALAN-KONTUR® rendszer optimalizálásával, amelybe idén 5 millió eurót fektetett be. A tervek között szerepelnek digitalizációs és automatizálási jellegű projektek is. A legfontosabbak egyike az épületinformációs adatszolgáltató rendszer (BIM) fejlesztése, amely 3 évben egymás után nyerte el a legjobbnak járó díjat a német építőiparban. Emellett egy új webáruház és CRM rendszer kialakítása is szerepel, valamint olyan gyártási újítások, mint a Tannába szánt új lamináló üzem vagy a meglévő szerszámműhely bővítése.

Az innovatív termék és szolgáltatási megoldások mellett eszmeileg is jelentős beruházásnak számítanak a fenntarthatósági törekvések érdekében tett újítások, olyan célkitűzéssel például, hogy a telephelyek a jelenlegi olaj- és gázáraktól függetlenül is működni tudjanak.

Innovatív megoldások és sikerek egy kihívásokkal teli időszakban
Innovatív megoldások és sikerek egy kihívásokkal teli időszakban

Értékteremtés fenntarthatóan

A GEALAN stratégiája alapvetően négy pilléren nyugszik: a hatékonyság, fejlődés, munkatársak és innováció. „Céljainkat és kihívásainkat közös erővel úgy teljesítjük, hogy mindeközben szem előtt tartjuk a fenntarthatóság kérdését, amely a műanyagiparban különösen fontos környezetünk szempontjából” – mondta Ivica Maurović, ügyvezető. „Dolgozunk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén, ezért is számított mérföldkőnek cégünk életében, hogy 2020-ban 100%-ban megújuló energia-felhasználásra tudtunk átállni a két németországi telephelyen.” Ugyanakkor a vállalat kutatásokat végez annak érdekében, hogy PVC-formulákban található anyagokra helyettesítő összetevőket találjon, amelyekkel akár negatív CO₂ mérleg is elérhető. A 90-es évek végétől ezzel párhuzamosan a GEALAN az újrahasznosítás eszközét is szem előtt tartja, többféle módon is. Ezen közül az egyik fontos folyamat, hogy nagy mennyiségű régi ablakkeretet használnak fel darálva az új szerkezetek gyártása során, amellyel több tízezer tonna CO₂ takarítható meg éves szinten. A használt ablakok újra felhasználása mellett – ez jelen esetben 33%-os anyagarányt jelent az új termékekben – a saját gyártási maradékot teljes egészében visszavezetik a termelési körforgásba.

Innovatív megoldások és sikerek egy kihívásokkal teli időszakban
Innovatív megoldások és sikerek egy kihívásokkal teli időszakban

Közös erővel

A GEALAN 2022-ben elnyerte a „Legjobb munkahely” díjat. A GEALAN a 2022-es évben nem leépítéssel, hanem éppen munkaerő felvétellel reagált a kihívásokra, így mintegy 100 új munkavállalóval bővítette gárdáját. „Munkatársaink átlagéletkora 42 év körül van, nagyon fiatal csapattal dolgozunk az ipari szegmens átlagához képest. A fiatalabb korosztály számára viszont ezt a vonzerőt meg kell teremteni és fenn kell tartani. „Akkor van nyert ügyünk, ha előremutató, stabil és fejlődési, előrelépési lehetőséget biztosító munkahelyet kínálunk. Büszkék vagyunk arra, hogy úgy tűnik, jó irányt követünk” – meséli Tino Albert. A GEALAN tehát a jövőben is folytatja a termékek fejlesztését a magas színvonalú műszaki funkcionalitás, esztétika és a hétköznapokban való kényelmes használhatóság érdekében.

A hírben szereplő termékek
GEALAN-KONTUR® profilrendszer GEALAN-KUBUS® ablakrendszer GEALAN-LINEAR® profilrendszer GEALAN S 9000 profilrendszer
 
GEALAN profilrendszerek
8 termék

A GEALAN profilrendszerből gyártott műanyag ablakok nemcsak a külső megjelenésre fektetnek hangsúlyt. A kimunkált és a legkisebb részletekig kidolgozott profilgeometriák minden műszaki követelménynek megfelelnek. A modern nyílászáró gyártástechnológia az esztétikai követelménytől és szerkezettől függően nemcsak fehér színben, hanem GEALAN-acrylcolor®, dekor- és fafólia kivitelben is megvalósítható.

8 termék
Termékismertető
BIM
Tovább
Termék kártya
GEALAN-CAIRE® szellőzőrendszerek
 
GEALAN-CAIRE® szellőzőrendszerek

Önmagában a klasszikus ablakszellőzés már nem elegendő a mai szellőztetési előírásokhoz. A GEALAN-CAIRE® szellőzőrendszerek úgy gondoskodnak a szellőzésről, hogy egészséges, kényelmes beltéri klíma jön létre anélkül, hogy a szellőzésre kellene gondolnia. Attól függően, hogy kis vagy nagy helyiségeket akar-e szellőztetni, vagy meglévő vagy új épületekbe kíván szellőztetni: a GEALAN-CAIRE® a megfelelő megoldást kínálja.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
GEALAN-SMOOVIO® tolóajtó rendszer - Helytakarékos és teret nyitó
 
GEALAN-SMOOVIO® tolóajtó rendszer

A lakótér kialakítása költséges, ezért a lehető legoptimálisabban kell kihasználni. A GEALAN-SMOOVIO® tolóajtó rendszer először kombinálja a toló szerkezetek helytakarékos komfortját a kiemelkedő tömítéssel. Az új fejlesztésű vasalat, az innovatív profilkiképzés és az optimalizált tömítés együttes hatása teszi mindezt lehetővé.

BIM
Termékismertető
BIM
Tovább
Termék kártya
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...