proidea.hu online termékinformációs katalógus

Új HPT hőszivattyús forróvíztárolók a HAJDU-tól


2018. június 14.

Az új készülék 0,5 kW energiából legalább 2 kW hőenergiát képes előállítani

Idén újabb termékcsaláddal bővülnek a HAJDU hőszivattyús forróvíztárolós termékei. A korábbi HB-terméksor mellett megjelenik a cég a HAJDU HP TOWER nevű, HPT típusú terméksorozattal.

A termék alapműködését tekintve hasonlóan működik, mint a már évek óta piacon lévő Magyar Termék Nagydíjas HB200 és HB300 készülékek. Ez a készüléktípus elsősorban a környezeti energiát hasznosítva, a levegő hőenergiáját használja a használati melegvíz előállításra. A készülék 0,5 kW energiából legalább 2 kW hőenergiát képes előállítani. Ez a jelenleg ismert leghatékonyabb használati melegvíz előállítási módszer.

A hőszivattyús forróvíztárolót olyan helyre érdemes telepíteni, ahol légcsatorna használatával a lakótéren kívüli, külső levegő hőenergiáját használjuk vagy az épületen belül hulladékhő keletkezésével és felhasználásával számolhatunk. Ilyen lehet a mosókonyha, fürdőszoba, garázs, konyha.

A hőszivattyúból kiáramló levegővel hűthetjük a belső helyiségeket, vagy ha a lehűtött levegőt kivezetjük, akkor a helyiség vagy lakás szellőzését is szolgálhatja. A készülék a ház szellőztető rendszeréhez is csatlakoztatható. A használati melegvíz előállítás mellett így, ezek a készülékek a szellőztetésben, légkondicionálásban és páramentesítésben is szerepet kaphatnak. Az új HPT terméksor a használati melegvíz ellátás mellett igyekszik egyéb igényeknek is megfelelni. A tervezés során a Hajdu mérnökei szem előtt tartották, hogy az új készülék minél jobban illeszthető legyen a már meglévő modern megújuló energiás rendszerekbe.

A készülék vezérlését alkalmassá tették a napelemes rendszerről történő vezérlésre, illetve a már kialakított Home management, Smart Grid rendszerbe történő bekötésre, ezáltal a készülék távolról is vezérelhetővé vált. A termékcsalád négy modellből áll: 200 és 300 literes űrtartalom mellett kapható lesz csőkígyós és csőkígyó nélküli változat is.

A hatályos szabványos mérések mellett 20°C-os környezetben 3,5 COP-vel rendelkezik a készülék, ami a jelenlegi ERP-s szabályozás szerint 139%-os vízmelegítési hatékonyságot, azaz A+-os energiaosztályt jelent. Ezzel a fogyasztással a készülék a piacon kapható más hőszivattyús bojlerekhez viszonyítva is kiemelkedően energiatakarékosnak mondható, egy hagyományos vízmelegítőhöz képest pedig igen hamar vissza tudja hozni a készülék árát azzal, amit a villanyszámlán megspórolhatunk. A 200 literes változat egy felfűtéssel 242 liter 40°C-nál melegebb melegvizet szolgáltat.

Ez például annyit jelent, hogy egy 4 fős család éves használati melegvíz igényét 750 kWh éves energiafogyasztás mellett kevesebb mint 30.000 Ft-ból képes évente fedezni.

Összehasonlító táblázat egy másik hőszivattyús forróvíztárolóval:

  Energiaosztály Csapolási profil Min. 40°C meleg-víz szolgáltatás egy felfűtéssel Éves energia-fogyasztás (kWh) Költség HUF (éves energia-fogyasztás) Melegvízköltség (Ft/1000 L)
HPT200 A+ L 242 liter (60°C-ra történő felmelegítéssel) 735 25 968 293,99
HB200 A L 246 liter (60°C-ra történő felmelegítéssel) 849 29 995 344,06


HAJDU HPT hőszivattyús forróvíztároló

A készülék üzemeltetése során különböző működési módok közül lehet választani. Üzemeltethetjük a terméket csak hőszivattyúként, vagy automata módban úgy, hogy alapvetően a készülék maga dönti el a környezeti feltételek alapján, hogy mikor gazdaságosabb a hőszivattyús üzem vagy inkább az elektromos fűtéssel történő vízmelegítés.

