proidea.hu online termékinformációs katalógus

Új Ariston Hybrid kondenzációs-hőszivattyús technológia


2011. március 23.

A fűtési rendszer kiszolgálására a két technológia minden előnye kihasználható

Az Ariston legújabb fejlesztése a Hybrid termékcsalád, mely a kondenzációs és hőszivattyús technológiát egyaránt magába foglalja. A külső és belső egységekből álló rendszer segítségével a fűtési rendszer kiszolgálására a kondenzációs és hőszivattyús technológia minden előnye kihasználható. A Hybriddel az eddig ismert gázkészülékekhez viszonyítva jóval több energiát lehet megtakarítani, mivel a fűtési rendszer kiszolgálásához a gáz mellett a levegőből nyerhető hőenergiát is felhasználja, a használati melegvíz előállítása pedig a készülék kondenzációs részével történik.

2010 volt az első év a magyar épületgépészetben, amikor a kondenzációs gázkészülékpiac nem nőtt, hanem stagnált. A 2009-es évi 19 000 darabos piac nem tudott emelkedni tavaly. Ennek gazdasági és politikai okai egyaránt voltak. A hőszivattyú piac még ennél is rosszabbul járt. Közel 17%-os csökkenést könyvelhetett el az amúgy sem erős piacon, amit rengeteg negatív támadás ért. Ilyen mély gazdasági válságban (ami még legalább 2-3 éven keresztül fog tartani) kizárólag innovatív új termékek piacra dobásával lehet eredményeket elérni, ami egy teljesen újszerű épületgépészeti technológiát jelent a piac számára.
Ariston Hybrid kondenzációs-hőszivattyús technológa
Az Ariston 2003 óta forgalmaz kondenzációs gázkészüléket Magyarországon. Úttörőnek számított, és mára az értékesítés és a szolgáltatás elérte azt a szintet, hogy tapasztalata alapján felelőssége van a piac fejlesztésében és irányításában!
A 2011-es év új technológiája az Ariston Hybrid névre hallgat, ami egy kondenzációs gázkészülék és egy hőszivattyús technológia egyesítését rejti magában. A termék műszaki jellemzői előtt fontosabb a gazdasági előnyének megvizsgálása. Egy épületgépészeti beruházás bekerülő költsége csak akkor "jön vissza", ha rentábilis (4-5 év) időn belül megtérül, és azután már csak "hasznot" (megtakarítást) hoz a végfelhasználónak. A hőszivattyú-telepítés bekerülési értéke irreálisan magas a megtérülési időhöz képest, így ez utóbbi akár egy emberöltő is lehet, különösen geotermikus energia felhasználásakor, noha az éves működési költségek alacsonyabbak, mint gáz használata esetén. Hagyományos gázkészülékek telepítésénél a legalacsonyabbak a bekerülési költségek, de ott az éves költségek lesznek irreálisan magasak, ezért csak a kondenzációs technológia jöhet szóba. A fejlesztés célja pont az volt, hogy egy olyan terméket alkossanak, aminek a legoptimálisabb a bekerülési költsége, és az éves ráfordítás is a lehető legalacsonyabb legyen.
A készülék műszaki felépítése a következő: egy kombinált üzemű kondenzáció gázkészülék és egy levegős kültéri hőszivattyú egyszerre vagy külön-külön állít elő melegvizet egy belső 24 literes puffertárolóba. Ez a melegvíz egy közös előremenő ágon egy szivattyú segítségével jut el a fűtési rendszerbe. Mikor fog hőszivattyúként és mikor kondenzációs kazánként működni? Amikor ez vagy az a leggazdaságosabb. A berendezés öt értéket vesz figyelembe: 1. a gáz piaci ára, 2. a villamos áram piaci ára, 3. a külső hőmérséklet, 4. a hőszivattyú COP-értéke, 5. a kazán hatásfoka adott előremenő fűtési hőmérsékletnél. A beüzemelés során be kell állítani a szakszerviznek a gáz és a villamos áram hatályos árát. A kazán ezekből az értékekből a működés során folyamatosan kiszámolja a hatásfokot és a COP-értéket, ebből következően minden esetben a leggazdaságosabb működés elve érvényesül, amely a következő lehet: csak kazánmód, csak hőszivattyúmód, és Hybrid üzemmód (amikor a kazán és a hőszivattyú egyszerre működik).
