Egészséges beltéri levegő Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztetéssel

Egészséges beltéri levegő Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztetéssel

Egészség és energiahatékonyság

A magyarok a holland, angol, német, olasz, dán és lengyel válaszadókhoz képest komolyabban veszik a beltéri levegőminőség kérdését, derült ki a Wavin nemzetközi kutatásából. A Wavin Építőipari Trendmutatójának első negyedéves elemzéséből az is kitűnik, hogy az egészséges beltéri levegő iránti igény – az energiahatékonysággal karöltve – idén az építőiparba is begyűrűzik, hiszen a külföldi válaszadók 68%-a, illetve a magyar válaszadók 30%-a tervez a beltéri levegő minőségét javító felújítást, beruházást.

A koronavírus járvány az élet számos területén megváltoztatta a világot, legyen szó a társas kapcsolatainkról, a lelki egészségünkről, a munkavégzés új formáiról, vagy éppen az egészséges életkörülményekről, azon belül is a beltéri levegőminőségről alkotott véleményünkről. A Wavin nemzetközi kutatása¹ alapján úgy tűnik, hogy tanultunk a pandémiából, ráadásul a holland, angol, német, olasz, dán és lengyel válaszadókhoz képest jobban foglalkoztat bennünket a beltéri levegőminőség kérdése.
A felmérés szerint ugyanis míg itthon a megkérdezettek 80%-a tartja a korábbinál fontosabbnak a beltéri levegő minőségét, addig a nemzetközi válaszadók közül ez csak minden másodikra igaz. Ezzel a tudatossággal összecseng, hogy míg a magyarok harmada elégedetlen az otthona levegőminőségével, addig a holland, angol, német, olasz, dán és lengyel megkérdezettek mindössze 25%-a aggódik emiatt.

Példák az épületen belül jelenlévő szennyeződésekre

Példák az épületen belül jelenlévő szennyeződésekre
Példák az épületen belül jelenlévő szennyeződésekre

Az olyan kellemetlen, olykor veszélyes panaszok, mint a rossz alvásminőség, a szemszárazság, a torok- és bőrirritáció, vagy éppen a koncentrációs nehézségek azonban egyformán érintenek mindenkit, hiszen valamennyi országban a megkérdezettek fele tapasztal hasonló tüneteket. "A nagyvárosi pollúció, a vidéki multiallergiás légkör, illetve a helytelen beltéri páratartalom és a rosszul megválasztott hőmérséklet egyaránt hordoz veszélyeket egészségünk szempontjából. A helytelen páratartalom a nyálkahártyák kiszáradásához, vagy akár általános immungyengeséghez is vezethet. A túlzott szigetelés miatt bekövetkező párásodás miatt kialakuló penész egyszerre lehet allergénforrás és fertőzés forrása is. A helyesen megválasztott légszűrés nem csak a pollent és káros partikulákat szűri ki, de sokkal nyugodtabb alvást és pihenést tesz lehetővé" – emelte ki a kutatás kapcsán Dr. Várdi Katalin pulmonológus, allergológus.

A Wavin Építőipari Trendmutatójának² első negyedéves elemzéséből kitűnik, hogy idén az építőiparban az energiahatékonyság mellett a beltéri levegőminőség kérdése is előtérbe kerül. Így várhatóan növekedni fog az érdeklődés a mindkét igényt kielégítő megoldások, így például a hővisszanyerő funkcióval rendelkező gépi szellőztető rendszerek iránt.

Az egészséges és energiahatékony lakókörnyezettel, azon belül is a felülethűtéssel-fűtéssel, ivóvíz- és esővízkezeléssel, illetve szennyvízelvezetéssel foglalkozó vállalat nemzetközi kutatása szerint a külföldi válaszadók 68%-a, illetve a magyar válaszadók 30%-a tervez a beltéri levegő minőségét javító felújítást, beruházást. Külföldön a legtöbben (23%) légtisztító berendezést terveznek vásárolni, és sokan költenének párásítóra vagy új légkondicionálóra. Fontos azonban számolni azzal, hogy a párásítók közelében könnyebben alakul ki penészesedés, a légkondicionálók pedig csak rendszeres karbantartás esetén biztosítanak tiszta, az egészségre veszélytelen levegőt, nem is beszélve a befúvók okozta zajos huzathatásról, illetve a gépi szellőztetőrendszerekhez képest lényegesen magasabb energiafogyasztásról.

