Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer

Lochweidli-alagút, Svájc

A Lochweidli-alagút egy elkerülőút részeként épül, amely a svájci Toggenburg-régió lakosainak életminőségét hivatott javítani a forgalom csökkentésével. A projekt egyedülálló lehetőséget biztosított a Doka zsaluzási szakértőinek, hogy először vessék be élesben az új, bérelhető DokaMT alagútzsalu-rendszert.

Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer
Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer

Az alagút bejáratából mintha a Star Wars egyik jelenete tárulna a szemünk elé: a mag és a kalott között magasló DokaMT alagútzsalu-rendszer – egy előszerelt elemekből álló, vibrátorral, betonpumpával, csővezetékekkel és töltőcsonkokkal ellátott alagútzsaluzó kocsi. A nagyrészt bérelhető elemekből álló zsaluzókocsi moduláris kivitelezése igazodik a projekt igényeihez. Pontosan erre van szükség a hegyben munkálkodó erők megszelídítéséhez, hogy az alagút igazi művészeti alkotás érzetét kelthesse. A St. Gallen kantoni Lochweidli-alagút 305 méter hosszú, főképp bányászati építési módszerrel készül (kb. 30 szakasz a föld alatt épül), valamint két-két kapuzattal rendelkezik be- és kijáratánál. Az útszakasz idén fog elkészülni, és a Wattwil és Ebnat-Kappel települések közötti szakasz forgalmát fogja elterelni egy hosszabb helyi elkerülő út részeként. Habár geológiai szempontból nem jelent akkora kihívást, mint a Gotthárd- vagy a Brenner-bázisalagút, kivitelezése messze nem rutinfeladat, mivel számos egyedi műszaki és emberi tényezőt figyelembe kell venni.

Egy piaci rés kiaknázása

A projekt sok szempontból példaértékű – résztvevői örömmel kérdőjelezték meg a bevett eljárásokat, valamint innovatív megoldások kidolgozásával járultak hozzá egy jobb világ megteremtéséhez.

A történet dióhéjban: a Doka néhány lelkes alagútépítési szakembere felfedezett egy rést a piacon, és kifejlesztett egy rendszert, amelyet először az egyedi Lochweidli-projekt során vetettek be. A projekt gyors beszerelést és rövid ütemidőket követelt meg, valamint egyszerűen tisztítható zsaluzatot, különösen a szűk helyre való tekintettel. Az építkezés forgalma számára tágas nyílásokra volt szükség, illetve olyan, rugalmas építési módszerre, amely igazodik a rendelkezésre álló keresztmetszethez. Végezetül a rendszernek készen kellett állnia az üzembe helyezésre – ennek érdekében az acél elemeket a Doka előszerelési szolgáltatása teljes mértékben előre szerelve szállította le. Az építkezésen így gyorsan érhettek el látványos eredményeket, a csapat pedig méltán lehetett elégedett a gördülékeny szerelési munkálatokkal.

Klaus Mirna, a Doka helyszíni projektmenedzsere szerint „A svájci piacon rendkívül nagy a verseny. Aki jelen szeretne lenni, annak innovatívnak kell lennie”. A Doka ezért a Lochweidli-projekthez egy teljes körű megoldást tervezett, amely a jól bevált sztenderd elemeken felül – amelyek elengedhetetlenek az ilyen megbízásoknál – több tucat kifejezetten az alagúthoz tervezett elemet is magába foglalt.

Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer
Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer
Sokoldalú zsaluzókocsi

A DokaMT-rendszer – amely az angol „mining tunnel”, azaz „bányászati alagútépítés” kifejezés rövidítése – kiemelkedően sokoldalú, és a felhasználó igényeinek megfelelően bővíthető. A rendkívül rugalmas zsaluzókocsi „a forma határozza meg a rendeltetést” elvet testesíti meg. Mirna így fogalmaz: „Eddig is voltak „építőkockák” a készletemben, most pedig újabb kockákat kaptam, amelyekkel pontosan egy ilyen jellegű alagút építhető meg.” Ez a „felnőtteknek szóló építőkocka készlet” pedig szinte teljes egészében bérelhető – hiszen a körforgásos gazdaságban a tulajdon veszített fontosságából – így a felhasználás díját lehetőségünk van kizárólag az üzemidő és a biztosított szolgáltatások alapján felszámítani.

A szakszerűen kezelhető, rögzített áron kínált mozgatható DokaMT zsaluzókocsi akadálymentesen suhant át az alagút előzetesen lefektetett alapján. Egy megoldás, amely kifejezetten ideális az olyan egyszerű projektekhez, ahol akár egy éven belül megpillanthatjuk a fényt az alagút végén. A munkálatok hozzávetőleg 9 hónap alatt fejeződtek be, a rendszer és tartozékai pedig visszatértek a bérelhető raktárkészletre, hogy ezután valaki más vegye kezébe az „építőkocka készletet”. A projekten dolgozó Strabag építőipari vállalat értékelte, hogy az építkezés helyszíne hamar kiürült, és a költséges felszerelés megvásárlását is megspórolhatta.

Robert Riesenberger, a Doka csoportvezetője is nagy szerepet játszott abban, hogy a svájci fél nyitott volt az innovatív, teljes körű szolgáltatási modell bevetésére. Riesenberger a Doka körülbelül 550 kilométerre található amstetteni székhelyén dolgozik, ahol többek között a Global Expertise Center (GEC) agytröszt és a Kutatási és fejlesztési (K+F) csoport találhatók.

Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer
Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer

Finomhangolás makettel

Riesenberger, aki ötletgazdaként egyengeti a DokaMT útját, csapatával több ezer órát fektetett az új rendszer kidolgozásába az elmúlt két és fél évben. Az osztrák központban felépítettek egy modellt, amely feleakkora volt, mint a később legyártott alagútzsaluzó kocsi, mégis teljes mértékben üzemképes.

A mérnökök mindent gondosan beállítottak, és minden alkatrészt addig teszteltek, amíg tökéletesen össze nem hangolták őket, és egyértelmű nem volt, hogy a rendszer valóban kivitelezhető és működőképes. „Így egy rakás gerenda és támaszrúd felhasználásával olyan moduláris rendszer született, amellyel bármilyen kívánt forma megvalósítható, és amely a legkülönfélébb keresztmetszetekhez is igazodik,” meséli Riesenberger, majd hozzáteszi: „Feltéve, hogy az szerkezetileg megvalósítható”.

Csőlátás helyett nyitottság

A sikerhez a nyitottság és a tágabb összefüggések vizsgálata is hozzájárulhatott. Meg kellett nyitniuk a projektet minden és mindenki előtt, aki előbb vagy utóbb részt vett a megnyerő bérelhető rendszer fejlesztésében vagy felhasználásában. A meglévő és a potenciális ügyfeleken felül ez olyan munkatársakat is magába foglalta, akik minden nap dolgoznak a rendszerrel. Klaus Mirna és Martin Stefan a Doka svájci leányvállalatának munkatársaiként az alagútprojekt koordinálásáért voltak felelősek. Stefan Beer, Riesenberger munkatársa a GEC agytrösztnél, az egész háttértörténetet ismerte, így hatékonyan tudta támogatni a kommunikációt az építkezésen. Stefan Brugger betanító szakembernek is köszönhető, hogy a helyszínen minden „sínen volt” – ő felelt a mozgatható zsaluzat be- és kiszereléséért. A GEC csapata szerint a résztvevők azt élvezték a leginkább, hogy tanúi lehettek a zsalumegoldás fejlődésének – nemcsak CAD-formátumban, hanem valós körülmények között is. Örömmel figyelték, ahogyan az „aktakukacok”, akik általában tableten vagy tollal dolgoznak, felgyűrik az ingujjukat, és kiveszik a részüket a fizikai munkából. „Sajgó karral húzod 450 Nm-re a nyomatékkulcsot – ezt nevezem csapatépítésnek!” – teszi hozzá Riesenberger.

Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer
Nemzetközi projekten mutatkozott be először a DokaMT alagútzsalu-rendszer

Sikeres első bevetés

A svájciak visszajelzései alapján a kemény munka meghozta gyümölcsét. Az építkezés csapata elégedett volt az eredménnyel. A Doka munkatársai, ahogy az született mérnököktől és kutatóktól várható, máris új, innovatív projektekben mélyedtek el. Szüntelenül keresik az olyan potenciális megbízásokat, ahol az „építőkocka készletük” hasznosítható. Biztosan találni fognak ilyet, hiszen rengeteg a felfedezésre váró terület. „Gyerekként nagyon szerettem építőkockákkal játszani, és ezzel most is így vagyok,” jegyzi meg Riesenberger, a projektmenedzser. „A különbség annyi, hogy a kockák most kicsivel nagyobbak.” Valljuk be, hogy jóval nagyobbak.

Projektadatok

Projekt: Lochweidli-alagút
Helyszín: Wattwil, St. Gallen kanton, Svájc
Építmény: Bányászati és nyitott építési módszerrel készült alagút
Az alagút teljes hossza: kb. 305 méter
A zsaluzókocsi hossza: 10 méter
Projektgazda: Tiefbauamt St. Gallen kanton
Építőipari vállalat: ARGE Weidli (Strabag/Heitkamp)
Zsaluhasználat kezdete: 2020 ősze
Zsaluhasználat vége: 2021 májusa
Felhasznált termékek: DokaMT alagútzsalu-rendszer, Top 50 nagytáblás falzsalu
Igénybe vett Doka szolgáltatások: tervezés, előszerelés, helyszíni beszerelés, betanító szakember, kiszerelés

A hírben szereplő termékek
Doka Staxo 40 alátámasztó állvány
 
Doka Staxo 40 alátámasztó állvány

Az új Staxo 40 alátámasztó állvány könnyű, kevés elemből áll, egyszerűen elmozgatható vagy áthelyezhető. Hatékony a 75 cm kihúzási hosszal rendelkező fej- és láborsóknak köszönhetően, melyek megkönnyítik a magasságillesztést. A teljes tornyok elmozgatásához használt áthelyező kerekek támogatják a hatékony építkezést. Egyszerű kezelés, logikus szerelési sorrend és gyors munkavégzés.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Doka Staxo 100 alátámasztó állvány
 
Doka Staxo 100 alátámasztó állvány

A Staxo 100 alátámasztó állvány robusztus acél kereteit nagy alátámasztási magasságokhoz és nagy terheléshez fejlesztették ki. Egyedülállóan hatékony és gyors alátámasztó állvány.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Munkaállványok, védőállványok, védőhálók
Munkaállványok, védőállványok, védőhálók
Csúszózsaluzatok, kúszózsaluzatok, alagútzsaluzatok, hídzsaluzatok
Csúszózsaluzatok, kúszózsaluzatok, alagútzsaluzatok, hídzsaluzatok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...