Új Uponor Smatrix Pulse „okos” vezérlés padlófűtés és felületfűtés/-hűtés rendszerhez

Új Uponor Smatrix Pulse helyiségenkénti vezérlés

Okosotthon kompatibilis helyiséghőmérséklet szabályzó rendszer

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról, okos eszközökről. Ezáltal a szigorodó TNM* rendelet követelményeit is ki tudjuk elégíteni a saját elvárásunk mellett. Ezek a rendszerek viszonylag könnyen hozzáilleszthetőek akár új építésről, akár meglévő épületről legyen szó. A vezérlés családok lehetnek önállóan működő, illetve „okosotthon” vezérlő rendszerrel kompatibilis kivitelűek. Az Uponor a korszerű megoldások piacvezető gyártójaként ezen igényeket felismerve fejlesztette ki az Uponor Smatrix Pulse vezérlés családot.

Az Uponor Smatrix család komplex megoldást tud nyújtani a hőközponti kevert körök vezérlésére, illetve a szekunder oldali helyiség-, esetleg zónavezérlésre, ami lehet hűtési és fűtési rendszer is.

Uponor Smatirx Pulse vezérléscsalád
Új Uponor Smatrix Pulse helyiségenkénti vezérlés

Ezen kínálatból idén szeptembertől megújult a jól ismert Smatrix helyiségenkénti vezérlő rendszer, mely az Uponor Smatrix Pulse néven található meg a nagykereskedelmi partnereknél. A Pulse rendszer a korábban megszokott és jól bevált Smatrix rendszer alapjait használja fel. Azaz továbbra is megtalálható lesz mind a vezetékes (BASE Pulse), és mind a vezeték nélküli (WAVE Pulse) kivitelben is. Mindkét esetben a fő koncepció az, hogy a központi egységek 8 db motort és 6 db termosztátot tudnak vezérelni. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor a központi egységeket el lehet látni egy-egy bővítő modullal, így a bővítőmodullal együtt 1 központi egység maximálisan 14 db állásszabályozót és 12 db termosztátot tud kezelni. Egy rendszerben maximum 4 db központi egység helyezhető el, így egyidejűleg maximálisan 48 különálló helyiség 56 állásszabályzójának vezérlése is megoldható, mellyel nagyobb családi házak, kisebb panziók teljes fűtés/hűtés oldali szabályozását is meg tudjuk valósítani.

Mindkét rendszer közös sajátossága, hogy nem kell félnünk a 230 V-tól a kábelezés során, hisz a központi egységek 230 V-os megtáplálása kivételével már minden kábelezés (termosztát, állásszabályozó) 24 V-os.

A helyiségenkénti vezérlés működési elve
Új Uponor Smatrix Pulse helyiségenkénti vezérlés

A helyiségenkénti vezérlés működési elve:

A termosztátok hőigény észlelésekor jelet küldenek az Uponor központi egység felé, amely nyitja a termosztáthoz tartozó állásszabályzókat az osztó-gyűjtőn, valamint a központi egység segítségével tudjuk indítani a hőközponti keringető szivattyút, hőtermelőt is.

Az Uponor Smatrix Pulse rendszer felhő alapú szolgáltatást nyújt leendő kezelőik részére, mely segítségével biztosított a távoli elérés, valamint nem utolsó sorban a folyamatos szoftverfrissítés. Újdonság a vezérlésben az okosotthonnal történő vezérelhetőség (pl: Amazon Alexa, Google Home), elektromos padlófűtés kezelése, Fan-coil zónaszelep nyitás és ventilátor indítás alacsony fordulatszámon, valamint a téli/nyári automatikus átváltás. A rendszer felprogramozása alkalmazáson keresztül történik okos készülékről.

A termosztátok teljesen változatlanok maradtak, így az új rendszernél is használható a közkedvelt design termosztát: az UPONOR SMATRIX STYLE. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-169 és vezetékes rendszer esetében T-149. A design termosztát a mai igényeket kielégítve esztétikus, vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) kapható. Ebben a készülékben is elhelyezésre került a relatív páratartalom érzékelő. Hűtés esetén helyiségenként tudjuk mérni a relatív páratartalmat, és kockázat esetén beavatkozni a páralecsapódás megelőzése érdekében. Ezzel a megoldással nem az egész hűtési rendszer áll le, hanem csak a kritikus helyiséghez tartozó kör(ök) zár(nak).

A vékonyított design kiegészítéseként a portfólióban megtalálható a letisztult helyiséghőmérséklet és páratartalom érzékelő is. Ez lehetővé teszi a helyiségben a hőmérséklet és relatív páratartalom érzékelését, de fizikai állítást itt nem tudunk végezni. Jele a vezeték nélküli rendszerben T-161 és vezetékes rendszer esetében T-141. Ez szintén vékonyított kivitelben (vastagsága csupán 9 mm) található meg a kínálatban.