Egészségesebb beltéri levegőt eredményez a gépi szellőztető rendszer, amellyel folyamatosan, huzat nélkül juttathatunk megfelelő hőmérsékletű friss levegőt a teljes lakótérbe. A Wavin felmérése szerint külföldön a válaszadók 12%-a szeretne vezérelt gépi szellőztetőrendszert kialakítani, és bár itthon egyelőre a megkérdezettek mindössze 2%-a használ ilyen megoldást, ez az arány várhatóan emelkedni fog.

"Ha optimalizáljuk a beltéri levegő paramétereit, nem csak egészségesebb lesz a lakókörnyezetünk, hanem egyben kevesebb energia szükséges ahhoz, hogy a kültéri levegő változásait – például esős időben a magas páratartalom, vagy forróság idején a meleg levegő hatását – ellensúlyozzuk. Ezért érdemes a felújításnál gépi szellőztetőrendszerben is gondolkodni, hiszen a megoldás ötvözi az egészségügyi és energiatakarékos előnyöket" – tette hozzá Ronyecz Nóra, a Wavin Magyarország marketing managere.

Egészséges beltéri levegő Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztetéssel
Egészséges beltéri levegő Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztetéssel

Az épületeken belüli szennyező anyagok eltávolításának leghatékonyabb módja a vezérelt gépi lakásszellőztető rendszerek használata. Ezek a rendszerek a külső levegőt vezérelt módon beszívják, szűrik, majd bebocsátják a beltéri környezetbe, egyúttal kivezetik az elhasznált beltéri levegőt. Hővisszanyerő funkciójuknak köszönhetően pedig jelentős energiamegtakarítást is biztosítanak.

¹ A nemzetközi kutatást a Wavin 2022 októberében végezte, 6362 német, lengyel, holland, olasz és egyesült királyságbeli (UK, a szövegben "angol") válaszadó bevonásával. A magyarországi kutatást a Wavin 2022 júniusában végezte 849 magyar válaszadó bevonásával.
² 2023-ban negyedévente jelentkező Wavin Építőipari Trendmutató az iparágban várható fejlődési irányokat térképezi fel.

A hírben szereplő termékek
Wavin Comfia Sentio vezérlőrendszer
 
Wavin Comfia Sentio vezérlőrendszer

A Sentio rendszert úgy alakították ki, hogy a felületfűtés és -hűtés telepítése intelligens és könnyű legyen. A Wavin WTC-3 sikereire építve a Sentio termékcsalád egy központi vezérlőegységet (CCU), bővítőegységeket, helyiség termosztátokat és érzékelőket, egy alkalmazást, valamint egy intuitív LCD érintőképernyőt tartalmaz.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztető rendszerek (VGSZ)
 
Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztető rendszerek (VGSZ)

A Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztető rendszer (VGSZ) lehetővé teszi az elhasználódott belső levegő kivezetését a párás helyiségekből, és ezzel egyidejűleg bevezeti a megfelelő mennyiségű, szűrt és tisztított friss levegőt a lakótérbe. A hővisszanyerővel rendelkező, ellenáramú hőcserélővel ellátott VGSZ rendszerek maximális beltéri kényelmet és magas energiamegtakarítást biztosítanak. A külső levegőt megszűrik, majd egy ellenáramú hőcserélőn keresztül vezetik, ahol átveszi a kidobásra szánt levegő hőenergiáját, mielőtt bevezetnék a helyiségekbe.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Tovább élénkül az utólag is installálható okosotthon megoldások iránti igény
Tovább élénkül az utólag is installálható okosotthon megoldások iránti igény
A Wavin Építőipari Trendmutatója szerint a biztonság és a hatékony energiafelhasználás egyre fontosabbá válik
Tovább élénkül az utólag is installálható okosotthon megoldások iránti igény
Elérhető a Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztető rendszerek (VGSZ) széles termékskálája
Elérhető a Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztetők (VGSZ) széles termékskálája
Szellőztető berendezések a minél egészségesebb beltéri levegőminőségért
Elérhető a Wavin Ventiza vezérelt gépi szellőztetők (VGSZ) széles termékskálája
Kategóriák
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Szabályozók
Szabályozók
Légtechnika
Légtechnika
Épületgépészeti automatika
Épületgépészeti automatika
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...