A terméken automatikusan aktiválódó antilegionella funkció működik, amely rendszeres időközönként a tartályban lévő vizet 65°C fölé melegíti (hőszivattyús és elektromos fűtéssel együtt).

Amennyiben gyorsan nagy mennyiségű használati melegvízre van szüksége a családnak, ezt a gyors felfűtés funkció aktiválásával (Boost mód) lehet elérni. A készülék működése egy hétre előre programozható Smart vezérléssel rendelkezik, ezzel illeszkedve a család melegvíz használati szokásaihoz, ami azt jelenti, hogy csak akkor működik a készülék, amikor várhatóan melegvíz igénye lesz a háztartásnak.

A HPT termékekbe további két bemeneti jelpár köthető. Az elsőt közvetlenül a napelem inverterére vagy napelem vezérlőre kötve és a PV módot aktiválva a készülék képes érzékelni, amikor a napelemen elegendő villamos energia áll rendelkezésre a működéshez. Ilyenkor automatikusan felfűti a tartályban lévő melegvizet 62°C-ra.

További villamos bekötési lehetőség lett kialakítva kapcsolt hálózat (Smart Grid) csatlakoztatására.

A készülék telepítése egy hagyományos elektromos bojlerhez képest sokkal több előkészítést nem igényel, ha csak a belső tér levegőjével akarunk melegvizet előállítani. Lehetőség van viszont légcsatornába történő bekötésre. Ebben az esetben a készülékre 160 mm-es átmérőjű légcsatorna csövet lehet csatlakoztatni.

A hőszivattyús termékekről sokan azt gondolják, hogy zajosak, azonban a HPT termékek esetében nem keletkezik különösebben több zaj, mint amit egy minőségi páraelszívónál tapasztalunk.

A közeljövőben a HAJDU Zrt. a készülékcsalád további bővítését tervezi. A típus kínálatban megjelennek majd a változtatható ventilátor fordulatszámú modellek is, amelyek kifejezetten az intelligens házak szellőztető rendszeréhez csatlakoztathatóak, így a használati melegvíz előállítás mellett már részben vagy egészben akár egy kisebb lakás nyári klimatizálása is megoldható lesz a készülékkel. A jelenlegi vezérlés wifi modullal történő kibővítése is tervben van, amellyel már különböző mobil applikációkról történő távvezérlés is megadhatóvá válik.

A HAJDU HPT hőszivattyús forróvíztárolók műszaki adatait, letölthető termékismertetőjét a hír alatti termékképre kattintva érheti el. Ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a HAJDU Zrt. megújuló energia üzletágának munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-4243 Téglás, külterület Hrsz: 0135/9
Telefon: +36 52 582 700
Fax: +36 52 384 126
E-mail:
Web: www.hajdurt.hu
Misinkó Sándor
megújuló energia üzletágvezető  
   
   
   
A Hajdúsági Iparművek 1952-ben alakult. Háztartási készülékeket 1957-től gyártanak, fokozatosan bővülő típusválaszték és növekvő export mellett. Saját fejlesztésű és licencvásárlással honosított gyártmányokkal, valamint az ehhez tartozó géppark kialakításával a 80-as évekre létrehoztak egy közepes méretű iparvállalatot. Cégük 1993-ban átalakult részvénytársasággá. Vállalatuk legfontosabb termékcsoportjai a hőtechnikai háztartási készülékek (forróvíztárolók, vízmelegítők), a szolár fűtési rendszerek és a motoros háztartási készülékek (mosógépek, centrifugák).
Márkanevek: HAJDU, Aquastic
Kulcsszavak:  HAJDU  HPT  hőszivattyús  forróvíztároló  HMV  melegvíz  készítés  forróvíztároló  melegvíztároló  használati  melegvíz