Új HPT hőszivattyús forróvíztárolók a HAJDU-tól

Az új készülék 0,5 kW energiából legalább 2 kW hőenergiát képes előállítani

Idén újabb termékcsaláddal bővülnek a HAJDU hőszivattyús forróvíztárolós termékei. A korábbi HB-terméksor mellett megjelenik a cég a HAJDU HP TOWER nevű, HPT típusú terméksorozattal.

A termék alapműködését tekintve hasonlóan működik, mint a már évek óta piacon lévő Magyar Termék Nagydíjas HB200 és HB300 készülékek. Ez a készüléktípus elsősorban a környezeti energiát hasznosítva, a levegő hőenergiáját használja a használati melegvíz előállításra. A készülék 0,5 kW energiából legalább 2 kW hőenergiát képes előállítani. Ez a jelenleg ismert leghatékonyabb használati melegvíz előállítási módszer.

A hőszivattyús forróvíztárolót olyan helyre érdemes telepíteni, ahol légcsatorna használatával a lakótéren kívüli, külső levegő hőenergiáját használjuk vagy az épületen belül hulladékhő keletkezésével és felhasználásával számolhatunk. Ilyen lehet a mosókonyha, fürdőszoba, garázs, konyha.

A hőszivattyúból kiáramló levegővel hűthetjük a belső helyiségeket, vagy ha a lehűtött levegőt kivezetjük, akkor a helyiség vagy lakás szellőzését is szolgálhatja. A készülék a ház szellőztető rendszeréhez is csatlakoztatható. A használati melegvíz előállítás mellett így, ezek a készülékek a szellőztetésben, légkondicionálásban és páramentesítésben is szerepet kaphatnak. Az új HPT terméksor a használati melegvíz ellátás mellett igyekszik egyéb igényeknek is megfelelni. A tervezés során a Hajdu mérnökei szem előtt tartották, hogy az új készülék minél jobban illeszthető legyen a már meglévő modern megújuló energiás rendszerekbe.

A készülék vezérlését alkalmassá tették a napelemes rendszerről történő vezérlésre, illetve a már kialakított Home management, Smart Grid rendszerbe történő bekötésre, ezáltal a készülék távolról is vezérelhetővé vált. A termékcsalád négy modellből áll: 200 és 300 literes űrtartalom mellett kapható lesz csőkígyós és csőkígyó nélküli változat is.

A hatályos szabványos mérések mellett 20°C-os környezetben 3,5 COP-vel rendelkezik a készülék, ami a jelenlegi ERP-s szabályozás szerint 139%-os vízmelegítési hatékonyságot, azaz A+-os energiaosztályt jelent. Ezzel a fogyasztással a készülék a piacon kapható más hőszivattyús bojlerekhez viszonyítva is kiemelkedően energiatakarékosnak mondható, egy hagyományos vízmelegítőhöz képest pedig igen hamar vissza tudja hozni a készülék árát azzal, amit a villanyszámlán megspórolhatunk. A 200 literes változat egy felfűtéssel 242 liter 40°C-nál melegebb melegvizet szolgáltat.

Ez például annyit jelent, hogy egy 4 fős család éves használati melegvíz igényét 750 kWh éves energiafogyasztás mellett kevesebb mint 30.000 Ft-ból képes évente fedezni.

Összehasonlító táblázat egy másik hőszivattyús forróvíztárolóval:

  Energiaosztály Csapolási profil Min. 40°C meleg-víz szolgáltatás egy felfűtéssel Éves energia-fogyasztás (kWh) Költség HUF (éves energia-fogyasztás) Melegvízköltség (Ft/1000 L)
HPT200 A+ L 242 liter (60°C-ra történő felmelegítéssel) 735 25 968 293,99
HB200 A L 246 liter (60°C-ra történő felmelegítéssel) 849 29 995 344,06
Min. 40°C meleg-víz szolgáltatás egy felfűtésselKöltség HUF (éves energia-fogyasztás)242 liter (60°C-ra történő felmelegítéssel)246 liter (60°C-ra történő felmelegítéssel)
HAJDU HPT hőszivattyús forróvíztároló
HAJDU HPT hőszivattyús forróvíztároló


A készülék üzemeltetése során különböző működési módok közül lehet választani. Üzemeltethetjük a terméket csak hőszivattyúként, vagy automata módban úgy, hogy alapvetően a készülék maga dönti el a környezeti feltételek alapján, hogy mikor gazdaságosabb a hőszivattyús üzem vagy inkább az elektromos fűtéssel történő vízmelegítés.