Uponor Smatrix Style – egy új tervezésű helyiségtermosztát
Uponor Smatrix Style – egy új tervezésű helyiségtermosztát

A Smatrix BASE Pulse vezetékes helyiségenkénti vezérlésnél a termosztátok és központi egységek vezetékezését minden esetben 4 eres árnyékolt (4x 0,75 mm²) kábellel kell szerelni! A termosztátok bekötése a központi egységbe történhet:

  • csillagpontszerűen mindegyik bekötve,
  • vagy lehetőség van a termosztátokat egymás után sorba felfűzve egy bekötésre is.
A rendszerhez kapható UPONOR állásszabályozók folyamatosan vezéreltek, a két végpont között is bármilyen pozícióban képesek megállni, majd az ellentétes irányba tovább mozogni. Ennek, valamint az automatikus beszabályozás funkciónak köszönhetően nincs szükség kézi hidraulikus beszabályozásra, ezáltal a megrendelő egy komfortosabb, energiatakarékosabb épületet kap.

A vezetékes és vezeték nélküli rendszereknél továbbra is elérhető az egyik kedvelt funkció a plusz hőtermelő felvétele, ami akkor fontos, hogy ha a padlófűtéssel ellátott helyiségünkben található egy cserépkályha, kandalló. A vezérlésen beállítható, hogy ezen helyiségben ha elkezd nőni a többi helyiséghez képest a hőmérséklet, akkor ne zárja le teljesen a helyiségben lévő állásszabályozókat. Ezáltal egy minimális áramlás megmarad a rendszerben, nem engedi kihűlni a padlót, így komfortosabbá téve a helyiséget és gyorsítva a későbbi felfűtést.

Az Uponor Smatrix Pulse vezérlés Uponor felületfűtési rendszerekkel összeépítve a korszerű, energiatakarékos épületek alapja. Egy rendszer minden felhasználásra.

*7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

A hírben szereplő termékek
Uponor Smatrix PRO helyiségszabályozó Uponor Smatrix Wave helyiségszabályozó Uponor Smatrix Base helyiségszabályozó Uponor Smatrix Style fali szobatermosztátok
 
Uponor helyiségszabályozók és intelligens termosztátok
6 termék

Az Uponor különböző igényekhez kínál helyiségszabályzókat, amelyek mindenféle épülettípushoz megfelelőek, akár új építésű, akár felújított. Az Uponor önálló helyiségszabályzói önálló helyiségek vagy nagyobb terek hőmérséklet-szabályzásának kényelmes és hatékony módját nyújtják.

A választékban vezeték nélküli és vezetékes szabályzók is találhatók. Az Auto Balance Technology (ABT) az Uponor egyedülálló, szabadalmaztatott technológiája, és a helyiségszabályzás legújabb innovációja a padlófűtés és -hűtés terén. Az Auto Balance Technology alkalmazásával nincs szükség a rendszer hidraulikus beszabályozására. Tökéletes kényelmet biztosít alacsonyabb energiafogyasztás mellett a külső körülményektől függetlenül.

6 termék
Termékismertető
BIM
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Uponor Smatrix App-ok – Távvezérlés padlófűtési és -hűtési rendszerekhez
Uponor Smatrix App-ok – Távvezérlés padlófűtési és -hűtési rendszerekhez
Hőmérséklet szabályozás egyetlen érintéssel
Uponor Smatrix App-ok – Távvezérlés padlófűtési és -hűtési rendszerekhez
Maximális kényelem az Uponor Smatrix Pulse helyiséghőmérséklet szabályzó rendszerrel
Maximális kényelem az Uponor Smatrix Pulse helyiséghőmérséklet szabályzó rendszerrel
Az Uponor Smatrix Pulse beüzemeléséhez nem kellenek nagy előkészületek
Maximális kényelem az Uponor Smatrix Pulse helyiséghőmérséklet szabályzó rendszerrel
Új videó az Uponor Smatrix Pulse szabályzó rendszerről
Új videó az Uponor Smatrix Pulse szabályzó rendszerről
Okosotthon kompatibilis helyiséghőmérséklet-szabályzó
Új videó az Uponor Smatrix Pulse szabályzó rendszerről
Kategóriák
Épületautomatizálás
Épületautomatizálás
Szabályozók
Szabályozók
Fűtésszabályozók
Fűtésszabályozók
Épületautomatizálás, biztonságtechnika
Épületautomatizálás, biztonságtechnika
Épületgépészeti automatika
Épületgépészeti automatika
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...