A készülék jelenleg egy típusban kapható: 30 kW-os kombi, amihez viszont lehet indirekt tárolót is csatlakoztatni (rétegtároló). A kültéri levegős hőszivattyú teljesítménye 5 kW, modulációs (COP=3,9). A kazán szabályozható fűtésoldali teljesítménye 4,5 és 30 kW között van. Áramfelvétele 8,2 A. A kazán egy belső 25 literes puffertartályt tartalmaz, amire ha kell, egyszerre dolgozik rá a kültéri és beltéri egység, és abból egy előremenő fűtés oldali ág van. A kültéri és beltéri egység között csak két csőösszekötés található, amelyekben víz áramlik. Tehát gázra ezen az oldalon nincs szükség.
Ariston Hybrid kondenzációs-hőszivattyús technológa
Ariston Hybrid kondenzációs-hőszivattyús technológa
Telepítéskor arra kell figyelni, hogy legalább fél méter antivibrációs cső legyen a kültéri egységnél, elzárócsap és iszapleválasztó szűrő. A Hybrid alaphelyzetben hőszivattyúként próbál működni, és figyelembe véve a gazdasági értékeket és a külső hőmérsékletet, minden esetben komfort- és gazdaságossági számítást végez, hogy éppen milyen üzemben kell, hogy működjön. A beltéri egység fizikai felépítése 90%-ban a bevált Ariston kondenzációs technológiára épül. A két fűtőkör és a napkollektor vezérlése mellett a hőszivattyú vezérlését is a kazán oldja meg, a tápfeszültség felvétele mellett. Jelenleg a gyártó 20 darab készüléket tesztel, aminek eredményeként elmondható, hogy egy hagyományos kazán helyére feltéve közel 50% energia-megtakarítás érhető el. Az országos szervizhálózat oktatása és forgalmazásának kezdete március elején kezdődött. Az érdeklődés a termék iránt rendkívül nagy, mivel valóban újdonságot jelent, racionális megtérülési idő mellett.
Ha a Hybrid kondenzációs-hőszivattyús technológiával kapcsolatban további információt szeretne kérni az Ariston Thermo Hungária Kft. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1135 Budapest , Hun u. 2.
Telefon: +36 1 237 1110
Fax: +36 1 237 1111
E-mail:
Web: www.ariston.com/hu/
Web: www.elco.co.hu
Szilágyi Beáta
marketing manager  
   
   
   
   
Az Ariston Thermo Hungária Kft. az Ariston Thermo Csoport magyarországi leányvállalata. Az Ariston Thermo Csoport mintegy 70 év óta áll a világ fűtéstechnikai piaca élvonalában, a fűtő és légkondicionáló, valamint vízmelegítő és forróvíztároló berendezések gyártásában és értékesítésében. A piaci igényekhez alkalmazkodva legújabb fejlesztései a megújuló energiák, napkollektorok és hőszivattyúk területén történtek. Az olasz központhoz 5 gyáregység tartozik, amelyek a hazai és a külföldi piacok számára egyaránt termelnek. 1998-ban a Ariston Thermo Hungária Kft. az EN ISO 9001 szabvány szerint minősíttette saját minőségügyi rendszerét, és elnyerte a kitüntető „Corporate Certificate Europe” címet.
Márkanevek: Ariston, ELCO
Kulcsszavak:  Ariston  Hybrid  kondenzációs  kazán  gázkazán  hőszivattyú