proidea.hu online termékinformációs katalógus

Új Daikin Altherma Flex hőszivattyú


2010. november 18.

Ideális megoldás társasházakhoz és apartman jellegű épületekhez

Többlakásos épületekhez kifejlesztett hatékony, környezetbarát levegő-víz hőszivattyú
A lakóépületek építésére vonatkozóan hazánkban is megfigyelhető az a tendencia, ami Nyugat-Európát jellemzi: egyre több társasházat, lakóparkot építenek a hagyományos családi házak helyett. Ezeknek az épületeknek hatékony fűtési megoldásra van szükségük.

A társasházakban és apartmanházakban működő jelenlegi fűtési rendszerek egyik hátránya, hogy igen magas az üzemeltetési költségük, ezen kívül gyakran elsődleges energiaforrásokkal, elsősorban fosszilis tüzelőanyagokat hasznosító kazánokkal működnek, és ennek következtében magas a szén-dioxid kibocsátásuk. Ezek a berendezések legtöbbször csak fűtő funkcióval rendelkeznek, hűtésre, légkondicionálásra egy újabb, különálló egységet kell telepíteni. A Daikin erre is megalkotta megoldását: az idei szezonban került piacra a Daikin Altherma Flex, az az új levegő-víz hőszivattyú, amely hatékony és egyben kényelmes megoldást jelent a nagyobb méretű lakóépületek hűtésére és fűtésére egyaránt.

A Daikin több mint 50 év tapasztalattal rendelkezik a hőszivattyúk terén is. Európaszerte több mint százezer Daikin Altherma rendszer került bevezetésre – családi házakban, üzletekben és irodákban.
Daikin Altherma Flex
Fűtés, hűtés, használati melegvíz előállítás egyetlen rendszer segítségével
A Daikin Altherma Flex társasházak és apartman jellegű épületek számára kifejlesztett új megoldása rendkívül hatékony a fűtésben (akár 80°C-os előremenő vízhőmérsékletettel), hűtésben és a használati melegvíz-előállításban egyaránt. Kimagasló energiahatékonysága (COP akár 3.5) annak köszönhető, hogy a berendezés nagymértékben képes a külső környezetben lévő levegőből hőenergia felvételére. A használati melegvíz-tartályban akár 70°C-os vízhőmérsékletet is elő tud állítani, emelett hűtésre is alkalmas, akár 5°C-os előremenő vízhőmérséklettel. Az új Daikin Altherma Flex egy egyedi gázkazános rendszer működéséhez képest 27%-kal kevesebb erőművi primer energiát igényel, 59%-kal kevesebb a szén-dioxid kibocsátása, és 33%-kal alacsonyabb a működési, üzemeltetési költsége. *

Könnyen telepíthető moduláris rendszer
Egy vagy több inverteres hőszivattyú kültéri egysége egy egész társasház fűtési és hűtési, valamint használati melegvíz előállításhoz szükséges energiáját képes biztosítani. A 23 és 45 kW teljesítmény közötti kültéri egységek a külső környezet levegőjéből nyerik a hőenergiát. A hőszivattyú a külső környezetből nyert hőt az R-410A hűtőközegen keresztül a beltéri egységhez juttatja. Nagyobb rendszerek esetén több kültéri egység telepítése javasolt.

A kis helyigényű, egyszerűen telepíthető beltéri egységet minden egyes lakásban külön telepítik. Ez a beltéri egység a hőenergiát a központi kültéri egységtől kapja, és második R-134A hűtőközeggel működő hűtőkör segítségével felmelegíti a fűtési rendszerben lévő vizet, majd továbbítja azt a padlófűtési rendszerbe, a radiátorokba vagy a parapetes hőleadók irányába. Hűtés üzemmódban a berendezés 5-20°C közötti, a hűtési rendszernek (fal-, mennyezethűtés vagy fan-coil) megfelelő hűtött vizet állít elő. A beltéri egységhez kiegészítésként tartozhat egy 200 vagy 260 literes használati melegvíz-tartály is, ahol a vízhőmérséklet 70°C-os, amely képes 350 liter 40°C-os melegvíz előállítására.
További újdonság a hővisszanyerő funkció. A hővisszanyeréssel az egyik lakásból elvont hőt a rendszer oda továbbítja, ahol fűtésre van szükség. Például nyáron, amikor a helyiségek hűtésére van szükség, az elvont hőt felhasználhatjuk használati melegvíz előállítására. Ezzel, a Daikin Altherma egyedülálló technológiájával jelentős energiamegtakarítás érhető el. A beltéri egység két méretben létezik: 6 és 9 kW-os; hogy a különböző méretű lakásokban egyaránt hatékonyan működhessen a fűtő-hűtő funkció. A kényelem és energiahatékonyság érdekében a beltéri egységek is inverteres vezérlésűek.

A kültéri és a beltéri egységek közötti hűtőközeg-csövezés miatt kisebb csőátmérők is elegendőek – ellentétben más rendszerekkel, ahol komoly vízcsövezési munkálatokat kell végezni. Továbbá a Daikin Altherma-nál nincs szükség kéményre sem. Akár 50 m magasságú épületekig alkalmazható (a tetősíktól a legalsó apartmanig számítva). A beltéri egységek csendesek (40 dBA) és telepíthetők akár 2 m²-es helyiségbe is.

* Az adatok egy belgiumi társasházban készült felmérésből származnak : 5 emeletes, 22 lakásos társasház; lakások átlagos mérete:107 m²; minden lakásban padlófűtés és radiátor biztosítja a fűtést.

Rugalmas vezérlés
Minden egyes lakásnak van egy intelligens szabályozó egysége és választható egy vezetékes vagy vezeték nélküli szobatermosztát is. A szabályozó egység segítségével beállítható a szobahőmérséklet, a használati melegvíz hőmérséklete, a fűtés és az időjáráskövető szabályozás. A rendszer hatékonyságának még nagyobb növelése érdekében két különböző vízhőmérséklet - tartomány alkalmazható - pl. alacsonyabb hőmérsékletű víz a padlófűtéshez és magasabb hőmérsékletű víz a radiátorokba, vagy a parapetes hőleadókba.

Az új Daikin Altherma Flex hőszivattyúval kapcsolatban részletes termékismertetőért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Daikin McQuay Magyarország Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Fehérvári út 84/a. 4. emelet
Telefon: +36 1 464 4500
Fax: +36 1 464 4501
Web: www.daikin.hu
Takarics László
Mérnök üzletkötő +36 1 464 4500, +36 20 438 6685
   
   
A Daikin kimagasló energiahatékonysággal rendelkező, és széles körben használható, magas színvonalú, beltéri klíma szabályozó berendezéseket és rendszereket gyárt kereskedelmi létesítményekben, lakóépületekben és ipari üzemekben történő alkalmazásra.
Márkanevek: Daikin, Zanotti, AHT
További hírek a Hőszivattyúk termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  Daikin  McQuay  Altherma  Flex  hőszívattyú