A terméken automatikusan aktiválódó antilegionella funkció működik, amely rendszeres időközönként a tartályban lévő vizet 65°C fölé melegíti (hőszivattyús és elektromos fűtéssel együtt).

Amennyiben gyorsan nagy mennyiségű használati melegvízre van szüksége a családnak, ezt a gyors felfűtés funkció aktiválásával (Boost mód) lehet elérni. A készülék működése egy hétre előre programozható Smart vezérléssel rendelkezik, ezzel illeszkedve a család melegvíz használati szokásaihoz, ami azt jelenti, hogy csak akkor működik a készülék, amikor várhatóan melegvíz igénye lesz a háztartásnak.

A HPT termékekbe további két bemeneti jelpár köthető. Az elsőt közvetlenül a napelem inverterére vagy napelem vezérlőre kötve és a PV módot aktiválva a készülék képes érzékelni, amikor a napelemen elegendő villamos energia áll rendelkezésre a működéshez. Ilyenkor automatikusan felfűti a tartályban lévő melegvizet 62°C-ra.

További villamos bekötési lehetőség lett kialakítva kapcsolt hálózat (Smart Grid) csatlakoztatására.

A készülék telepítése egy hagyományos elektromos bojlerhez képest sokkal több előkészítést nem igényel, ha csak a belső tér levegőjével akarunk melegvizet előállítani. Lehetőség van viszont légcsatornába történő bekötésre. Ebben az esetben a készülékre 160 mm-es átmérőjű légcsatorna csövet lehet csatlakoztatni.

A hőszivattyús termékekről sokan azt gondolják, hogy zajosak, azonban a HPT termékek esetében nem keletkezik különösebben több zaj, mint amit egy minőségi páraelszívónál tapasztalunk.

A közeljövőben a HAJDU Zrt. a készülékcsalád további bővítését tervezi. A típus kínálatban megjelennek majd a változtatható ventilátor fordulatszámú modellek is, amelyek kifejezetten az intelligens házak szellőztető rendszeréhez csatlakoztathatóak, így a használati melegvíz előállítás mellett már részben vagy egészben akár egy kisebb lakás nyári klimatizálása is megoldható lesz a készülékkel. A jelenlegi vezérlés wifi modullal történő kibővítése is tervben van, amellyel már különböző mobil applikációkról történő távvezérlés is megadhatóvá válik.

A HAJDU HPT hőszivattyús forróvíztárolók műszaki adatait, letölthető termékismertetőjét a hír alatti termékképre kattintva érheti el. Ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a HAJDU Zrt. megújuló energia üzletágának munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
hajdu HPT hőszivattyús forróvíztárolók
 
hajdu HPT hőszivattyús forróvíztárolók

A hajdu HP TOWER nevű, HPT típusú készülékei 0,5 kW energiából legalább 2 kW hőenergiát képes előállítani. Ez a jelenleg ismert leghatékonyabb használati melegvíz előállítási módszer. A hajdu HPT típusú készülékek további előnye, hogy előre programozható SMART vezérléssel rendelkeznek. Az elektronikus kijelző esztétikusan, rejtett módon jelenik meg a terméken. A készülék külső napelem rendszerre köthető és arról vezérelhető, illetve Smart Grid rendszerbe kapcsolható.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Hőszivattyúk
Hőszivattyúk
Közvetett fűtésű melegvíztárolók, puffertartályok
Közvetett fűtésű melegvíztárolók, puffertartályok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...