A Schiedel hőszigetelt kéményrendszer szénlábnyoma

A hagyományos falazott kéményekhez képest jelentősen kisebb

A szénlábnyom korunk egyik vitatott fogalma. A Schiedel csoport - a kémény- és füstgáz-technológia európai piacvezetője - teljes mértékben felvállalja a fenntartható termelés biztosításának felelősségét. A Schiedel megbízta az elismert Denkstatt (www.denkstatt.at) tanácsadó intézetet, hogy számítsa ki a Schiedel hőszigetelt kémény (UNI típus) szénlábnyomát.
Az eredmény: az UNI kémény gyártási fázisa mintegy 180 kg CO2-ekvivalensig terjedő mértékben csökkenti a szénlábnyomot a hagyományos kéményekhez képest. Ez kéményenként mintegy 800 jármű-kilométernyi emissziónak felel meg. A Schiedel egész évi termelése hozzávetőleg 60 millió járműkilométernek vagy kb. 4000 személyautó éves kibocsátásának felel meg.


A szénlábnyom egy termék üvegházhatású gázkibocsátásának (CO2, metán, dinitrogén-oxid) felel meg a teljes életciklus (vagy az életciklus egyes fázisai) alatt. A szénlábnyom egyre nagyobb jelentőséggel bír a termékek és szolgáltatások éghajlatra gyakorolt hatásának meghatározásában és felértékelődik, mert objektív összehasonlítást tesz lehetővé.
A Schiedel fontos szerepet vállal az energiahatékonyságban. Kémény- és szellőzőrendszerei energiatakarékos fűtést és kellemes belső klímát biztosítanak az légzáró épülethéjazatok mellett is. "Vállalatunk motivált az ökológiai lábnyom folyamatos csökkentésében minden termékünk esetében. Az UNI szénlábnyomának elemzése csak az első lépés." mondta Mario Wallner, a Schiedel AG vezérigazgatója. A Schiedel figyelemmel kíséri korunk kihívásait és egyértelmű bizonyítékát adja annak, hogy a gazdasági sikeresség és az ökológiai tudatosság kézzelfogható és valóságos módon összeegyeztethető.
A bécsi Denkstatt környezetvédelmi tanácsadó iroda kidolgozott egy közvetlen módszert az UNI kémények és a hagyományos téglakémények összehasonlítására, és az ISO 14040/14044 életciklus felmérési szabvány alapján - amely a kémények első életciklusára terjed ki a születéstől a gyárkapuig - és kiszámította a szénlábnyomukat. Az eredmény: 10 méternyi Schiedel UNI mintegy 420 kg CO2-ekvivalensnek felel meg, ami 2000 járműkilométerrel egyenértékű, míg 10 méternyi hagyományos, téglából falazott kémény esetén ez 600 kg, vagyis mintegy 2800 járműkilométert jelent, az éves CO2-emisszió pedig 31.000 tonna, illetve 44.000 tonna, ami számottevő különbség. Ez a különbség nagyrészt annak tudható be, hogy a Schiedel ökologikus gyártásból származó könnyűbeton köpenytéglákat alkalmaz, míg a hagyományos kémények szinte teljes mértékben égetett téglából készülnek, és energiaigényes gyártásuk negatív hatást gyakorol szénlábnyomukra.
"Számításaink szerint már a gyártási fázisban, vagyis mire a Schiedel UNI kémény elhagyja a gyárat, mintegy 30%-kal kevesebb CO2 kerül a környezetbe, mint a hagyományos téglakémények ugyanezen életciklusában. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az UNI kéményekhez szükséges alapanyagok tömege jóval kisebb, mint a hagyományos kéményekhez használtaké." magyarázza a pozitív ökológiai hatást Margit Kapfer, a Denkstatt projektvezetője.
A Schiedel univerzális kéményrendszerei teljes mértékben kielégítik a környezetbarát fűtési rendszerekkel szemben támasztott korszerű igényeket, és ezzel utat mutatnak a fűtéstechnológia számára.
Schiedel UNI kémény

Nyitott égésterű készülékek, szén, fa, gáz és olaj tüzelőanyag füstgázának elvezetésére alkalmas, és abban az esetben is, ha folyamatos kondenzáció várható. A kéményrendszer univerzális, bármely tüzelési mód esetén biztonságosan alkalmazható. 30 év savállósági, kiégésbiztonsági és nedvességre érzéketlenségi garanciával!
Az MSZ EN 13.384 szabvány szerint a csak "száraz" üzemre alkalmas kéményeknél számítással kell igazolni, hogy a belső falhőmérséklet a kéményfedkőnél stacionárius állapotban, a vízgőz harmatpont-hőmérséklete felett van. Ez azt jelenti, hogy a kéményben hosszabb időtartamon keresztül nem csapódhat ki nedvesség. Ez a követelmény azonban nem érvényes a nedvességre érzéketlen kéményekre. A Schiedel hátsó szellőzésű szigetelt kémény kielégíti azokat a követelményeket, amelyeket a nedvességre érzéketlen kéményekkel szemben kell támasztani. Ezért a kémény olyan hőmérséklet- tartományokban is alkalmazható, ahol a normál kémények az átnedvesedés veszélye miatt már nem felelnek meg.
A Schiedel hátsó szellőzésű szigetelt kémény univerzálisan alkalmazható.
Lakásépítésben olaj-, gáz-, fa- és széntüzelésű központifűtés-berendezések kéményeként éppen úgy, mint nyitott kandallók, egyedi tüzelőberendezések és gáz-etázsfűtések számára is alkalmas, anélkül, hogy ezen tűzhelyek égéstermék hőmérsékletére tekintettel lenne.
Az ipari építkezéseknél gőzkazánok, hulladékégető kemencék, sütőrostélyok, sütőkemencék, nagy-konyhai sütők, fa- és forgácstüzelésű kemencék, füstölőberendezések, szárítóberendezések és belső bélésként szabadon álló kéményekhez masszív kivitelben alkalmazható az UNI kémény.

Az UNI kéményrendszerrel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a Schiedel Kéménygyár Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
Kategóriák
Kémények
Kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...